Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Jeg har faktisk kjøpt ganske kjip biff i Frankrike også (på Carrefour, faktisk). Kvalitet får man der i landet hos spesialbutikker stort sett. Det koster en del - slike sjapper i Norge finnes knapt siden kundene skal ha billig, billig, billig.
    Vi bor i et land der 95% av vareutvalget er identisk samme hvilken butikk du går inn i.

    Det ENESTE de kan konkurrere på er pris og pristilbud, og derfor er det et evig fokus på dette.

    Hadde det vært tillatt med konkurranse i Norge ville vi hatt alt fra superlavpriskipabutikker til premiumforhandlere av ypperste slag.

    I Norge har vi KUN Samvirkelaget i forskjellige innpakninger, og alle selger det samme fordi alle må handle fra de samme få grossistene.
     

    Hi-Fi akustikk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.06.2011
    Innlegg
    1.642
    Antall liker
    465
    Sted
    Trondheim
    Nordmenn er ikke interessert i spesialbutikker. De må stenge dørene. Det finnes ett par premiumforhandlere men det er bare rom for dem i de største byene.

    Nordmenn skal bare ha billigvarer.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Her tar du skammelig feil, Norge er meget konkuransedyktig når det gjelder kvalitetsprodukter. Ett kilo kvalitetskjøtt koster stort sett det samme i alle europeiske land da de prisdrivende faktorene er mye mindre gjeldende.
    Du kan få tak i godt kjøtt i Norge som ikke er overpriset. Men det er samtidig svært liten sammenheng mellom pris og kvalitet i Norge. Og spesielt det som Nortura selger er stort sett lavkvalitet som gir seg ut for å være premium fordi det har en forseggjort innpakning og skyhøy pris. Og de slipper unna med det.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Nordmenn er ikke interessert i spesialbutikker. De må stenge dørene. Det finnes ett par premiumforhandlere men det er bare rom for dem i de største byene.

    Nordmenn skal bare ha billigvarer.
    Fordi så mange av dem har blitt lurt gang på gang på gang og betalt i dyre dommer for noe som skulle være så ypperlig kvalitet, men viste seg når det kom til stykket å være akkurat det samme de ellers var vant med til en annen pris.

    Vi er tilvendt et kosthold bestående av lavkvalitetsmat fordi Tine, og Nortura + Orkla o.l.. har fått diktere vareutvalget i alle norske butikker. Og de har ingen interesse av at folk skal begynne å etterspørre kvalitet.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Dette er tilfellet i alle land. Du må kjenne markedet for å kunne plukke ut det som faktisk er bra.
    Ja det er forsåvidt riktig det. Men mat av samme kvalitet er jo stort sett 2-3 gangers så dyrt i Norge som i andre land i Europa. I land der har vært tillatt med vareutvalg i butikkene er også folk bevist på kvalitet. I Norge der Nortura har stått for mesteparten av salget til befolkningen er kunnskapen lik minimal, og forventningene like lave.

    Man kan sno seg i Norge om man er kunnskapsrik, men de fleste mangler kunnskap til dette.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Og hvor ble det av MRSA/antibiotikadebatten, Deffe? Norge bruker minst antibiotika av alle i Europa pr kg kjøtt/melk. Hvordan forklarer du det? Forstod deg vel nesten slik at dette er irrelevant. Inngår produksjonsvilkårene behendig nok ikke i kvalitetsbegrepet ditt? Eller er det kanskje fordi statistikken gikk feil vei? Jeg er nesten helt sikker på at vi hadde hørt deg Loud & Clear hvis vi i Norge brukte mer antibiotika enn Sverige.

    Hvilket vi altså ikke gjør. Neida:
    -Sverige 4 ganger mer enn Norge
    -Danmark 10 ganger mer enn Norge
    -Tyskland 40 ganger mer enn Norge
    -Hellas 100 ganger mer enn Norge

    Hvis du spør meg om hva som ligger bak tallene så blir jeg svar skyldig. Som dyrlege vet jeg hvor mye jeg og mine kolleger bruker i norske besetninger basert på de sjukdommene vi har. Kan bli med på pluss minus 50% ut fra regionale/epidemiologiske/kulturelle forskjeller. Men firegangen allerede i Sverige? Jeg melder pass. Aner faktisk ikke hva de holder på med.

    Eneste jeg vet er at:
    -Dagens næringsliv/E24 skriver ikke om dette da det er kontraproduktivt. Nationen er korrupte så da kan de overses.
    -MRSA biter ikke på folk med slips og bonuspoeng på kortet.
    -Antibiotika er billig.
    -Tine og Nortura har uansett skylda.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Og hvor ble det av MRSA/antibiotikadebatten, Deffe? Norge bruker minst antibiotika av alle i Europa pr kg kjøtt/melk. Hvordan forklarer du det? Forstod deg vel nesten slik at dette er irrelevant. Inngår produksjonsvilkårene behendig nok ikke i kvalitetsbegrepet ditt? Eller er det kanskje fordi statistikken gikk feil vei? Jeg er nesten helt sikker på at vi hadde hørt deg Loud & Clear hvis vi i Norge brukte mer antibiotika enn Sverige.
    Bruk av antibiotika og resistente bakterier er en helt aktuell problemstilling, og i noen produksjoner i noen land er det nok metoder som ikke er heldige. Samme gjelder i lakseoppdrett.

