Njaaaaa. Innspilling har ikke så mye å si, hvertfall ikke etter 30 timer. Da er det i såfall en psykisk tilvenning vi snakker om. Hvilken kommersiell Hi-Fi produsent ville turt å selge høyttalere eller annet utstyr som trenger mange hundre timers ubehagelig lytting før kunden blir fornøyd? Da hadde de i såfall advart om det i bruksanvisningen. Klipsch låter som Klipsch i det man åpner esken, ellers hadde de aldri sluppet dem ut fra samlebåndet. (Har selv hatt en rekke Klipsch varianter)
Dette du sier her over med 30 timer harmonerer
veldig dårlig med mine erfaringer med innspilling av en rekke Klipsch ut av esken. Noen av dem har endret seg lite, mens andre har vært ekstreme. RF5 klart verst, med RF63 som en god nr. 2. I RF5's tilfelle ga jeg til slutt opp å få bass ut av dem, og kjøpte en sub. Da jeg etter ca et år skudde av sub'en for å høre forskjellen, hadde høyttalerne endret seg
radikalt så jeg solgte likesågodt sub'en, da høyttalerne nå klarte seg helt fint uten. RF63 (har spilt inn 2 par av dem) har en periode underveis i innspillingen der de spiller så stygt at du må høre det for å tro på det, mens de nokså plutselig slipper seg løs, mykner og fyller ut lydbildet. RF3 og RF82 spiller derimot rett bra ut av esken, og endrer seg ikke på langt nær så mye som de nevnte. Det samme gjelder for en stor del Heritage-serien, også.
Når det gjleder RF7 Mk1, er dette kanskje den vanskeligste høyttaleren Klipsch har laget. Den er sær på alle mulige saker, og heldige er de som får dem til. Spredningskarakteristikken i mellomtonen er ekstremt vanskelig (sikkert grunnet delefrekvensen med relativt høy deling fra 10-tommerne) gjør at de leverer store, relativt ukontrollerbare energimengder i presensområdet, og dette tvinger for eksempel fram spesifikk demping, eller store rom. Forsterkere er et annet tema, jeg har funnet ut at en ren Audiovalve-linje med Eklipse / Baldur monoblokker spiller overbevisende, men det fjerner uansett ikke problemene med energispreningen mellomtonen. Mk2 er for øvrig en helt annen støpning, mye lavere deling på denne, noe som gjør den betydelig mer plasseringsvennlig.
Mvh
Håkon Rognlien