Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • realist

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.01.2005
    Innlegg
    3.245
    Antall liker
    294
    Det er i sannhet et tragisk system når bøndene kjører en sigøynerløsning med tigging av statlige midler i stedet for å satse på å kunne forsørge seg selv og sin familie.

    "Jordbruksforhandlingene" bør rett og slett avvikles, og de politikerne velger å donere til jordbrukere som ikke klarer å leve av egen inntekt burde gå inn i finansieringen av NAV og administreres av dem. De har den beste ekspertise på dette området.

    Nå skal

    Spesielt ille er dette teaterstykket i år med den korrupte Vedum som overhodet ikke representerer statens interesser, men er en overløper som kun er ute etter å kjøpe seg bondestemmer med statens penger i et valgår.


    Griskheten er så til de grader ekstrem. Å forlange 17% lønnsøkning når de fleste andre får kanskje en krone i timetillegg og maksimalt 3% mer å leve for.... er bare så uten magemål at det er helt ufattelig at ikke ansvarlige myndigheter bare ser dumt på dem og lurer på hva som feiler dem.

    Men i et valgår... med en korrupt minister ... er det ikke grenser for hvor mye man kan tappe felleskassen for.

    Måtte det gå 50 år til neste minister fra SP.
    Kanksje vår eminente Gjestemedlem vil kommentere dette? Et av landets største melkebruk vurderer å legge ned, arbeidskraften her er vel alt annet enn dyr?
    Hva sier dette om Norsk landbruksplitikk, egentlig? Våger den påstand at selv 17% er i underkant!
    Selv med dagens "subsidie"regime tjener man ikke penger her.

    Staten vurderer � stenge det store mj�lkebruket p� �na fengsel - Nationen.no

    980x.jpg
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Kanksje vår eminente Gjestemedlem vil kommentere dette? Et av landets største melkebruk vurderer å legge ned, arbeidskraften her er vel alt annet enn dyr?
    Hva sier dette om Norsk landbruksplitikk, egentlig? Våger den påstand at selv 17% er i underkant!
    Selv med dagens "subsidie"regime tjener man ikke penger her.

    Staten vurderer � stenge det store mj�lkebruket p� �na fengsel - Nationen.no

    Vis vedlegget 198785
    Denne saken har ikke noe relevans for denne tråden. Dette handler om kriminalomsorg og fengsel, ikke om landbruk. Vernede bedrifter er ingen god målestokk for noen industri, selv om det kan se ut som svært mange bedrifter innen landbruket gjør hva de kan for å kunne defineres som dette.

    --

    Forøvrig sier kvinnen som er intervjuet at "Det er mange variablar, men eg vil seie at fjøsdrifta går omtrent i null".

    Så hva som egentlig er poenget realist prøver å fremme er ikke helt lett å få tak i. Kanskje et dårlig eksempel om man kun vil finne noe sytepropaganda.

    Om man derimot ser på hva saken handler og, fengselsdrift og kriminalomsorg så er det lett å være sympatisk til tanken om at man bør fortsette driften. Det er god samfunnspolitikk å få fanger på rett vei gjennom å introdusere dem til denne typen arbeid.

    Men når kravene til innsparing, lønnsomhet og privatisering er dominerende i offentlig sektor vil vi oppleve mye dårlig samfunnsøkonomi. Vi skal nok få de mye av det i tiden som kommer med en Høyre/Frpregjering.

    - Ja, det er mykje positivt å drive med kyr, men samansetninga av dei innsette endrar seg. Det er færre og færre som vi kan sleppe ut på det usikra område. Vi vurderer å setje opp gjerde rundt fengselet, men fjøsdrifta er til vurdering uavhengig av om det blir bygd gjerde eller ikkje, seier Grude.

    Her får man jo et liten smakebit på hvilke problemstillinger dette stedet står overfor. Det er jo ikke på noen måte sammenlignbart med normal kommersiell drift.


    Jeg vi derfor anbefale realist å lese artiklene han liker til, i stedet for å bare lese overskriften og håpe på at det finnes noe i teksten man kan bruke til å score et billig retorisk poeng. Det er ikke alle artikler, selv i Nasjonen, som enger seg til formålet.
     
    Sist redigert av en moderator:

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.122
    Antall liker
    3.219
    Torget vurderinger
    1
    Det er i sannhet et tragisk system når bøndene kjører en sigøynerløsning med tigging av statlige midler i stedet for å satse på å kunne forsørge seg selv og sin familie.

    "Jordbruksforhandlingene" bør rett og slett avvikles, og de politikerne velger å donere til jordbrukere som ikke klarer å leve av egen inntekt burde gå inn i finansieringen av NAV og administreres av dem. De har den beste ekspertise på dette området.

    Spesielt ille er dette teaterstykket i år med den korrupte Vedum som overhodet ikke representerer statens interesser, men er en overløper som kun er ute etter å kjøpe seg bondestemmer med statens penger i et valgår.


    Griskheten er så til de grader ekstrem. Å forlange 17% lønnsøkning når de fleste andre får kanskje en krone i timetillegg og maksimalt 3% mer å leve for.... er bare så uten magemål at det er helt ufattelig at ikke ansvarlige myndigheter bare ser dumt på dem og lurer på hva som feiler dem.

    Men i et valgår... med en korrupt minister ... er det ikke grenser for hvor mye man kan tappe felleskassen for.

    Måtte det gå 50 år til neste minister fra SP.

    Du VET at subsidier er nødvendige for å produsere de aller fleste av råvarene (melk/kjøtt) i dagens landbruk i Norge. Noen få produkter unntatt. Dette på lik linje med alt annet Europeisk jordbruk du vil ha folk til å tro driver subsidiefritt. Å sammenligne hardtarbeidende bønder med tiggende sigøynere sier jaggu meg mer om deg enn bøndene.

    Du VET at Jordbruksforhandlingene er en framforhandlet rettighet som gjør at norske bønder har en årlig mulighet til å forhandle om visse rettigheter som du som lønnsmottager tar som en selvfølge. Her kan vi trekke fram avløserordning, mulighet til førtidspensjonering ved fylte 62 (Gitt det er noen til å overta) osv. I tillegg gir systemet staten mulighet til å influere på hva, hvor og hvordan gjennom ulike stimuleringspakker, kanalisering av midler til bestemte formål, utjevning av geografiske og klimatiske ulemper mellom landsdelene osv. Dette ut fra de overordnede mål samfunnet har satt opp for det hele.

