Politikk, religion og samfunn Nordmenn er reserverte og uhøflige

Er nordmenn reserverte og uhøflige?

  • Ja, vi må skjerpe oss

    Stemmer: 12 54.5%
  • Nei, helt uenig

    Stemmer: 10 45.5%

  • Totalt antall stemmer
    22

sinep

Overivrig entusiast
Ble medlem
08.09.2008
Innlegg
957
Antall liker
109
Sted
Vallhall
I VG i dag står det følgende overskrift:
Emily (16) skuffet av reserverte og uhøflige nordmenn

"I hjemlandet er Emily vant til å hilse på, smile og snakke med alle hun møter - og at alle gjør det samme tilbake.
- I Norge ser folk rart på meg eller kikker ned i bakken i stedet. Smiler jeg til fremmede på bussen, tror de jeg er gal."

Er du enig? Er det på tide at nordmenn åpner seg litt opp?
:confused:
 

Sluket

Holistisk Hifi Helt
Ble medlem
11.08.2006
Innlegg
57.741
Antall liker
111.600
Torget vurderinger
23
Hmmm... USA, ser jeg. Vel, der er de jo verdens beste venner bare du kjøper med deg en Colaboks..... "WOW!!!! A Coke... Oh my God!!! That's GREAT!"

MEN, så snart du er i trøbbel eller blakk så er det jevnt slutt med vennskapet...
 

POB

Hi-Fi freak
Ble medlem
26.09.2003
Innlegg
3.037
Antall liker
3.102
Sted
Kulturhovedstaden
Torget vurderinger
32
VG bekrefter vel bare at det er agurktid hele året....
Snakk om journalistisk søppel.
Spør 3 på gata og finn sannheten om det Norske folk :confused:
 

lovemusikk

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.11.2009
Innlegg
9.578
Antall liker
2.935
Torget vurderinger
8
Helt sant som ho sier!!! Vi er ikke åpne i det hele tatt og flinke til å forhånd dømme + dømme utfra rykter i stedet for å finne det ut selv.
F.eks rykter.. Der har jeg blitt kjent med verdens flotteste person, selv om ryktene sa noe annet. Så svaret er JAAAA :)
 

RoyVidar

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
28.11.2012
Innlegg
308
Antall liker
54
Sted
Sandefjord
Jeg tror absolutt det er hold for en generell betraktning om at vi nordmenn er noe reserverte, kjølige og kanskje litt vanskeligere å komme i kontakt med enn en del andre. Utvilsomt er også en del av oss uhøflige i gitte situasjoner, men jeg synes ikke det er et like generelt trekk.
 
V

vredensgnag

Gjest
Sak som har stått i BT, dette. Mange kommentarer der.

Det er noe Emily ikke har skjønt. USA består av et mylder av ulike kulturer, med stor variasjon i etnisk og religiøs bakgrunn. Folk er i utgangspunktet fremmedgjorte for hverandre, fordi de ikke kjenner hverandres bakgrunn og tradisjoner. Derfor skrur de på hilse-potmeteret til 11, for å signalisere at de har gode intensjoner og er greie å ha å gjøre med.

I Norge har vi i lenger tid enn det har vært ny bosetting i Amerika vært tildels samme kultur, med felles berøringspunkter. Vi har kjent oss trygge på hverandre, og behøver ikke å sende overdrevne vennlighets- og hilsesignaler til alle vi møter, for å unngå misforståelser.
Dette kan endre seg, etterhvert som Norge får en annen sammensetning.
 

Griffenfeldt

Hi-Fi freak
Ble medlem
31.12.2008
Innlegg
8.020
Antall liker
4.160
Sted
I en blokk
Torget vurderinger
17
Man trenger ikke akkurat være globetrotter eller lest reisebrevene til onkel reisende Mack for å skjønne at vi innadvendte, stive, stotrende og reserverte på grensen til det latterlige. Vi tar ikke innitiativ til en samtale før vi er på bunn av glass nr 4.
Vi er vel omtrent like hverdagslige og grå som det britiske været..
 

