Snakker altså om at ved to komponenter eller to kabler så vil den ene være best i noen anlegg mens den andre vil være best i andre anlegg. Satser mitt gode rennomme på at dette bare er tull og lite å bry seg om! Forutsatt riktig teknisk match og at man kan flytte på høyttalere som man vil underveis
Jo, i teorien hadde dette vært riktig. Men dessverre ikke i den virkelige verden.
Hadde alle sittet med et helt forvrengningsfritt oppsett, helt identiske rom og alle komponenter hatt samme inngangsimpedanse så kunne det kanskje stemme.
Men ingen, absolutt ingen har et forvrengningsfritt oppsett. Alle komponenter forvrenger/forandrer lyden i større og mindre grad. For ikke å snakke om rommet....
Til mer man betaler, til mindre forvrengning får man (forhåpentligvis), men den blir aldri lik 0. Hvis du har hatt om asymptoter i matematikken.....
Derfor har det oppstått et begrep som heter matching. Og dette gjelder ikke bare for kabler, men også for andre komponenter som CD-spillere, forforsterkere og ikke å forglemme høyttalere. Men kanskje litt mer for kabler. Og hvorfor dette er slik er det vel ingen som vet 100%. Hvordan en kabel låter er nemlig ikke bare avhengig av de elektriske spesifikasjonene til de boksene den blir tilkoblet, men også andre ting spiller inn f.eks er forskjellige kabler mer eller mindre påvirkelig av støy utenfra i form av EMI og RFI. Og disse forholdene varierer fra anlegg til anlegg og fra rom til rom.
Ikke nok med det: for lange høyttalerkabler forringer lyden, men noen påstår også at høyttalerkabler ikke bør være for korte heller.
En kabel virker som en antenne som tar opp støy fra omgivelsene. For å si det enkelt: Til kortere kabel, til mer støy.
Ikke vet jeg, men det kan nok være noe i det.... Transparent lager ikke kortere høyttalerkabler enn 2 meter nettopp på grunn av dette.
Vi får nok derfor bare godta at det ikke er alt vi kjenner fullt ut, selv ikke produsentene. Derfor legger de vekk måleinstrumentene og bruker ørene i den siste fintuningen av lyden.
Når det gjelder Valhalla I kontra Au24 så var det store forskjeller i mitt oppsett, forskjeller som man ble oppmerksom på etter få sekunder. Det handler ikke så mye om klangbalanse, men heller om hvordan mikrodynamikk, altså måten små fine detaljer, blir presentert på. Jeg foretrakk Au24 helt klart dengang, men i dag har jeg et mye bedre oppsett med mye større oppløsning og med mindre forvrengning. Derfor er ikke mine erfaringer fra dengang verdt så veldig mye hvis jeg skulle velge de beste høyttalerkablene for mitt oppsett i dag.
Likevel må jeg innrømme at jeg nå etter å ha skaffet meg et oppsett med meget høy oppløsning og ekstrem mikrodynamikk, spesielt i mellomtonen, så har jeg en helt klar lydpreferanse: jeg har stor sans for Au24 sin måte å presentere detaljene på. Om det skulle vise seg at de ikke er 100% nøytrale, som sagt, hvilke kabler er egentlig det, så presenterer de musikken en anelse vakrere enn nøytralt.
Men: nå er oppraderingen Au24 SE på vei som etter sigende skal grave enda dypere ned i detaljene....