    Du også VET at regner man prosenter av en timelønn på langt under det halve av andre så må nødvendigivs selve prosentsatsen bli høyere. Bøndenes krav er ment å dekke både generell kostnadsvekst og knappe inn på etterslepet i forhold til andre grupper. Hva annet skulle de gjøre? Ingen andre yrkesgrupper som jeg kjenner ville ha funnet seg i de siste 30 årenes stadig økende press på effektivitet parret med stadig strengere økonomiske vilkår, hovedsaklig på grunn av maktoppbyggingen i kjedene. Subsidienivået har relativt sett avtatt jevnt i alle disse årene og har ikke kompensert for stagnasjonen i pris til bonde for det han/hun produserer. Bøndene VET at de tilleggene som kommer i dette jordbruksoppgjøret vil bli spist opp av kostnadsvekst neste år på samme vis som alle de andre årene forut. Pengene ser man som regel lite til. Resultatet er at det å være bonde i dag krever en langt større arbeidsinnsats enn de aller fleste andre er i stand til eller villige til å levere og HVERTFALL ikke til den lønna man ender opp med. Og du kaller denne yrkesgruppen GRISK?? og LAT??

    I dag skal jeg ta en tur ut og se om noen av de bøndene som er igjen har fått begynt våronna. Ingenting er som å få åpnet nesegangene med litt ordentlig møkkalukt. Her stinker det bare brun gjørme.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Kanksje vår eminente Gjestemedlem vil kommentere dette? Et av landets største melkebruk vurderer å legge ned, arbeidskraften her er vel alt annet enn dyr?
    Hva sier dette om Norsk landbruksplitikk, egentlig? Våger den påstand at selv 17% er i underkant!
    Selv med dagens "subsidie"regime tjener man ikke penger her.

    Staten vurderer � stenge det store mj�lkebruket p� �na fengsel - Nationen.no

    Vis vedlegget 198785
    Denne saken har ikke noe relevans for denne tråden. Dette handler om kriminalomsorg og fengsel, ikke om landbruk. Vernede bedrifter er ingen god målestokk for noen industri, selv om det kan se ut som svært mange bedrifter innen landbruket gjør hva de kan for å kunne defineres som dette.

    --

    Forøvrig sier kvinnen som er intervjuet at "Det er mange variablar, men eg vil seie at fjøsdrifta går omtrent i null".

    Så hva som egentlig er poenget realist prøver å fremme er ikke helt lett å få tak i. Kanskje et dårlig eksempel om man kun vil finne noe sytepropaganda.

    Om man derimot ser på hva saken handler og, fengselsdrift og kriminalomsorg så er det lett å være sympatisk til tanken om at man bør fortsette driften. Det er god samfunnspolitikk å få fanger på rett vei gjennom å introdusere dem til denne typen arbeid.

    Men når kravene til innsparing, lønnsomhet og privatisering er dominerende i offentlig sektor vil vi oppleve mye dårlig samfunnsøkonomi. Vi skal nok få de mye av det i tiden som kommer med en Høyre/Frpregjering.

    - Ja, det er mykje positivt å drive med kyr, men samansetninga av dei innsette endrar seg. Det er færre og færre som vi kan sleppe ut på det usikra område. Vi vurderer å setje opp gjerde rundt fengselet, men fjøsdrifta er til vurdering uavhengig av om det blir bygd gjerde eller ikkje, seier Grude.

    Her får man jo et liten smakebit på hvilke problemstillinger dette stedet står overfor. Det er jo ikke på noen måte sammenlignbart med normal kommersiell drift.


    Jeg vi derfor anbefale realist å lese artiklene han liker til, i stedet for å bare lese overskriften og håpe på at det finnes noe i teksten man kan bruke til å score et billig retorisk poeng. Det er ikke alle artikler, selv i Nasjonen, som enger seg til formålet.
    Realist burde nok lest/forstått artikkelen.

    Men - tar man et steg tilbake, så er dette melkebruket et tankevekkende godt bilde på norsk landbruk.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Du VET at subsidier er nødvendige for å produsere de aller fleste av råvarene (melk/kjøtt) i dagens landbruk i Norge. Noen få produkter unntatt. Dette på lik linje med alt annet Europeisk jordbruk du vil ha folk til å tro driver subsidiefritt.
    Det er forståelig at man kan ha et behov for landbrukssubsidier i Norge. Men dette bør ikke organiseres som noen "forhandlinger". Hvis politikere velger å donere penger til landbruksformål bør dette forgå slik de fleste andre gode formål blir vedtatt på Stortinget, ved at politikerne forhandler seg i mellom om nivået for dette.

    Når disse "forhandlingene" innebærer å forhandle bort alle andre nordmenns rettigheter til å kjøpe varer produsert av andre enn våre lokale monopolister i blir det ekstra grotesk.

    Du VET at Jordbruksforhandlingene er en framforhandlet rettighet som gjør at norske bønder har en årlig mulighet til å forhandle om visse rettigheter som du som lønnsmottager tar som en selvfølge. Her kan vi trekke fram avløserordning, mulighet til førtidspensjonering ved fylte 62 (Gitt det er noen til å overta) osv. I tillegg gir systemet staten mulighet til å influere på hva, hvor og hvordan gjennom ulike stimuleringspakker, kanalisering av midler til bestemte formål, utjevning av geografiske og klimatiske ulemper mellom landsdelene osv. Dette ut fra de overordnede mål samfunnet har satt opp for det hele.
    Bønder er og skal ikke være statsansatte og staten bør og skal derfor heller ikke ha noen slags forhandlinger og late som om dette er noe slags inntektsoppgjør. Bøndene og andre kan influere regjering og storting gjennom å støtte politikere som ønsker å prioritere landbruk fremfor andre gode formål.



    Du også VET at regner man prosenter av en timelønn på langt under det halve av andre så må nødvendigivs selve prosentsatsen bli høyere
    Bønder er selvstendig næringsdrivende og det er latterlig å skulle forhandle med staten om en "timelønn" som om de var statsansatte lønnsmottakere. De er ikke det og da blir det et tåpelig teaterspill å late som om de er det. Andre næringsdrivende er selv ansvarlig for sin inntekt, og er selv ansvarlig for sin pensjon etc. De kan starte et selskap og ansette seg selv. Da vil de få fulle trygderettigheter som andre lønnsmottakere. Det er ingenting i veien for at bønder skal kunne gjøre det samme. Man lager et Fjøs AS og ansetter de som jobber der på vanlig vis. Betaler arbeidsgiveravgift og betaler de ansatte lønn. Så kan de ansatte forhandle med sine eiere om lønnsnivået.

