På tur og reise Norwegian Air Shuttle

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.214
    Om ikke altfor lenge er det sannsynlig at Norwegian gjennomfører en klassisk spleis. 10 aksjer blir til 1 aksje, 25 til 1 eller kanskje til og med 100 blir til 1.

    Se på 25 til 1-scenarioet. Aksjekursen står i dag i 3 -> den vil bli 75.

    Ser pent ut ikke sant? Aksjekursen har igjen styrket seg, kan man tro. Aksjen som for et par år siden sto i 80, er tilbake på 75. Ikke akkurat. De har bare slettet 96 % av aksjene.


    Ta en titt på PRS, og få en pekepinn på hvordan Norwegian kan se ut.


    Se på 5 år tilbake på den. Var PRS priset i 1839 kr per aksje? Alldeles ikke. Den var priset i kanskje 20.

    PRS fikk oljekrisen i hodet og hadde gjeld langt overhodet. Emisjoner og omgjøring av gjeld til aksjer førte til uhørvelig mange aksjer i spill. For å rydde opp i dette (og fordi oslo børs forbyr aksjer under 1,00 kroner over tid) ble spleis utført. Det så heller ikke pent ut å ligge på 0,20 når man tidligere lå på 20 kr aksje. Beste måten å komme tilbake til 20? Å slette 99 % av alle aksjer.

    Kan ikke helt si at PRS-eierskap har vært lukrativt etter spleisen heller. De er nå nede i 1,35 kr igjen.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.151
    Antall liker
    6.730
    Torget vurderinger
    4
    Det er vel nå omtrent ett år siden spanske IAG gjerne ville kjøpe NAS for i overkant av 10 mrd NOK, omtrent det boble av markedsverdien dengang.
    De slet allerede da med manglende inntjening, dårlig likviditet, skyhøy gjeld, bransjens soleklart største ordrebok uten realistisk håp om å få satt flyflåten i trafikk, tekniske problemer på nye fly, og så bortetter.

    Selv før COVID-19 måtte man tro på gud, Julenissen og all verdens tannfeer for å se NAS leve lykkelig alle sine dager uten noen å holde i hånden.

    For alle andre enn Bjørn Kjos fremstod dette som en gavepakke man burde signere ut fortere enn svint, putte milliardene i jakkeforet og ta første SAS-fly til feriehuset i Nice.

    Så kom COVID-19...

    NAS er vel omtrent det siste selskapet man burde hive krisekroner etter.
     

    LMC

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.08.2006
    Innlegg
    24.900
    Antall liker
    13.155
    Sted
    Drøbak
    Torget vurderinger
    45
    en god regel er å ikke satse penger i aksjemarkedet, som man ikke har råd til å tape
    lekmenn sitter alltid sist i info kjeden
    aner ikke hva stoploss er
    fond eller fast eiendom er mitt tips
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.063
    Antall liker
    3.738
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Jeg håper du sitter med info som tyder på at dette både var, og fremdeles er, en god ide:

    1595325295971.png
     

    Drossel

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    9.890
    Antall liker
    3.221
    Er det nu jeg skal gå ud af det og redde hvad der reddes kan? Eller skal jeg give dem 2 år?
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.214
    Er det nu jeg skal gå ud af det og redde hvad der reddes kan? Eller skal jeg give dem 2 år?
    Det er helt opp til deg å bestemme. Ingen her gir deg noen finansielle råd om hva du skal gjøre med dine penger. Det må du selv finne ut av og ta konsekvensene av. Du kan håpe på å ta igjen det tapte, men risikerer da heller å tape mer. Hvilke av de to alternativene som skjer aner jeg ikke, men min egen analyse tilsier at nedsiden er betydelig høyere enn oppsiden i NAS.


    Det er opp til deg å avgjøre om du tror at aksjekursen til Norwegian skal være høyere om 2 år enn i dag. Utbytte kan du bare drømme om. Det har Norwegian aldri gitt, så du får ingen direkteavkastning på aksjen. (et tegn på at en slik aksje skal man ikke investere i)


    Å sitte long i Norwegian.... På meg virker det som galskap, men jeg vet ikke så mye. Og jeg ville ikke basert mine investeringsideer basert på tilfeldige folk på internett.


    Husk at hva du satte inn av beløp er 100 % irrelevant. Det er verdien markedet priser aksjen til i dag og hvordan aksjen vil utvikle seg.
    Norwegian er i dag verdt mer enn den var ved i nyttår. Høres ut som en boble for meg, men jeg aner ikke hvor markedet skal.

    En grunn til at den kan ha steget er at de har fått visshet i usikkerheten rundt alle obligasjonslånene.
    Dog, så burde aksjekursen ha falt som en stein da de ikke tjener penger i pandemien. Og usikkerhet rundt pandemien varighet bør også sende aksjekursen ned.


    Å ta ut 50k og tape 50k er bedre enn å ta ut 30k og tape 70k, eller 15k og tape 85k.

    Eller man kan jo alltids håpe på at aksjekursen skal dobble seg, slik at de 50k blir til 100k igjen, men med så mange nye aksjer i spill, så er det særdeles lite sannsynlig.

