Hjemmebrenning er en håndverkstradisjon som dessverre er i ferd med å gå tapt....Hva med testing av hjemmebrenningsapparater i stedet?
Neida , kun videreutviklet i mer esoterisk retningHm.. en tradisjon som etterhvert ble utviklet til stor kvalitet, men som i stor grad døde ut med innføringen av mini-pol ute i distriktene.....
Tror ikke det er bra for ozon-laget.....Det er ikke viktig og brenne de inn, men brenne de opp før noen med litt forståelse av teknikk ser du har brukt masse penger på bare tull.
Vis vedlegget 420821
Hmm - den hadde jeg ikke registrert...Hvis du ser på bildekkene dine så vil du se mange langsgående små sprekker.Ozon?? Er det høyspent dere driver med? Eller har forurensningen kommet langt i tigerstaden?
Dette er ozon-cracking via luften. Mange oppbevarer bildekkene i et rom sammen med fryseren - det må man aldri gjøre da de da blir ødelagt.
Poenget med å nevne dette var at kabelisolasjonsmateriale normalt består av gummi eller plastholdig materiale.
Som ANM sin link viser så har ptfe god ozon bestandighet i forhold til gummimaterialer.
På 50-, 60- og 70-tallet var det komplisert å skulle få seg en dram. Det var mange plasser komplisert å få tak i øl og. Da måtte man gjerne bestille en kasse, som så dukka opp etter noen dager eller ei uke.Hm.. en tradisjon som etterhvert ble utviklet til stor kvalitet, men som i stor grad døde ut med innføringen av mini-pol ute i distriktene.....
Veldig interessant (virkelig). Et spørsmål dukker opp når jeg leste dette: endrer dielektristetskonstanten ved slik nedbrytning? Hvis ikke, og kabelen er intakt nok så den ikke kortslutter, så skal det ikke ha noe å si for lyden?Hmm - den hadde jeg ikke registrert...Hvis du ser på bildekkene dine så vil du se mange langsgående små sprekker.Ozon?? Er det høyspent dere driver med? Eller har forurensningen kommet langt i tigerstaden?
Dette er ozon-cracking via luften. Mange oppbevarer bildekkene i et rom sammen med fryseren - det må man aldri gjøre da de da blir ødelagt.
Poenget med å nevne dette var at kabelisolasjonsmateriale normalt består av gummi eller plastholdig materiale.
Som ANM sin link viser så har ptfe god ozon bestandighet i forhold til gummimaterialer.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ozone_cracking
Ligner masse på mitt gamle innkjøpt på Hinna.Hjemmebrenning er en håndverkstradisjon som dessverre er i ferd med å gå tapt....Hva med testing av hjemmebrenningsapparater i stedet?
Dette gir førsteklasses vare ,godt innbrent og avbrent
Vis vedlegget 420741
Ozone kan ha noe med uttørring av ytterkappen over tid, men hadde ikke direkte å gjøre med en innbrenningsmaskin i mitt innlegg. Selve ozone cracking har vel også en begrenset influering på kabelkapasitansen/dek ville jeg tro.Veldig interessant (virkelig). Et spørsmål dukker opp når jeg leste dette: endrer dielektristetskonstanten ved slik nedbrytning? Hvis ikke, og kabelen er intakt nok så den ikke kortslutter, så skal det ikke ha noe å si for lyden?Hmm - den hadde jeg ikke registrert...Hvis du ser på bildekkene dine så vil du se mange langsgående små sprekker.Ozon?? Er det høyspent dere driver med? Eller har forurensningen kommet langt i tigerstaden?
Dette er ozon-cracking via luften. Mange oppbevarer bildekkene i et rom sammen med fryseren - det må man aldri gjøre da de da blir ødelagt.
Poenget med å nevne dette var at kabelisolasjonsmateriale normalt består av gummi eller plastholdig materiale.
