AKG K 242 HD: Mangelfull komfort og "snert"
AKG K 242 HD
Herlig bilde! Jeg har åpenbart et sart hode, for jeg blir litt sliten i hodet av trykket fra mine nye Akg k242 HD. Så mitt spørsmål er følgende: Blir man fort vant til "trykket"? Vil de bli mindre stramme? Evnt. hvilke hodetelefoner sitter som en silkelue rundt hodet?
Lyden fra hodetelefonene har jeg ikke stort å klage på, skulle det være noe, må det være at jeg savner et hakk mer "snert".
Ha en herlig kveld folkens.
Det trykker mest rett over ørene, tinningen. Ellers merker jeg hodebåndet også. Hvis jeg kan tøye en del på bøylen, skal jeg gjøre det.
Snert ja, tror egentlig FiiO E10 er ganske habil, men det finnes selvsagt bedre der ute. Det at jeg savner et snev av det, er ikke vesentlig. Klokkene skal få spille seg inn, så får vi se hva jeg synes om noen uker. I tillegg vil nok for mye, gi kjappere lyttetretthet, så kanskje greit at det er balansert slik det er nå.
Komfort
Jeg har som tidligere skrevet et (rimelig) stort og (antagelig) høyt hode. Jeg har AKG K 701, AKG HSD 271, og har tidligere lånt AKG K 271 MK II. Mitt generelle inntrykk er at AKGs hodetelefoner med denne konstrukssjonstypen (bøyler + hodebånd) er noe knappe i høyden. Jeg må ha hodebåndet på fullt uttrekk, og enda er det litt knapt.
På denne typen AKG-hodetelefoner er hodebåndet festet til strikker som trekker det ned mot klokkene. Dette er formodentlig fint for de med små hoder, men en ulempe for oss med store. Det er vanskelig å få hodebåndet til å opprettholde konstant fullt utslag. Jeg har derfor valgt å
koble ut strikkene ved å binde opp hodebåndet med fullt utslag. På AKG K 701 har jeg gjort dette med buntebånd. På AKG HSD 271 benytter jeg anorakk-/jakkesnorer med tilhørende snorlåser fordi det passet bedre p.g.a. konstruksjonen som ligner mye på AKG K 242 HD. Denne løsningen er dessuten justerbar, hvilket er nyttig hvis flere benytter hodetelefonen. Begge løsninger er fininnstillbare (til f.eks. nesten fullt utslag) og reversible (i motsetning til klipping av AKG-strikkene).
Klokkene på AKG K 701 har
god bevegelighet rundt både horisontal og vertikal akse. Det har de dessverre ikke på AKG HSD 271 og AKG K 271 MK II. Der er det bare bevegelighet rundt én akse. Jeg antar at AKG tror at bøylenes fleksibilitet skal ordne den andre aksen, men det fungerer ikke skikkelig. STAX SR-007 har forøvrig samme problem. Jeg antar at det samme gjelder bl.a. AKG K 242 HD.
Hullet i hodetelefonputene er dessverre litt lite på AKG HSD 271 og AKG K 271 MK II slik at innerkanten kan berøre ytterørene. Det er bedre på AKG K 701.
Jeg har aldri opplevd det som at disse AKG-hodetelefonene har presset spesielt hardt mot hodets sider. Det er mer klemkraft i "klypa" på f.eks. Sennheiser HD 380 Pro og Sennheiser HD 6[05]0 skal visstnok ha en del klemkraft. Klemkraft og isolasjonsevne går forøvrig ofte hånd i hånd.
Som andre har nevnt: Denon AH-D[57]000 er meget komfortable, men det finnes flere komfortable hodetelefoner. Noen ganger har man en dårlig/følsom dag, og da er det meste vrangt.
"Snert"
Hva mener du med "snert"? Mitt inntrykk er at både AKG K 701 og (også) AKG K 271 MK II er slanke/lette i bunnen. Jeg har inntrykk av at dette er typisk for (mange) AKG-hodetelefoner. AKG K 550 skal visstnok være bedre på dette området.
Hodetelefonforsterkervalg kan ha betydning. En veldrevet hodetelefon er (selvfølgelig) alltid (betydelig) bedre enn det motsatte.
Mer informasjon
Se forøvrig mitt innlegg
#2611 som handler om komforttiltak og (kompensasjonstiltak for) AKGs bunn. Innlegget nevner kun AKG K 701, men de gjelder også AKG K 271 MK II, AKG HS[DC] 271 og formodentlig AKG K 242 HD og AKG K 272 HD.
Tillegg:
Etter at jeg fikk hodebåndsoppbindingsideen, testet jeg den først med hyssing/snøre. Dette var raskt og billig, men jeg måtte tidvis etterstramme fordi knuten gled opp litt over tid. Testen var vellykket, og da gikk jeg over til henholdsvis buntebånd og (elastiske) anorakk-/jakkesnorer med tilhørende snorlåser. Disse løsningene trenger ikke etterstramming.
Dette innlegget følges opp i innlegg
#4214 "AKG: Komforttiltak: Oppbinding av hodebånd".