Innledning
Formålet med treffet var aller først og fremst å ha det sosialt og treffe likesinnede som setter pris på musikk formidlet via blant annet hodetelefoner. Det sekundære formålet faller naturlig da de som var på treffet har sin egen portefølje med hodetelefoner, -forsterkere og DAC-er. Via en slik dugnasånd, fikk hver av oss en god mulighet til å høre på musikk via relativt mange forskjellige anlegg. For å forfatte inntrykk sånn noenlunde strukturert noterte hver av oss stikkordsmessig ned de inntrykkene vi dannet oss under treffet.
For de som selv ønsker å arrangere slike treff, er det lettere enn man muligens vil tro. Det handler egentlig kun om én ting; ta initiativ. Uansett hvor dere bor i landet, så arranger slike lokale treff. Blir man ikke så mye klokere, så har det i alle fall hatt en gevinst når det gjelder det sosiale.
Demo CD
I forkant av treffet ble alle som møttes bedt om å sende over sine demosanger slik at en demo CD kunne kompileres i forkant og legges på mediaserver og gjøres tilgjengelig på hver av de oppsatte riggene. Det er en fordel at vi som møttes har litt forskjellig musikksmak, slik at man sikrer en variasjon i sangene. Så er det jo ofte slik at i et utvalg av sanger, så er det 1-2 som blir spilt mest. Det er bra når man er ute etter å få inntrykk av signifikante og marginale forskjeller mellom anleggene. Ulempen er at man lett kan bli litt énsporet og fokuserer på én bestemt passasje i én sang og konkluderer med hvordan et anlegg presenterer musikk generelt sett. På treffet fikk jeg inntrykk av at vi hørte på mye forskjellig, men at Joe Satrianis I Believe ble en hit. Antagelig fordi dette demosporet har en viss dynamikk og romfølelse i innspillingen. Jeg valgte å fokusere på 4 demosanger; 3 av mine egne og treffets hit.
Utstyr
De fleste som leser ulike fora for lyd vet at produkt X låter slik, og at produkt Y låter slikt. Paradokset er at en hodetelefonforsterker låter ingenting. En hodetelefon låter separat heller ingenting. Og en DAC er tyst som bare det, uten at den settes inn i et anlegg. Det er først når man kombinerer de ulike komponentene at ting begynner å skje, og man får et subjektivt inntrykk av hvilke kombinasjoner som passer godt sammen. Jeg fikk en sunn bekreftelse på noe jeg viste fra før: Majoriteten av utstyrskombinasjonene låter veldig bra. Veldig bra. Det finnes selvsagt variasjoner, men mitt inntrykk er at lydprestasjonene kan skisseres / ligger i en normalfordeling.
Det er med andre ord egentlig få kombinasjoner som låter direkte dårlig, og det er noen kombinasjoner som fenger lytteren ganske fort. Uansett komponent, så finnes den en match som er god. Det viste treffet i går også.
Husk en ting når dere leser inntrykk på nettet generelt sett av lydutstyr. Forholdet mellom den reelle verden og forumverden er 1:5 (minst). Det er vanskelig å beskrive lyd, og man må ty til adjektiver og beskrivelser som setter ting på spissen uten at de samme tingene nødvendigvis vil oppleves like markante dersom man lyttet til omtalt utstyr selv. Når det er sagt, så finnes det heldigvis forskjeller. Hvis ikke, hadde jakten på god lyd vært kjedelig. Jakten kan dog være tidvis frustrerende. Delvis på grunn av at forskjeller beskrives med store ord. Bruk inntrykkene fornuftig, og tillegg dem den vekt de fortjener i en gitt kontekst. Head-fi skal være gøy, og selv om det er en viss sammenheng mellom pris og ytelse, så trenger man ikke nødvendigvis investere mye penger for å nyte god lyd fra hodetelefoner. DET er viktig å huske på.
God musikkhelg.
---------------------
Tusen takk til de som deltok og som omhyggelig hadde pakket ned sine hodetelefoner, -forsterkere og DAC-er for å gjennomføre dette treffet. Fem rigger var plassert rundt i stua, slik at alle fikk anledning til å høre litt forskjellig, og etter en stund ble enkelte kombinasjoner satt sammen for å bli testet mer ut enn andre.
Her er noen bilder:
Nøysom plassering før shoot-out. Burson HA-160D og Schiit Lyr:
Stax SRS-4170 og Rega DAC:
Stax SRS-4170 og Rega DAC:
Stax SR-007mkII og SRM-007tmkII:
Testbenk: Schiit Lyr, Burson HA-160D, Trafomatic Experience HeadOne og enda en Burson HA-160D:
Schiit Lyr og AKG K702:
Trafomatic Experience HeadOne. Audeze LCD-2 lyttes til på Burson HA-160D (skjult):
AKG K701 på Trafomatic. Notater underveis er viktig med såpass mange inntrykk på en kveld:
AKG K701 på Schiit Lyr. Sanger fra treffets Demo CD:
Trafomatic på Audio-Technica W1000 - "Hm, kan dette være en god match?"
iPadstyring av sanger til Stax (SR-007mkII og SRM-007tmkII)
Det tyske hjørnet - LehmannAudio BCL og Violectric HPA V200:
BelCanto DAC 1.5, LehmannAudio BCL og Violectric HPA V200:
Sennheiser HD800, LehmannAudio BCL, BelCanto DAC 1.5 og Violectric HPA V200:
Rega DAC - Lyser opp mer enn logoen?:
AKG K702 på Trafomatic:
Trafomatic - Justerbar utgangsimpedans:
Rør er alltid litt fascinerende:
Sennheiser HD800, LehmannAudio BCL og BelCanto DAC 1.5: