Da har du ikke skjønt mye av det jeg skriver. Hørt om forskning? Det er noe flere tusen mennesker driver med rundt om på universitetene og i bedriftene bare her i Norge, og det går i stor grad ut på nettopp å bevise vitenskapelig det som hittil ikke er bevist. Det det derimot ikke går ut på, er å koke opp masse svada og hevde at dette er sant "bare fordi det er sånn" eller "fordi jeg mener at det er sånn". Det er kvasivitenskap, og forholdstallet mellom kvasivitenskap og vitenskap i haifaikabelbransjen er lik uendelig, siden den produserer masse kvasivitenskapelig materiale og absolutt null som er vitenskapelig. Det som stort sett er fint med kvasivitenskap, er imidlertid at den er veldig lett falsifiserbar siden de som produserer den stort sett ikke har peiling på hva de snakker om. Haifaikabelprodusenter kverner ut reklamebrosjyrer og "faktaark" hvis innhold ikke har noen rot i virkelighetens verden. Og derfor klarer de heller ikke å produsere noen reell vitenskap eller reell dokumentasjon.Tror du mener noe sånt som at det som ikke er vitenskapelig bevist, må forutsettes å ikke gå an.
Og et fenomen som forsvinner som dugg for solen med én gang noen gjør et vitenskapelig forsøk på det. Det er forsket masse på kabler siden de brukes til all mulig form for signaloverføring, i noen tilfeller ekstremt høyfrekvente signaler som gjør at en kabel oppfører seg som alt annet enn en ideell leder. Men for audiofrekvenser er resultatene entydige; en noenlunde fornuftig dimensjonert kabel til noen tiere for meteren vil produsere så forsvinnende liten forvrenging og ha så forsvinnende liten innvirkning på frekvens- og fasegang at det er tusenvis eller millioner ganger under noen hørbarhetsgrense. Og samtlige kontrollerte lytteforsøk på fornuftig dimensjonerte kabler, og det har faktisk blitt gjort en god del av dem, bekrefter bare dette. Det blir nullresultat hver gang....selv om det er et fenomen som kan observeres og repeteres av tusenvis av mennesker.
Det har aldri blitt publisert en forklaring på noe haifaikabelbransjen påstår i noe vitenskapelig tidsskrift, det har aldri blitt bekreftet gjennom noe vitenskapelig forsøk, og påstandene er i stort sett samtlige tilfeller lett falisifiserbare med grunnleggende elektronikkunnskap. Hvor er disse "reelle forklaringene"? Med tanke på at det er påstander som i mange tilfeller ville snudd opp ned på hvordan vi forstår, konstruerer og lager elektronikk, så er det rart at overhodet ingenting er publisert i noen vitenskapelige kanaler innen fagområdet.Det er godt mulig at enkelte kabelforklaringer er noe stort tull, jeg vet ikke, men det er tydeligvis nok av forklaringer som er reelle.
Ikke annet enn at det gir litt grunnlag for å kunne skille skitt fra kanel. Altså forstå hva som er plausible forklaringsmodeller innen elektronikk og signaltransmisjon, og hva som er den reneste svada.Hvad har en elektronikuddannelse med hi-fi i i den høje ende at gøre...
Ja det kan han, men han kan også mange gange høre det han selv vil og ikke mindst det som passer til hans overbevisning, altså nøjagtig det samme argument som han tit bruger over for de kabeltroende og "hokuspokus" troende.Kan en Sivil Ingeniør i elektronikk ha dårlig hørsel! JA.........................ELLER............................NEI?
Og nettopp derfor nevner jeg ikke med et ord hva jeg selv mener at jeg hører eller ikke hører, eller prøver å forklare noe med utgangspunkt i hva jeg selv tror at jeg opplever. Nettopp derfor forholder jeg meg til vitenskap og ikke til tro. Og vitenskapen er ganske entydig når det kommer til det vi her diskuterer.Ja det kan han, men han kan også mange høre det han selv vil og ikke mindst det som passer til hans overbevisning, altså nøjagtig det samme argument som han tit bruger bruger over for de kabeltroende og "hokuspokus" troende.Kan en Sivil Ingeniør i elektronikk ha dårlig hørsel! JA.........................ELLER............................NEI?
Høres rart ut. Det er uansett irrelevant det som sies her. Poenget er at folk som tar vitenskap alvorlig går ut over sine egne ørers ukontrollerte sprell. Det er ikke ørene som er forskjellig, men hvilket regime en underlegger dem.Ja det kan han, men han kan også mange høre det han selv vil og ikke mindst det som passer til hans overbevisning, altså nøjagtig det samme argument som han tit bruger bruger over for de kabeltroende og "hokuspokus" troende.Kan en Sivil Ingeniør i elektronikk ha dårlig hørsel! JA.........................ELLER............................NEI?
Edge monoblokkene målte helt likt og like dårlig, var begge skadet på akkurat samme måte?Høyttalerne jeg har, har nok en litt mer moderne lydfilosofi enn de eldre du har hatt. Sies det. Jeg har ikke hatt andre Sonus Faber. Knapt hatt andre høyttalere i det hele tatt. Du kan sikkert finne pdf`er for de ulike modellene, med det meste av informasjon man kan tenkes å ha behov for.Vel, Sonus Faber kjenner jeg godt i og med at jeg har eid både Concerto, Extrema og Guarneri Homage. Jeg ville ikke brukt Sonus Faber som studiomonitorer for å si det sånn, men de lager produkter som er trofaste mot sin sound så de vet nok hva som skal til for å få til dette. Om det er primært empirisk eller faglig kunnskap vet jeg ikke, da de ikke publiserer noe av sitt arbeid (produktsider er forøvrig ren reklame og har ingenting med etterrettelig informasjon å gjøre). Accuphase later til å ha noen interessant kretsløsninger, men er også dessverre tilbakeholdne med å publisere. Edge er vel mest kjent for å re-brande billige DVD-spillere og lage forsterkere med masse forvrenging, Ayre vet jeg ikke noe om, boutiquekabelprodusenter anser jeg som feilinformerte og/eller kvakksalvere.Så fint, da kan du jo sjekke ut produktsidene til for eksempel de merkene jeg besitter og se om det virker som disse vet hva de holder på med.Jeg lever av å utvikle elektronikk og elektriske kretser
Om du vil sjekke virkningen i praksis, kan du jo prøve dette utstyret selv om du ikke har gjort det.