    Om jeg vil starte med produksjon av f.eks. klær i stedet for poteter er det slik jeg må gjøre det om det skal ha et visst omfang. Intet mystisk i det, og selvfølgelig ingen forhandlinger med staten om hva min timelønn skal være. Og da hjelper det aldri så mye å peke på noen andre som har høyere timelønn uten å jobbe hardere og skylde på staten om jeg ikke greier å oppnå det samme selv.


    Bøndenes krav er ment å dekke både generell kostnadsvekst og knappe inn på etterslepet i forhold til andre grupper. Hva annet skulle de gjøre? Ingen andre yrkesgrupper som jeg kjenner ville ha funnet seg i de siste 30 årenes stadig økende press på effektivitet parret med stadig strengere økonomiske vilkår, hovedsaklig på grunn av maktoppbyggingen i kjedene. Subsidienivået har relativt sett avtatt jevnt i alle disse årene og har ikke kompensert for stagnasjonen i pris til bonde for det han/hun produserer.
    ALLE andre yrkesgrupper som er selvstendig næringsdrivende har ansvar for sin egen inntekt, det er ikke statens oppgave å sørge for en viss lønn for næringsdrivende.


    Bøndene VET at de tilleggene som kommer i dette jordbruksoppgjøret vil bli spist opp av kostnadsvekst neste år på samme vis som alle de andre årene forut. Pengene ser man som regel lite til. Resultatet er at det å være bonde i dag krever en langt større arbeidsinnsats enn de aller fleste andre er i stand til eller villige til å levere og HVERTFALL ikke til den lønna man ender opp med. Og du kaller denne yrkesgruppen GRISK?? og LAT??
    De er ikke late i den forstand at de ikke jobber hardt. Den påstanden er nok en konstruksjon i ditt hode. Men de late og griske i den forstand at de overlater til staten og fellesskapet å skulle timelønne dem. Noe som er en totalt uhørt tanke for andre selvstendig næringsdrivende.


    I dag skal jeg ta en tur ut og se om noen av de bøndene som er igjen har fått begynt våronna. Ingenting er som å få åpnet nesegangene med litt ordentlig møkkalukt. Her stinker det bare brun gjørme.
    Jada, selvsagt er alle som ønsker et system der landbruket blir en bærekraftig næring og ikke baserer seg på på sovjetmodeller, almisser, monopoler og byråkrati nazister...
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Men - tar man et steg tilbake, så er dette melkebruket et tankevekkende godt bilde på norsk landbruk.
    Ja det har du helt rett i.

    Det statseide fjøset. Fjøset som sysselsetter straffanger og driver med omsorg for vanskeligstilte og attføring av straffanger i stedet for kommersiell drift. Driften går akkurat rundt, men er tynget av spesielle utgifter og driften er avhengig at av man bygger høye piggtrådgjærer rundt hele konstruksjonen. Stemningen er passe misfornøyd og lett nostalgisk. Etablert rundt 1915 som Opstad tvangsarbeidshus, uten at noe har forandret seg nevneverdig siden den gang.

    Ja det er faktisk et godt bilde på Norsk landbruk anno 2013.

    Kanskje kanskje løsningen, om man ser på det rent landbruksrelevante i saken, kan være å selge gården til et selskap som ønsker å drive kommersielt og ikke bare bedrive sysselsetting på statens bekostning. Kanskje et selskap som kan starte produksjon av meieriprodukter for salg til folk, og som kan være et hyggelig alternativ til den nitriste tineproduksjonen som monopoliserer butikkene.

    Så kanskje kanskje er det på tide for landbruket som helhet å gå bort fra Åna-modellen. Men det er jo sikkert skrekkelig skummelt for de som har blitt sysselsatte på dette bruket å se for seg et liv i frihet, med alle de krav det stiller til personer som er vant med å få alt tilrettelagt for dem i det trygge gode omsorgsfulle fangenskapet.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Billig mat i Norge.

    I tråden har vi hatt en del eksempler på hvordan det manipuleres med fisk, bl.a. ved injeksjon av saltvann for å øke vekten og volumet.
    Her om dagen kjøpte jeg en pose Scampi fra Fiskemannen. De så attraktive ut, riktig store var de, og jeg bestemte meg for at jeg skulle lukke øynene for miljøkonsekvensene av scampi-oppdrett.

    I pannen med dem, lokk på, begynte å tilberede en annen rett, kikket i pannen.

    Hva i helsike?

    Kjempescampiene hadde krympet, betraktelig. Det skal sendes brev til Norgesgruppen, som påstår den har gjort mye for å sikre at produksjonen er bærekraftig. Det betyr at de nå kan fokusere på at den er ærlig.

    Jeg stekte dem på svak varme under lokk, og da jeg løftet av lokket lå scampiene og svømte i utrolige mengder vann. Eksperimentet anbefales gjentatt, ante ikke at det var mulig å presse så mye vann inn i en liten reke.

    Skjermbilde 2013-05-22 kl. 08.04.12.jpg
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Kan du forvente noe annet av produkter fra Fiskemannen?
    Nei. Men at de skulle fuske så åpenlyst ...
    Tidligere i tråden ble det referert til at det er 20% steinbit i steinbitkakene fra Fiskemannen, så man vet hva man går til.
     

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.718
    Antall liker
    11.937
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Var for ikke så lenge siden et innslag i FBI ang. innsprøyting av vann i fiskeprodukter.. Var endel kan man si. Ikke så mye i rød fisk men i hvit.. (Beklager om det er sagt tidligere her)...
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Var for ikke så lenge siden et innslag i FBI ang. innsprøyting av vann i fiskeprodukter.. Var endel kan man si. Ikke så mye i rød fisk men i hvit.. (Beklager om det er sagt tidligere her)...
    Var det programmet der den ene produsenten ble spurt om han spiste sine egne produkter?
    Han lo høyt og klarte såvidt å presse frem et "Nei."
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    [video=youtube;F7Id9caYw-Y]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=F7Id9caYw-Y[/video]
     

    rock

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.09.2009
    Innlegg
    1.858
    Antall liker
    310
    Ikke noe galt med landbruksstøttemotstandere, de er bare en nasjonalromantiker som vil tilbake til den tid ALLE kvinner var i arbeide - hjemme -

    Den tid ungene ble tatt ut av skolen til gårdsarbeide som høyonna og potetopptaking.

    Den tid - før melkemaskiner ble tatt i bruk - den tid melking foregikk for hånd av kvinner.

    Menn ble ikke interessert for fjøsarbeide - før melkemaskiner kom - for en liten stund.

    Den tid ingen gårdsbruk hadde landbruksstøtte, men heller betalte en avdrott, avgift til grunneiere, gjerne i større byer.