    Men jeg kjenner ikke tallene her eller bakgrunnen for dem, og du får unnskylde om jeg ikke tar alle tall du kommer med for face value og god fisk.

    Men det er viktig å skille mellom hva som er reellt og problematisk og hva som ikke er det, og det er viktig at ikke disse bakteriestammene, spesielt på svin fra Danmark ikke får spre seg.

    Men jeg har sett så ofte fra den proteksjonistiske siden at alt som ikke er norsk demoniseres og fremstilles som livsfarlig for mennesker, og at man dermed skal skremmes til å lukke aller grenser, skalke alle skjul og bli selvforsynt med alle produkter vi konsumerer.

    Så jeg blir med en gang skeptisk når jeg ser slike alvorlige saker brukt i propagandaøyemed og kun som nok et argument for å opprettholde tollmurer og handelsblokkeringer.

    Men klarer man å skille fakta og propaganda her er jeg helt innstilt på konkrete tiltak for å begrense konkrete trusler når det kommer til smitte, sykdommer og slikt, og jeg er også en tilhenger av å kunne f.eks. sette et tak på hvor mye reststoffer det skal kunne finnes i produkter etter behandling med medisiner, sprøytemidler eller annet.

    Så kommer man bare med tall uten bakgrunn blir det omtrent som salmonellaskremselen fra forrige EUdebattrunde, bare med en ny vri.
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    Dette er tilfellet i alle land. Du må kjenne markedet for å kunne plukke ut det som faktisk er bra.
    Nope jeg er mye i Nice og det er svært enkelt. det mest krevende å finne er møkkavarer på nivå med f.eks kiwi i norge. jeg har 10 slaktere innen 5 min fra leiligheten. 10 min et kjøttmarked, 2 svære spermarked og en 5-6 mere spesialiserte slaktere. det tar en time å få oversikt
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Tallene stammer fra EU-organet European Medicines Agency: European Medicines Agency - - Home Page=

    Linken er til forsiden, man må sikkert klikke litt rundt for å finne artikkelen/statistikken. Folkehelseinstituttets mening om saken: Minimal spredning av LA-MRSA i Norge - Folkehelseinstituttet

    Og til slutt Nationen. Siden man må være pålogget for å lese tar jeg meg den frihet å sitere:

    I ei samanlikning av 25 europeiske land kjem Norge ut med desidert lågast forbruk av antibiotika i matproduksjonen. Det viser ein oversikt frå EU-organet European Medicines Agency (EMA), som følgjer medisinbruken og farmasibransjen tett. Antibiotikabruken per kilo biomasse / kjøtt er her i landet under ein tredjedel av i Sverige, som også ligg lågt i europeisk samanheng. Samanlikna med Norge ligg forbruket i Danmark ti gonger høgare. Tyskland bruker over 50 gonger meir antibiotika i matproduksjonen, medan fleire middelhavsland troner på toppen med over 100 gonger høgare sal av antibiotika enn her i landet.
    Folkehelseinstituttet seier det låge forbruket av antibiotika i den norske matproduksjonen er ein stor fordel for folkehelsa og helsevesenet.

    – Det er flott av forbruket av antibiotika til dyr er så lågt her i landet samanlikna med andre europeiske land. Det har stor betydning for at det er langt færre antibiotikaresistente bakteriar her i landet, noko som er ein stor fordel for både folkehelsa, pasientar og helsevesenet, seier seniorrådgjevar Petter Elstrøm i Folkehelseinstituttet.

    Landbruket bidreg


    I EU reknar ein det er 25.000 dødsfall årleg direkte knytt til resistente bakteriar. Kostnadene knytt til resistente bakteriar i EU er ifølgje Folkehelseinstituttet rekna til 1,5 billion euro totalt per år. Det utgjer rundt 12,6 billionar kroner, eller rundt to oljefond. Elstrøm seier det er grunn til å tru at den norske landbrukspolitikken spelar ei viktig rolle for forskjellane i forbruket av antibiotika og førekomsten av resistente bakteriar mellom landa.
    – Landbruket er meir industrialisert i EU og det er større flyt av dyr og mat og grensene. Den norske landbrukspolitikken bidreg til mindre risiko for utvikling av resistente bakteriar, og liten import av dyr og mat bidreg til mindre spreiing av resistente bakteriar, seier Elstrøm.
    Ifølgje Elstrøm er det ein direkte samanheng mellom lite bruk av antibiotika og låg førekomst av resistente bakteriar. I fleire EU-land har opp mot halvparten av bakteriar som gule stafylokokkar utvikla resistens mot antibiotika. Her i landet er vel 1 prosent av stafylokokkane resistente og det oppstår berre rundt 15 alvorlege tilfelle i året. I mange av tilfella er personane smitta i utlandet.
    – Den gunstige situasjonen her i landet sparer pasientar for liding og død, og det sparer helsevesenet og samfunnet for omfattande kostnader, seier Elstrøm.

    Helsefordel


    «Den norske landbrukspolitikken bidreg til mindre risiko for utvikling av resistente bakteriar.»



    Han viser til at pasientar må leggjast i isolat når dei er smitta av resistente bakteriar, noko som fører til stor ressursbruk og lengre liggjetid på sjukehus. I EU blir det rekna at resistente bakteriar fører til 2,5 millionar ekstra liggjedøgn på sjukehus, noko som isolert sett skal koste 900 millionar euro i året. Folkehelseinstituttet vurderer nå å rekne på kor mykje den gunstige situasjonen rundt antibiotika og resistens sparer det norske samfunnet for.

    Stabilt lågt forbruk


    Forbruket av antibiotika her i landet har lege stabilt i mange år, trass i at matproduksjonen har auka. Forskar Anne Margrete Urdahl på Veterinærinstituttet seier det er mange grunnar til det låge norske forbruket.
    – Landbruket her i landet har lenge brukt lite antibiotika. Vi har eit restriktivt regime, men òg god dyrehelse, lite smittepress, spreidd produksjon, små bruk og veldig strenge reglar for import. Midt på 90-talet blei det òg forbod mot å bruke antibiotika som vekstfremjande middel i fôret, seier Urdahl.
    Innan fiskeoppdrett var antibiotikaforbruket høgt på 80-talet.
    – Sidan har det gått drastisk ned og nå ligg det veldig lågt, seier ho.
     

    RoyVidar

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    28.11.2012
    Innlegg
    308
    Antall liker
    54
    Sted
    Sandefjord
    C

    cruiser

    Gjest
    Hvorfor koster ett kvalitetsmåltid på restaurant stort sett det samme i hele Europa mens det er store variasjoner på prisen på en bigmac?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hvorfor koster ett kvalitetsmåltid på restaurant stort sett det samme i hele Europa mens det er store variasjoner på prisen på en bigmac?
    Den gjør jo ikke det på noen som helst måte. Å gå ut og spise i Norge er svært dyrt sammenlignet med de fleste steder ellers i Europa. I Norge er det ikke uvanlig med 400 for en middels biffrett på en kjederestaurant, mens i andre land kan man få et kongemåltid til samme pris.

    En treretter med vin i Norge får du knapt under en tusenlapp på en gjennomsnitlig restaurant, mens i andre land kan spise som en konge på en tilsvarende restaurant.

    Det er jo bare å se på og sammenligne avisenes restaurantanmeldere og hva de må betale når de er ute og spiser, og se hva du får til samme prisen i andre byer i Europa.

    Virkelige topprestauranter koster mye uansett, så her er forskjellen mindre.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Hvorfor du og mange andre betaler 400 for en biff på Egon eller bighorn når du kan få en bra 5 retter på f.eks Eik, Le Benjamin, Fjord eller lignende for en 500 lapp sier mer om deg enn prisnivået på kvalitetsrestauranter
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    Hvorfor koster ett kvalitetsmåltid på restaurant stort sett det samme i hele Europa mens det er store variasjoner på prisen på en bigmac?
    Du må forsøke noe annet enn hotelet og MCdonald når du er i utlandet
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hvorfor du og mange andre betaler 400 for en biff på Egon eller bighorn når du kan få en bra 5 retter på f.eks Eik, Le Benjamin, Fjord eller lignende for en 500 lapp sier mer om deg enn prisnivået på kvalitetsrestauranter
    Ville aldri gått der frivillig, og ville aldri heller funnet på å bestille en biff på en restaurant heller. Det er vel det kjedeligste jeg kan tenke meg av mat nest etter havregrøt.

    Men det sier veldig mye om prisnivået ute i Norge. Og Egon/BH har nok mye mye høyere belegg enn de du nevner.

    Du får en god hovedrett på svært mange restauranter rundt i hovedsteder i Europa or 20 Euro. I Norge får du stort sett en forrett eller suppe til samme pris på tilsvarende sted. 50 Euro for 3 retter med vin på et godt spisested. Her hjemme får du en treretter på en middels kinarestaurant med et glass sitronbrus til samme pris.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Vel, nå har jeg komme med konkrete eksempler på hva en 5 retter koster på en god restaurant i Oslo, hva har det med kinarestaurant å gjøre?

