Hvorfor er Doxa 61 og Doxa 61 J bare 35watt og hvorfor i all verden påstår alle som har testet dem at de spiller med mer kraftfull lyd og driver høyttalere bedre enn "noe" annet ?
La oss sette noen kriterier for en god forsterker.
1. den skal ha best mulig lyd uten kompromiss
2. den skal ha tilstrekkelig drivkraft i "alle" sammenhenger og drive alle høyttalere der ute. (dvs. forsterkeren må ikke være den som har skylden når lyden begynner å slite pga høyt lydtrykk)
Vi hopper direkte og elegant over en hel haug jeg kunne hatt på hjertet og snakker litt om effekt og trafo etc.
Først; Hvor mye effekt trenger vi egentlig?
Har noen prøvd å koble en pålitelig effektmåler mellom forsterker og høyttalere ? Dersom dere gjør dette vil dere bli overrasket over hvor lite effekt som rent faktisk er i sving for å spille normalt(ok, hva er normalt). Det er tom ganske lite snitteffekt når man spiller høyt. (selvfølgelig ekstremt avhengig av hva følsomheten på høyttalerne er men vi mener doxa dekker alt mellom 83db - .db følsomhet) De fleste bruker en plass mellom 0,2 og 9w under normal lytting på en typisk snitthøyttaler - en B&W eller kef etc. (selv om høyttalerne er under 90db følsomhet er det bare når man skal trå til at videre effekt trengs) Når man så spiller høyt ligger man gjerne med svingninger mellom 3 og 100w.(snitteffekten er fortsatt latterlig lav - men for all del - det er peakene som må diktere hva vi trenger og det er i praksis det eneste VI er opptatt av for å sette taket) PS! Dette er veldig generelt og jeg kan selvsagt arresteres for å ikke bruke et helt konkret eksempel - for å unngå for mye tall forutsetter jeg at alle har et forhold til hva følsomhet på høyttalere betyr etc. like fullt er dette viktig info og et viktig generelt eksempel.
ok. forbruket av watt i praksis er ikke så høyt som man hadde trodd.
også viktig info:
Er det noen som vet hva en vanlig hifi høyttaler faktisk tåler ?
De som vet det er klar over at dette er langt fra det en produsent oppgir (jeg tenker da på ekte high end og spec - ikke elgigantene som selvfølgelig har funnet opp kald fusjon for lenge siden og selv en plasthøyttaler er 1000w) Høyttalerprodusenten oppgir ved hvilke effekt spolen smelter og eller andre kilder til destruksjon inntreffer. Lenge før dette punktet har man i praksis fått tydelig beskjed med klar forvrenging at det er på tide å begrense lydtrykket. En typisk anerkjent høyttaler som har 80w kontinuerlig og 200w peak oppgitt vil i praksis tåle under halvparten av disse før man hører at lyden blir dårlig av andre grunner enn forsterkeren. (men de tåler i beste fall denne effekten uten å brenne opp selv om lyden er fæl) Dessuten er mange delefilter dårlige med mer enn 30w gjennom komponentene. (gjelder like mange dyre som billige høyttalere - eks. små spoler osv. jernkjerne - de smelter ikke men de struper lyden ved høye lydtrykk)
Mao. høyttalere tåler mindre reell effekt enn man tror (forutsatt at vi er enige i å holde oss innenfor ren og fin lyd). Til et konkret eksempel så hadde vi tidligere i Doxa (og under utvikling av 8.2) en svært kostbar og verdenskjent bbc monitor med 12" bass og 83db følsomhet. Når Doxa 61 jobber for halv maskin på disse høyttalerne var spoler i delefilter, det tynne kabinettet og elementene så belastet at mer effekt ville vært selve definisjonen av smør på flesk. Selv om disse høyttalerne ikke er laget for å spille høyt så var det høyt nok for de fleste. Det hadde heller ikke blitt spilt høyere om det så var 1million watt tilgjengelig. Høyttaleren sa stopp lenge før forsterkeren.
Vi trenger altså egentlig ikke så voldsomt mye watt per se. Nå kan vi gå videre i jakten på god lyd.
TRAFO OG STRØM
Det er kjent at en trafo kan være for liten men den kan også være for stor (dersom vi jakter på god lyd) Det inntreffer diverse "kompliserte elektriske greier" når en trafo blir for stor som reduserer godlyden. Hva er den optimale trafo? Det handler bla. om fysisk størrelse (så er det en million grunner til det som vi elegant hopper over) Det finnes på sett og vis en perfekt størrelse på en trafo. Det finnes også god og dårlig kobber. Hørbart ? mer hørbart enn kabler vil jeg si. Gud vi har prøvd ! Gjør andre dette ? Jeg har i alle fall aldri hørt om det. Ok, spoler i høyttalere der snakker folk om ren kobber og folie etc. Kondensator - joda gull og sølv osv... men trafoen - hvem tenker på den? Jeg tror mange ingeniører har glemt den. Den er liksom bare en ting man trenger med ønsket V og A. Er det lurt å handle trafo i Kina ???? Vel, det er i alle fall billig.