Lille_Adam

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2007
Innlegg
1.686
Antall liker
14
Det er noe Emily ikke har skjønt.
Det finnes da en mengde land der mennesker har delt en relativt homogen kultur over langt lengre tidsrom enn her på berget, men som til tross for dette i langt større grad har åpenhet, høflighet og gjestfrihet som default settings. Mine egne erfaringer i et tyvetalls land tyder på at vi trolig er sånn ca. nest kjøligst i verden, dugelig slått av finnene. At amerikanerne stiller i en klasse helt for seg selv, her som ellers, er det imidlertid vanskelig å være uenig i.
 
N

nb

Gjest
Maks gjestfrihet jeg har opplevd er i Iran.
Etter oppholdet der er jeg rimelig sikker på at man kan klare seg greit i landet om man ankommer flyplassen uten penger og kun baserer seg på tilbud om transport, mat og overnatting fra tilfeldige fremmede.
 

Sluket

Holistisk Hifi Helt
Ble medlem
11.08.2006
Innlegg
57.741
Antall liker
111.600
Torget vurderinger
23
Hva skal vi med all denne åpenheten? Åtte av ti er jo løkhoder, hvorfor hilse på gud og hver mann - jeg skal ikke/ønsker ikke å ha noe med disse å gjøre i det hele tatt, vil ikke kaste bort tid på det heller. Avmålt distanse, men høflig selvsagt, er langt bedre. Genuint vennskap etter beviste egenskaper er tingen.
 

Lille_Adam

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2007
Innlegg
1.686
Antall liker
14
Maks gjestfrihet jeg har opplevd er i Iran.
Etter oppholdet der er jeg rimelig sikker på at man kan klare seg greit i landet om man ankommer flyplassen uten penger og kun baserer seg på tilbud om transport, mat og overnatting fra tilfeldige fremmede.
For min egen del var det Syria. I løpet av to ukers rundreise ble kun tre netter i Damaskus tilbragt på hotell. Utenfor storbyen haglet tilbudene om gjesterom i private hjem inn umiddelbart så snart man snakket med folk. Takket man ja fikk man heller ikke lov til å bidra med mat, drikke eller annet som takk. Var man gjest, så var man gjest og det betydde at alt ble skaffet til veie av verten - husrom, mat, drikke, transport og all mulig annen assistanse som var ønskelig. Uvant og til tider rent beklemmende for en innesluttet nordmann, men en skjellsettende og ganske overveldende opplevelse.
 

BT

Æresmedlem
Ble medlem
13.10.2005
Innlegg
21.457
Antall liker
6.881
Rart at folk som oppbevarer utbefolkningen sin i reservater snakker om at andre er reservert.
 

sinep

Overivrig entusiast
Ble medlem
08.09.2008
Innlegg
957
Antall liker
109
Sted
Vallhall
Prata med ei fra Iran i fjor. Ho hadde bodd i Norge noen år. Hjemme i Iran inviterte de naboene på grillfest eller motsatt hver eneste uke, men her i Norge klarte de såvidt å stifte bekjentskap med naboene i løpet av 3 år. Ho ga opp nordmenn og flyttet tilbake til Iran.

Personlig hadde jeg blitt fort lei av overdreven amerikansk høflighet.
Har mer til overs for land som Danmark og Tyskland. Synes de har mye av åpenheten som nordmenn mangler.
 

slowmotion

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.05.2009
Innlegg
6.501
Antall liker
3.599
Reservert og uhøflig, det er meg i et nøtteskall. Og hva så?
 

rock

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.09.2009
Innlegg
1.858
Antall liker
310
Tror det kan være så forskjellig alt etter hvor i landet man møter folk.

I større byer kan folk virke noe mere "stresset" og ha det travlere.

På bygda der alle kjenner all, er dette noe annet.
Her i området låste man som oftes ikke dører før ca slutten av 60-tallet.

Kjerringer gikk rundt på kaffeturer til hverandre, leverte og fikk nyheter ( slarv).

Tror ikke Nordmenn er kaldere enn andre generelt sett, bare litt mere opplyste?

Holder heller avstand til fremmede man føler seg usikker på, i sted for som i USA - å bevæpne seg til tennene for selvforsvar.
 