    Fra denne tid:


    At en og annen leilending, husmann måtte ta skreppa si og forlate plassen hører med når alder eller sykdom gjør videre arbeide umulig
    Understøttelse eller hjelp fra fattigkassen fikk være nok:


    Greide man ikke jobben selv, var det bare å samle hele slekta:


    Boligene var det heller ikke å si noe om - mer enn gode nok for jordrotter:


    Så fikk heller fiffen som eide jorda i stor utstrekning heller ta seg en tur med hestekjerra:


    For virkelig å se glansbildene helt til nylig tid - kan en kikke på bilder fra sin hjemkommune tatt av Telemark flyselskap som dro rundt og solgte bilder på 50 og 60-tallet.

    Informasjon - Johan Ottesen historisk fotoarkiv og forlag
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    På den ene siden sympatiserer jeg, rock. På den andre siden bekrefter du at norske landbrukere lider av slavementalitet. Men det er ikke til å undres over - de var nemlig slaver.

    For tiden driver jeg og leser en meget fengende bok om "Fjernsætring" - en sammenstilling av tidligere tiders ferd fra hovedbruk til støler og sætre i sommermånedene. En meget grundig bok i "Boka om Land" serien, bind XVI.

    I denne finner man følgende.

    I matrikkelen for 1665, finner man 57.000 bruk i Norge.
    I 1723 var det 67.000 bruk - i tillegg kom 12.000 husmenn med jord. Bruksinnehaverne hadde måttet lokke med jordtildeling for å få god hjelp på brukene sine. Husmennene satte gjerne opp sine egne hus, og lafteteknikken var populær, siden man kunne nedmontere huset og ta det med seg, om man ble kastet ut av den som satt med matrikkelen.

    I 1885 var antallet husmenn oppe i 65.000, men da hadde man også mistet et stort antall til USA, pga utvandring. Og ved innføring av stemmerett for voksne menn i 1884, så ga man også støtet til at småbondenæringen kunne begynne å bygge makt og antallet husmenn begynte å gå ned. Det var en forsiktig utvidelse, men den åpnet for viktige reformer.

    Fordi kjernen i norsk bondestand var rettighetsløse og underlagt matrikkelbruk, ble organiseringen av den nye og frie bondestanden preget av opprør mot fortiden, og kollektiv organisering for å skape styrke mot dem som ikke ønsket at frie husmenn kunne kjøpe ut jorden de hadde arbeidet på.
    Husmannsordningene var for det meste avskaffet i løpet av 1930-årene, men agget mot dem som hadde holdt dem nede satt godt i, og er årsaken til kollektiviseringsorganiseringen som norsk landbruk ble preget av.

    Det er her din hyllest til landbruksstøtten skyter feil, syns jeg.

    En liten illustrasjon, før jeg påstår hvorfor.

    Noen tall fra bygden Torpa i Nordre-Land.

    I Høymiddelalderen var det et sted mellom 90-100 bruk i Torpa. Så kom Svartedauen, og i 1500 var det kun 5 bruk igjen.

    1600 - 15 gårder, de fleste leilendinger, dvs. at de hadde fått retten til å drive garden av egentlig besitter.

    1723 - 75 gårder og 7 husmannsplasser.
    1782 - også 75 gårder, men 50 husmenn.
    1869 - 160 gårder, og 240 husmenn

    Det var tilsvarende utvikling og fordeling rundt omkring i landet. En leilending ble gjerne regnet stående over en husmann, og husmannen var rettighetsløs og uten innflytelse. Norsk bondestand, til tross for generøse omskrivninger rundt omkring på gårdene, består i hovedsak av slekter etter leilendinger og husmenn, og i god opprørsånd (som jeg applauderer) brukte de stemmerett og politisk innflytelse for å sette tidligere undertrykkere på plass, og for å utjevne privilegier og sikre lik tilgang til jordbruksressurser (i form av støtteordninger, for eksempel).

    Problemet er at opprørsånden som lå til grunn har overlevd seg selv, i forhold til hva landet trenger i dag. Og nå er sperrene som ble skapt for å jekke ned storbøndene et hinder for norsk landbruk generelt sett. Ved avskaffing av adelen fikk man også gjort noe med gigantgårdene, og ved restriksjoner mot fjerndrift (dvs at man eide uten å bo, men fikk andre til å drive) så åpnet man for større grad av overtakelse, ved husmenn og leilendinger.

    Men nå er landbruket blitt en tigger, for å si det brutalt, og det kan umulig være målet med næringen - som kan bidra med store overskudd, om den får spillerom og man viser tillit til at den kan være konkurransekraftig.

    Så bildene dine viser ikke hele virkeligheten. Om vi glemmer utgangspunktet for dagens jordbruksordninger, så lar vi også være å forstå hvorfor de er så lite egnede for å virkelig holde liv i næringen. De er defensive, og tar utgangspunkt i den underkuedes kår i kampen mot øvrigheten ... en kamp med virkemidler tilpasset en annen virkelighet enn dagens.

    Tidlig gulvvarmeløsning.

    Skjermbilde 2013-05-30 kl. 23.37.11.jpg
     
    Sist redigert:

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.122
    Antall liker
    3.219
    Torget vurderinger
    1
    På den ene siden sympatiserer jeg, rock. På den andre siden bekrefter du at norske landbrukere lider av slavementalitet. Men det er ikke til å undres over - de var nemlig slaver.

    For tiden driver jeg og leser en meget fengende bok om "Fjernsætring" - en sammenstilling av tidligere tiders ferd fra hovedbruk til støler og sætre i sommermånedene. En meget grundig bok i "Boka om Land" serien, bind XVI.

    I denne finner man følgende.

    I matrikkelen for 1665, finner man 57.000 bruk i Norge.
    I 1723 var det 67.000 bruk - i tillegg kom 12.000 husmenn med jord. Bruksinnehaverne hadde måttet lokke med jordtildeling for å få god hjelp på brukene sine. Husmennene satte gjerne opp sine egne hus, og lafteteknikken var populær, siden man kunne nedmontere huset og ta det med seg, om man ble kastet ut av den som satt med matrikkelen.

    I 1885 var antallet husmenn oppe i 65.000, men da hadde man også mistet et stort antall til USA, pga utvandring. Og ved innføring av stemmerett for voksne menn i 1884, så ga man også støtet til at småbondenæringen kunne begynne å bygge makt og antallet husmenn begynte å gå ned. Det var en forsiktig utvidelse, men den åpnet for viktige reformer.