Jeg vet ikke helt hva mer du skulle forlange av Accuphase. Komplette produksjonstegninger? Lyden er den samme om du skjønner noe av kretstegninger (eller ikke, som meg).
Edge har visst nok modifisert en DVD- spiller på en måte. Hva skal man si om de som insinuerer at denne spilleren høres ut som 1500 kr? Ikke har de hørt den, ikke kan de si hvorfor den ikke er tilstrekkelig oppgradert, ikke vet de hvordan en spiller til 50 000 høres ut...i det hele tatt. Og at den Edge- forsterkeren ble skadet på vei til test- laben, ville jeg ikke ta så tungt..
Hvis du skaffer deg et anlegg med disse merkene, skjønner den lydmessige greien med dem, og så satser på noen skikkelige kabler, kan du risikere å bli (kabel)forbløffet...mer er det ikke å si.
koriger meg hvis jeg misforstår nå.Det er snakk om motfase på EN høytt, og dette er langt fra så hørbart som når begge er feilkoblet. Forskjellen er som natt/dag med en kontra to høytt ute av fase.
Snakker av erfaring her og ikke synsing.
Når en er i motfase så er vell begge det?
snur du den andre også så er de i fase.
Motfase vil jo si att de slår vær sin vei, er det ikke det da?
Det er da det jeg har lært.
men å snu fasen er en annen ting.
Steinar
Spørsmålet dreide seg ikke om hva man kan prute seg ned til for en brukt kabel men om en ledningstump til 6K kan betegnes som budsjettpriset. Kr. 2000,- for en strømledning er forøvrig ca. 1900,- mer enn jeg er villig til å betale for noe hvis påståtte suverene ytelse kun kan dokumenteres med anekdoter.Hvorfor dette snakket om en kabel til 6 høvdinger? Den pruter man jo glatt ned til 4 høvdinger. Kjøper man den brukt, får man den for 2 høvdinger. Da er det ikke mer enn at de av oss som mener at dette kan gjøre en forskjell til det bedre lydmessig, fint klarer å vurdere selv om det er verdt det.
Det er nok litt flere. Vi kan jo nevne bl.a. Goldmund og Lexicon.I vrimmelen av produkter der ute så begynner denne Egde historien å bli temmelig kjedelig å få gjentatt...Er det ikke mer produkter med lurium enn denne er vi heldige..Uansett bransje..
Spørsmålet dreide seg ikke om hva man kan prute seg ned til for en brukt kabel men om en ledningstump til 6K kan betegnes som budsjettpriset. Kr. 2000,- for en strømledning er forøvrig ca. 1900,- mer enn jeg er villig til å betale for noe hvis påståtte suverene ytelse kun kan dokumenteres med anekdoter.Hvorfor dette snakket om en kabel til 6 høvdinger? Den pruter man jo glatt ned til 4 høvdinger. Kjøper man den brukt, får man den for 2 høvdinger. Da er det ikke mer enn at de av oss som mener at dette kan gjøre en forskjell til det bedre lydmessig, fint klarer å vurdere selv om det er verdt det.
Herlig og absolutt befriende kommentar kortvarig!Hvad har en elektronikuddannelse med hi-fi i i den høje ende at gøre, jo du kan løse en opgave, for lyd igennem, og være nogenlunde sikker på dit nykonstruerede apparat ikke springer i luften når du sætte strøm til, og hvis det gør kan du finde årsagen. Det er min erfaring og jeg er selv elektroniktekniker.Du spurte såvidt jeg kunne se om en faglig vurdering av nevnte produsenter (sitat: da kan du jo sjekke ut produktsidene til for eksempel de merkene jeg besitter og se om det virker som disse vet hva de holder på med), så jeg skrev hva jeg fant om det. Komplette kretsskjemaer er forøvrig ikke nødvendig for å forklare ulike konstruksjonsprinsipper, feks. trenger jeg ikke noe fullstendig kretsskjema for å vite forskjell på en Millerkompensert og lastkompensert opamp, eller en delta-sigma ADC og en suksessiv-approksimasjon ADC, men reell teknisk informasjon gir mer innsikt i forhold til om noen "vet hva de holder på med" enn glossy reklamebabbel. Reklamepamfletter gir ingen informasjon om hvorvidt et firma besitter teknisk kompetanse.Høyttalerne jeg har, har nok en litt mer moderne lydfilosofi enn de eldre du har hatt. Sies det. Jeg har ikke hatt andre Sonus Faber. Knapt hatt andre høyttalere i det hele tatt. Du kan sikkert finne pdf`er for de ulike modellene, med det meste av informasjon man kan tenkes å ha behov for.
Jeg vet ikke helt hva mer du skulle forlange av Accuphase. Komplette produksjonstegninger? Lyden er den samme om du skjønner noe av kretstegninger (eller ikke, som meg).
Edge har visst nok modifisert en DVD- spiller på en måte. Hva skal man si om de som insinuerer at denne spilleren høres ut som 1500 kr? Ikke har de hørt den, ikke kan de si hvorfor den ikke er tilstrekkelig oppgradert, ikke vet de hvordan en spiller til 50 000 høres ut...i det hele tatt. Og at den Edge- forsterkeren ble skadet på vei til test- laben, ville jeg ikke ta så tungt..
Hvis du skaffer deg et anlegg med disse merkene, skjønner den lydmessige greien med dem, og så satser på noen skikkelige kabler, kan du risikere å bli (kabel)forbløffet...mer er det ikke å si.