    Men hvem vet i markedet? Tesla var overpriset og tripplet seg. Galskap. Vil det samme skje i Norwegian? Jeg tviler sterkt.


    Dette er noe du selv må finne ut av. Jeg gir ingen råd.
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.214
    Hadde jeg investert i NAS til 5 kr aksjen, så ville jeg solgt og den ville ha ha steget til 6 kr. Hadde jeg sittet med den ville den ha dumpet videre til 2-1 kroner.

    Nå tror jeg likevel at siden Norwegian ikke tjener penger, så er sannsynligheten for 1 kr mye høyere enn 6 kroner. 3 kroner opp, 2 kroner ned. dobling eller 1/3 av verdien.

    Å være med ned er hva som koster skjorta. Det er derfor amatører må lære seg funksjonen stop-loss og bruke den. Stop loss etter et tap på 15 - 20 % er mye hyggeligere enn å være med ned til -50% eller -80 %. Hvor stop loss skal settes har jeg ingen snøring på. 50 % er altfor mye.
     

    LMC

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.08.2006
    Innlegg
    24.900
    Antall liker
    13.155
    Sted
    Drøbak
    Torget vurderinger
    45
    du virker likevel som du har en nær "relasjon"/kjennskap til selskapet og hva som skjer
    de fleste normenn vet ikke engang hva et obligasjonlån er....
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.214
    Takk for det, men jeg kan ikke skryte på meg særlig stor kjennskap. Dog, så vet jeg at man bør se på paramtere som P/E, P/S, osv, regnskap, gjeldsgrad, endring i antall aksjer, utbytte og analyser.

    Det er en stor fordel å ha bransjekunnskap om selskapene man invisterer i. Man skal jo slå markedet, og markedet priser lynraskt opp og ned.

    Jeg har deltatt på aksjenorges seminarer, hvor de for 2-3 år siden nettopp tok opp Norwegian som en mulig kjøpskandidat til 80 kr. Foredragsholderen var veldig nøye på at man ikke burde sitte long i den, for marginene i flybransjen er særdeles liten og selskaper konker på rekke og rad. Norwegian var oppkjøpskandidat og man kunne forvente en kortsiktig stigning i kursen. Risikoen i Norwegian var bl.a. gjeldsgraden.

    Hva som går ned skal ikke alltid opp igjen. Det verste med Norwegian er at de prises jo høyere en ved nyttår. Aksjekursen har synket med 94 %, men selskapet prises samtidig ca dobbelt så høyt. Hvorfor? mangedobling av antall aksjer.

    Aksjekursen er nå ca 1/4 av hva den var da de fikk statsstøtte. Jeg syntes det var galskap å kjøpe den da, grunnet konkurskandidat, noe den jo fortsatt bør regnes som. Var en kompis som tjente 30 % da. Noen tusenlapper. En som liker å gamble litt. Det var tydeligvis en større idiot som kjøpte etter han. Noe aksjemarkedet gjerne baserer seg på. Noen ganger så er det du som er den store idioten. Ikke vær han.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.151
    Antall liker
    6.730
    Torget vurderinger
    4
    Dersom aksjene ble kjøpt i april så var kursjen da alt mellom 5 og 9 NOK.
    Uansett hvor i det spennet du kjøpte er det ingen som regner med at NAS skal komme tilbake dit med det første. Det finnes ingen finansielle, markedsmessige eller tekniske grunner til at det skulle skje i overskuelig fremtid. Kun psykologiske.

    I overskuelig fremtid, 3-4 år frem i tid, er det nok heller snakk om hvorvidt de overlever og hvordan markedet for flyreiser i det hele tatt ser ut i det tidsperspektivet. Når jeg polerer glasskula ser jeg en konsolidering av markedet de neste 2-3 årene hvor de svakeste mindre aktørene forsvinner og de litt mindre svake, men levedyktige, konsolideres i større enheter for å betjene et totalt sett mindre marked. Så kan man håpe på at NAS overlever på nåde de neste par årene og får et oppkjøpstilbud stort nok til at de største investorene ser mulighet til en sikker utgang og som kan drive en kortsiktig optimistisk kursoppgang.
    Men, nå er ikke jeg særlig til optimist så jeg hadde nok solgt meg ut for å redde det som reddes kan og heller plassert restene i fond eller i det minste selskaper som har en sunn underliggende drift.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.561
    Antall liker
    13.023
    1.83 nå. Tyngdekraften ikke helt avlyst selv om man til tider kan få inntrykk av det i dagens aksjemarked.
     

    Drossel

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    9.890
    Antall liker
    3.221
    Bare gode nyheder om Corona kan hjælpe har jeg netop læst. Det bliver vel bedre før eller siden.
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.063
    Antall liker
    3.738
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Synd at du gikk på en smell her, men om ikke annet så har du i det minste fungert som en advarsel for andre som har vurdert å investere i enkeltaksjer.
    Med andre ord, en kostbar erfaring, men for oss alle som slapp å gjøre den selv var det verdifullt.

    Håper ihvertfall at noen har lært av det du har fortalt her inne og ikke gjør samme feilen selv.
     