    Fordi kjernen i norsk bondestand var rettighetsløse og underlagt matrikkelbruk, ble organiseringen av den nye og frie bondestanden preget av opprør mot fortiden, og kollektiv organisering for å skape styrke mot dem som ikke ønsket at frie husmenn kunne kjøpe ut jorden de hadde arbeidet på.
    Husmannsordningene var for det meste avskaffet i løpet av 1930-årene, men agget mot dem som hadde holdt dem nede satt godt i, og er årsaken til kollektiviseringsorganiseringen som norsk landbruk ble preget av.

    Det er her din hyllest til landbruksstøtten skyter feil, syns jeg.

    En liten illustrasjon, før jeg påstår hvorfor.

    Noen tall fra bygden Torpa i Nordre-Land.

    I Høymiddelalderen var det et sted mellom 90-100 bruk i Torpa. Så kom Svartedauen, og i 1500 var det kun 5 bruk igjen.

    1600 - 15 gårder, de fleste leilendinger, dvs. at de hadde fått retten til å drive garden av egentlig besitter.

    1723 - 75 gårder og 7 husmannsplasser.
    1782 - også 75 gårder, men 50 husmenn.
    1869 - 160 gårder, og 240 husmenn

    Det var tilsvarende utvikling og fordeling rundt omkring i landet. En leilending ble gjerne regnet stående over en husmann, og husmannen var rettighetsløs og uten innflytelse. Norsk bondestand, til tross for generøse omskrivninger rundt omkring på gårdene, består i hovedsak av slekter etter leilendinger og husmenn, og i god opprørsånd (som jeg applauderer) brukte de stemmerett og politisk innflytelse for å sette tidligere undertrykkere på plass, og for å utjevne privilegier og sikre lik tilgang til jordbruksressurser (i form av støtteordninger, for eksempel).

    Problemet er at opprørsånden som lå til grunn har overlevd seg selv, i forhold til hva landet trenger i dag. Og nå er sperrene som ble skapt for å jekke ned storbøndene et hinder for norsk landbruk generelt sett. Ved avskaffing av adelen fikk man også gjort noe med gigantgårdene, og ved restriksjoner mot fjerndrift (dvs at man eide uten å bo, men fikk andre til å drive) så åpnet man for større grad av overtakelse, ved husmenn og leilendinger.

    Men nå er landbruket blitt en tigger, for å si det brutalt, og det kan umulig være målet med næringen - som kan bidra med store overskudd, om den får spillerom og man viser tillit til at den kan være konkurransekraftig.

    Så bildene dine viser ikke hele virkeligheten. Om vi glemmer utgangspunktet for dagens jordbruksordninger, så lar vi også være å forstå hvorfor de er så lite egnede for å virkelig holde liv i næringen. De er defensive, og tar utgangspunkt i den underkuedes kår i kampen mot øvrigheten ... en kamp med virkemidler tilpasset en annen virkelighet enn dagens.

    Tidlig gulvvarmeløsning.

    Vis vedlegget 201682

    Så det er slik det henger sammen. It's all in the genes! Degenererte bønder. Har du studert innavlsgraden? Den må jo være formidabel. Vi venter spent på fortsettelsen. Hvor stor er korrelasjonen mellom skalleformen på bonden og størrelsen på brøken: Søkte tilskudd/produsert mengde? Selvsagt vil korrelasjonen øke med x antall generasjoner bønder bakover i ubrutt rekkefølge. En liten dipp kan dog forventes hvis (gud forby) slavegenene skulle vannes ut med en liten oppegående smart byjente her og der.

    Pst! rock spøkte med deg.

    Jeg derimot, er dønn alvorlig...
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    du er avskrevet som useriøs Odd. lurer på hva agendaen din er i denne debatten. du eier ikke skam! makan til debattform. du er rapportert
     
    Sist redigert:
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Vanskelig å ta Odd på alvor, Finger'n. Så sår og sur og vrang blir man sjelden, heldigvis.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.122
    Antall liker
    3.219
    Torget vurderinger
    1
    du er avskrevet som useriøs Odd. lurer på hva agendaen din er i denne debatten. du eier ikke skam! makan til debattform. du er rapportert
    "Agendaen" min har jeg beskrevet flere ganger. Dog lurer jeg virkelig på hva som driver bondehatet blant flere her inne og i deler av samfunnet forøvrig. Et par karer her inne lirer av seg innlegg rundt norske bønder som, hvis man byttet ut ordet bonde med f.eks pakistaner eller jøde, ville ha blitt tatt for reinspikka rasisme for lenge siden.

    Les deg bakover i tråden, både denne og en litt eldre en og se hva som skrives. Det alterneres mellom høylytt sutring over dyrt & dårlig, man konspirerer friskt rundt temaet bøndenes mafialignende fangarmer langt inn i maktapparatet samtidig som man stakkarsliggjør seg selv i møtet med det mektige maktapparatet som bøndene forsurer våre liv med.

    Og enkelte søker altså å sette det hele inn i en slags historisk ramme for å "forklare" hvorfor det er blitt slik. Man koker suppe på all slags gammelt historisk sop man kommer over på nettet, krydrer det hele med levende forklaringer på hvordan ting henger sammen, en dæsj konspirasjon her, en knivsodd utsøkt tristesse der og serverer det hele med aristokratisk verdighet og vips! Så er man guru her inne.

    Mange blir kanskje blendet av stilsikre og sobre 'argumenter'. Jeg synes det hele minner om leserinnlegg i Aftenposten i mellomkrigstida der man argumenterer og diskuterer raselærens ulike sider. Samme språk, samme innhold. Vi har jo levende fått beskrevet idealet: Den Rene & Ranke Bonde, ubesudlet av Tinemafiaen og tilskuddsdjevelen.

    For meg, som jobber inn mot næringa (eller skal vi si folkegruppen?) og kjenner denne langt bedre enn de aller fleste av dere blir det hele bortimot surrealistisk. Latterlig ja, men også betenkelig når man prøver å se hva som driver folk til å skrive slik. Jeg har skrevet side opp og side ned med mer eller mindre saklig informasjon rundt yrket, livsstilen, folkene, bondeorganisasjonene, osv. Vann på gåsa.

    Så da gjenstår det bare verbal snøballkrig, dette er jo tross alt en tulletråd. Og moderator bestemmer hvem som skal få være med å leke.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Jeg anbefaler sterkt den leseøvelsen til deg Odd - det du skriver om å lese seg gjennom tråden. Når man, som deg, har bestemt seg for at ethvert lille avvik fra gjeldende landbrukspolitikk er "bondehat," blir selvsagt spillerommet for dine meningsmotstandere lite.