Ellers maler du jo bare videre på akkurat det samme; du kan ingenting om elektronikk, men har funnet på noen aparte forklaringsmodeller for å bekrefte dine egne forutantagelser, som stort sett går ut på at dyrt=bra. Dette er umulig å argumentere mot all den tid du tilsynelatende er fullstendig uimottakelig for det jeg prøver å kommunisere, altså hva som skiller vitenskap fra tro og kvasivitenskap, så jeg ser egentlig liten grunn til å fortsette noen diskusjon på autorepeat.
Jeg synes det kedeligt at flere her på Sentralen tit bruger deres "hvide kittel (uddanelse)" som et afgørende argument i diskussionen bakket op af alle de medløbene "liker".
Jeg har ikke kunne bruge noget af min viden fra min uddannelse til at lave high-end med, men det har givet mig en frihed til selv at konstruerer og lave tingene, og modificerer med faglig sikkerhed.
Plus en mulighed for måske en dag at finde ud af de sammenhænge som virkelig betyder noget i forbindelse med at lave hi-fi i den høje ende, men jeg må sige at jeg er stadigvæk et godt stykke fra at kunne forklarer disse sammenhænge 100%.
Men jeg ved hvordan jeg skal lave high-end fordi jeg har erfaret det ved eksperimenter, men forstår det til bunds det gør jeg ikke.
Eksperimenter som har gjort at jeg har måttet sluge den ene kamel after den anden set i forhold til min uddannelse, også i forbindelse med denne tråds emne har jeg måttet erkende at der kan være forbavsende stor lydforskel på netkabler, og kabler i det hele taget, langt mere end målinger kan forklarer.
Netkablers betydning for lyden var ikke lige pensum da jeg gik på skole.
Og dette er vil også årsagen til at hifi branchen er befolket af autodidakte skolelærer og andre armaturer, I har vist endda et par stykker her i Norge.
Og hvor hører vi de bedste anlæg, det er ikke min erfaring at det er "ingeniør anlæggende" absolut tværtimod, De gode anlæg høres tit hos den eksperimenterende og dybt engagerede armatur som ikke er bundet af alt det fine han har lært på skolen.
Selvfølgelig ikke. På samme måte forbeholder jeg meg retten til å mene at strømkabel til 6000,- er ren humbug.Spørsmålet dreide seg ikke om hva man kan prute seg ned til for en brukt kabel men om en ledningstump til 6K kan betegnes som budsjettpriset. Kr. 2000,- for en strømledning er forøvrig ca. 1900,- mer enn jeg er villig til å betale for noe hvis påståtte suverene ytelse kun kan dokumenteres med anekdoter.Hvorfor dette snakket om en kabel til 6 høvdinger? Den pruter man jo glatt ned til 4 høvdinger. Kjøper man den brukt, får man den for 2 høvdinger. Da er det ikke mer enn at de av oss som mener at dette kan gjøre en forskjell til det bedre lydmessig, fint klarer å vurdere selv om det er verdt det.
Helt greit at du ikke vil betale mer enn 100 spenn. Hva andre vil betale, er det ingen som har noe med.
Helt greit det også. Og jeg forbeholder meg retten til å mene at strømkabler kan ha mye å si for lyden. Akkurat som alle andre kabler.Selvfølgelig ikke. På samme måte forbeholder jeg meg retten til å mene at strømkabel til 6000,- er ren humbug.Spørsmålet dreide seg ikke om hva man kan prute seg ned til for en brukt kabel men om en ledningstump til 6K kan betegnes som budsjettpriset. Kr. 2000,- for en strømledning er forøvrig ca. 1900,- mer enn jeg er villig til å betale for noe hvis påståtte suverene ytelse kun kan dokumenteres med anekdoter.Hvorfor dette snakket om en kabel til 6 høvdinger? Den pruter man jo glatt ned til 4 høvdinger. Kjøper man den brukt, får man den for 2 høvdinger. Da er det ikke mer enn at de av oss som mener at dette kan gjøre en forskjell til det bedre lydmessig, fint klarer å vurdere selv om det er verdt det.
Helt greit at du ikke vil betale mer enn 100 spenn. Hva andre vil betale, er det ingen som har noe med.
Herlig og absolutt befriende kommentar kortvarig!Hvad har en elektronikuddannelse med hi-fi i i den høje ende at gøre, jo du kan løse en opgave, for lyd igennem, og være nogenlunde sikker på dit nykonstruerede apparat ikke springer i luften når du sætte strøm til, og hvis det gør kan du finde årsagen. Det er min erfaring og jeg er selv elektroniktekniker.Du spurte såvidt jeg kunne se om en faglig vurdering av nevnte produsenter (sitat: da kan du jo sjekke ut produktsidene til for eksempel de merkene jeg besitter og se om det virker som disse vet hva de holder på med), så jeg skrev hva jeg fant om det. Komplette kretsskjemaer er forøvrig ikke nødvendig for å forklare ulike konstruksjonsprinsipper, feks. trenger jeg ikke noe fullstendig kretsskjema for å vite forskjell på en Millerkompensert og lastkompensert opamp, eller en delta-sigma ADC og en suksessiv-approksimasjon ADC, men reell teknisk informasjon gir mer innsikt i forhold til om noen "vet hva de holder på med" enn glossy reklamebabbel. Reklamepamfletter gir ingen informasjon om hvorvidt et firma besitter teknisk kompetanse.Høyttalerne jeg har, har nok en litt mer moderne lydfilosofi enn de eldre du har hatt. Sies det. Jeg har ikke hatt andre Sonus Faber. Knapt hatt andre høyttalere i det hele tatt. Du kan sikkert finne pdf`er for de ulike modellene, med det meste av informasjon man kan tenkes å ha behov for.
Jeg vet ikke helt hva mer du skulle forlange av Accuphase. Komplette produksjonstegninger? Lyden er den samme om du skjønner noe av kretstegninger (eller ikke, som meg).
