Tusen takk for hyggelige hilsener karer, og godt nytt år til dere!
Så kom fredagen gitt, og denne gangen hyller fruen og jeg
Supperådet!
https://www.youtube.com/watch?v=hMlJz7mGabk
Ergo ble det suppe i dag, nærmere bestemt løksuppe. En god start på løksuppe er, - løk...
Ingen hokus pokus, sett en liter vann på varmen, snitt løken, og dump den oppi
Mens løken koker opp, har man god tid til litt skumpa
Som denne rimelige men ytterst akseptable prosecco'en
Når løken har begynt å slippe kraft og mykne, kan du tilsette kraft, enten det er kraft du har redusert ned selv fra f.eks kalkunskroget
etter nyttårsaften, eller lignende. Har du ikke slikt, kjøper du noe ferdig. (kraft fra pinnekjøtt er IKKE å anbefale!)
En tørr sherry gjør den lille (les: store) forskjellen
Utover kraft og tørr sherry, er det kun tilsmaking med salt og pepper som kreves.
I en klassisk løksuppe, skal suppen nå i skåler, toppes med en brødskive, som dekkes med ost,
hvoretter det hele settes i ovnen til gratinering.
Dette fungerer ikke i praksis her hjemme hvor vi innimellom er opp til tretten til bords,
derfor har vi vår egen patent - saken er krutonger.
Fru Lagga bakte et relativt lett brød før jul, men etter å ha spist ca halvparten av det, var det ikke lenger ferskt,
så vi skar det opp i terninger og stekte de i en panne med olje, hvitløk, krydder og urter.
Resultatet ble en ladning "rustikke" krutonger...
Hver jul kjøper vi noen edameroster, som vi legger til lagring, den vi åpnet denne julen, er nå tre år over "best før" dato.
Og har blitt en riktig så interessant ost med karakter! Absolutt verdig våre hjemmelagede krutonger
Fruen rev osten, mens jeg la opp fire rundinger med krutonger
Så kan disse kjøres i ovnen for seg selv
- og legges over suppen som et lokk noen minutter senere
Times det riktig, slik at suppen er passe spisevarm, er det et deilig knas i lokket gjennom hele porsjonen, mmmmm....
- i tillegg er det enkelt og få delt det opp i biter med skjeen, siden det allerede ER biter...
Absolutt snadder, og dette var en passende dessert....
Så, er det vel bare å ønske alle en god helg, og et festlig og fargerikt år, og håpe at så lite som mulig går på ræva!
Helgehilsen fra Laggas!