Haugenial

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.10.2008
Innlegg
697
Antall liker
208
Torget vurderinger
4
Det at bygdenorge er et "åpnere" samfunn i forhold til by er en romantisk tolkning av realiteten. Har bodd i hele Norges land, bygd og by, og de verste tilfeller av innesluttsomhet har jeg funnet i bygdenorge. Med mindre du er født inn i enkelte bygda-samfunn er det svært vanskelig for innflyttere å skape seg en krets. Dette gjelder jo selvfølgelig ikke alle steder, men svært ofte er det sånn. Fordommer, sladder, missunelse samt saueflokkmentalitet er ofte veldig sterke faktorer. Dette fører igjen til at innflyttere flytter ut igjen etter hvis tid. Er du innfødt i lokalsamfunnet er det jo ikke noe problem... Det jeg har merket meg på min ferd er at Sørlendinger og Nordlendinger er mye åpnere og avslappet i sin væremåte enn feks innlandsnorge, som gjerne er sjenerte og med stor skepsis. Til sammenligning er byene preget av status og verdens beste mentalitet med en overdreven urbanitet. Alt har sin sjarm og ingen er like, men Norges folk har gjerne mye å lære av andre land/kulturer og bli litt mer verdensvandte. Kritikk har vi bare godt av...
 
V

vredensgnag

Gjest
Jeg er jo tverr-kulturell, og har en latinsk side og en norsk side. Har derfor erfart hvordan det er å speile sine omgivelser, dvs tilpasse seg disse. En tid tilbake reiste jeg mye til Latin-Amerika, for lengre opphold. I overgangen der ble jeg ofte spurt av folk om jeg var syk eller ikke hadde det helt bra, fordi jeg fortsatt lå under for norsk avmålthet i følelsesregisteret. Men det rettet seg fort.
Problemer oppstod når jeg vendte tilbake til Norge - for da var jeg kalibrert for latinsk lynne, og det skjønte ikke mine norske venner noe som helst av. "Hva har skjedd, Stein. Er du dopa?"

Hadde en morsom erfaring da jeg en gang fløy fra Sao Paolo via Frankfurt og København til Oslo. På flyet fra Brasil var det full Samba - folk danset faktisk i midtgangene, pratet med fremmede og nøt tilværelsen, selv om vi fløy Lufthansa.
Fra Frankfurt til København ble det en overgang, selvsagt. Men det var fortsatt smil å registrere, og jeg kom lett i snakk med sidemannen.

Da jeg kom inn venteområdet ved gaten i København kunne jeg fort tatt forsamlingen for å være på vei til begravelse. Der var norsk avmålthet totalt på plass - vi er nok ikke slik sett et lystig folkeslag. Men sånn er vi.

Og disse hilsekodene som Emily savner skyldes noe annet enn at nordmenn er reserverte og høflige - vi er avmålte og forsiktige når det gjelder å slippe andre inn på oss, siden det skaper forpliktelser. En nordmann mener noe med et vennskap, når det først innledes, der amerikanere er helt overfladiske i så måte. Men så ligger mesteparten av landet lenger nord enn Anchorage, Alaska. I forna da'r var vi tvunget til å være avhengige av oss selv og hva vi hadde av ressurser - den som ikke hadde sørget for seg og sine skulle ikke kunne ta det for gitt at andre ville stille opp. Man hjalp slektninger og gode venner, men ikke hvem som helst - og i så måte er vi nok reserverte.
 

Lille_Adam

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2007
Innlegg
1.686
Antall liker
14
Dei er mest gjestfrie på landsbygda, og verst i storbyane.
Det at bygdenorge er et "åpnere" samfunn i forhold til by er en romantisk tolkning av realiteten.
Kunne ikke vært mer enig med Haugenial. Bøgda føles selvsagt varm, åpen og vennlig om en hører til der og allerede kjenner hele hurven, eller har kontakter som gir en gratis brownie points og innpass, men for en fersk ankomst oppleves det ikke nødvendigvis helt på samme måte. I byen har man i det minste et uttall alternative muligheter til å oppleve vennligsinnet menneskelig kontakt. Om jeg måtte flytte til et ukjent sted i morgen og kunne velge mellom by eller bygd, så ville valget for min del være fryktelig enkelt.
 

Handsoer

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.03.2007
Innlegg
4.083
Antall liker
2.058
Sted
Sortland
Kan nok aihvertfall skrive under på at det ikke gjelder trøndere og nordlendinger.
Har ingen liten erfaring med vestlendinger men de jeg har truffet har vært som oss andre.
Østlendingene kan nok initiellt være litt lukket og reserverte, (i hvertfall er dette min erfaring etter 5 år i Asker/Drammen) men blir man kjent med dem
er de herlige mennesker alle sammen!
Ikke ment som nedrakking, men vi skal ikke se bort fra at Emily har et poeng.
 

rock

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.09.2009
Innlegg
1.858
Antall liker
310
Gi Nordmenn en flaske med drikkevarer - så løsner det...