Edge har visst nok modifisert en DVD- spiller på en måte. Hva skal man si om de som insinuerer at denne spilleren høres ut som 1500 kr? Ikke har de hørt den, ikke kan de si hvorfor den ikke er tilstrekkelig oppgradert, ikke vet de hvordan en spiller til 50 000 høres ut...i det hele tatt. Og at den Edge- forsterkeren ble skadet på vei til test- laben, ville jeg ikke ta så tungt..
Hvis du skaffer deg et anlegg med disse merkene, skjønner den lydmessige greien med dem, og så satser på noen skikkelige kabler, kan du risikere å bli (kabel)forbløffet...mer er det ikke å si.
Ellers maler du jo bare videre på akkurat det samme; du kan ingenting om elektronikk, men har funnet på noen aparte forklaringsmodeller for å bekrefte dine egne forutantagelser, som stort sett går ut på at dyrt=bra. Dette er umulig å argumentere mot all den tid du tilsynelatende er fullstendig uimottakelig for det jeg prøver å kommunisere, altså hva som skiller vitenskap fra tro og kvasivitenskap, så jeg ser egentlig liten grunn til å fortsette noen diskusjon på autorepeat.
Jeg synes det kedeligt at flere her på Sentralen tit bruger deres "hvide kittel (uddanelse)" som et afgørende argument i diskussionen bakket op af alle de medløbene "liker".
Jeg har ikke kunne bruge noget af min viden fra min uddannelse til at lave high-end med, men det har givet mig en frihed til selv at konstruerer og lave tingene, og modificerer med faglig sikkerhed.
Plus en mulighed for måske en dag at finde ud af de sammenhænge som virkelig betyder noget i forbindelse med at lave hi-fi i den høje ende, men jeg må sige at jeg er stadigvæk et godt stykke fra at kunne forklarer disse sammenhænge 100%.
Men jeg ved hvordan jeg skal lave high-end fordi jeg har erfaret det ved eksperimenter, men forstår det til bunds det gør jeg ikke.
Eksperimenter som har gjort at jeg har måttet sluge den ene kamel after den anden set i forhold til min uddannelse, også i forbindelse med denne tråds emne har jeg måttet erkende at der kan være forbavsende stor lydforskel på netkabler, og kabler i det hele taget, langt mere end målinger kan forklarer.
Netkablers betydning for lyden var ikke lige pensum da jeg gik på skole.
Og dette er vil også årsagen til at hifi branchen er befolket af autodidakte skolelærer og andre armaturer, I har vist endda et par stykker her i Norge.
Og hvor hører vi de bedste anlæg, det er ikke min erfaring at det er "ingeniør anlæggende" absolut tværtimod, De gode anlæg høres tit hos den eksperimenterende og dybt engagerede armatur som ikke er bundet af alt det fine han har lært på skolen.
Jeg har selv sett over tid at akademisk kompetanse overkjører menigmanns erfaringer her inne i flere tråder.
Jeg vill tro de fleste akademikere burde vær noe mer ydmyke for ting som er vanskelig og bevise ved tilgjengelige måleprosedyrer og utstyr, jeg er overbevist om at man i dag ikke kan og vet alt, men man lærer så lenge man lever.
En kvinnelig forsker som ble intervjuet på TV sa det slik, at mangeting viste de at det var en forskjell men den var ikke målbar med utstyret hun disponerte i dag eller at hun bukte feil prosedyrer, det inngir respekt iallefall i min verden.
Hvorfor blir det mer troverdige tester når tester tror, at de lytter til en seriøs high-end spiller ?Off topic, men la gå!Den ble forresten testet av et forum-medlem og den var omtrent på nivå ifølge han med en rimelig Cambridge DVD spiller.
Da visste vedkommende hvilken innmat som befant seg i spilleren. Det gjør at testen er bortimot verdiløs.
De første testene som ble gjort av denne spilleren da folk trodde at de lyttet til en seriøs high end spiller, sier faktisk mer om hvordan denne spilleren egentlig låter enn de testene som ble gjort etter "avsløringen"
Hva var det hun forsket på da ?Herlig og absolutt befriende kommentar kortvarig!Hvad har en elektronikuddannelse med hi-fi i i den høje ende at gøre, jo du kan løse en opgave, for lyd igennem, og være nogenlunde sikker på dit nykonstruerede apparat ikke springer i luften når du sætte strøm til, og hvis det gør kan du finde årsagen. Det er min erfaring og jeg er selv elektroniktekniker.Du spurte såvidt jeg kunne se om en faglig vurdering av nevnte produsenter (sitat: da kan du jo sjekke ut produktsidene til for eksempel de merkene jeg besitter og se om det virker som disse vet hva de holder på med), så jeg skrev hva jeg fant om det. Komplette kretsskjemaer er forøvrig ikke nødvendig for å forklare ulike konstruksjonsprinsipper, feks. trenger jeg ikke noe fullstendig kretsskjema for å vite forskjell på en Millerkompensert og lastkompensert opamp, eller en delta-sigma ADC og en suksessiv-approksimasjon ADC, men reell teknisk informasjon gir mer innsikt i forhold til om noen "vet hva de holder på med" enn glossy reklamebabbel. Reklamepamfletter gir ingen informasjon om hvorvidt et firma besitter teknisk kompetanse.Høyttalerne jeg har, har nok en litt mer moderne lydfilosofi enn de eldre du har hatt. Sies det. Jeg har ikke hatt andre Sonus Faber. Knapt hatt andre høyttalere i det hele tatt. Du kan sikkert finne pdf`er for de ulike modellene, med det meste av informasjon man kan tenkes å ha behov for.
Jeg vet ikke helt hva mer du skulle forlange av Accuphase. Komplette produksjonstegninger? Lyden er den samme om du skjønner noe av kretstegninger (eller ikke, som meg).
Edge har visst nok modifisert en DVD- spiller på en måte. Hva skal man si om de som insinuerer at denne spilleren høres ut som 1500 kr? Ikke har de hørt den, ikke kan de si hvorfor den ikke er tilstrekkelig oppgradert, ikke vet de hvordan en spiller til 50 000 høres ut...i det hele tatt. Og at den Edge- forsterkeren ble skadet på vei til test- laben, ville jeg ikke ta så tungt..
