Tillykke med dit nye lytterum.
Der er problematisk med de skrå vægge. Det gør det sværere at få god lyd. Mere arbejde er der i det.
Det er vigtigt, ikke at have same afstand til frontvæg og sidevæg, fordi så for de samme forstærkning i frekvens.
Det er ikke vigtigt med stor afstand imellem højtalerne, hvis du har gode højtalere.
Prøv som udgangspunkt at have afstanden imellem hver højtaler (som er x) og dig og så imellem de to højtalere at være y= 83 % af x.
Afstanden skal centreres til dig, men ikke placeringen af højtalerne. Det betyder at f.eks. afstanden til højre væg kunne være f.eks. 180 cm og til venstre sidevæg 240 cm. Jeg kender ikke rummets mål.
Mvh. Sven
Dette er nok helt motsatt av det mange av oss i Skedsmo Audio mener er riktig plassering!
Lik avstand til vegger og tak, god demping i 1.refleksjoner og en god avstand mellom høyttalerne.
Gode høyttalere hjelper ikke på bredden i lydbildet, det er fortsatt 2 punktkilder som skal gjengi et fullt symfoniorkester, både innenfor og utenfor høyttalerne
Skråtak og utformingen av rommet til retep er et kjempebra utgangspunkt for godlyd.
Det er jeg så uenig i. Jeg mener det er vigtigt, ikke at lade de samme mål gå igen. Jeg ved godt, at mange bruger symetrisk opstiling, men grunden til at bruge asymetri er at undgå den samme forstærkning ved samme frekvens.
Jeg mener dette prinsippet blir helt feil, hvis man skal ha korrekt gjengivelse. Hver høyttaler må ha mest mulig korrekt frekvensgang i rommet. Tenk deg at det sitter en mann og spiller trommesett. De forskjellige tammene hans vil ha forskjellig frekvensgang/tone. De forskjellige tammenes plassering i sideretningen bestemmes av hvor mye volum det er i hver høyttaler på de gitte frekvensene. Dersom man tuner anlegget til å forsterke forskjellige frekvenser fra høyre og venstre høyttaler, vil i verste fall tammene flytte på seg i sideretningen. En sangerinne som synger til venstre i lydbildet vil flytte seg etter hvilken frekvens/tone hun synger. Etter min mening vil en slik asynkron tuning føre til mer diffus lyd. Store symfoniorkestre vil ikke gjengis med god plassering av instrumentene og tydelig opptegning av scenen.
En optimal lytteposition vil variere ud fra højtalernes grundlæggende egenskaber og placering. En højtaler der spreder meget kan have fordel af større afstand til sidevæg, imedens en højtaler med lille spredning kan stå tættere på. Men gode råd er en god begyndelse. Der skal altid fintrimmes på lyttestedet.
Det er derfor vi skal dempe 1.refleksjonene kraftig for å utvide "rommet" høyttalerne står i. Ved skikkelig demping fjerner man bidraget fra veggen/skråtaket og høyttaleren "ser" et mye større rom. De fleste har ikke store nok rom til å la høyttalerne utfolde seg fritt og da må man hjelpe de litt Ikke noe problem med mye spredning sålenge man kontrollerer spredningen i rommet.
Jeg mener at skrå vægge er uforudsigelige. Jeg er dog ikke på nogen måde ekspert i det. Jeg har arbejdet i kontorlandskaber med skrå lofter, og det var bestemt ikke godt, da man hørte kollegerne alt for godt. Lyden op, hen, ned.
De største fordelene i rom med skråtak ligger i bassområdet, hvor det som regel er lettere å få til en jevn bassrespons. Resten ordner vi med akustiske tiltak. Jeg har et firkantet kontor med rette vegger og det er slett ikke behagelig å oppholde seg der heller uten f.eks. en god akustikkhimling.
Mange eksperter ønsker forudsigelighed frem for uforudsigelighed.
Se denne video her:
video_id=21&Sid=7a5372628980f5d2aac5f93300c319fb">RMAF Jim Smith
Jeg mener å oppleve uforutsigbarhet i de fleste rom og jeg mener at man uansett må jobbe med rommet. Det er helt klart en fordel med mål på rommet som ikke gir for store utfordringer i bassen som utgangspunkt.
At dæmpe første reflekspunkt, er en rigtig god ting. Jeg syntes det er bedre at bruge diffusere der. Jeg har gjort forsøg i mit lytterum med begge dele. Da jeg monterede diffusere på bagvæggen, blev det en fordel af fjerne dæmpningen ved første refleksionspunkt på sidevæg. Det hænger selvfølgelig sammen med mit lytterum, hvor der er noget afstand til sidevægge.
Ved kort avstand til sidevegg må man dempe og ikke diffusere, da vi ønsker å fjerne rombidraget og ikke legge til en egen klang ved hjelp av diffusorer.
Har enda ikke hørt et system med diffusorer i nærheten av høyttalerne som fungerer bra.
Væggen bag højtaleren giver en forstærkning. (Er godt klar over at EHED ved det), men evt. andre ved det ikke. Højre sidevæg giver en anden. Venstre sidevæg giver en. Disse bør ikke være de samme, men forskellige. Det nås med forskellig afstand.
Er tildels enig med deg her, at man kanskje bør har forskjellig avstand fra sidevegg og frontvegg, men begge høyttalerne må ha like vilkår som nevnt ovenfor. Eventuelle problemer kan rettes med akustiske tiltak.
Bredde imellem højtaler er da en fordel, hvis det passer i lytterummet. Det er også vigtigt med god afstand til alle flader. Og nok endnu vigtigere. Bare prøv at lytte til stemmer, hvor folk er placeret op ed en væg.
Igjen, det er derfor vi demper sideveggene. Har du prøvd å lytte til stemmer hvor folk prater inntil en dempet vegg? Stemmene blir ekstremt tydelige og retningsstyrte. Jeg mener det er høyttalerne som skal gjengi musikken, og da må vi forsøke å fjerne bidragene alle rom gir.