Egen tråd for Hodetelefonoppsett?
Denon AH-D7000 (og AH-D[25]000)
Loevhagen skrev:
Takk for alle svar vedrørende Denonklokkene.
Har fått noe mer å tenke på.
Med en god, egnet hodetelefonforsterker blir man bare mer glad i Denon AH-D7000 over tid. Jeg har et inntrykk av at dette aspektet ligner på ditt forhold til Audez'e LCD-2 (Rev. 1).
Også en del annet du har skrevet om (din opplevelse av) Audez'e LCD-2 passer bra for Denon AH-D7000, f.eks. at den har detaljer, men at ikke nødvendigvis alle kappes om å vise seg frem på scenekanten samtidig. Det er mer slik at de bare er der, slik at du får øye på dem etterhvert, og kanskje først ved tredje gjennomhøring.
_________________________________________________
ardilla skrev:
Loevhagen skrev:
Takk for alle svar vedrørende Denonklokkene.
Har fått noe mer å tenke på.
Jeg hadde en D7000-kløe en periode i fjor, men kom over endel poster om at de var diskanttunge og droppet det.
PS: Dette er
ikke subjektivt fra meg, kun videreformidling av annenhåds rykter.
ardilla skrev:
Anfield skrev:
Hva mener du med diskanttunge?
Tung = Mye
Altså litt mye diskant, sånn som HD800, HE-6 osv. Jeg har sett det rapportert fra flere, men det er jo mengder av folk som aldri ville si seg enige idet. Som alltid. Det jeg oftest har lagt merke til er at D7000 beskrives som litt tilbaketrukne i mellomtonen og har bra med bass. Men jeg antar dette var ytringer som dominerte mer før LCD-2 kom...
Fant ikke tilbake til de posten jeg tenkte på, men google gav meg dette på noen sekunder (Denon D7000 bright, Denon D7000 sibliance):
The sharper treble of the D7000 can be a tad too bright on listening material that's mixed/mastered on the bright side, and on such materials, I would prefer if the D7000's treble is slightly more subdued..... Whether it sounds a tad bright and sibilant in treble depends on personal taste.....
http://www.head-fi.org/products/denon-ah-d7000-headphones/reviews/3791
http://www.techradar.com/reviews/au...hones/denon-ah-d7000-headphones-478417/review
AGAINST
Slight sibilance
http://www.headphone.com/product_review.php?icn=0020527000
Cons: Recessed mids, somewhat bright at times
Jeg liker Denon AH-D7000 meget godt, og den gir ikke meg lyttetretthet, snarere tvert i mot.
Jeg har også lest om dempet mellomtone, tidvis/til dels noe ekstra/hissig diskant og for noen (for) mye bass. Dette har forundret meg fordi jeg ikke synes jeg opplever det samme.
De frekvensresponsmålingene jeg har sett i det siste fra InnerFidelity og HeadRoom, indikerer vel en ganske nøytral(/flat) gjengivelse, spesielt når man tar høyde for feilmarginene. Tyll Hertsens skriver da også at Denon AH-D7000 har en tonal balanse som er meget nær nøytral:
http://www.innerfidelity.com/content/luscious-denon-ah-d2000-ah-d50000-and-ah-d7000-page-3
[Min uthevning]
Moving up to the AH-D7000 [...] The tonal balance is slightly less warm than the D5000 and now very close to what I would consider neutral, though still a tad warm.
Mellomtone
Jeg har spesielt vært opptatt av dette med mellomtonen, og derfor lyttet ganske oppmerksomt etter dette, men jeg kjenner meg ikke igjen. Det er godt mulig at det finnes hodetelefoner som bringer alt (mye) nærmere, gjerne helt opp i fanget (som noen liker), men jeg er langtfra sikker på at det er korrekt i forhold til opptaket.
Diskant
Jeg er, som tidligere skrevet, antagelig ikke spesielt diskantvar. Jeg kjenner meg ikke igjen i at Denon AH-D7000 skal ha for mye eller for hvass diskant.
Bass
De som mener at AKG K 701 har passe mye bass, vil sikkert mene at Denon AH-D7000 og AH-D5000 har (alt for) mye bass. Andre har derimot sammenlignet Denon AH-D7000 med gode fulltone/-skalahøyttalere og gode subwooferoppsett. De har gjerne fremhevet dens gode gjengivelse av orgelverker og store symfoniorkestre.
Sibilans
Av og til lurer jeg på om en del glemmer/overser at sibilans er helt naturlig. Vi skrev om dette for en stund siden (i fjor høst?) i
oktober 2011. I samme periode stod jeg på et tidspunkt og snakket med en kvinnelig kollega inne på et kontor med gamle (fra 1800-tallet) panelvegger. Hennes s-er var ganske så ssss-ete. Dette skyldtes altså ikke gjenklang fra harde veggflater el.l.
Noen mennesker har altså
mer sibilans i sin uttale enn andre. Lytte- og mikrofonavstand kan antagelig også ha betydning.
I ovennevnte periode lette jeg også etter musikk med mange s-er i teksten og sibilante artister. På en vevside om temaet foreslo man bl.a. den overbitte Freddie Mercury og ABBA som artister hvis fonogrammer har tydelig sibilans. Selv lagde jeg en liste med både artister og musikk som ligger et eller annet sted. Dolly Parton har noen litt spesielle s-er som jeg kaller Dolly-s-er. Disse er ofte spesielt fremtredende når de gjengis av rimeligere stereoanlegg. Povl Dissing har også noen litt spesielle s-er. Det kan man f.eks. høre på Iver Kleives og Knut Reiersruds "Himmelskip".
White Christmas er en fin testsang av flere grunner. Den har mange s-er, den er spilt inn mange ganger, i ulike perioder, med forskjellig opptaksteknologi og -teknikk, i forskjellige musikksjangre og av høyst forskjellige sangere med høyst forskjellige stemmer, ferdigheter og tekstuttale. Mange av disse innspillingene er lett tilgjengelige, inkl. i tjenester som WiMP, Spotify og Qobuz.
Jeg søkte den gang etter White Christmas i WiMP og spilte dem deretter av med Denon AH-D7000 og Grace Design m903. Jeg fant ingen/stusset ikke over overdreven eller unaturlig sibilans med denne kombinasjonen. Derimot sovnet jeg etter en stund. Det kan dermed neppe ha vært ubehagelig.
Det er godt mulig at lydstyrke (se nedenfor) har betydning for hvordan og i hvor stor grad vi opplever overdreven/unaturlig sibilans.
Lydstyrke
Vi har tidligere vært inne på at
den menneskelige hørsels sensitivitet er frekvensavhengig som vist i figuren ovenfor. Jeg lytter med høyst moderate lydstyrker, mens andre lytter med langt høyere lydstyrker. Vi vil derfor
oppleve en hodetelefons frekvensrespons forskjellig.
Tidligere hadde mange stereoforsterkere og -receivere
loudnesskompensasjon for å avhjelpe dette. Grace Design har inkludert noe á la dette i Grace Design m903s crossfeedfunksjon:
http://www.gracedesign.com/products/m903/m903.htm
New crossfeed circuitry is even more useful and
includes a gentle compensation to eliminate the perceived loss of low frequency content.