Hvis du skaffer deg et anlegg med disse merkene, skjønner den lydmessige greien med dem, og så satser på noen skikkelige kabler, kan du risikere å bli (kabel)forbløffet...mer er det ikke å si.
Ellers maler du jo bare videre på akkurat det samme; du kan ingenting om elektronikk, men har funnet på noen aparte forklaringsmodeller for å bekrefte dine egne forutantagelser, som stort sett går ut på at dyrt=bra. Dette er umulig å argumentere mot all den tid du tilsynelatende er fullstendig uimottakelig for det jeg prøver å kommunisere, altså hva som skiller vitenskap fra tro og kvasivitenskap, så jeg ser egentlig liten grunn til å fortsette noen diskusjon på autorepeat.
Jeg synes det kedeligt at flere her på Sentralen tit bruger deres "hvide kittel (uddanelse)" som et afgørende argument i diskussionen bakket op af alle de medløbene "liker".
Jeg har ikke kunne bruge noget af min viden fra min uddannelse til at lave high-end med, men det har givet mig en frihed til selv at konstruerer og lave tingene, og modificerer med faglig sikkerhed.
Plus en mulighed for måske en dag at finde ud af de sammenhænge som virkelig betyder noget i forbindelse med at lave hi-fi i den høje ende, men jeg må sige at jeg er stadigvæk et godt stykke fra at kunne forklarer disse sammenhænge 100%.
Men jeg ved hvordan jeg skal lave high-end fordi jeg har erfaret det ved eksperimenter, men forstår det til bunds det gør jeg ikke.
Eksperimenter som har gjort at jeg har måttet sluge den ene kamel after den anden set i forhold til min uddannelse, også i forbindelse med denne tråds emne har jeg måttet erkende at der kan være forbavsende stor lydforskel på netkabler, og kabler i det hele taget, langt mere end målinger kan forklarer.
Netkablers betydning for lyden var ikke lige pensum da jeg gik på skole.
Og dette er vil også årsagen til at hifi branchen er befolket af autodidakte skolelærer og andre armaturer, I har vist endda et par stykker her i Norge.
Og hvor hører vi de bedste anlæg, det er ikke min erfaring at det er "ingeniør anlæggende" absolut tværtimod, De gode anlæg høres tit hos den eksperimenterende og dybt engagerede armatur som ikke er bundet af alt det fine han har lært på skolen.
Jeg har selv sett over tid at akademisk kompetanse overkjører menigmanns erfaringer her inne i flere tråder.
Jeg vill tro de fleste akademikere burde vær noe mer ydmyke for ting som er vanskelig og bevise ved tilgjengelige måleprosedyrer og utstyr, jeg er overbevist om at man i dag ikke kan og vet alt, men man lærer så lenge man lever.
En kvinnelig forsker som ble intervjuet på TV sa det slik, at mangeting viste de at det var en forskjell men den var ikke målbar med utstyret hun disponerte i dag eller at hun bukte feil prosedyrer, det inngir respekt iallefall i min verden.
Du har til nå hatt en fin holding og ikke misbrukt kompetansen til å overkjørefolk og der ligger forskjellen for meg.Herlig og absolutt befriende kommentar kortvarig!Hvad har en elektronikuddannelse med hi-fi i i den høje ende at gøre, jo du kan løse en opgave, for lyd igennem, og være nogenlunde sikker på dit nykonstruerede apparat ikke springer i luften når du sætte strøm til, og hvis det gør kan du finde årsagen. Det er min erfaring og jeg er selv elektroniktekniker.
Jeg synes det kedeligt at flere her på Sentralen tit bruger deres "hvide kittel (uddanelse)" som et afgørende argument i diskussionen bakket op af alle de medløbene "liker".
Jeg har ikke kunne bruge noget af min viden fra min uddannelse til at lave high-end med, men det har givet mig en frihed til selv at konstruerer og lave tingene, og modificerer med faglig sikkerhed.
Plus en mulighed for måske en dag at finde ud af de sammenhænge som virkelig betyder noget i forbindelse med at lave hi-fi i den høje ende, men jeg må sige at jeg er stadigvæk et godt stykke fra at kunne forklarer disse sammenhænge 100%.
Men jeg ved hvordan jeg skal lave high-end fordi jeg har erfaret det ved eksperimenter, men forstår det til bunds det gør jeg ikke.
Eksperimenter som har gjort at jeg har måttet sluge den ene kamel after den anden set i forhold til min uddannelse, også i forbindelse med denne tråds emne har jeg måttet erkende at der kan være forbavsende stor lydforskel på netkabler, og kabler i det hele taget, langt mere end målinger kan forklarer.
Netkablers betydning for lyden var ikke lige pensum da jeg gik på skole.
Og dette er vil også årsagen til at hifi branchen er befolket af autodidakte skolelærer og andre armaturer, I har vist endda et par stykker her i Norge.
Og hvor hører vi de bedste anlæg, det er ikke min erfaring at det er "ingeniør anlæggende" absolut tværtimod, De gode anlæg høres tit hos den eksperimenterende og dybt engagerede armatur som ikke er bundet af alt det fine han har lært på skolen.
Jeg har selv sett over tid at akademisk kompetanse overkjører menigmanns erfaringer her inne i flere tråder.
Jeg vill tro de fleste akademikere burde vær noe mer ydmyke for ting som er vanskelig og bevise ved tilgjengelige måleprosedyrer og utstyr, jeg er overbevist om at man i dag ikke kan og vet alt, men man lærer så lenge man lever.
En kvinnelig forsker som ble intervjuet på TV sa det slik, at mangeting viste de at det var en forskjell men den var ikke målbar med utstyret hun disponerte i dag eller at hun bukte feil prosedyrer, det inngir respekt iallefall i min verden.
Jeg er akademiker, Johnny....
Forøvrig; et veldig godt innlegg av dere begge.