    Når du omskriver mitt "slavementalitet" til "slavegener," gjør du det for å prøve å skape deg en stråmann om rasisme, samtidig som du ser bort fra noen hundre års historie.
    Norske småbønder lå under sine herrers Hals-& Håndrett i uminnelige tider. Det gjør noe med standen og med mentaliteten. "Å stå med lua i hånden for embetsmann eller herre," ble en pine, men det måtte man, om man ville unngå piskeslag eller verre straff.

    Dette er også kilden til den landbruksløsningen vi fikk, gjennom kollektiviseringen, som hadde kraft i seg til å nulle ut tradisjonelt overherredømme. Ser man ikke det, og dets konsekvenser, så er man temmelig blind.

    "Hade ni också lantslavar?" Spurte min finske venn da han var på besøk og så lappeteppet av smågårder på motsatt dalside. Leilendinger og husmenn, var ordene jeg hadde lært, men selvsagt var de landslaver. De heldigste var Ukedagsbønder, de uheldigste hadde full arbeidsplikt med alle lemmer i familien, seks dager i uken, og kunne gjøre innsats på egen husmannsplass når matrikkeleieren var fornøyd.

    Kollektiviseringen var en revolusjonær bevegelse, den snudde opp/ned på norsk landbruk og eierskap til samme. Det er hva revolusjoner gjør. Nå har herrene igjen inntatt førerplass og bøndene treller videre, denne gang fullstendig prisgitt systemet de var med på å skape. Det har overlevd seg selv.

    Så får du bare skjelle løs med din mistenkeliggjøring av andres motiver, Odd. Det er en teknikk som går hele veien opp til Slagsvold Vedum.
     
    Sist redigert:

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.628
    Antall liker
    10.935
    Sted
    Trondheim
    Man kan sikkert ikke se bort fra at det finnes enkelte med et slags "bondehat" i denne tråden. Jeg synes imidlertid det er underlig at enkelte påpeker at dagens system ikke fungerer (noe vi alle kan være enig i siden det vel stort sett er enighet om at lønnsomheten i landbruket er for liten og at det legges ned for mange gårder som en konsekvens av dette), samtidig med at de argumenterer for at vi må fortsette på den samme måten (som jo er dokumentert å ikke virke).

    Dagens system fører til:

    1: Dårlig utvalg for forbrukerne - ensretting i produktutvalget
    2: Langreist mat (vanskelig å få kjøpt lokale produkter)
    3: Dårlig lønnsomhet for bøndene
    + sikkert mange andre

    Hvorfor er noen så veldig imot å prøve å gjøre noe med dette?
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Aner ikke, otare.

    Norsk landbrukspolitikk:
    "Det vi gjør har motsatt effekt enn den ønskede, derfor fortsetter vi med det."

    Bruk legges ned i økende takt.
    Avhengighet av støtteordninger øker.
    Toll- og avgiftsmurene forhøyes.
    Kulturlandskapet gror igjen.
    Antallet heltidsbønder reduseres.
    Misnøyen blant forbrukerne stiger.
    Matvariasjonen er minimal. pga en villet og sentralisert homogenisering av tilbudet.
    Krav om økte bevilgninger fremmes uforbeholdent.

    Og det som kunne vært en netto bidragskilde til felleskassen gjøres til en stor utgiftspost - et vernet landbruk.

    Det er så rart, det hele, at man kanskje bare må le og erkjenne at det er slik det skal være.
     
    Sist redigert:

    rock

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.09.2009
    Innlegg
    1.858
    Antall liker
    310
    Synnøve finden vil betale bonden 1 kr mindre pr. liter melk.

    MAT - Taper på egen ost - Side2


    Akk, ja da var vi der - angående konkurranse - ett fint ord å bruke når man selv føler seg hold utenfor - noe annet er det når aktører skal definere prisen.

    Og nettopp derfor ble samvirke startet, som slakterier, meierier osv.

    Fordi oppkjøpere satte gårdsbrukere/produsenter opp mot hverandre.

    Her var det en rekke private meierier sist på 1800-tallet, også noen få kvernhus.
    Samtlige ble nedlagt etter forholdsvis kort tid.

    Ser noen feilaktig har nevnt fiskerier som motstykke til landbrukssamvirkene.
    Dette er feil, også der blir det satt minstepriser på fisk - nå sist vinter meget lavt på Torsk/Skrei.

    Synnøve Findsen vil ikke konkurrere med noen, ikke med Tine en gang på like vilkår, det Synnøve Finden vil er at bønder skal konkurrere mot hverandre slik at de får de laveste priser på levert vare.
    Akkurat derfor var det at samvirketanken slo gjennom.

    Sammen sto bøndene sterkere.

    Praktisk talt alle drev ett eller annen form for jordbruk før 1900, eller kom fra dette yrket og hadde kjennskap til dèt.
    Enten de drev kombi skog/jordbruk eller var fiskerbonde.

    En bonde er en gartner, regnskapsfører, veterinær, til tider skogsarbeider hvis han har skog, mekaniker, sveiser, bygningsarbeider.

    Skal komme tilbake med litt lokalt stoff fra 1600-tallet frem til ca 1910 angående bondeyrke, skatter, fattigdom og dèt å leve på kår.

    Min farfar ble født 1893 - som 5 år gammel gutt ble han satt bort som svinedreng/gjeter.
    Jeg har i ettertid funnet ut hvor han var og hvem han oppholdt seg hos.

    Nåværende småbruk som han betalte ut - husmannsplass ca 1942 - ble overtatt av hans far igjen ca 1895 og eiendommen er fremdeles i familiens eie.

    Hoveddelen av inntekten fikk han fra fiske, eide sammens med en bror 2 stk mellomstore skøyter som ble brukt til fiske.
    Inntekten av gårdsbruket var det i hovedsak min farmor som fikk, da av husdyrhold, poteter og grønnsaker ble brukt til eget bruk.

    Hvis bønder skulle være degenerte - så er vi alle degenerte for vi har samme opphav for ikke mere enn 200 år tilbake.
    Hvis en er degenert nok - så er det de som tror det fantes flust av andre yrker på den tid.
    Riktignok var det skreddere, skomakere, smeder osv, men også de - de fleste av dem hadde både husdyrhold og en jordflekk for dyrking av det de trengte.

    Forøvrig var det tilflytning både fra østlandet og vestlandet her på 1800-tallet.
    Også tilflytning fra Sverige ( Jemtland ).
     

    rock

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.09.2009
    Innlegg
    1.858
    Antall liker
    310
    Fisk var hverdagskost på 60 tallet da jeg vokste opp.
    Kjøtt som Svinekoteletter, storfekjøtt var heller sjeldent og helst forbeholdt søndager og høytidsdager.