I Australia hadde de tidligere ett uttrykk for det å være drittfull.

Drunk as a Norwegian sa de - ved Norsk oversettelse betyr vel dette noe sånn som full som ei alke.
Australsk erfaring med Norske sjømenn fra 40-60-tallet.
Noe fullere enn hva en Nordmann kunne bli - var ikke mulig.

I byer kan det hende at unge nettopp inflyttede uten kjenninger kommer lettere i kontakt med liksinnede - ute på byen -
Ergo er mere kontaktsøkende enn bygdefolk som har fått nylig tilflyttede innbyggere.

Jeg selv skremte livskitten av en Tysk jente i Oldenburg tror jeg det var, da jeg og en annen av ett båtmannskap var på land ca 1987.
Skulle teste mitt Tyske språk, hun heiv sykkelen fra seg og la på sprang.

Etterpå gikk vi inn på en Kina restaurant og lagde oss mat selv.
 

VilhelmW

Hi-Fi freak
Ble medlem
20.03.2009
Innlegg
3.960
Antall liker
217
Sted
Alltid lofotværing
Åjo da, vi er reserverte, og av og til også både uhøflige og av-visende. Sånn er det bare, og jeg synes det har blitt bare verre og verre, med årene. Før hadde de fleste av oss en vss folkeskikk. Nå driter flere og flere i andre enn seg sjøl. Vi er i ferd med å bli et sjølopptatt, egoistisk og navlebeskuende folkeferd - og det er trist.

Sjøl kommer jeg fra et lite bygdesamfunn i Lofoten. Vi hadde ikke veiforbindelse med omverden før langt utpå -60tallet, men du verden for en fantastisk oppvekst vi hadde! Vi hilsa på alle, prata med alle, i alle aldre. Vi visste det meste om hverandre og alle osv. osv. Trygt, beskytta og godt - men samtidig vanvittig fritt. Vi rodde midtfjords i små robåter, sommer som vinter. Vi seila på isflak, klatra i fjell og tjyvlånte haglegeværene til fedrene ( eller bestefedrene ) våre lenge før vi begynte å rappe spriten til de samme opphavene. Flytevest, sykkelhjelm og denslags, ante vi ikke hva var. Men folkeskikk måtte vi lære oss, og høflighet og respekt for folk også. Det har jeg alltid tatt med meg, og akkurat dette anser jeg å være det beste av ballasten som jeg har fått med meg.

Jeg hilser ofte på folk, også på vilt fremmede mennesker. Folk som jeg møter i skiløypa, på turer i skog, mark eller fjære - eller på gata. Jeg kan godt finne på å prate med andre mennesker i køen fram til kassa på butikker. Det er morsomt, interessant og lærerikt - og det kan ha noen fantastiske virkninger. Bare prøv! Hver morra når jeg går lufterunden med irsk'ene før jeg drar på jobb, passerer jeg barneskola her jeg bor. Noen av ungene er riktig så tillitsfulle og pratesjuke, andre har tydeligvis lært av mamma og / eller pappa, at fremmede (menn?) skal man ikke kommunisere med. Og der tror jeg avmåltheten, tilbakeholdenheten og frykten begynner. Det er trist at samfunnet vårt, utvikler seg sånn. Men det er på mange måter forståelig - og jeg har selvfølgelig innprenta mine egne barn om akkurat det samme. Sånn har det bare blitt..

Jeg er ikke så veldig bereist i verden, og har stort sett oppholdt meg i Europa, og i arktiske strøk. Den største gjestfriheten, åpenheten og mellommenneskeligheten, har jeg møtt hos inuitene. Jeg har imidlertid hørt og lest at gjestfrihet, åpenhet, det å kunne ta kontakt med et annet menneske, det å virkelig sette pris på andre mennesker og tørre å vise det, står sterkt i land som Iran, Afghanistan ( hvor vår eldste datter har vært flere runder, som soldat ), flere land i Afrika og i østen. Jeg kjenner folk som har reist rundt i VietNam og Thailand, og som har blitt fullstendig bergtatte av velkomsten, vennligheten og åpenheten som de har blitt møtt med - av de fattigste blant de fattige. Mennesker som ikke eier noe som heldst, har delt det lille de har hatt, av husvære, mat og virkelig bydd på seg sjøl. Det må være heilt uvirkelig å oppleve noe sånt..

Her heime, synes jeg denne gjenkneppetheten, reservertheten og innadventheten, tiltar jo nærmere Oslogryta man kommer. Ikke det at ikke norske bygdesamfunn kan virke svært så lukka, men prøv å konversere med en medpassasjer på trikken eller bussen i Oslo - og man får momentant inntrykk av at man er spik, spenna gal som i det hele tatt kan finne på å tiltale andre menneskelignenede skapninger! For ikke å snakke om på gata - man må vel være rusa, eller i det minste ha uhederlige hensikter for å kunne gjøre noe sånt? Sjøl det å se på andre mennesker, ikke ni-stirre, men se på, kan få folk til å gå fullstendig av hengslene. Er det sånn at urbaniseringen skaper usikkerhet, utrygghet og "lukka" mennesker? Eller er det bare sånn at folk heldst vil være i fred, at vi har nok med oss sjøl?

Jeg har i min lille verden, og i godt voksen alder, kommet fram til at det koster så lite å smile litt, prate litt, hilse eller komme med en liten bemerkning, sånn i forbifarta. De aller fleste reagerer med litt undring, litt nysgjerrighet og svært ofte med imøtekommethet. Sånt synes jeg gjør hverdagen litt lettere, både for meg og folk som jeg møter. Det kan jeg både se, høre og føle - og det gleder meg faktisk!
 

Drammen lyd

Overivrig entusiast
Ble medlem
01.06.2012
Innlegg
765
Antall liker
389
Etter å ha bodd noen år i Sidney er det nesten flaut å få besøk derifra, en helt annen kultur når det gjelder høflighet og åpenhet.
 

Crusty

Hi-Fi freak
Ble medlem
09.09.2012
Innlegg
3.109
Antall liker
1.840
Sted
Horten
Heller reservert og uhøflig, enn innpåsliten og falsk.

Og hva er det egentlig som er så forferdelig med den norske drikkekulturen? Jeg jobber hardt hele uka, og får null dårlig samvittighet av å drekke meg ned på apestadiet i helgene. Noe jeg som regel gjør.;)
 
Z

Zomby_Woof

Gjest
Jeg synes det er litt rart å putte 'reservert' og 'uhøflig' i samme sekk. Reserverte er vi utvilsomt i forhold til de fleste andre land, men uhøflige er jeg ikke like sikker på. Vi har alle våre koder og omgangsformer, som varierer både mellom landene og internt i landene. Men handler det om høflighet?

Jeg hadde forresten en opplevelse i dag, med det jeg vil kalle uhøflig oppførsel. Stikk motsatt av reservert også. Jeg gikk fra Oslo S, forbi Glassmagasinet, mot den der platebutikken jeg er så glad i. I det jeg nærmet meg Torggata så jeg den klassiske, smilende, med ringperm i hånda. Jeg hadde ikke lyst til å bli praiet av verken det ene eller andre, og siktet bevisst på motsatt side av et stort reklameskilt. Vedkommende var ikke mer reservert enn at hun overså/ignorerte mitt veivalg og kroppsspråk (som må ha vært overtydelig) og spurte om jeg 'hadde noen sekunder til en god sak'. Gateselgere, medlemsververe, og hva de nå alle er, er direkte uhøflige. Reservasjonsløse, invaderende og uhøflige. Jeg har tidligere opplevd å bli stoppet både to og tre ganger på vei fra perrongen til utgangen av Oslo S, av samme firma (Hafslund security som gjerne vil 'gi meg' en boligalarm). Dette ødelegger min byopplevelse. Jeg slår gjerne av en prat med kontaktsøkende fremmede, og har hatt mang en hyggelig prat med byens snålinger og originaler. Men skal jeg handle noe, oppsøker jeg informasjon og utsalgssteder på egenhånd. Det er nesten så jeg kvier meg for øyekontakt med fremmede, og det er både unaturlig og ubehagelig. Og unorsk. Vi er forresten på vei inn i sesongen.........
 
