Det virker som om mange av de på den "subjetive siden", tror at de som argumenterer teknisk krever at det skal brukes måleapparater for å påvise forskjellene, eller at de som hører forskjell er dumme. Det er ikke dette som er poenget.
Poenget er at den menneskelige persepsjonen påvirkes av flere ting enn bare hørselssansen, selv om, i dette tilfellet med strømkabler, (lyd)stimuliet objektivt sett er det samme, uavhengig av om man bruker billig eller dyr strømkabel. Det holder at man vet at den dyre kabelen er i anlegget, fordi det skaper forventninger, og disse forventningene gir en fordreiing i persepsjonen som gjør at hjernen tolker stimuliet annerledes. Den legger til informasjon som ikke er der.
Det finnes mange visuelle eksempler, der hjernen legger til informasjon som ikke er der.
Videoen jeg viste til tidligere i tråden, viser hvordan synet påvirker hva du hører. Hjernen kombinerer sanseinntrykkene og prøver å gjøre dem logiske.
En annen ting er at mennesket er tilbøyelig til konformitet, og konformitet påvirker persepsjonen. Eksempelvis kan det være slik at hvis man sitter i et rom med flere andre, og noen hevder å høre en forskjell som objektivt sett ikke er der, så kan det at personen uttrykker dette være nok til at du hører det. Se for eksempel
Asch sine konformitetseksperimenter fra 1951.
Er man i et lydlaug eller liknende, der den generelle oppfatningen er at det er stor forskjell på strømkabler, så vil dette være en norm i gruppen, og hvis man ikke hører denne forskjellen, så skiller man seg (i forhold til gruppen) negativt ut. Som sosialt vesen er det viktig å bli akseptert av gruppen, dette legger igjen press på konformitet, som igjen gjør at man kan persipierer annerledes og oppleve en forskjell som faktisk ikke er der.
Om man nekter å vedkjenne seg disse svakhetene, så nekter man å forholde seg til virkeligheten.