Moderatoooooor, hvor er du ??Spørsmålet dreide seg ikke om hva man kan prute seg ned til for en brukt kabel men om en ledningstump til 6K kan betegnes som budsjettpriset. Kr. 2000,- for en strømledning er forøvrig ca. 1900,- mer enn jeg er villig til å betale for noe hvis påståtte suverene ytelse kun kan dokumenteres med anekdoter.Hvorfor dette snakket om en kabel til 6 høvdinger? Den pruter man jo glatt ned til 4 høvdinger. Kjøper man den brukt, får man den for 2 høvdinger. Da er det ikke mer enn at de av oss som mener at dette kan gjøre en forskjell til det bedre lydmessig, fint klarer å vurdere selv om det er verdt det.
Helt greit at du ikke vil betale mer enn 100 spenn. Hva andre vil betale, er det ingen som har noe med.
Måling er i første omgang helt unødvendig. Metodisk lytting er tilstrekkelig. Den største mankoen i denne diskusjonen er metodisk lytting og repeterbare resultater. Deretter kan vi finne ut av om resultatene kan forklares med helt konvensjonell kunnskap om elektronikk eller vi må tenke på nytt....
Herlig og absolutt befriende kommentar kortvarig!
Jeg har selv sett over tid at akademisk kompetanse overkjører menigmanns erfaringer her inne i flere tråder.
Jeg vill tro de fleste akademikere burde vær noe mer ydmyke for ting som er vanskelig og bevise ved tilgjengelige måleprosedyrer og utstyr, jeg er overbevist om at man i dag ikke kan og vet alt, men man lærer så lenge man lever.
En kvinnelig forsker som ble intervjuet på TV sa det slik, at mangeting viste de at det var en forskjell men den var ikke målbar med utstyret hun disponerte i dag eller at hun bukte feil prosedyrer, det inngir respekt iallefall i min verden.
Alders bestemmeleser av meget gamle ting ifb noe muse greier, hun jobber i Oslo, mulig det var på vikingskip museet.Hva var det hun forsket på da ?Herlig og absolutt befriende kommentar kortvarig!Hvad har en elektronikuddannelse med hi-fi i i den høje ende at gøre, jo du kan løse en opgave, for lyd igennem, og være nogenlunde sikker på dit nykonstruerede apparat ikke springer i luften når du sætte strøm til, og hvis det gør kan du finde årsagen. Det er min erfaring og jeg er selv elektroniktekniker.
Jeg synes det kedeligt at flere her på Sentralen tit bruger deres "hvide kittel (uddanelse)" som et afgørende argument i diskussionen bakket op af alle de medløbene "liker".
Jeg har ikke kunne bruge noget af min viden fra min uddannelse til at lave high-end med, men det har givet mig en frihed til selv at konstruerer og lave tingene, og modificerer med faglig sikkerhed.
Plus en mulighed for måske en dag at finde ud af de sammenhænge som virkelig betyder noget i forbindelse med at lave hi-fi i den høje ende, men jeg må sige at jeg er stadigvæk et godt stykke fra at kunne forklarer disse sammenhænge 100%.
Men jeg ved hvordan jeg skal lave high-end fordi jeg har erfaret det ved eksperimenter, men forstår det til bunds det gør jeg ikke.
Eksperimenter som har gjort at jeg har måttet sluge den ene kamel after den anden set i forhold til min uddannelse, også i forbindelse med denne tråds emne har jeg måttet erkende at der kan være forbavsende stor lydforskel på netkabler, og kabler i det hele taget, langt mere end målinger kan forklarer.
Netkablers betydning for lyden var ikke lige pensum da jeg gik på skole.
Og dette er vil også årsagen til at hifi branchen er befolket af autodidakte skolelærer og andre armaturer, I har vist endda et par stykker her i Norge.
Og hvor hører vi de bedste anlæg, det er ikke min erfaring at det er "ingeniør anlæggende" absolut tværtimod, De gode anlæg høres tit hos den eksperimenterende og dybt engagerede armatur som ikke er bundet af alt det fine han har lært på skolen.
Jeg har selv sett over tid at akademisk kompetanse overkjører menigmanns erfaringer her inne i flere tråder.
Jeg vill tro de fleste akademikere burde vær noe mer ydmyke for ting som er vanskelig og bevise ved tilgjengelige måleprosedyrer og utstyr, jeg er overbevist om at man i dag ikke kan og vet alt, men man lærer så lenge man lever.
En kvinnelig forsker som ble intervjuet på TV sa det slik, at mangeting viste de at det var en forskjell men den var ikke målbar med utstyret hun disponerte i dag eller at hun bukte feil prosedyrer, det inngir respekt iallefall i min verden.
Merkelig innspill. Som forskere møter vi jo på problemstillinger som er vanskelige å løse og finne bevis på nær sagt hver eneste dag, det er en fundamental del av selve forskningens vesen. Men hvordan en ledning oppfører seg ved audiofrekvenser er ikke en slik problemstilling innen elektronikk som fagområde. Det lages kilometer på kilometer med kabler som overfører alt fra DC til flere GHz hver eneste dag, og de fungerer som forutsett. Og de koster ikke mye penger heller, med mindre de emballeres i en mahognyboks og selges av en hifi-pusher.Jeg har selv sett over tid at akademisk kompetanse overkjører menigmanns erfaringer her inne i flere tråder.
Jeg vill tro de fleste akademikere burde vær noe mer ydmyke for ting som er vanskelig og bevise ved tilgjengelige måleprosedyrer og utstyr, jeg er overbevist om at man i dag ikke kan og vet alt, men man lærer så lenge man lever.
Here goes (muligens reprise, men det trengs):Merkelig innspill. Som forskere møter vi jo på problemstillinger som er vanskelige å løse og finne bevis på nær sagt hver eneste dag, det er en fundamental del av selve forskningens vesen. Men hvordan en ledning oppfører seg ved audiofrekvenser er ikke en slik problemstilling innen elektronikk som fagområde. Det lages kilometer på kilometer med kabler som overfører alt fra DC til flere GHz hver eneste dag, og de fungerer som forutsett. Og de koster ikke mye penger heller, med mindre de emballeres i en mahognyboks og selges av en hifi-pusher.Jeg har selv sett over tid at akademisk kompetanse overkjører menigmanns erfaringer her inne i flere tråder.