La oss si vi går for den optimale størrelsen. Hva kan vi så få videre? Innenfor samme fysiske størrelse må vi velge forholdet mellom strøm og spenning. Siden en transistorforsterker er strømstyrt så er mye strøm ønsket (dreiemoment om du vil) Vi setter spenningen til det som er "nok" og så ser vi hva vi sitter igjen med i strøm. (dersom man låser den fysiske størrelsen på trafoen så vil strømmen gå opp når spenningen går ned og vice versa - det handler om trådtykkelse osv)
I doxa har vi satt den spenningen vi mener er "nok" til å dekke diskusjonen vi hadde over med høyttalere. Innenfor rammen av best mulig / mest vellydende trafo så ser vi nå at vi får masse strøm dersom ikke spenningen er for høy. (husk at vi sammenlikner fysisk like store trafoer)
Vi er veldig glade for at vi kan velge den aller mest vellydende trafoløsningen og komme i mål uten å gå på akkord ! Vi får trafoer fra Noratel på Hamar. Noratel/Ulveco har Doxa alltid benyttet og Lauvland har et helt spesielt forhold til dem. Han utvikler trafoer i samarbeid med dem og vi har i min tid i Doxa (siste 3år) lyttet oss gjennom mangfoldige trafoer med samme verdi (v og A) for å optimalisere oppskriften. En trafo er såviss ikke bare en trafo - det er en hel videnskap og det er natt og dag forskjell på dem. De trafoene Doxa bruker er helt våre egne spec (da tenker vi ikke bare på V og A) men selve oppbyggingen og konstruksjonen har vi lyttet oss frem til. Ingen andre kan bestille disse eksakte og unike trafoene. Vi har lyttet oss frem til optimal dimensjon på tråder, kobberkvalitet, kjernemateriale, pakkingsgrad osv osv osv.
Når vi har mye strøm og en smart og sunn forsterkerkrets så vil den også kunne doble effekten ved halvering av impedans i høyttaleren.
Spenningen på Doxa 61J og 61 er den samme som i gamle doxa som ble oppgitt til 70watt.
I realiteten er en 61 og 61J 2*55w 8ohm. 2*110w 4ohm (doxa høyttaler) 2*220w 2ohm osv. 35w var bare et beskjedent tall fra luften.
Doxa forsterkerne leverer over 300w pr. kanal ved høve hurtigere og renere enn noen. Den er flinkere enn forsterkere med mer effekt til å håndtere peak. feks. et trommesett vil høres renere og hurtigere ut på en Doxa enn på "noe annet". Doxa forsterkeren har en "open loop" båndbredde på 1,5mhz - dette gjør den til verdens kjappeste forsterker.
Til slutt.
Er så dette nok effekt ? Det må DU sjekke. Vi mener at det er akkurat det du trenger. JA, selv om du har høyttalere opp til taket og skikkelig vanskelig last osv så vil du neppe skjønne bæret.
Nå har jeg i alle fall forsøkt å forklare hvorfor vi har den effekten vi har ! Det er ene og alene målet om best lyd.
Doxa 73 og 74 hadde mer effekt men 61 og 61J høres kraftigere ut. Slik vi ser det så var det egentlig ingen som hadde behov for effekten i 73 og 74. Mange trodde det men i praksis tror jeg som regel det var høyttalerne som takket før forsterkeren. Selvfølgelig får Doxa skylden fordi den har så lite oppgitt effekt.
Håper dette var interessant og forklarende tanker fra under huden på Doxa. Jeg vet at etterhvert som vi nå skal ut i den store vide verden så vil vi skape mange spørsmålstegn bland internasjonale kunder og anmeldere. Jeg gleder meg til dette og synes alltid det er moro når noen "ser lyset" mht Doxa.
For meg er det vanvittig moro at hvert eneste Doxa produkt er så unikt. Det er så til de grader egnartede tanker bak Doxaproduktene. Ut med tullespec for markedsførere og inn med god lyd for gullører !
Mvh,
Trond
Doxa
Har opp gjennom sanset meninger fra noen forsterkerprodusentet om at det i praksis er umulig å lage konstruksjoner som spiller bra, på over 100 Watt (noen mener mindre enn dette også).
Samtidig hører man om forsterkere med få watt med dreiemoment i lastebilklassen - og/men med grumlyd.
Er det noe i dette - en slags "brems" hva bra lyd angår - når et visst antall Watt passeres? Tenker jeg.