Sist redigert av en moderator:

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
20.994
Antall liker
8.413
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
Det handlar om å forstå kodene der vi er, og eg trur ikkje det er så spesielt stor skilnad på folkeslaga. Eg kjenner ganske godt til den portugisiske landsbygda, og opplever folket der som ganske like oss. Veldig hyggjelege. Det same gjeld når ein møter amerikanarar på landsbygda. (Har avgrensa erfaring, men var på eit lærarkurs der ein gong, og det var svært hyggjeleg.
Til tider tykkjer eg nordmenn kan vere noko utidige i utlandet. Men det kan jammen andre nasjonalitetar vere også. Det verste er halvrike kliimaflyktningar i Spania, der dei er sure på dei innfødde, fordi dei snakkar spansk, og har rar mat. Men spriten klagar dei jamt lite på....
 

rock

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.09.2009
Innlegg
1.858
Antall liker
310
Kan sikkert være så forskjellig.

For nærmere 30 år siden ble noen skremt livskitten av da de skulle på land på ei øy her i Nordland.

En kvinne i 20 årene som veide sikkert sine 120kg kom springende ned mot båten mens hun gjøyde som en hund, men en flokk Grønlandshunder etter seg som også gjøyde.

Disse "besøkende" bråsnudde og heiv seg i båten og dro i all hast.
Ikke all sosial omgang kan være av det gode, og her avsto "besøkende" nærmere kjennskap med grunneiere.
 

VilhelmW

Hi-Fi freak
Ble medlem
20.03.2009
Innlegg
3.960
Antall liker
217
Sted
Alltid lofotværing
Å jada, vi har våre "svin", vi også! Svolvær byteater har et svært så beskrivende revynummer angående tidligere tiders væreiere i Lofoten. Det tar for seg akkurat det du forteller, Rock. " Aillt det du ser, e mett - lufta e mi, havet e mett, øya e mi, holman e mine, måseggan e mine, ja, skjiten telle måsen e min..." Det er en av bakdelene med Lofoten; den såkalte allemannsretten har aldri stått særlig sterkt der. Det meste er privat. Også menneskene blir meir og meir "private", og vi blir meir og meir ensomme, engstelige og redde, her vi går.


Zomby, det er forskjell på høflighet og åpenhet kontra påtrengthet og frekkhet. Jeg er veldig enig med deg angående påtrengenede selgere, religiøse fanatikere, politiske påvirkere ( særlig i valgkamptider ), men selv om det koster litt, kan man møte også slike med alminnelig høflighet. Min fru er nokså kort og konsis med telefonselgere, som som regel ringer i eller umiddelbart etter middagstid for arbeidende folk. Hun sier "beklager, ikke interessert" og slenger på røret. Det er litt uhøflig, men samtidig også rett, fordi da slipper både telefonselgeren og hun å kaste bort tida si unødvendig. Jeg må liksom være LITT høfligere, for så å konkludere med det samme - "vennlig, men bestemt"...:cool:
 

Haugenial

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.10.2008
Innlegg
697
Antall liker
208
Torget vurderinger
4
Det å blande selgers væremåte inn i dette blir helt feil. Har et forslg til dere, eller et lite experiment...: Prøv å gå bort til en fremmed som du ikke har noen relasjoner til og prøv å innlede en samtale med Hei. Dette må følgelig skje uten jobbrelatert forbindelse, og uten direkte relasjon som feks fotballtrening til sønn/datter o.l. Fortell så hvordan dette uttartet seg, hvordan du følte det og ikke minst hvordan du følte iniativet til motparten. Gjerne med en beskrivelse av hvordan følelse du tror motparten sitter igjen med... Dette vil naturligvis falle seg unaturlig men da får dere en direkte pekepinn på hvordan vi selv er.
 

BT

Æresmedlem
Ble medlem
13.10.2005
Innlegg
21.457
Antall liker
6.881
Gi Nordmenn en flaske med drikkevarer - så løsner det...
Jeg har ikke inntrykk av at nordmenn blir veldig mye mer høflige når de blir animerte.
 

Bjørn ("Orso")

Bransjeaktør
Ble medlem
03.11.2008
Innlegg
11.296
Antall liker
2.903
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Enig med Emily. Det er ikke bare snakk om mangel på overflatisk høflighet, men nordmenn generelt er sjenerte, kjølige og innadvendte. Mange blir jo nærmest redde når man tar kontakt, prøver å få øyekontak osv.

Ekstremt lett å oppfatte når man har bodd i et annet land i en periode. Da merker man allerede hvem som er nordmenn når man kommer på en europeisk flyplass. Man ser det på kroppspråket.
Husker forøvrig da jeg var på vei til USA for et lengre opphold sist. Hadde en amerikaner på flysete ved siden av meg. Han tok kontakt og vi pratet en del. På mellomlandingen spanderte han middag på meg. Noe slikt kan man bare glemme å oppleve med nordmenn.

Unntak til regelen er det alltid.
 
N

nb

Gjest
På flytet fra Moskva til Theran fikk jeg og kompisen jeg reiste sammen med telefonnummer og navn på de fire iranske forretningsfolkene som satt rundt oss. Om det dukket opp noe, vi trengte hjelp eller lurte på noe var det bare å ringe. De mente det nok også. Vi sa vi skulle på ski, og en av de gav oss nummert til et familiemedlem som bodde i nærheten av skistedet om det var behov for overnatting.
 
Z

Zomby_Woof

Gjest
Joda. Jeg ser at gateselgere er noe ganske annet enn et fremmed menneske som har lyst til å slå av en prat. Jeg synes likevel at eksempelet viser noe som er relevant. Innadvendt og utadvendt danner en annen akse enn høflig og uhøflig.

Hølighet handler ikke om hvor villig du er til å slå av en prat med medpassasjerene på toget. Det handler heller om hvordan du forholder deg til medpassasjerenes ønsker omkring det samme. Det er ikke uhøflig å ville slå av en prat, eller ta initiativ til det. Det er heller ikke uhøflig å ønske å være for seg selv, og forsøke å avvise et initiativ på en hyggelig måte.
 
G

Gjestemedlem

Gjest
Hvis fremmede kommer for å snakke med deg på gaten er de ute etter å selge deg noe, få din underskrift for et eller annet, rane deg eller så har de psykiske problemer. Unntaksvis kan det hende at folk bare spør om noe viktig, da kan man svare og fortsette med sitt. Sistnevnte avslører seg gjerne med fotoapparat, kart, underlig bekledning og manglende lokale språkferdigheter.
 

Haugenial

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.10.2008
Innlegg
697
Antall liker
208
Torget vurderinger
4
Hvis fremmede kommer for å snakke med deg på gaten er de ute etter å selge deg noe, få din underskrift for et eller annet, rane deg eller så har de psykiske problemer. Unntaksvis kan det hende at folk bare spør om noe viktig, da kan man svare og fortsette med sitt. Sistnevnte avslører seg gjerne med fotoapparat, kart, underlig bekledning og manglende lokale språkferdigheter.
Hehe... :)
 
S

Slubbert

Gjest
Synes i grunn det er behagelig at folk ikke sitter og kauker kontinuerlig på bussen og andre oppholdssteder. At folk er mer snakkesalige og høylytte i sydligere strøk stemmer, liksom det fyrrige lynnet også gjør dem mer tilbøyelige til opptøyer og krig. Fordelen med det nordiske lynnet er at det er fredelig her, ulempen er at vi i alt for stor grad lar oss herse med av politikere og drittsekker, samt at det er vanskeligere å bli kjent med nye folk.
 

BT

Æresmedlem
Ble medlem
13.10.2005
Innlegg
21.457
Antall liker
6.881
I VG i dag står det følgende overskrift:
Emily (16) skuffet av reserverte og uhøflige nordmenn

"I hjemlandet er Emily vant til å hilse på, smile og snakke med alle hun møter - og at alle gjør det samme tilbake.
- I Norge ser folk rart på meg eller kikker ned i bakken i stedet. Smiler jeg til fremmede på bussen, tror de jeg er gal."

Er du enig? Er det på tide at nordmenn åpner seg litt opp?
:confused:
Den lille blondina må bare klage så mye hun vil. Jeg kommer aldri til å bli åpen og høflig. Det blir bare enda flere barn av det.
 

Andy

Hi-Fi freak
Ble medlem
13.07.2003
Innlegg
2.831
Antall liker
5.665
Sted
Nøtterøy
VG bekrefter vel bare at det er agurktid hele året....
Snakk om journalistisk søppel.
Spør 3 på gata og finn sannheten om det Norske folk :confused:
Hvorfor er ingen taxisjåfører spurt? De har jo gjerne svar på alt. :confused:
 
Topp Bunn