Dette er litt malapropos, men: Min erfaring innenfor hifi er at det sjelden den enkelte hifi-konstruktør har rett om alt. De aller fleste som lager egne produkter vil investere en del prestisje i det de lager, og kanskje bli litt blinde for alternativer som kan være like gode eller bedre. Dessuten ser man jo at mange av de smarteste hodene innenfor hifi faktisk er uenige med hverandre om mye. Bare for å ta noen eksempeler fra de hifi-skribentene og produsentene som jeg har lært mest av, ang. ting som
- hvorvidt forsterkere har egen lydsignatur
- hvorvidt det er noe poeng med høyoppløst lyd
- hvorvidt høyttalere bør lages som kasser eller som utradisjonelle konstruksjoner
- hvorvidt romakustikken er viktig, og hvilken romakustikk som funker best
- hvorvidt programmer for romkorreksjon er nyttig
- hvorvidt blindtesting har noe for seg
Her er hva de sier (etter hukommelsen), de jeg følger med størst interesse i hifi-verdenen for tiden (finnes jo mange andre også):
- Siegfried Linkwitz er en av de smarteste folka der ute. Han er skeptisk til blindtester, og mener at forsterkere høres forskjellige ut. Mener at romakustikk og direksjonalitet har mye å si. Ikke tilhenger av å fjerne alle refleksjoner. Tilhenger av dipol-høyttalere og mener at kassehøyttalere funker dårlig. Forsiktig tilhenger av høyoppløst lyd. Ikke benyttet seg av rom-dsp. Mener at passive delefiltre bør unngås.
- Alan Shaw fra Harbeth er også en av de smarteste folka der ute. Han mener at de fleste forsterkere høres like ut. Han heier på blindtester. Lager kassehøyttalere. Mener at dypbass er overvurdert. Skeptisk til romkorreksjon og dsp (men revurderer nå, tror jeg). Mener at passive delefiltre kan funke helt fint.
- Martin Grindrod og Ashley James fra AVI, konstruktørene av høyttalerne jeg har for tiden: Mener at romakustikk har lite å si. Lager kassehøyttalere. Mener at forsterkere høres så godt som like ut. Mener at høyoppløst lyd ikke gir hørbare forskjeller. Svært skeptisk til romkorreksjon. Mener at passive delefiltre er en satans forbannelse.
- Peter Aczel, hifi-journalist og ikonoklast: Mener at forsterkere høres like ut, mener at høyoppløst lyd ikke gir hørbar forskjell, sterk tilhenger av blindtester. Tilhenger av utradisjonelle høyttalerkonstruksjoner slik som linkwitz sine dipoler. Tilhenger av aktive delfiltre.
Og slik fortsetter det. De fleste som driver med dette har sine kjepphester. Alle de jeg listet opp over har en "objektivistisk" tilnærming til hifi - langt mer enn de fleste i bransjen - og prøver å måle og dokumentere det de gjør. Likevel ender de opp på forskjellige steder på en del viktige spørsmål. Jeg mener bare at det bør lære oss at det er dumt å ta noe for god fisk bare fordi en eller annen autoritet mener det. Når en anerkjent høyttaler-konstruktør lager kabler, kan det derfor veldig godt være at han er på jordet. Som på de fleste kunnskapsområder er det ofte best å danne seg et bilde av hva det i større eller mindre grad er faglig konsensus om, og ta utgangspunkt i det. Og på de områdene der det eksisterer genuin uenighet, med gode argumenter på begge sider, er det greit å prøve å ha en porsjon ydmykhet (note to self, Olav!). Men på det området her - høyttalerkabler og minimumslengde - finnes det såvidt jeg vet ingen genuin faglig uenighet. Derfor synes jeg det bør være ok å si ting som at Respons-sjefen nok roter litt.