Lytte-intrykk kan ikke måles, kun beskrives. Det gjør personen på en utmerket måte. Uten referanser fra grafer, etc. Diskusjonen fører som ventet, ingen vei. Trekker meg fra ytterligere synsing om dette tema.
Dette er en god oppsummering av noe som kan være vanskelig å begripe. F
or meg er det slik at 1. Lyd produsert på en eller annen måte, kan på mange måter måles - med de vanlige målefeil ulike målemetoder innebærer. 2. Opplevelse av lyd hos mennesker (overføring av lydsignaler til opplevelse - ofte kalt persepsjon, som også involverer bruk av hukommelse som bidrag til å beskrive det en opplever (oftest må noe sammenliknes med noe annet på en eller annen måte) samt følelser), følger ikke "lover" som er like for alle personer. (Enkle) funksjonelle studier av hvordan hjernen aktiveres ved ulike typer lydopplevelser, viser jo nettopp at mennesker er forskjellige. Det forhindrer ikke at man ikke kan lage en modell for "gjennomsnittet" - som for mange vil bli riktig. Men, det er i realiteten variasjon - oftest uttrykt som et normalt variasjonsområde - og da har vi det gående igjen... Noe annet er at denne type funksjonsstudier av hjernen er for det meste lite verdifulle uten samtidige atferdsmål. Og hva skjer da? Jo, man lager en måte å få rapport om den samtidige opplevelsen - og får selvfølgelig variasjon igjen. (Og, normalt variasjonsområde, osv).
Ergo bør ideen om at "vitenskapelig" blindtesting hvis gjort godt nok - skal ende opp i at en større eller mindre gruppe mennesker mener det samme - den bør forkastes. Men, det kan helt sikkert beskrives undergrupper av mennesker som opplever (omtrent) det samme. Og, slik kan det jo se ut her på Sentralen også. H
ipp hurra - vi slipper alle å være like - og vi bør slippe unan ideer om at vi burde være det også.
Med ønske om god sommer til alle interesserte debattanter.
Mvh
JMK