Oppgradering av Rega RP40

rusten

Medlem
Ble medlem
09.12.2012
Innlegg
44
Antall liker
7
Torget vurderinger
2
Først: Beklager om noen føler dette blir hakk i plata ift andre tråder. Je har lest mange av de andre trådene om temaet og også de veldig lærerikke artiklene av Gunnar Brekke i Fidelity og i Rudis vinylhjørne. Takk! Det er vel alt dette stoffet som har fått meg til å tenke tanken på å oppgradere litt. Og jeg starter derfor enda en tråd om temaet :p

Status: Jeg kjøpte en RP40 og en Phono MM mk2 for snart 2 år siden og kost meg med denne. Jeg synes den får frem en varme og musikalsk nærhet som jeg ikke får igjennom den digitale signalveien. Vokal og mellomtone synes jeg generelt låter bedre på Vinylriggen, men jeg synes at jeg har mer dynamikk, luft og at det er mer detaljer når jeg spiller digitalt.

Dette har fått meg til å tro at jeg kan beholde noen av kvalitetene jeg allerede har på Vinylriggen, men å oppgradere et eller annet for i tillegg å få mer av de kvalitetene jeg verdsetter med den digitale riggen.

Etter noen timer med browsing tror jeg følgende oppgraderinger kan være aktuelle:

Oppgradere PU: Ortofon 2m Black, Sound Smith Carmen, Boheme eller Aria.
Oppgradere RIAA forsterker: f.eks. GSP Era Gold V
Oppgradere med sub-platter, delrin platter, plateklemme og lodd fra f.eks Grovetracer

Men hva skal jeg oppgradere og i hvilken rekkefølge?

Er det overkill å oppgradere til Aria PU med den RIAA forsterkeren jeg har i dag?
Vil det da f.eks være mer fornuftig å gå for SS Carmen + GSP Era Gold?

Hva gir mest oppgraderings-bang-for-buck: PU, RIAA eller Grovetracer produkter?

Totalt kan disse oppgraderingene fort komme opp i over 20k, er dette overkill på en RP40, burde jeg heller kjøpe en annen spiller?
 

ChrisAndre

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.09.2013
Innlegg
2.811
Antall liker
1.561
Sted
Fredrikstad
Torget vurderinger
15
Du får vel knapt en mer dynamisk PU enn 2M Black i den prisklassen rundt 5000 kr. Den har dynamikk og en deilig varme som skiller seg en god del ut ift resten av 2M-serien. Dessuten er den utrolig detaljert, uten å bli skarp i kanten, som 2M Bronze har en tendens til å bli.

Riaa du nevner er meget god, men den bør ha den største PSU1 koblet til. Jeg kjenner Reflex M+PSU1, og dette låt meget godt. Om ikke ekstremt dynamisk, så låt det oppløst og flott. Men ift din Rega Riaa, tror jeg du vil få en formidabel oppgradering. Jeg hadde på den tiden MF V-LPSii+V-PSUii og Reflex M var i en totalt annen liga.

Var jeg deg, hadde jeg kanskje ikke kostet så mye på spilleren, men heller forsøkt først med ny PU (og jeg anbefaler sterkt 2M Black). 2M-serien er jo mer eller mindre laget for Rega-armer, og det var etter hva jeg husker et samarbeid mellom Ortofon og Rega hva gjelder 2M-serien.

Etter PU så kan du tenke på Riaa. Helt enig i tanken din. Om du ikke har tenkt til å fleske til med dyre MC-pickuper til 12.000 og oppover, så hold deg til MM og MI (moving iron: Soundsmith og London Decca). Da får du Riaa som har lagt alt i MM-delen. Alternativt er om du får tak i en brukt ASR Mini Basis mk3. Du bør og sjekke ut Croft Riaa. Ligger på 6000 kr og selges av AudioArt:) Utrolig musikalsk MM-Riaa med masse dynamikk og varme!!

Mitt stalltips:
- Ortofon 2M Black.
- Croft Riaa MM
 

rusten

Medlem
Ble medlem
09.12.2012
Innlegg
44
Antall liker
7
Torget vurderinger
2
OK, så PU først og deretter RIAA

Skjønner at bytte av tallerken, subplatter osv er mer kosmetisk og potensiellt også vil fjærne seg fra "Rega" lyden.

Ortofon 2M høres bankers ut, Carmen virker for meg litt mer eksotisk. Jeg har hverken hørt 2M Black eller Sound Smith Carmen i virkeligheten, bare lest om dem, hvordan gjør jeg meg opp en rikig mening om hva jeg liker best?

Vurderer å gå for å bytte PU og følge med på brukten for en passende RIAA

Er en 2M black overkill på min nåveærende RIAA eller vil dette bli en betydelig oppgradering?
 

ChrisAndre

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.09.2013
Innlegg
2.811
Antall liker
1.561
Sted
Fredrikstad
Torget vurderinger
15
Nei, overkill vil jeg ikke si at det er. Men du får så klart mer ut av 2M Black med en bedre Riaa. Riaa-trinn har og utrolig mye å si. Jeg testet f.eks her om dagen min gamle Audio Technica AT95E (kr. 495,-) og den spilte helt utrolig musikalsk, stram bass og god oppløsning. Og det med en PU til under 500kr. Trodde ikke det var mulig. Men nå har jeg en rimelig habil platespiller og Riaa. Forrige gang jeg testet AT95E var med en MF V-LPSii + V-PSUii, og det var ikke mye å rope hjem om.

Så alternativt kan du kanskje få enda mer utbytte å oppgradere din Riaa. Si du kjøper en brukt Riaa til 4-5000 kr. Da tror jeg du lever godt med din PU en god stund. :)
 

rusten

Medlem
Ble medlem
09.12.2012
Innlegg
44
Antall liker
7
Torget vurderinger
2
Da er 2M Black installert, ikke spilt inn enda, men tydelig et steg i riktig retning. Tightere, mer detaljer og bedre separasjon er der fra allerede nå, får satse på at varmen og musikaliteten kommer enda mer etter an den får spilt seg inn.

RIAA: Følger med på brukten og satser på å finne noe der etterhvert.

Ser det ligger en Avid Pellar ute nå, hva tror dere om den ift match med mitt oppsett?
 

forsell

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.11.2012
Innlegg
1.450
Antall liker
594
Hvis du ønsker litt varme i lyden er vell hverken Black eller Avid tingen. Men kanskje Black med en rør riia.
 

rusten

Medlem
Ble medlem
09.12.2012
Innlegg
44
Antall liker
7
Torget vurderinger
2
Om du leser hele tråden så var det ikke mer varme jeg var ute etter, men mer dynamikk, luft og detaljer (samtidig som jeg beholdt de gode egenskapene som jeg føler jeg allerede har med vinylriggen). Dette føler jeg at jeg har oppnådd med bytte fra originalPU til 2M Black, men jeg tror det kan utvikle seg mer i positiv retning etter innspilling.

Er og redd for at Avid Pellar kan bli for analytisk...
 

forsell

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.11.2012
Innlegg
1.450
Antall liker
594
er nok redd att skal du ha de tingene du ønsker deg er kanskje riktig valg feks en rega rp8, også bytter du riia til feks era gold/ reflex. har selv brukt full oppgraderingspakke fra groovetracer som er vell og bra, men det ender som regel med spiller bytte til slutt allikevel.
 
Topp Bunn