    Drossel

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    9.890
    Antall liker
    3.221
    Nu giver jeg det 2 år og håber en Corona vaccine til våren gjør mirakler.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Warren buffet sa vel på et aksjonærmøte i sommer at Berkshire ikke hadde kjøpt noe særlig aksjer i år, samt at de hadde solgt seg helt ut av flyselskap.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.561
    Antall liker
    13.023
    Warren Buffet har også gjort det dårligere enn S&P - 500 - indeksen de siste 15 årene;)
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det anbefalte han også mannen i gata under samme møte.

    Warren Buffett: For most people, the best thing is to do is owning the S&P 500 index fund. Warren Buffett said he believes average investors should buy the broad market for a long period of time instead of following stock-picking advice of others
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.214
    Lykke til! Man vet aldri hvor aksjemarkedet beveger seg.

    Jeg ville aldri funnet på å kjøpe Norwegian til 1,61 kr som aksjen står i nå. Anser det som mye større sannsynlighet for at den skal halvere seg (opptil flere ganger) enn at den skal stige 30 %, langt på nær doble eller 3-doble seg.

    Gjeldstynget flyselskap som aldri har betalt utbytte hvor kundegrunnlaget er vekke grunnet pandemi. Varemerket vil nok bestå, men neppe med dagens eiere. Emisjoner og spleiser vil vaske dem ut.
     
    • Liker
    Reaksjoner: LMC

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.214
    Det er "kjekt" å være i fornektelse og gripe tak i ethvert halmstrå av håp. Been there, done that.

    Du vet hva stokastisk betyr?

    bildet ditt viser en rekke tekniske data. En sier at aksjen kan være oversolgt, og en bunn kan være nær. Den andre sier at det kan være et sterkt negativt momentum og bunnen ikke virker nær.

    Den var stokastisk oversolgt den 5. august. Da gikk den fra 2,11 til 2,01 kroner. Nå står den i 1,60. Den er altså ned ytterligere 20 % på 2 dager. Aksjen har gått ned 30 % på 5 dager.

    Oversolgt? eller bare en nødvendig justering fra spinnvill overprising?

    Du sitter på aksjene og håper på en korona-vaksine i april 2021. Det er et binært veddemål. Jeg ville heller ha puttet det veddemålet i 10 forskjellige firma som utvikler korona-medisin. Den som treffer vil kunne 100-doble sin verdi.

    Ikke at jeg ville putte penger i binære aksjer. Det er casino-oppskrift på tap.
     
    Sist redigert:

    Drossel

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    9.890
    Antall liker
    3.221
    For sent å fortryde. Går til vejs ende om man så kan sige. Så mange penge har jeg jo heller ikke sat i det. Samme som man taber på en ny bil på kort tid.
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.063
    Antall liker
    3.738
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Du slipper ihvertfall den grusomme opplevelsen av å ha en kliss ny bil.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.684
    Antall liker
    2.286
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Jeg ville nok vente med å kjøpe NAS til den går godt under 1 krone. Jeg kommer nok til å kjøpe en del på 75 øre.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.561
    Antall liker
    13.023
    Jeg kommer nok til å kjøpe NAS eller andre jo-jo-askjer når... la meg tenke meg om ... aldri.
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.214
    Setning 2 i den linken du viste var at meglere sier ikke rør aksjen med en ildtang.

    Min magefølelse sier at NAS skal ned i 1 %. Og kanskje lavere. Det er 0,40 kr. Så skjer en spleis. 100 aksjer blir til 1. Aksjen står da i 40 kr, og den fortsetter å synke til rundt 10-20 kr. Og så vil den stige igjen. Folk vil se 80-tallet igjen og tenke at aksjen nå er tilbake på gamle høyder.
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.214
    Jeg ville nok vente med å kjøpe NAS til den går godt under 1 krone. Jeg kommer nok til å kjøpe en del på 75 øre.
    Det du skriver her er at du ville shortet den, om du skulle tatt et valg i dag?

    Synd at jeg ikke tenkte på short for en måned siden. Har aldri shortet før, og nå har jo det verste trøkket blitt tatt ut.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.561
    Antall liker
    13.023
    At privarpersoner daytrader og handler svært volatile aksjer er etter min mening et uttrykk for to ting - søk etter spenning i hverdagen og et ønske om å bli sånn passe rik raskt uten noen innsats. Det første er greit nok, det andre er mer problematisk siden utfallet stort sett er det stikk motsatte ved daytrading og andre former for svært risikabel aksjespekulering. Det som beviselig funker er å kjøpe noe traust og kjedelig (som et indeksfond) jevnt og trutt og hver eneste måned bruke litt mindre enn man tjener og investere det ett eller annet produktivt sted med forventning om positiv avkastning. Det er ikke veldig spennende, men det funker og nedsiden er mye mindre.

    Drossel er et lite unntak i denne konteksten siden man tross alt hører om noen som har tapt på dette. Normalt er det kun de som har hatt flaks som snakker om det og den tilhørende "survivor bias" gir et noe skjevt inntrykk av hvordan dette faktisk går for folk.

    lotteri.jpg
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn