Her har det ikke vært skrevet mye om nypoteter på en stund og sesongen er snart er over! Ble litt trigget av et innlegg i dagens Aften hvor det klages over ihjælvaskede norske nypoteter. Med feil, hakk, skraper og alt det som følger norske poteter generelt. Selvfølgelig helt enig med innsenderen. Kona og jeg har ikke funnet skikkelige nypoteter i hele sommer, selv om vi har vært i områder av Norge hvor slikt burde forekomme. Kortreist mat? Det vi finner er så å si bare dritt.
I "gamle dager", la oss si for 20 - 30 år siden, så fikk man tak i uvaskede poteter som enkelt ble rengjort under kaldt vann og kokt med dill. Og deretter med Meierismør på tallerkenen. Dette spiste vi med spekeskinke, nykål og annet som hørte sommeren til.
Hva skjer? Dette kan da ikke være så vanskelig å fikse? Vaske potetene selv er jo ingen kunst og da slipper produsenten eller leverandøren denne kostnaden. Eller er det igjen slik (som med mat ellers i dette landet) at det lønner seg å gro/dyrke hurtigvoksende varianter samtidig som man vet at kundene og konsumentene ikke kommer til å bryr seg?
Dog har vi til slutt fått tak i flotte eksemplarer, men da måtte vi til Sverige; beinharde poteter som ble vasket på noen sekunder, kokt med svensk dill og som smakte helt strøkent. Men jeg tror faktisk at vi (igjen) brøt loven ved å frakte poteter over grensen. Det har ikke privatpersoner lov til. Men ikke helt sikker her, tror muligens det gjelder dyrking privat av poteter hentet fra utlandet. P.g.a. faren for sykdommer. Eller?
Da er det bare å vente til høsten, da har vi poteter (Pimpernell i år) fra egen hage. Men ikke for en kommende vinter og vår. Da er vi prisgitt mafiaen og den største av dem alle: Bama. Når det gjelder grønnsaker og frukt.