    At Egon og bighorn har bedre belegg er kjernen i hele problemstillingen og det har intet med nortura og tine å gjøre
     
    N

    nb

    Gjest
    I Norge er det ikke spesielt dyrt å spise svært godt ute, det er dog dyrt å spise middels til dårlig mat, et kurant måltid på kontinentet kan fås svært rimelig - særlig om man tar "dagens" eller lignende.

    Det blir litt feil å sammenlige prisen på menyen, i Norge ligger vel mye av fortjenesten på vin og vinmenyer regner jeg med.

    Rent anekdotisk spiste jeg en del ganger på en restaurant i Antibes i Frankrike. Seks retter og passende drikke kom på en tusenlapp pr capita, altså som i Norge. Dette var nivået line under en Michelinstjerne og som alle vet så er disse betydelig lettere å få i Frankrike enn i Norge. På en tostjetnes betalte jeg ca 1700 og da drakk jeg minimalt siden jeg skulle kjøre hjem. I Oslo kunne jeg spist svært nye bedre for samme pris eller endatil rimeligere.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.831
    Antall liker
    7.903
    Hvorfor du og mange andre betaler 400 for en biff på Egon eller bighorn når du kan få en bra 5 retter på f.eks Eik, Le Benjamin, Fjord eller lignende for en 500 lapp sier mer om deg enn prisnivået på kvalitetsrestauranter
    Dette er også min erfaring. Reiser mye i jobben med dertil hyppige restaurantbesøk i diverse europeiske hovedsteder. Sammenliknet med 20 år siden så syns jeg faktisk det har blitt mindre og mindre forskjell i pris mellom et godt måltid i Oslo og andre OECD-hovedsteder. Selvsagt kan man få en alldeles utmerket pizza, en karaffel bordvin og god atmosfære på kjøpet i en bakgate i Napoli for godt under det prisen en flatbiff og dvask Ringnes koster på Egon. Men da sammenlikner man også pærer med epler. Størst forskjell over disse tiårene synes jeg det har blitt mellom Norge og USA. Nå har jeg riktignok for det meste besøkt forholdsvis kostbare NYC og DC når jeg har vært der de siste årene, men når man kalkulerer inn hva servitørene der har av (minimums)lønn så kommer faktisk de gode norske restauranter meget bra ut, med hensyn til både kvalitet og pris.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Vel, nå har jeg komme med konkrete eksempler på hva en 5 retter koster på en god restaurant i Oslo, hva har det med kinarestaurant å gjøre?
    At du plukker en restaurant opp av hatten og tror det er noen relevant sammenligning med noe annet er jo litt underlig. Men la oss se på litt reelle tall da, og ikke bare dine restaurantanekdoter.

    Her restaturant index fra Cost of Living Index Rate 2014
    (Restaurants Index is a comparison of prices of meals and drinks in restaurants and bars compared to NYC.)

    Vi begynner på toppen med de dyreste i Europa (Dyreste i Verden faktisk), og så tar vi med noen andre europeere nedover listen.

    Stavanger, Norway 176.94
    Oslo, Norway 165.58
    Trondheim, Norway 161.46
    Zurich, Switzerland 158.49
    Copenhagen, Denmark 139.30
    Nice, France 119.43
    London, United Kingdom 108.44
    Gent, Belgium 96.56
    Malmo, Sweden 89.06
    Madrid, Spain 82.31
    Vienna, Austria 76.68
    Berlin, Germany 68.33
    Riga, Latvia 52.72
    Constanta, Romania 46.28
    Gdansk, Poland 42.93
    Sofia, Bulgaria 37.17

    Med andre ord, Norge troner suverent på toppen over de aller dyreste byene i Europe for restaurantbesøk. Det er f.eks. nesten 3 ganger så dyrt å gå ut å spise i Norges hovedstad som er det er Tysklands. Du får med andre ord en helt annen opplevelse de fleste andre steder i verden om man går ut med en gitt sum i lommen.

    Kilde:

    http://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_current.jsp
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.831
    Antall liker
    7.903
    I Norge er det ikke spesielt dyrt å spise svært godt ute, det er dog dyrt å spise middels til dårlig mat, et kurant måltid på kontinentet kan fås svært rimelig - særlig om man tar "dagens" eller lignende.

    Det blir litt feil å sammenlige prisen på menyen, i Norge ligger vel mye av fortjenesten på vin og vinmenyer regner jeg med.

    Rent anekdotisk spiste jeg en del ganger på en restaurant i Antibes i Frankrike. Seks retter og passende drikke kom på en tusenlapp pr capita, altså som i Norge. Dette var nivået line under en Michelinstjerne og som alle vet så er disse betydelig lettere å få i Frankrike enn i Norge. På en tostjetnes betalte jeg ca 1700 og da drakk jeg minimalt siden jeg skulle kjøre hjem. I Oslo kunne jeg spist svært nye bedre for samme pris eller endatil rimeligere.
    Litt som på Polet med andre ord; dess bedre kvalitet dess mer for pengene blir det, pussig nok.
     