    I dag får jeg 3 kg Svinekoteletter for hva jeg må betale for 1 kg fisk av ordinær sort.
    Kjøttdeig har nær lik samme pris som på 90-tallet.

    Grønnsaker og frukt der i mot - import sådan har hatt en stor økning av pris.
    Enten det dreier seg om vasne Kypros poteter til 22,- kr kg eller Spanske Tomater til 40,- kr kg.

    Her er det flere aktører inne og noen som A/S
    Noe som ikke har ført til lavere priser - heller tvert i mot selvfølgelig med krav om større inntjening år for år - noe en kan forvente av private selskap.
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    Slutt med det tullet "degenerte bønder" ren hersketeknikk oppfatter jeg det som. Fiskeindustrien har et mye større marked. Nær sagt hele verden. Det har landbruksbyråkratene nektet Bøndende i alle år og det fortsetter de med. Marked-etterspørsel er cluet @rock
     

    teddyh

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.07.2009
    Innlegg
    827
    Antall liker
    219
    Et lite apropos til dem som sprer løgner om at mat er billig i Norge.

    "ingen andre borgere i Europa må betale mer for maten enn nordmenn."

    Vis vedlegget 205024

    Så mye dyrere er maten i Norge | ba.no
    Skal vi også ta med at vi har betydelig høyere lønninger her i landet ?

    Og at en sterkere krone (som gjør vår ferie i eurosonen billigere for oss) mot euro i denne perioden også medvirket her ?

    Å utelate slike vesentlige element er vel ikke bra dersom vi skal unngå å "spre løgner" om norske matvarepriser.

    Etter å ha reist litt og snakket med folk i Polen (som er nederst på listen over matvarepriser) så kan eg love deg at de bruker en betydelig større del av inntekten sin på mat, enn det vi gjør her i landet.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Et lite apropos til dem som sprer løgner om at mat er billig i Norge.

    "ingen andre borgere i Europa må betale mer for maten enn nordmenn."

    Vis vedlegget 205024

    Så mye dyrere er maten i Norge | ba.no
    Skal vi også ta med at vi har betydelig høyere lønninger her i landet ?
    Det er irrelevant. Når vi sammenligner priser sammenligner vi med hva vi må betale i Norge vs. hva prisen er en annen plass. På samme måte som om vi kjøper en forsterker, et kamera en jakke eller en hvilken som helst annen artikkel. Det er så og si kun i matvaresektoren at denne omskrivingen med at det ikke er penger prisen regnes i lenger blir brukt.


    Og at en sterkere krone (som gjør vår ferie i eurosonen billigere for oss) mot euro i denne perioden også medvirket her ?
    En sterk krone skulle i så fall ført til bedre priser på det meste som selges i Norge...


    Å utelate slike vesentlige element er vel ikke bra dersom vi skal unngå å "spre løgner" om norske matvarepriser.
    Det er ikke "vesentlig elementer" men utelukkende misvisende propagandautspill.

    Etter å ha reist litt og snakket med folk i Polen (som er nederst på listen over matvarepriser) så kan eg love deg at de bruker en betydelig større del av inntekten sin på mat, enn det vi gjør her i landet.
    Hva så. Det er sikkert spinndyrt for en polakk å kjøpe et fargetv eller en mobiltelefon også, når de har lave lønninger. Men nå skal pluselig ikke denne magiske propagandaformelsn gjelde lenger. For det er kun utvalgte hushodningsvarer som skal gjennom denne omskrivingen det prisen ikke regnes i penger men i brøkdeler av hva en vaskekone på landsbygda tjener, eller hva din oldemor måtte betale i 1937.

    Det som er viktig og vesentlig er å se hva prisen faktisk er i markedet, og hvilke statlige påslag som legges på prisen i Norge for bevist å fordyre den i Norge for at vi skal ende opp med Europas desidert høyeste priser på det aller meste. Årsaken til de høye prisene i Norge er nesten utelukket unødvendige statlige påslag på prisene for å fordyre varene og beslaglegge penger.
     

    teddyh

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.07.2009
    Innlegg
    827
    Antall liker
    219
    Det er irrelevant. Når vi sammenligner priser sammenligner vi med hva vi må betale i Norge vs. hva prisen er en annen plass. På samme måte som om vi kjøper en forsterker, et kamera en jakke eller en hvilken som helst annen artikkel. Det er så og si kun i matvaresektoren at denne omskrivingen med at det ikke er penger prisen regnes i lenger blir brukt.




    En sterk krone skulle i så fall ført til bedre priser på det meste som selges i Norge...
    Har du ikke lagt merke til hvor mye billigere for eks klær og forbrukerelektronikk b.l.a er blitt de siste årene ?

    Å utelate slike vesentlige element er vel ikke bra dersom vi skal unngå å "spre løgner" om norske matvarepriser.
    Det er ikke "vesentlig elementer" men utelukkende misvisende propagandautspill.
    La meg sitere SSB: "Prisnivået i Norge på matvarer og alkoholfrie drikkevarer relativt til andre land har steget de siste årene, men mye av økningen skyldes en sterkere kronekurs."
    "Tross det høye prisnivået bruker vi altså prosentvis mindre av konsumet vårt på mat enn tidligere, og vi har heller ikke en spesielt høyere konsumandel på mat enn andre land det er naturlig å sammenlikne oss med."


    Mener du at å referere til SSB er propagandautspill ?

    Hva så. Det er sikkert spinndyrt for en polakk å kjøpe et fargetv eller en mobiltelefon også, når de har lave lønninger. Men nå skal pluselig ikke denne magiske propagandaformelsn gjelde lenger. For det er kun utvalgte hushodningsvarer som skal gjennom denne omskrivingen det prisen ikke regnes i penger men i brøkdeler av hva en vaskekone på landsbygda tjener, eller hva din oldemor måtte betale i 1937.
    Selvfølgelig er det dyrt for de å kjøpe tv og mobil også. En LED-TV som i Norge koster ca 1/4 av en gjennomsnitts mnd lønn her i landet koster ca en og en halv gjennomsnitts mnd lønn i Polen fordi at vi har så betydelig høyere lønn her i landet.
    Det er jo nettopp det eg vil frem til, og skjønner ikke hvorfor du hevder at eg har "magisk propagandaformel som kun gjelder utvalgte husholdningsvarer"
    Det er vel heller du som kun vil sammenligne matvarepriser mellom Norge og Polen.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det som er vesentlig er å sammenligne priser på forskjellige varer i samme land.

    Hvor mange kg cheddar får du for en iphone i Norge, Polen eller England.

    Hvor mange liter melk får du for et identisk fargefjernsyn.

    Hvor mange kg tomater eller kirsebær får du for samme prisen som én liter bensin.

    DET er relevante sammenligninger.

    Hva koster matvarene i Norge sammenlignet med andre varer, og hva er de tilsvarende forholdene i andre land.

    Først da ser vi hvor vanvittig og uforskammet høyt prisnivå det er på slike varer sammenlignet med det de fleste andre mennesker på kloden må betale.

    Og hovedårsaken til at det er slik er toll og statlige avgifter. Ingenting annet. Fjerner vi, eller minimerer, disse vil prisene i Norge normaliseres og befolkningen vil ikke lenger bli holdt som gisler for mangemilliardærer i de 3-4 matkjedene og monopolistene på leverandørsiden.

    Vi blir regelrett ranet, og er for dum til å se det. For naive og kunnskapsløse til å forstå hvor brutalt vi blir svindlet. Og kanskje aller verst, for ryggradsløse, nevrotiske og tafatte til å gjøre noe med det.

    Alt det er greit, og hvis folk godtar at vi i Norge har vedens dyreste mat og et like dårlig utvalg som et borgerkrigsrammet uland i vestafrika... så greit nok. Men da er det i alle fall et informert valg og ikke et resultat av råtten propaganda fra folk som tjener grovt på at vi skal nektes tilgang til markedene. Hvis vern om de stalinistiske kartellene og matoligarkene i Norge er viktigere enn befolkningens vel og generelle levestandard... så greit nok.

    Men nok løgner og propaganda, og på tide å ta informerte valg. Det er ikke så skrekkelig komplisert om man et øyeblikk gir slipp på melkesjokoladereklamens nasjonalromatiske kvelertak.
     
    Sist redigert av en moderator:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hva koster følgende målt i f.eks. bensin?

    2 Kg kirsebær i Tyrkia for en liter bensin, I Norge får du kanskje 300g om du finner dem på tilbud.

    1 full engelsk frokost og en halvliter øl i de dyre turiststrøkene på Kypros. = 4 liter bensin. prøv i Norge...

    1 kg lagret cheddar i UK.. 4l bensin. I Norge koster det vel ca 13 liter.

    Nesten samme hva man sammenligner med så viser det seg at det er én ting som er sykt overpriset sett i forholdt til prisen på andre varer i Norge. Mat.

    Og siden dette er noe ingen kan klare seg uten er den sosialistiske oppskriften grei, toll, forbud og restriskoner slik at man kan tvinge prisen til himmels... siden folk ikke lenger får noe valg i livet. betal det som staten bestemmer... eller klar deg uten. Ren korrupsjon når man ser at det er mennesker som tjener seg ufattelig rike på denne utpressingen og monopolismen.
     

    rock

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.09.2009
    Innlegg
    1.858
    Antall liker
    310
    Semje om landbruksreform i EU

    (NPK-NTB): EU-leiarane har vorte samde om reform av den store og tunge landbrukssektoren.
    Natt til onsdag vart dei 27 landbruksministrane i EU samde. Etter nokre timar med forhandlingar vart det også semje i EU-parlamentet onsdag ettermiddag.
    Avtalen må framleis vedtakast formelt begge stader.
    Kompromisset inneber endring i subsidieringsreglane. I praksis inneber det kutt i løyvingane til dei store gardane som driv industrielt landbruk. Store gardsbruk kan miste opptil 30 prosent av støtta med dei nye reglane.
    Vidare skal ein fremje eit grønare og meir miljøvenleg landbruk. Og det vert lansert bidrag for å hjelpe yngre bønder.
    Landbruksstøtta utgjer 40 prosent av EU-budsjettet og er den desidert største budsjettposten i unionen. Men eige landbruk og mattryggleik er svært viktig for mange av medlemslanda, og sektoren har vist seg vanskeleg å modernisere og reformere. Debatten har allereie gått i fleire år. (©NPK)

    www.mre.no - NPK Direkte


    Milliardærer får millioner i landbruksstøtte

    Styrtrike godseiere er blant de som får aller mest i landbruksstøtte fra den norske staten.

    Nok en gang er en av Norges rikeste, godseier Carl Otto Løvenskiold (57), blant de som får aller mest.

    Milliardærer får millioner i landbruksstøtte - Norge - NRK Nyheter

    For de som orker å leter, kan se om hva landbruksstøtten utgjør i % av statsbudsjettet for 2013 i Norge
     
    N

    nb

    Gjest
    Prisnivået i Norge på matvarer og alkoholfrie drikkevarer relativt til andre land har steget de siste årene, men mye av økningen skyldes en sterkere kronekurs."
    Det SSB sier er at prisen på mat i Norge målt i utenlandsk valuta har blitt høyere enn hva den faktiske prisstigingen på mat målt i norske kroner tilsier. Dvs at om du regner alle prisene om til f.eks Euro så kan mye av prisøkningen på mat i Norge målt i Euro forklares med valutakursendringer. La meg ta et eksempel:

    EUR/NOK er 8.5
    1 vare koster i Norge 8 kroner og 50 øre, eller 1 Euro målt i EUR.

    Så går dagan, kronen styrker seg og kursen blir 7.50
    Varen i Norge koster nå la oss si 9 kroner pga prisstigniningen i Norge, dvs den har blitt i underkant av 6% dyrere målt i NOK.
    Målt i Euro derimot koster varen nå 1 Euro og 20 cent. Den har altså blitt 20% dyrere målt i EUR.
     

    Nightpuma

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.01.2005
    Innlegg
    2.435
    Antall liker
    502
    Sted
    Agder
    Torget vurderinger
    2
    Nå har ikke jeg lest så mye av denne tråden, så bær over med meg hvis det har vært oppe før. Saken er at jeg har bodd i København i mange år, og har nå flytta tilbake til moderlandet. Jeg har kone og to barn, så handlemønsteret er vel ganske gjennomsnittelig. Overgangen fra DK til Norge når det gjelder matvarer er rett og slett helt tragisk. Jeg blir simpelthen lei meg når jeg går i norske matvarebutikker. Utvalget er elendig, kvaliteten generelt dårlig og prisene høye. Helt alminnelige varer som melk og havregryn koster det dobbelte av i DK. Og så kjører de hele tiden på at alt som er norsk er bra. Dream on. Bortsett fra fisk, lammekjøtt og grønnsaker om sommeren, er det langt under europeisk nivå.
    Akkurat nå er jeg bare lei meg for at Norge har blitt sånn, men det går seg vel til.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn