I mitt stille sinn er det kun en fasit på hvordan musikken avspilles over stereoanlegget: Slik musikken er laget, uten at noe legges til eller tas bort...
Dersom anlegget er satt opp slik og noe musikk likevel ikke høres bra/riktig ut så er det nettopp fordi den er laget slik eller at det ikke har vært fokus på god mastering.
Vel og bra, men skal det egentlig
være noen fasit? ...Og hvordan vet du hvordan musikken er laget, egentlig? Du kan måle hvordan det lyder i lytteposisjon i forhold til hvordan det lyder ut fra kilden/innspillingen, men det du da bruker som referanse er hvordan det låt etter masteringen. Da er sikkert lyden ganske annerledes enn slik den var etter miksingen, som igjen sikkert er annerledes enn råsignalene som kom fra studioet til kontrollrommet, og enn den lyden mikrofonene i studio skulle fange opp. På hvilket tidspunkt ble egentlig musikken "laget"?
Som sagt: Det du kan sjekke, er om lyden du hører i lytteposisjon er den samme som signalet som ligger på innspillingen, men med alt jeg skrev over tatt i betraktning, ser jeg ikke egentlig at det i seg selv har noen stor egen verdi. (Selv om det selvsagt ikke blir noe særlig bra dersom man ikke holder seg innenfor rimelighetens grenser for "farging".)
Da heller jeg mer mot at "bra hi-fi" er når det låter "realistisk". Altså når målet er at anlegget gjengir lyden slik at det høres ut som instrumentene trakteres og sangen synges i samme rom som der du sitter og lytter. ("Høy troverdighet", ikke sant? Slik
jeg velger å tolke det.)
...Og det viktigste for
meg er jo at det låter sånn at jeg har glede/nytte/moro av, og faktisk har lyst til, å sette meg ned og høre på musikk foran stereoanlegget mitt. Ganske befriende og en god del enklere sånn, synes jeg.
Men dette er selvsagt bare én persons (min) mening. Vi har alle litt forskjellig tilnærming til hobbyen og musikk, og det er jo flott. Det hadde blitt fryktelig kjedelig uten mangfold.