    Hi-Fi akustikk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.06.2011
    Innlegg
    1.642
    Antall liker
    465
    Sted
    Trondheim
    Fordi så mange av dem har blitt lurt gang på gang på gang og betalt i dyre dommer for noe som skulle være så ypperlig kvalitet, men viste seg når det kom til stykket å være akkurat det samme de ellers var vant med til en annen pris.
    Eh...nei. Her snakker vi om de som selger egenprodusert eller varer fra småbedrifter. Blir for dyrt, og det norske folk er ikke interessert.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Ville aldri gått der frivillig, og ville aldri heller funnet på å bestille en biff på en restaurant heller. Det er vel det kjedeligste jeg kan tenke meg av mat nest etter havregrøt.
    Da bør du prøve Peter Luger i New York, biffen de har der er av en annen verden. Å sammenligne det med skosålene av selvdød melkeku som man får på Egon blir helt meningsløst.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Fordi så mange av dem har blitt lurt gang på gang på gang og betalt i dyre dommer for noe som skulle være så ypperlig kvalitet, men viste seg når det kom til stykket å være akkurat det samme de ellers var vant med til en annen pris.
    Eh...nei. Her snakker vi om de som selger egenprodusert eller varer fra småbedrifter. Blir for dyrt, og det norske folk er ikke interessert.
    Nei, men problemet er at når folk har blitt lurt mange nok ganger så slutter de å prøve. Smaker de ikke forskjell på en 450kr kjøttklump fra Gilde eller en nesten identisk fra firstprice til 150 så virker det ikke som en god ide å betale mellomlegget. Slike skuffelser gjør at man gjerne innfinner seg med at det er like greit å kjøpe billigere (som gjerne ikke er billig men blir det i sammenligning)

    Slik strategi fra Nortura er med på å holde markedet for små egenproduserte kvalitetsvarer til et absolutt minimum, og i alle fall langt unna kjedebutikkene som har 99% markedsandel i Norge.

    Så kvalitet blir gjerne for de innvidde og kun tilgjengelig i de store byene. Resten av landet må nøye seg med Nortura og Nordfjord.
     

    Hi-Fi akustikk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.06.2011
    Innlegg
    1.642
    Antall liker
    465
    Sted
    Trondheim
    La oss se på prisene her i Trondheim. Har aldri vært på disse plassene selv, men får ta det på ryktet.

    Skybaren til Stordalen på Clarion Congress, Credo og Emilies er tre av de mest annerkjente her i byen. 5 retters her sies å koste i området 1000-1500,- pr. pers. Dette inkludert utvalgt vin til hver rett. Regulert for inntekt, så er ikke dette spesielt dyrt sammenlignet med utlandet. Her snakker vi også nivået rett under Michelin.

    Når det gjelder prisindexen det refereres til så må det huskes at dette inkluderer alkohol på utesteder. Det drar opp indeksen noe voldsomt.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ville aldri gått der frivillig, og ville aldri heller funnet på å bestille en biff på en restaurant heller. Det er vel det kjedeligste jeg kan tenke meg av mat nest etter havregrøt.
    Da bør du prøve Peter Luger i New York, biffen de har der er av en annen verden. Å sammenligne det med skosålene av selvdød melkeku som man får på Egon blir helt meningsløst.
    Jo tviler ikke et sekund. Men steder som kan servere noe slikt har vel mer spennende retter å by på enn et biffstykke.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Når det gjelder prisindexen det refereres til så må det huskes at dette inkluderer alkohol på utesteder. Det drar opp indeksen noe voldsomt.
    Jo. Hvis du går inn på en topp restaurant i Norge og kun bestiller en hovedrett og vann fra springen, så får du gjerne mye for pengene. Men man føler seg litt kip om man gjør slikt.
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    Ved Lago di Garda spiste jeg på to en stjerners spisesteder. prisen på full pakke meny minus vin var 80 og 90 euro. eksempelvis Bagatelles meny starter på 1400. frankrike er mye dyrere
     

    Hi-Fi akustikk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.06.2011
    Innlegg
    1.642
    Antall liker
    465
    Sted
    Trondheim
    Så kvalitet blir gjerne for de innvidde og kun tilgjengelig i de store byene. Resten av landet må nøye seg med Nortura og Nordfjord.
    BS. Jeg er vokst opp på viltkjøtt og fisk. Fra lokale fiskere, og en familie bestående av jegere. Tar meg likevel ikke råd til toppkvalitet da jeg synes det gjør for stort innhugg i lønningsposen. Det er en slik delikatessebutikk i Trondheim men jeg går dessverre forbi hver gang. Hadde jeg tjent ett par hundre tusen mer i året så kanskje. Poenget er at man må være godt oppe i øvre mellomklasse for å ta seg råd til slikt. I utlandet må man være ganske velstående for å kjøpe slikt.

    Om du (eller noen) ikke merker forskjell på firstprice kjøttet (og tilsvarende) og gilde sitt ekstra mørnet så er noe alvorlig galt. Og da mener jeg ikke med kjøttet. Jeg sier ikke at Gilde sitt er toppkvalitet, men det får da være måte på.
     

    Hi-Fi akustikk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.06.2011
    Innlegg
    1.642
    Antall liker
    465
    Sted
    Trondheim
    Når det gjelder prisindexen det refereres til så må det huskes at dette inkluderer alkohol på utesteder. Det drar opp indeksen noe voldsomt.
    Jo. Hvis du går inn på en topp restaurant i Norge og kun bestiller en hovedrett og vann fra springen, så får du gjerne mye for pengene. Men man føler seg litt kip om man gjør slikt.
    Åh. Så maten er ikke så dyr likevel da.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Vel, nå har jeg komme med konkrete eksempler på hva en 5 retter koster på en god restaurant i Oslo, hva har det med kinarestaurant å gjøre?
    At du plukker en restaurant opp av hatten og tror det er noen relevant sammenligning med noe annet er jo litt underlig. Men la oss se på litt reelle tall da, og ikke bare dine restaurantanekdoter.

    Her restaturant index fra Cost of Living Index Rate 2014
    (Restaurants Index is a comparison of prices of meals and drinks in restaurants and bars compared to NYC.)

    Vi begynner på toppen med de dyreste i Europa (Dyreste i Verden faktisk), og så tar vi med noen andre europeere nedover listen.

    Stavanger, Norway 176.94
    Oslo, Norway 165.58
    Trondheim, Norway 161.46
    Zurich, Switzerland 158.49
    Copenhagen, Denmark 139.30
    Nice, France 119.43
    London, United Kingdom 108.44
    Gent, Belgium 96.56
    Malmo, Sweden 89.06
    Madrid, Spain 82.31
    Vienna, Austria 76.68
    Berlin, Germany 68.33
    Riga, Latvia 52.72
    Constanta, Romania 46.28
    Gdansk, Poland 42.93
    Sofia, Bulgaria 37.17

    Med andre ord, Norge troner suverent på toppen over de aller dyreste byene i Europe for restaurantbesøk. Det er f.eks. nesten 3 ganger så dyrt å gå ut å spise i Norges hovedstad som er det er Tysklands. Du får med andre ord en helt annen opplevelse de fleste andre steder i verden om man går ut med en gitt sum i lommen.

    Kilde:

    Current Cost of Living Index by City
    En restaurant ut av hatten? Disse restaurantene konkurerer med hverandre både på pris og kvalitet, oslo har veldig mange av dem, alle i samme prisleiet. At Ola Nordmann velger dårlig mat på egon til ågerpris er ikke min feil. Du må gjerne finne en tilsvarende restauranter i Berlin som selger tilsvarende mange retter med tilsvarende kvalitet til 170 kroner..
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Så kvalitet blir gjerne for de innvidde og kun tilgjengelig i de store byene. Resten av landet må nøye seg med Nortura og Nordfjord.
    BS. Jeg er vokst opp på viltkjøtt og fisk. Fra lokale fiskere, og en familie bestående av jegere. Tar meg likevel ikke råd til toppkvalitet da jeg synes det gjør for stort innhugg i lønningsposen. Det er en slik delikatessebutikk i Trondheim men jeg går dessverre forbi hver gang. Hadde jeg tjent ett par hundre tusen mer i året så kanskje. Poenget er at man må være godt oppe i øvre mellomklasse for å ta seg råd til slikt. I utlandet må man være ganske velstående for å kjøpe slikt.

    Om du (eller noen) ikke merker forskjell på firstprice kjøttet (og tilsvarende) og gilde sitt ekstra mørnet så er noe alvorlig galt. Og da mener jeg ikke med kjøttet. Jeg sier ikke at Gilde sitt er toppkvalitet, men det får da være måte på.
    Det beste kjøttet jeg har kjøpt i Norge i år var noen stykker med mørbrad fra Botswana som hadde sneket seg under tollmuren. Kostet 100kr/kg på Rema, men det var bare et partisalg. Ville ikke byttet bort dem for dobbel mengde gildemørnet indrefilet. Tror jeg har et par pakker igjen i frysen.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Når det gjelder prisindexen det refereres til så må det huskes at dette inkluderer alkohol på utesteder. Det drar opp indeksen noe voldsomt.
    Jo. Hvis du går inn på en topp restaurant i Norge og kun bestiller en hovedrett og vann fra springen, så får du gjerne mye for pengene. Men man føler seg litt kip om man gjør slikt.
    Åh. Så maten er ikke så dyr likevel da.
    Hvis hovedretten er det eneste du vil betale for så er det ikke så ille om du velger med omhu. 300 kan gi deg en god tallerken mange steder. Om du kanskje bare betaler 200 for den i en annen by så utgjør ikke det så mye i rene summer. Ofte mindre enn et glass med øl her hjemme.

    Men spiser man godt og drikker til maten, og kanskje tom kaffe og et glass til slutt ja så blir summene ganske så anderledes.

    Unntaket er de aller beste restaurantene oppe rundt michelinnivå, da er som sagt ikke forskjellene så voldsomme og de aller dyreste plassene ligger ikke i Norge. Ja og turistfeller er dyrt og dårlig overalt.

    Men på vanlige plasser, der vanlige mennesker, lokalbefolkningen spiser ... er det ganske så store forskjeller. Og Norske byer er dyrest i verden.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Når det gjelder prisindexen det refereres til så må det huskes at dette inkluderer alkohol på utesteder. Det drar opp indeksen noe voldsomt.
    Jo. Hvis du går inn på en topp restaurant i Norge og kun bestiller en hovedrett og vann fra springen, så får du gjerne mye for pengene. Men man føler seg litt kip om man gjør slikt.
    Åh. Så maten er ikke så dyr likevel da.
    Hvis hovedretten er det eneste du vil betale for så er det ikke så ille om du velger med omhu. 300 kan gi deg en god tallerken mange steder. Om du kanskje bare betaler 200 for den i en annen by så utgjør ikke det så mye i rene summer. Ofte mindre enn et glass med øl her hjemme.

    Men spiser man godt og drikker til maten, og kanskje tom kaffe og et glass til slutt ja så blir summene ganske så anderledes.

    Unntaket er de aller beste restaurantene oppe rundt michelinnivå, da er som sagt ikke forskjellene så voldsomme og de aller dyreste plassene ligger ikke i Norge. Ja og turistfeller er dyrt og dårlig overalt.

    Men på vanlige plasser, der vanlige mennesker, lokalbefolkningen spiser ... er det ganske så store forskjeller. Og Norske byer er dyrest i verden.
    Men nå var det maten vi snakket om, og den er ikke spesielt mye dyrere enn andre steder hvis man vet hvor man skal gå. Dette burde jo ikke være mulig i og med at tine og nortura har monopol, dårlig kvalitet og ågerpriser, for ikke å snakke om tollmurene?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Åh. Så maten er ikke så dyr likevel da.
    Hvis hovedretten er det eneste du vil betale for så er det ikke så ille om du velger med omhu. 300 kan gi deg en god tallerken mange steder. Om du kanskje bare betaler 200 for den i en annen by så utgjør ikke det så mye i rene summer. Ofte mindre enn et glass med øl her hjemme.

    Men spiser man godt og drikker til maten, og kanskje tom kaffe og et glass til slutt ja så blir summene ganske så anderledes.

    Unntaket er de aller beste restaurantene oppe rundt michelinnivå, da er som sagt ikke forskjellene så voldsomme og de aller dyreste plassene ligger ikke i Norge. Ja og turistfeller er dyrt og dårlig overalt.

    Men på vanlige plasser, der vanlige mennesker, lokalbefolkningen spiser ... er det ganske så store forskjeller. Og Norske byer er dyrest i verden.
    Men nå var det maten vi snakket om, og den er ikke spesielt mye dyrere enn andre steder hvis man vet hvor man skal gå. Dette burde jo ikke være mulig i og med at tine og nortura har monopol, dårlig kvalitet og ågerpriser, for ikke å snakke om tollmurene?
    Jada, hvis det er tiltrekkelig for deg med vann og hovedretten og så gå hjem så er Norge et helt greit land prismessig.

    Men liker du å spise flere retter, drikke, bruke tid, kose deg/dere og få en fin totalopplevelse på en helt vanlig restaurant, ja så er Norge på verdenstoppen når det kommer til pris. Og det er ikke kun vinen som gjør forskjellen.

    Det eneste jeg sier et at spiser man lite nok, og ikke drikker og er generelt kip og gniten... ja da kan man slippe greit unna det også her hjemme.

    Om det er tilstrekkelig er opp til hver og en... jeg spiser heller hjemme da, eller på en kafe.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Åh. Så maten er ikke så dyr likevel da.
    Hvis hovedretten er det eneste du vil betale for så er det ikke så ille om du velger med omhu. 300 kan gi deg en god tallerken mange steder. Om du kanskje bare betaler 200 for den i en annen by så utgjør ikke det så mye i rene summer. Ofte mindre enn et glass med øl her hjemme.

    Men spiser man godt og drikker til maten, og kanskje tom kaffe og et glass til slutt ja så blir summene ganske så anderledes.

    Unntaket er de aller beste restaurantene oppe rundt michelinnivå, da er som sagt ikke forskjellene så voldsomme og de aller dyreste plassene ligger ikke i Norge. Ja og turistfeller er dyrt og dårlig overalt.

