Det kastes sinnsyke mengder med fullt brukbar mat. Jeg har en sønn som jobber i en Coop-butikk, ved siden av studier. Han er rystet over alt som kastes, men regelverket er sånn. Det som forundrer meg ( eller det gjør egentlig ikke det! ), er at alt av kjøttpålegg og sånt, konsekvent går i søpla på siste angitte forbruksdag, mens julemat, medisterkaker osv. som ble til overs, prises ned i alle fall 50% de to, tre siste dagene før siste angitte forbruksdag. I forrige uke, hamstra jeg pakker med medisterkaker og julepølser som gikk rett i fryseboksen, for seinere konsum. Kr. 20,- pr. kg.pakke for medisterkakene og kr. 5,- pr. stk. for julepølseringene.... I dag kom jeg over vacuumpakka lutefisk; pris før jul kr. 72,- kg, nå kr. 20,- kg. Nå har jeg lutefisk for mange helger framover... Til info, kan lutefisk ligge i årevis i fryseren - den er mager og temmelig vassfull - i tillegg er denne vacuumpakket og garantert like god når den blir opptint en gang i 2015!! Men så lenge blir den ikke liggende her...
Det kastes daglig mengder med gårdagsbakte brødvarer også, og grønnsaker og frukt. Dette "svinnet" må hentes inn igjen et sted, og det hentes selvfølgelig inn i prisen som det vi betaler for hvert enkelt produkt / vare som kjøpes til ordinær pris. Men for all del, jeg er glad for at vi har regelverk for mattrygghet, holdbarhetstider osv., og jeg betaler gjerne prisen for ferske brødvarer, frisk frukt & grønt osv. osv. Og blir overlykkelig når jeg kan gjøre sånne lutefisk-kupp en gang i blant. Jeg er faktisk langt meir betenkt over å kunne kjøpe kalkun til kr. 16,-kg....og svineribbe til omtrent samme pris. Enten er det noen som taper masse penger på dette ( gjerne 1. ledd ), eller så kan man spørre seg hva disse skapningene ble foret opp på, og under hvilke forhold de eksisterte, før de ble mat. Bon appetitt, folkens!