Som ANM sin link viser så har ptfe god ozon bestandighet i forhold til gummimaterialer.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ozone_cracking
En ny kabel er noe helt annet lydmessig enn den samme kabelen brukt en tid. Dette har jeg sluttet å lure på. Det jeg derimot lurer på, er hvorfor enkelte ikke hører dette. Dårlig anlegg og vilje til å innrømme det, kanskje. Det hele avsløres via tråder som oppstår her av og til. Eks: "billige kabler som er like gode som dyre kabler... etc..." Da er det bare for disse å bruke lampettledninger... Dem er iallfall billig nok og da er dem sikkert like gode som dyre kabler, psykisk! Til slutt hører en ikke forskjell på forsterkere eller høyttalere heller. Alle har jo samme nytten og grunnkonstruksjon.
Med "anlegg" mener du vel gener?Hvem bryr seg egentlig. Verden er full av fantastiske mennesker som ser og hører masse rart. Mange vil være unike, spesielle og ikke minst bli sett. Resten av oss har bare dårlige anlegg.
Grensen er når du hører forskjellen. Hører du den ikke, er det dårlig."Dårlig anlegg". Hvor går grensen?
Da er vi føkkt begge to!En jeg kjenner veldig godt hadde en av de som virkelig har troen på kabler på besøk. Besøke lytte og var meget begeistret for lyden, hadde egentlig bare positive ting å si, men det var før han fikk omvisning og oppdaget CO kablene bak racket - snudde rimelig tvert og hadde plutselig mye å klage på. Nok et bevis på at det hjelper å vite hva som er koblet opp.
Jeg spiller med åpne kort å opplyser at anlegget har billigkabler, og har derfor aldri fått spesielt bra tilbakemeldinger av de som mener dette er viktig.
Dine lytte-erfaringer kan man forklare på to måter. Den ene forklaringen er at kabler faktisk endrer funksjon etter en viss tids innbrenning. Den forklaringen vil i så fall bety at en god del anerkjente fysiske og mekaniske lover må forkastes. Den alternative forklaringen er at din oppfatning og opplevelse av den samme lyden ikke er statisk, men forandrer seg over tid. Den forklaringen er i tråd med en hel bråte med vitenskapelige studier innenfor psykoakustikk om hvordan hørselen og hjernen vår fungerer.En ny kabel er noe helt annet lydmessig enn den samme kabelen brukt en tid. Dette har jeg sluttet å lure på. Det jeg derimot lurer på, er hvorfor enkelte ikke hører dette. Dårlig anlegg og vilje til å innrømme det, kanskje. Det hele avsløres via tråder som oppstår her av og til. Eks: "billige kabler som er like gode som dyre kabler... etc..." Da er det bare for disse å bruke lampettledninger... Dem er iallfall billig nok og da er dem sikkert like gode som dyre kabler, psykisk! Til slutt hører en ikke forskjell på forsterkere eller høyttalere heller. Alle har jo samme nytten og grunnkonstruksjon.
Hvis en gir litt beng, så synes jeg egentlig det går forbausende bra, i hvert fall for min egen del, og det er jo det som er viktigst.Da er vi føkkt begge to!En jeg kjenner veldig godt hadde en av de som virkelig har troen på kabler på besøk. Besøke lytte og var meget begeistret for lyden, hadde egentlig bare positive ting å si, men det var før han fikk omvisning og oppdaget CO kablene bak racket - snudde rimelig tvert og hadde plutselig mye å klage på. Nok et bevis på at det hjelper å vite hva som er koblet opp.
Jeg spiller med åpne kort å opplyser at anlegget har billigkabler, og har derfor aldri fått spesielt bra tilbakemeldinger av de som mener dette er viktig.
Her er det PN, biltema og til og med to svart lakris rca i systemet. Uffameg.
Jeg er ikke uenig med deg der, Olav. Men hos meg er det faktisk omvendt. Det vil si at kablene blir dårligere og dårligere etter hvert som jeg bruker dem og hører på dem. Og ikke bare de kablene jeg har hørt på: Alle kabler blir egentlig dårligere og dårligere. Anlegget for øvrig også.Dine lytte-erfaringer kan man forklare på to måter. Den ene forklaringen er at kabler faktisk endrer funksjon etter en viss tids innbrenning. Den forklaringen vil i så fall bety at en god del anerkjente fysiske og mekaniske lover må forkastes. Den alternative forklaringen er at din oppfatning og opplevelse av den samme lyden ikke er statisk, men forandrer seg over tid. Den forklaringen er i tråd med en hel bråte med vitenskapelige studier innenfor psykoakustikk om hvordan hørselen og hjernen vår fungerer.En ny kabel er noe helt annet lydmessig enn den samme kabelen brukt en tid. Dette har jeg sluttet å lure på. Det jeg derimot lurer på, er hvorfor enkelte ikke hører dette. Dårlig anlegg og vilje til å innrømme det, kanskje. Det hele avsløres via tråder som oppstår her av og til. Eks: "billige kabler som er like gode som dyre kabler... etc..." Da er det bare for disse å bruke lampettledninger... Dem er iallfall billig nok og da er dem sikkert like gode som dyre kabler, psykisk! Til slutt hører en ikke forskjell på forsterkere eller høyttalere heller. Alle har jo samme nytten og grunnkonstruksjon.
I valget mellom disse to forklaringene, vet jeg hvilken forklaring jeg synes er mest sannsynlig.
Hehe Rednignsløst fortapt!Jeg er ikke uenig med deg der, Olav. Men hos meg er det faktisk omvendt. Det vil si at kablene blir dårligere og dårligere etter hvert som jeg bruker dem og hører på dem. Og ikke bare de kablene jeg har hørt på: Alle kabler blir egentlig dårligere og dårligere. Anlegget for øvrig også.Dine lytte-erfaringer kan man forklare på to måter. Den ene forklaringen er at kabler faktisk endrer funksjon etter en viss tids innbrenning. Den forklaringen vil i så fall bety at en god del anerkjente fysiske og mekaniske lover må forkastes. Den alternative forklaringen er at din oppfatning og opplevelse av den samme lyden ikke er statisk, men forandrer seg over tid. Den forklaringen er i tråd med en hel bråte med vitenskapelige studier innenfor psykoakustikk om hvordan hørselen og hjernen vår fungerer.En ny kabel er noe helt annet lydmessig enn den samme kabelen brukt en tid. Dette har jeg sluttet å lure på. Det jeg derimot lurer på, er hvorfor enkelte ikke hører dette. Dårlig anlegg og vilje til å innrømme det, kanskje. Det hele avsløres via tråder som oppstår her av og til. Eks: "billige kabler som er like gode som dyre kabler... etc..." Da er det bare for disse å bruke lampettledninger... Dem er iallfall billig nok og da er dem sikkert like gode som dyre kabler, psykisk! Til slutt hører en ikke forskjell på forsterkere eller høyttalere heller. Alle har jo samme nytten og grunnkonstruksjon.
I valget mellom disse to forklaringene, vet jeg hvilken forklaring jeg synes er mest sannsynlig.
Jeg har forsøkt å gjøre noe med dette store problemet ved å ta inn alternativt utstyr til prøve. Men stort sett erfarer jeg at det jeg tar inn, er enda dårligere. Dette gjelder enten det skyldes dårlig innbrenning eller ikke.
Jeg er vel håpløst fortapt?
Jeg stusset også litt over dette. En eventuell endring vil jo skje så gradvis at det ikke er så enkelt å registrere det. Man kunne jo gjøre et "før og etter"-opptak, kanskje fra lytteposisjon, for at forutsetningene skal bli så like som mulig.En ny kabel er noe helt annet lydmessig enn den samme kabelen brukt en tid. Dette har jeg sluttet å lure på. Det jeg derimot lurer på, er hvorfor enkelte ikke hører dette. Dårlig anlegg og vilje til å innrømme det, kanskje. Det hele avsløres via tråder som oppstår her av og til. Eks: "billige kabler som er like gode som dyre kabler... etc..." Da er det bare for disse å bruke lampettledninger... Dem er iallfall billig nok og da er dem sikkert like gode som dyre kabler, psykisk! Til slutt hører en ikke forskjell på forsterkere eller høyttalere heller. Alle har jo samme nytten og grunnkonstruksjon.
Mener du med dette at kabelen blir "brent inn" til det bedre lydmessig, eller at det er tale om en degenerering, eller hva mener du egentlig skjer? Jeg hører forskjell på kabler, men om kablene endrer seg over tid, er det ikke så lett å "mene" noe om.
ER KONTAKTENE EN DEL AV KABELEN?
Kanskje litt off-topic, men siden dette er en kabeltråd tar jeg sjansen likevel.
Når man diskuterer kabler, har jeg inntrykk av at folk tenker på alt mellom kontaktene, men blir kontaktene oversett?
Ifølge Benchmark, et anerkjent og respektert medlem av "målemafien", kan forskjeller mellom kontakter måles:
"Stop using binding posts, spade lugs, pins and banana plugs! Our tests show that the twist-lock SpeakON® connector consistently provides a better connection than binding posts. And, there is never a risk of loose connections, shorted wires, or polarity reversals!".
Men hva med selve den lange kabelen?
"Benchmark also sells top-quality speaker cables featuring Canare speaker wire".
Canare er japansk og leverer rimelige kabler med oppgitte spesifikasjoner til det profesjonelle markedet.
En ting som slår meg, er at åpne kontakter kanskje korroderer lettere enn lukkede kontakter? Så hvis gamle kabler høres annerledes ut enn nye, kanskje det skyldes at kontaktene har korrodert eller blitt slitt?
Finnes vel en mellomting? Går vel an å kjøpe veldimensjonerte og velterminerte kabler. Får meg faen ikke til å besudle stoltheten med kjipe Biltema-kabler samme hvor faen jeg prøver å gi i hele temaet.Hvis en gir litt beng, så synes jeg egentlig det går forbausende bra, i hvert fall for min egen del, og det er jo det som er viktigst.
Helt enig i at SpeakON muligens er noe av det beste, men det største problemet er at ytterst få (om i det hele tatt noen) kommersielt produserte høyttalere til hifi-segmentet selges med slike kontakter:"Stop using binding posts, spade lugs, pins and banana plugs! Our tests show that the twist-lock SpeakON® connector consistently provides a better connection than binding posts. And, there is never a risk of loose connections, shorted wires, or polarity reversals!".
Gode spørsmål, men jeg aner jo ikke...Enkelt kommer litt an på.
Er terminalene av typen som er loddet rett på kretskortet, eller går det kabel til de?
Er det fysisk plass til Speakon-terminalen, og er det mulig å bearbeide bakplata slik at det passer?
Johan-Kr
Også så godt en sover om natta!Hvis en gir litt beng, så synes jeg egentlig det går forbausende bra, i hvert fall for min egen del, og det er jo det som er viktigst.Da er vi føkkt begge to!En jeg kjenner veldig godt hadde en av de som virkelig har troen på kabler på besøk. Besøke lytte og var meget begeistret for lyden, hadde egentlig bare positive ting å si, men det var før han fikk omvisning og oppdaget CO kablene bak racket - snudde rimelig tvert og hadde plutselig mye å klage på. Nok et bevis på at det hjelper å vite hva som er koblet opp.
Jeg spiller med åpne kort å opplyser at anlegget har billigkabler, og har derfor aldri fått spesielt bra tilbakemeldinger av de som mener dette er viktig.
Her er det PN, biltema og til og med to svart lakris rca i systemet. Uffameg.
Speakon er vel "det beste" i den forstand som at den i første rekke gir en mekanisk sett, god forbindelse mellom høyttaler kabel og høyttalere / monitorer, noe som blir prioritert i profesjonell sammenheng. Samtidig også en "god nok" forbindelse, elektrisk sett. Terminalene er jo fjærbelastet, men satt på spissen, og sammenliknet med en fastskrudd eller loddet forbindelse, holder jeg en knapp på de to sistnevnte.Helt enig i at SpeakON muligens er noe av det beste, men det største problemet er at ytterst få (om i det hele tatt noen) kommersielt produserte høyttalere til hifi-segmentet selges med slike kontakter:"Stop using binding posts, spade lugs, pins and banana plugs! Our tests show that the twist-lock SpeakON® connector consistently provides a better connection than binding posts. And, there is never a risk of loose connections, shorted wires, or polarity reversals!".
Derfor må de fleste av oss nøye oss med bananplugger eller spader (eller avisolerte kabelstumper). Kanskje tenker mange høyttalerprodusenter at det ser flottere ut med forgylte skruer med høy bling-faktor enn en solid kontakt i kjedelig svart plast?
Selvbygg er jo selvsagt en annen greie. Eneste stedet jeg har SpeakON, er til en subwoofer i bilen. Og ja; den er selvbygg