Jeg vill tro de fleste akademikere burde vær noe mer ydmyke for ting som er vanskelig og bevise ved tilgjengelige måleprosedyrer og utstyr, jeg er overbevist om at man i dag ikke kan og vet alt, men man lærer så lenge man lever.
Denne uendelige relativiseringen av alt er et merkelig, og jeg mener svært bekymringsfullt tegn i tiden. Meningmanns erfaringer kan ikke sidestilles med vitenskapelige fakta, da er man jo på fullstendig ville veier. Enten man snakker om kabler, sukkerpiller, spøkelser eller global oppvarming så vil man finne "meningmanns meninger" som spriker i alle tenkelige og utenkelige retninger. Hvis man på grunnlag av dette skal forkaste vitenskap, metode og etterprøvbarhet så er det litt av en Pandoras eske man åpner. Da sier man jo i praksis at fakta ikke finnes, og at alt bare er meninger.
Nå har jo Asbjørn skrevet endel om det og høre forskjell på kabler som det har vært henvist til her i tråden, jeg har selv noe lytte erfaring ifb div kabler hvor jeg har hatt friheten til å mene det jeg vill, og de har ikke vært betalt av meg eller brukt i mit beskjedne utstyr men brukt i et anlegg jeg kjenner godt.Måling er i første omgang helt unødvendig. Metodisk lytting er tilstrekkelig. Den største mankoen i denne diskusjonen er metodisk lytting og repeterbare resultater. Deretter kan vi finne ut av om resultatene kan forklares med helt konvensjonell kunnskap om elektronikk eller vi må tenke på nytt....
Herlig og absolutt befriende kommentar kortvarig!
Jeg har selv sett over tid at akademisk kompetanse overkjører menigmanns erfaringer her inne i flere tråder.
Jeg vill tro de fleste akademikere burde vær noe mer ydmyke for ting som er vanskelig og bevise ved tilgjengelige måleprosedyrer og utstyr, jeg er overbevist om at man i dag ikke kan og vet alt, men man lærer så lenge man lever.
En kvinnelig forsker som ble intervjuet på TV sa det slik, at mangeting viste de at det var en forskjell men den var ikke målbar med utstyret hun disponerte i dag eller at hun bukte feil prosedyrer, det inngir respekt iallefall i min verden.
Konvensjonell kunnskap om elektronikk (og psykologi) leder enn så lenge.
mvh
KJ
Kan bekrefte at dette ikke bare gjeller haifai tråder.Merkelig innspill. Som forskere møter vi jo på problemstillinger som er vanskelige å løse og finne bevis på nær sagt hver eneste dag, det er en fundamental del av selve forskningens vesen. Men hvordan en ledning oppfører seg ved audiofrekvenser er ikke en slik problemstilling innen elektronikk som fagområde. Det lages kilometer på kilometer med kabler som overfører alt fra DC til flere GHz hver eneste dag, og de fungerer som forutsett. Og de koster ikke mye penger heller, med mindre de emballeres i en mahognyboks og selges av en hifi-pusher.Jeg har selv sett over tid at akademisk kompetanse overkjører menigmanns erfaringer her inne i flere tråder.
Jeg vill tro de fleste akademikere burde vær noe mer ydmyke for ting som er vanskelig og bevise ved tilgjengelige måleprosedyrer og utstyr, jeg er overbevist om at man i dag ikke kan og vet alt, men man lærer så lenge man lever.
Denne uendelige relativiseringen av alt er et merkelig, og jeg mener svært bekymringsfullt tegn i tiden. Meningmanns erfaringer kan ikke sidestilles med vitenskapelige fakta, da er man jo på fullstendig ville veier. Enten man snakker om kabler, sukkerpiller, spøkelser eller global oppvarming så vil man finne "meningmanns meninger" som spriker i alle tenkelige og utenkelige retninger. Hvis man på grunnlag av dette skal forkaste vitenskap, metode og etterprøvbarhet så er det litt av en Pandoras eske man åpner. Da sier man jo i praksis at fakta ikke finnes, og at alt bare er meninger.
Utrolig bra skrevet og dessverre en svært treffende fremstilling av verdensbildet som frontes av flere i hifimiljøet, dog uten at jeg kan forestille meg at de har et bevisst forhold til dette selv.Denne uendelige relativiseringen av alt er et merkelig, og jeg mener svært bekymringsfullt tegn i tiden. Meningmanns erfaringer kan ikke sidestilles med vitenskapelige fakta, da er man jo på fullstendig ville veier. Enten man snakker om kabler, sukkerpiller, spøkelser eller global oppvarming så vil man finne "meningmanns meninger" som spriker i alle tenkelige og utenkelige retninger. Hvis man på grunnlag av dette skal forkaste vitenskap, metode og etterprøvbarhet så er det litt av en Pandoras eske man åpner. Da sier man jo i praksis at fakta ikke finnes, og at alt bare er meninger.
Det er det mange markeder som er. Men "kabelmarkedet" er et marked som nærmest i sin helhet er fundert på tro og kvasivitenskap, i likhet med homøpatimarkedet og spåkonemarkedet (begge markeder som er mye større enn kabelmarkedet, forøvrig). Det er den fundamentale forskjellen.At kabel markedet er tildels fult av store ord og ublu priser er en annen sak.
Han erter altså sine egne ved å ha et alternativt alter-ego nick på "den andre siden"? Jeg skjønte ikke helt setningsbyggingen din (ikke vondt ment)Jeg har en mistanke om at en av luriumskeptikerne her har et ekstra nick som han bruker til å erte og trekke opp andre luriumskeptikere med. Det er rart hvor godt han lykkes.
