Egen tråd for Hodetelefonoppsett?
Hodetelefoners fysiske egenskaper og mål
Anfield skrev:
CDWMcInSpots skrev:
[...]
Det har vært et problem med flere hodetelefoner at avstanden mellom øre og driverplate har vært litt for liten, i hvert fall med Shure SRH-940, beyerdynamic T 70 og AKG K 550.
Jeg er vel i den kategorien at jeg har middels stort hode og middels store ører som ikke stikker altfor langt ut, men jeg har forsøkt samtlige av de hodetelefonene som er nevnt over, og jeg vil ikke si at de er mer "grunne" enn andre jeg har testet før. Er det sånn å forstå at du har mer enn snittet stort hode og store ører før at disse blir for små? Ikke noe negativt eller fordømmende ment, men spørrende?
Innledning
Jeg har vært innom denne problematikken en rekke ganger, bl.a. i
- "Hodetelefoner: Fysiske mål" i tråden "NYTT HIFI Blad "watt"", som du selv besvarte
- Svar #135 om beyerdynamic T 70, dens fysiske mål, det ytre øre og beyerdynamic T 5 p i tråden "beyerdynamic Tesla fullstørrelseshodetelefoner"
- "Ytre øre" i tråden "Trompetnerds nye stue! Jakten på det perfekte lytterom....."
Begreper
Det
ytre øre.
Øredybde = (Plan)avstanden fra hodet rundt øret til det punktet på øret som er lengst ut fra hodet. Dette punktet er ofte et område av heliks, men på mennesker med ettersittende ører, er det et område på antiheliks. Se bilder nedenfor.
I det følgende skriver jeg om
øreomsluttende hodetelefoner hvis annet ikke er nevnt. Dette er hodeteleføner hvis puter ligger an mot hodet rundt øret, i motsetning til direkte oppå øret.
Det ytre øre
CDWMcInSpots skrev:
[...]
Det ytre øre
Luis Alberto Suárez har såpass ettersittende ører at antiheliks er ørets mest utstående punkt.
[...]
CDWMcInSpots skrev:
[...]
vredensgnag skrev:
emotikon skrev:
pengesluk skrev:
Aber seriös; HAR vi like ører? Av og til lurer jeg for jeg har flere ganger opplevd kommentarer type "lite diskant" - "spisst i toppen" og "avrundet oppover" ved en og samme lytteseanse, uttalt av forskjellige mennesker i noenlunde samme alderssegment. En ting er den subjektive preferanse, men hva om vi er forskjellige nok til at en felles enighet ikke er mulig, teoretisk?
Tror nok du er ved målet der.
Det gjenstår bare for folk å innse dette og ta det derfra - men det vill alltid finnes noen.....
Nei - vi har ikke like ører. Ørets størrelse og form, dets vinkel, dets forhold til øregangen, øregangens åpning og ørefoldene (pinnae) er avgjørende for både frekvensgang og lokalisering, samt for oppfattet SPL.
[...]
Det
kan være betydelig forskjell.
[Bilde]
Luis Alberto Suárez har
ettersittende ører
Arundhati Roy har
utstående ører
Utstående ører
A: Normal ear cartilage patient
B: Excess cartilage growth contributing to protruding ears
A: Patients normal antihelical fold
B: Without developed antihelical fold
Hodetelefoners fysiske egenskaper og mål
Dette er, som tidligere nevnt i bl.a. WATT-tråden, et område det skrives for lite og upresist om. Man kan få inntrykk av at alle hodetelefoner passer alle mennesker. Det er selvsagt helt galt. Omtalene er dermed dårlige på et område som er vesentlig for å oppfylle deres oppgave som er forbrukerveiledning (ikke omskap dette til en ny diskusjon om forbrukerveiledning vs. underholdning. De som ønsker det kan med fordel lage en egen tråd).
Anfields og andre hifiskribenters hode og ører
Anfield skrev:
Jeg er vel i den kategorien at jeg har middels stort hode og middels store ører som ikke stikker altfor langt ut, men jeg har forsøkt samtlige av de hodetelefonene som er nevnt over, og jeg vil ikke si at de er mer "grunne" enn andre jeg har testet før.
Jeg har gjennom lengre tid lagt merke til at jeg og Anfield opplever hodetelefoners fysiske egenskaper forskjellig. (Så godt som) alt ser ut til å passe Anfield. Det samme ser (langt på vei) ut til å være tilfelle for andre norske og utenlandske hifiskribenter.
Det samme er ikke tilfelle med meg.
Mitt hode
Anfield skrev:
Er det sånn å forstå at du har mer enn snittet stort hode [...] før at disse blir for små?
Det er alltid vanskelig å bedømme sin egen kropp siden man ikke ser den på samme måte som man ser alle andres.
Mitt hode er (nok)
stort. Det er antagelig høyt, men muligens ikke spesielt bredt. Det er ikke umulig at det har en del form- og størrelseslikheter med hodet til 6moons' Srajan Ebaen, men han er både noe høyere og ikke minst grøvre enn meg (jeg har møtt ham).
Jeg må ofte bruke fullt eller tilnærmet fullt bøyleuttrekk på hodetelefoner. AKG K 701 og AKG K 271 MK II har, som tidligere skrevet, litt knapp takhøyde (fullt uttrekk er litt knapt selv når jeg binder opp hodebåndet med f.eks. buntebånd). Det kan virke som om Sennheiser er rausere enn mange andre basert på mine erfaringer med Sennheiser HD 800 og HD 380 Pro.
Mine ytre ører
Anfield skrev:
Er det sånn å forstå at du har mer enn snittet [...] store ører før at disse blir for små?
Jeg ba for en god stund siden (1 år?) en kollega om hjelp til å eksteriørbedømme mine ytre ører. Jeg fortalte ham at formålet var å ha et objektivt syn på dem i forbindelse med omtale av hodetelefoner, og at det ikke hadde noe med forfengelighet å gjøre. Jeg ønsket altså objektive svar, ikke å bli strøket med hårene og forsikret om at jeg er høyst normal.
Han/vi kom til at mine ører har normal, antagelig
middels størrelse, men at de i hvert fall ikke er store.
Derimot er de
(meget) ettersittende. De er omtrent som på bildet ovenfor av Luis Alberto Suárez. Antiheliks danner det mest utstående partiet på øret. Dette kan gi et meget lite kontaktpunkt, som dermed lett gir ubehag fordi trykkraften dermed blir større enn hvis kontaktflaten er større.
Hvis ørene mine, dvs. antiheliks, har kontakt med driverplatene på en hodetelefon, er det erfaringsmessig fare for ubehag etter i hvert fall 2+ timers lytting.
Hodetelefoner med puter som plasseres oppå (ikke rundt) ørene, gir ofte tilsvarende ubehag av samme grunn. Verifiserte unntak er KOSS Porta pro og antagelig AKG K 450. Dette er små, nette og lette hodetelefoner med moderat øretrykk og/eller myke øreputer.
Det er mulig at (meget) ettersittende ører gir et øre med en større (effektiv) omkrets enn utstående ører som i praksis danner en slags (snever) trakt. Bose QuietComfort 15 har akkurat tilstrekkelig omkretsplass for mine ører, mens Ultrasone Edition 8 er noe knappe. Når omkretsplassen/øreputens hull har for liten diameter, vil (deler av) det ytre øre berøre øreputens innside.
Hodetelefoner med tilstrekkelig øredybde
- AKG K 701
- beyerdynamic T 1
- beyerdynamic T 5 p
- Bose QuietComfort 15
- Denon AH-D7000
- Denon AH-D5000
- Sennheiser HD 800
- Sennheiser HD 380 Pro
- STAX SR-009
- STAX SR-007
- Victor HP-DX1000
Det virker som om Ultrasone Edition 8 er dyp nok, men den indre "omkretsen" (egentlig bredde og kanskje høyde) er noe knapp.
Hodetelefoner med knapp eller utilstrekkelig øredybde
- AKG K 271 MK II
- AKG K 550
- beyerdynamic T 70
- Shure SRH-940
- STAX SR Lambda-serien
Noen hodetelefoner er grunne(re enn andre)
Anfield skrev:
jeg har forsøkt samtlige av de hodetelefonene som er nevnt over, og jeg vil ikke si at de er mer "grunne" enn andre jeg har testet før.
Det er overhode ikke noe problem å se med det blotte øye (og dårlig syn) at det er større øredybde/øreplass i beyerdynamic T 5 p enn i beyerdynamic T 70. Ditto for Sennheiser HD 800 vs. alle hodetelefonene i listen "Hodetelefoner med knapp eller utilstrekkelig øredybde" ovenfor.
Tillegg:
Hodetelefonbøyeluttrekk
Noen eksempler på hodetelefonbøyeluttrekk jeg benytter.
- AKG K 701: Fullt uttrekk og oppbundet for å koble ut strikkenes trekkraft
- AKG K 271 MK II: Fullt uttrekk og oppbundet for å koble ut strikkenes trekkraft
- Bose QuietComfort 15: Ca. et hakk mindre enn fullt uttrekk
- Ultrasone Edition 8: (Tilnærmet?) fullt uttrekk
- Victor HP-DX1000: Fullt uttrekk
CDWMcInSpots skrev:
[...]
Loevhagen skrev:
0 hakk på hver side = øreflippen "presses" mot nederste del av øremuffene.
Dette er det samme som jeg har med AKG K 701 på fullt uttrekk.
[...]
Jeg har 5-6 synlige streker på toppen av bøylen på min Sennheiser HD 800. Av en eller annen (pussig) grunn var det 5 på den ene siden og 6 på den andre da jeg sjekket raskt i dag morges (09.02.2011). Det er flere hakk igjen til fullt uttrekk (hvis jeg ikke husker helt galt).
AKG K 701 har dessverre lite bøyleuttrekksintervall i forhold til:
- Sennheiser HD 800 (jeg bruker 5-6 synlige streker på toppen av bøylen)
- beyerdynamic T 1 (jeg bruker 6,5 runde forsenkninger, dvs. hakk)
- Denon AH-D7000 (jeg bruker 4 hakk synlige, 5. hakk i flukt med bøylen)
- Denon AH-D5000
[...]
Tillegg 2:
Komfort/at hodetelefonen passer
Det er vel også på sin plass å gjenta det Imperial har bitt seg merke i:
Det hjelper ikke om hodetelefonen lyder aldri så fortreffelig, koster nesten intet og/eller har et utseende enhver vil bli mo i knærne av.
En hodetelefon må være (så)
komfortabel at man orker å bruke den i den ønskede lyttetiden, enten det er 2 x 15 minutter per dag, eller strekk av 4-8 timer eller mere.
Hodetelefoners fysiske egenskaper og mål er derfor essensielle.
Hodetelefonen må passe brukeren.
Tillegg 3:
(Manglende) tilpasning til hode
CDWMcInSpots skrev:
[...]
Loevhagen skrev:
Dersom man har et (veldig) lite hode, så kan forseglingen rundt ørene (som ptb opplevde) lede til at man ikke får opplevd den detaljerte bassen LCD-2 er kjent for.
Øreomsluttende hodetelefoners tilpasning til hode er avhengig av mer enn hodets størrelse, f.eks.:
- Hodetelefonlokkenes bevegelighet rundt horisontal og vertikal akse
- Hodeform, særlig rundt ørene/området der hodetelefonputene har kontakt med hodet
- Halsens tykkelse, spesielt i forhold til hodets størrelse
- Overgangen mellom hode og hals
Eksempel:
Jeg har et ganske stort hode. AKG K 701 oppleves som knapp og de fleste hodetelefonbøyler må stilles inn på ytterste, nest ytterste eller tredje ytterste hakk. Jeg har en tynn hals og bruker skjortesnippstørrelse 37 (som dessverre er lite utbredt i norske butikker). Halsen er også lang, spesielt til å være mann. Like bak ørene, og spesielt i nedre bakkant (overgangen til halsen) smalner hodet (raskt) av.
Jeg kan oppleve at store deler av hodetelefonputeanleggsflaten ikke har kontakt/står ut ved ørenes nedre bakkant. Dette oppstår f.eks. hvis hodetelefonklokkene har for liten bevegelighet rundt særlig den vertikale akse. Hodetelefonputenes form (kileform er gjerne bra) og størrelse har også betydning.
Tillegg:
Eksempel på dårlig tilpasning til et for smalt hode:
Audio Technica ATH-W1000x
Klokkene på Audio Technica ATH-W1000x har for liten eller ingen bevegelighet rundt den horisontale akse. Hodetelefonens puter vil derfor kun oppnå full kontakt på hoder som er brede nok til at putenes hodeside er tilnærmet vertikale. Et hode med sider som skråner innover vil formodentlig også virke.
[...]
Senere har jeg lært at Audio Technica ATH-W1000x og andre Audio Technica hodetelefoner med vinger ikke har bevegelighet rundt den horisontale akse. Hodetelefonen tilpasses eieren ved å bøye bøylene. InnerFielitys Tyll Hertsens forteller om og viser dette i
YouTube-delen av sin
(test)omtale av Audio Technica ATH-W1000x.