    Men på vanlige plasser, der vanlige mennesker, lokalbefolkningen spiser ... er det ganske så store forskjeller. Og Norske byer er dyrest i verden.
    Men nå var det maten vi snakket om, og den er ikke spesielt mye dyrere enn andre steder hvis man vet hvor man skal gå. Dette burde jo ikke være mulig i og med at tine og nortura har monopol, dårlig kvalitet og ågerpriser, for ikke å snakke om tollmurene?
    Jada, hvis det er tiltrekkelig for deg med vann og hovedretten og så gå hjem så er Norge et helt greit land prismessig.

    Men liker du å spise flere retter, drikke, bruke tid, kose deg/dere og få en fin totalopplevelse på en helt vanlig restaurant, ja så er Norge på verdenstoppen når det kommer til pris. Og det er ikke kun vinen som gjør forskjellen.

    Det eneste jeg sier et at spiser man lite nok, og ikke drikker og er generelt kip og gniten... ja da kan man slippe greit unna det også her hjemme.

    Om det er tilstrekkelig er opp til hver og en... jeg spiser heller hjemme da, eller på en kafe.
    Men da er vi jo enige da, kvalitetsmat er ikke spesielt dyrt i Norge(495 kroner for en 5 retters på god restaurant med anerkjent kjøkkensjef).
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Men da er vi jo enige da, kvalitetsmat er ikke spesielt dyrt i Norge(495 kroner for en 5 retters på god restaurant med anerkjent kjøkkensjef).
    Nei det synes jeg ikke er ille i det hele tatt. Men det baller fort på seg. Dessuten er vel 500kr mer vanlig pris på en treretter på et typisk sted som du antyder og ikke en femretter.

    Og det er uansett ikke representativt for hva det koster å spise på en vanlig grei restaurant i Norge vs. de fleste andre steder i Europa.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.831
    Antall liker
    7.903
    Åh. Så maten er ikke så dyr likevel da.
    Hvis hovedretten er det eneste du vil betale for så er det ikke så ille om du velger med omhu. 300 kan gi deg en god tallerken mange steder. Om du kanskje bare betaler 200 for den i en annen by så utgjør ikke det så mye i rene summer. Ofte mindre enn et glass med øl her hjemme.

    Men spiser man godt og drikker til maten, og kanskje tom kaffe og et glass til slutt ja så blir summene ganske så anderledes.

    Unntaket er de aller beste restaurantene oppe rundt michelinnivå, da er som sagt ikke forskjellene så voldsomme og de aller dyreste plassene ligger ikke i Norge. Ja og turistfeller er dyrt og dårlig overalt.

    Men på vanlige plasser, der vanlige mennesker, lokalbefolkningen spiser ... er det ganske så store forskjeller. Og Norske byer er dyrest i verden.
    Men nå var det maten vi snakket om, og den er ikke spesielt mye dyrere enn andre steder hvis man vet hvor man skal gå. Dette burde jo ikke være mulig i og med at tine og nortura har monopol, dårlig kvalitet og ågerpriser, for ikke å snakke om tollmurene?
    Jada, hvis det er tiltrekkelig for deg med vann og hovedretten og så gå hjem så er Norge et helt greit land prismessig.

    Men liker du å spise flere retter, drikke, bruke tid, kose deg/dere og få en fin totalopplevelse på en helt vanlig restaurant, ja så er Norge på verdenstoppen når det kommer til pris. Og det er ikke kun vinen som gjør forskjellen.

    Det eneste jeg sier et at spiser man lite nok, og ikke drikker og er generelt kip og gniten... ja da kan man slippe greit unna det også her hjemme.

    Om det er tilstrekkelig er opp til hver og en... jeg spiser heller hjemme da, eller på en kafe.
    Som flere alt har påpekt; på gode restauranter, det vil si i skiktet like under Michelin, så er det ikke noen vesens forskjell på prisnivået i Oslo og og andre vestlige hovedsteder det er noenlunde naturlig å sammenlikne med rent kostnads og lønnsmessig. Tror ikke det er mange land hvor så mange yrkesgrupper med tilhørende lønnsnivå faktisk kan ta seg råd til et bedre måltid på en god restaurant enn det vi har i Norge. Jeg vil videre hevde at Norge har blitt stadig mer konkurransedyktige på kvalitet/pris om man sikter seg inn rundt 500-lappen for en bedre middag. Det samme gjelder forøvrig våre hoteller. Har bodd på Grand noen ganger de siste årene og prisen for en natt med frokostbuffet er så absolutt konkurransedyktige med de fleste europeiske hovedsteders "grand" hoteller.

    Hva gjelder nordmenn og deres forhold til pris vs kvalitet så tror jeg det vil ta laaaaaang tid før vi har en mer kvalitetsbevisst matkultur. Og dette er ikke fordi nordmenn ikke har råd til eller ville valgt bedre kvalitet om dette hadde blitt gjort lettere tilgjengelig hjemme. Etter snart femten år i utlendighet hvor jeg stadig vekk treffer nordmenn på tur så er mitt bestemte inntrykk at de aller fleste ser etter billigere versjoner av den samme maten de spiser i Norge også når de er i utlandet.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn