Kanskje litt OT dette:
Jeg var med på et (for meg) spesielt arrangement i Oslo i går.
En danske presenterte nett kabler fra Ansuz.
https://ansuz-acoustics.com
Jeg forholdt meg rolig og ventet på utmerket servering.
Så til det mest overraskende (fortsatt i følge dansken) : Strømrenser og beslektede saker er bare tull. Har i beste fall ingen positiv effekt. Oftest negative. Dyre de også.
Strømkabler derimot........
Løfter anlegget minst et par etasjer.
Både nettkabler og strømrensere/nettfiltre som ikke er noe annet enn EMI filtre kan ha både negativ
og positiv virkning,så danskens erfaringer kan stemme.
Det handler om nettimpedans,kildeimpedans og lastimpedans.
Nettfiltre skal tilpasses kilde og lastimpedansen i følge Nkom og dette begynner noen å oppdage.
Det var en deltaker her på hfs som mener at nettimpedansen er 50 ohm...hos alle,basta.
Som Nkom fyren sa;"dersom filtrene ikke tilpasses kan virkningen slå i alle retninger.
Det bør vel da få tankene til å spinne når noen får god virkning,noen ingen virkning og hos noen
låter det så dårlig at enkelte fjerner emi filtre som er innebygd i apparatene.Årsaken er?
EMI / RFI Frequently Asked Question
The 50 Ohm insertion loss data which appears in our catalog represents an industry standard to allow comparison of different manufacturers' products against a known standard. Since filters are source and load impedance sensitive and the actual load impedance varies greatly from system to system, often a test is the easiest way to determine the actual performance within a specific system.
https://www.reliantemc.com/OnFILTER.html
Og derfor påvirker kabler bl.a ytelsen,men dette er vel selvsagt barnelære for de med skolegang.
Det utstyr som lager støy gjør det (hovedsakelig) i form av at de trekken en forvrengt strøm. De slipper igjennom/ trekker strøm i bare deler av «sinusbølgen». Sett fra disse støykildene (ulineære belastninger) blir dette å betrakte som en ulineær strømkilde. En strømkilde «presser» forvrengt strøm tilbake mot forsynende nett. Så det at vi henger på en ulineær last i form av f.eks. en PC, frekvensstyrt motor o.l. medfører at vi tilnærmet «presser» en tilsvarende ulineær strøm mot nettet.
Den ulineære strømmen vi presser mot nettet, ser impedansen i nettet. Sett fra en abonnent, vil den første impedansen av betydning være kiosktransformatoren. Jo større transformatoren er, jo mindre er impedansen og jo lettere er det å «presse» tilbake den «forurensede» strømmen. Det som egentlig skjer, er at når den «forurensede» strømmen møter impedansen til matende nett, så gir det forurensede strømmen et «forurenset» spenningsfall som igjen forvrenger spenningen i matepunktet. Alle abonnentene tilknyttet samme kiosktransformator (samme nätstation) opplever omtrentlig den samme forvrengningen av matespenningen.
Dersom nettimpedansen inneholder induktanser og kapasitanser (og det gjør den alltid), så kan også resonansfrekvenser i nettimpedansen sammenfalle med en av støyfrekvensene og vi får ytterligere forsterkning (det er dette vi ser i Hellandsbygd).
Sannsynligheten for å få stygg spenning avtar som regel med lav nettimpedans (stor transformator). Men dette gjelder bare den siden som forurenset strøm kommer fra. I Hellandsbygd har vi (antatt) lite forurenset støy fra abonnentene. Slik støy er det smelteverket som lager. Har vi derimot mye forurenset strøm som trykkes mot nettet (fra abonnent mot nätstation) så er det, som sagt, en fordel at impedansen i matende nett er liten. Vi sier at nettet er «stivt» eller vi kan også si at nettet har stor kortslutningsytelse. Disse begrepene betyr i prinsippet alle at impedansen er lav og det er lett å kvitte seg med den forvrengte strømmen uten at dette gir forurenset spenning og problemer for naboene
Nettimpedansen er den da opplegg frem til sikring,sikring,jordfeilbryter og måler?
Tilbakemelding: Nettimpedansen er helt tilbake til kilden dvs. generator. Nå vi regner på dette så ser vi at impedansen sett fra klemmene på transformatoren i kiosken og bakover mot generator blir liten i forhold til impedansen sett fra klemmene mot lasten i det enkelte hus. Slik sett kan du anta nettimpedansen omtrentlig lik det du skisserer. I hovedsak ligger impedansen mellom hovedsikring og stikkontakt.