Tviler ikke på at det kan være relavant for det hun forsker på. Tror nok at de aller fleste seriøse forskere har mye av den holdning, og nettopp derfor valgte å bli forskere.Alders bestemmeleser av meget gamle ting ifb noe muse greier, hun jobber i Oslo, mulig det var på vikingskip museet.Hva var det hun forsket på da ?Herlig og absolutt befriende kommentar kortvarig!Hvad har en elektronikuddannelse med hi-fi i i den høje ende at gøre, jo du kan løse en opgave, for lyd igennem, og være nogenlunde sikker på dit nykonstruerede apparat ikke springer i luften når du sætte strøm til, og hvis det gør kan du finde årsagen. Det er min erfaring og jeg er selv elektroniktekniker.
Jeg synes det kedeligt at flere her på Sentralen tit bruger deres "hvide kittel (uddanelse)" som et afgørende argument i diskussionen bakket op af alle de medløbene "liker".
Jeg har ikke kunne bruge noget af min viden fra min uddannelse til at lave high-end med, men det har givet mig en frihed til selv at konstruerer og lave tingene, og modificerer med faglig sikkerhed.
Plus en mulighed for måske en dag at finde ud af de sammenhænge som virkelig betyder noget i forbindelse med at lave hi-fi i den høje ende, men jeg må sige at jeg er stadigvæk et godt stykke fra at kunne forklarer disse sammenhænge 100%.
Men jeg ved hvordan jeg skal lave high-end fordi jeg har erfaret det ved eksperimenter, men forstår det til bunds det gør jeg ikke.
Eksperimenter som har gjort at jeg har måttet sluge den ene kamel after den anden set i forhold til min uddannelse, også i forbindelse med denne tråds emne har jeg måttet erkende at der kan være forbavsende stor lydforskel på netkabler, og kabler i det hele taget, langt mere end målinger kan forklarer.
Netkablers betydning for lyden var ikke lige pensum da jeg gik på skole.
Og dette er vil også årsagen til at hifi branchen er befolket af autodidakte skolelærer og andre armaturer, I har vist endda et par stykker her i Norge.
Og hvor hører vi de bedste anlæg, det er ikke min erfaring at det er "ingeniør anlæggende" absolut tværtimod, De gode anlæg høres tit hos den eksperimenterende og dybt engagerede armatur som ikke er bundet af alt det fine han har lært på skolen.
Jeg har selv sett over tid at akademisk kompetanse overkjører menigmanns erfaringer her inne i flere tråder.
Jeg vill tro de fleste akademikere burde vær noe mer ydmyke for ting som er vanskelig og bevise ved tilgjengelige måleprosedyrer og utstyr, jeg er overbevist om at man i dag ikke kan og vet alt, men man lærer så lenge man lever.
En kvinnelig forsker som ble intervjuet på TV sa det slik, at mangeting viste de at det var en forskjell men den var ikke målbar med utstyret hun disponerte i dag eller at hun bukte feil prosedyrer, det inngir respekt iallefall i min verden.
Så det handlet ikke om elektro, men holdinger en forsker i mine øyne burde ha når ting blir ubeskrivelig eller vanskelig målbart ved dagen metoder og utstyr.
Det finnes så pass mange ting i dag som forskere vet at finnes men som de ikke har en naturlig forklaring på.
Vil du idag si at elektronikk/elektro teknikker har 100% kontroll på hva som skjer.Utrolig bra skrevet og dessverre en svært treffende fremstilling av verdensbildet som frontes av flere i hifimiljøet, dog uten at jeg kan forestille meg at de har et bevisst forhold til dette selv.Denne uendelige relativiseringen av alt er et merkelig, og jeg mener svært bekymringsfullt tegn i tiden. Meningmanns erfaringer kan ikke sidestilles med vitenskapelige fakta, da er man jo på fullstendig ville veier. Enten man snakker om kabler, sukkerpiller, spøkelser eller global oppvarming så vil man finne "meningmanns meninger" som spriker i alle tenkelige og utenkelige retninger. Hvis man på grunnlag av dette skal forkaste vitenskap, metode og etterprøvbarhet så er det litt av en Pandoras eske man åpner. Da sier man jo i praksis at fakta ikke finnes, og at alt bare er meninger.
For min del steng heile tråden høvdingen , denne er kommet så of topic som det går an.Jeg har fjernet enkelte personangrep i tråden, men det er sikkert mange flere jeg ikke har fått med meg. Jeg er midt oppi begravelse av et nært familiemedlem, og jeg har ikke hatt tid eller mulighet til å lese hele tråden. Jeg blir forøvrig ikke i noe bedre humør når jeg ser denne type tråd gjenta seg gang på gang, og jeg synes det er trist at denne type diskusjon alltid skal ende på samme måten. Jeg er fristet til å stenge tråden.
Alle har rett til sine meninger, men måten enkelte debatterer på er langt ifra hyggelig, og her vil jeg ta en gjennomgang i etterkant.
Mvh
Høvdingen
Synes denne tråden er nokså gemyttelig. Og at det å prøve å formidle den fundamentale forskjellen mellom tro/meninger og vitenskap/fakta er en oppgave uten ende, er vel en erkjennelse de fleste vitenskapsfolk har gjort seg for lenge siden. Det er unektelig et paradoks at jo mer samfunnet gjør seg avhengig av vitenskap og vitenskapelige nyvinninger, jo mindre synes allmennhetens respekt og forståelse for vitenskap å bli.Jeg har fjernet enkelte personangrep i tråden, men det er sikkert mange flere jeg ikke har fått med meg. Jeg er midt oppi begravelse av et nært familiemedlem, og jeg har ikke hatt tid eller mulighet til å lese hele tråden. Jeg blir forøvrig ikke i noe bedre humør når jeg ser denne type tråd gjenta seg gang på gang, og jeg synes det er trist at denne type diskusjon alltid skal ende på samme måten. Jeg er fristet til å stenge tråden.
Alle har rett til sine meninger, men måten enkelte debatterer på er langt ifra hyggelig, og her vil jeg ta en gjennomgang i etterkant.
Mvh
Høvdingen