|
Og der har Erna dratt Listhaug etter håret til unnskyldningstalerstolen nok en gang. Nå tvunget til å ta avstand fra gruppen som sendte henne blomstene.Noen som husker hva Listhaug sa i Stortingssalen 15. mars? at hun fra nå skulle være mer forsiktig med hva hun poster på facebook.
16. mars - Smilende sittende blant blomster hovedsaklig sendt fra gruppe som mener Statsminister Erna skulle vært skutt for landssvik.
Så oppriktig var den uforbeholdne unnskyldningen.
Ingen anger fra Støre. Han ønsker Listhaug dit peppern gror. Han ønsker derimot ikke regjeringskrise, så han staver ut en løsning for Erna og Siv med t-skje.Det lukter allerede anger av mistilliten...
Ikke i betydningen at noen plutselig har tillit til Listhaug, det er det vel knapt noen som har utenfor hennes eget parti, men at det begynner å se toskete ut i forhold til alle mulige utfall.
Det gjør det, men denslags koalisjoner er allerede et faktum i store land på kontinentet, så det kommer kanskje også hit i vår tid. Uansett så er det klart at det for øyeblikket ikke foreligger noen aktuelle alternativer som virker forlokkende for noen parter. En H/VKrf-regjering vil bli en mindretallsregjering om må søke støtte i henholdsvis AP eller Frp fra sak til sak. En regjering basert på mindretallsalternativer. Et gammelt rødgrønt alternativ ser ikke ut til å ha interesse av comeback, til det blir de for avhengige av å søke støtte hos et eller flere partier på borgerlig side fra sak til sak. Det blir en kabal som rett og slett er for vanskelig å få til å gå opp. Derfor er nok partiene best tjent med at det fortsetter som det gjør, men med litt omrokering i kabinettet. Nå får vi se hva Erna og Siv finner best på både kort og lang sikt.Jeg skulle ønske det var en mulighet, men tror det ligger lengre frem i tid enn tirsdag....
Nei, det kommer ikke til å skje. Det store problemet med en slik koalisjon er at det ikke vil være noen troverdig opposisjon. Hvis en slik regjering roter seg bort, hvem skal folk stemme på i stedet? Da vil det være fløypartiene som fremstår som alternativet for protestvelgere, og fanden vet hva et eventuelt stortingsflertall bestående av Rødt, SP og et Listhaug-styrt FrP vil finne på. Mye bedre å ha klare alternativer på hver sin side av midtgangen, og ha muligheten til å si at «nei, nå får den andre gjengen ta over». At forskjellen mellom blokkene er liten reflekterer bare hvor små politiske forskjeller det er i Norge (og hvor unorsk en politiker som Listhaug er, til tross for all sin nasjonalistretorikk).Støre er for veik til å overta. Det beste hadde vært om H og AP hadde tatt ansvar og dannet regjering sammen
"Ene og alene", nå altså, og at Ap stemmer for misstillit mot statsråden har ingen relevans. Fnis.Ingen anger fra Støre. Han ønsker Listhaug dit peppern gror. Han ønsker derimot ikke regjeringskrise, så han staver ut en løsning for Erna og Siv med t-skje.Det lukter allerede anger av mistilliten...
Ikke i betydningen at noen plutselig har tillit til Listhaug, det er det vel knapt noen som har utenfor hennes eget parti, men at det begynner å se toskete ut i forhold til alle mulige utfall.
Blir det regjeringskrise på tirsdag så er det ene og alene FrP's skyld med litt drahjelp fra feige-Erna som aldri har rokket båten og latt det eskalere hit.
edit:
og der var en FrP-representant frempå og sa at Listhaug ikke kan skifte departement.
Kombinert med et Ap som tar til vettet og lover å frede (innenfor rimelighetens grenser) en slik regjering frem til neste valg hadde det vært en bra løsning for alle parter. Og så lenge regjeringen uansett er avhengig av KrF i Stortinget er det ikke sikkert at forskjellen i praktisk politikk ville være så stor. Så kunne man jo lene seg tilbake og se hvor lang tid det tok før FrP sprakk.....denne krisen har jo også synliggjort de interne problemene i dette partiet og en Siv som sannsynligvis padler desperat for å gjøre alle til lags. Regjeringen består nok p.t. av tre partiledere som alle er ekstremt misfornøyde med Listhaug nå, dette har jo også synliggjort at Siv ikke har kontroll.Derimot er jeg enig i at Listhaug nå har gått altfor langt. Det virker som hun ønsker seg sitt eget fløyparti etter modell av Le Pens Nasjonal Front (forøvrig i ferd med å bytte navn til Nasjonal Samling). Det er ikke forenlig med å være statsråd i en norsk borgerlig regjering. Spørsmålet er bare hvordan hun best nøytraliseres. Jeg ville foretrekke en regjeringsutvidelse med KrF som returnerte Listhaug til Stortinget, selv om jeg ikke er noen stor tilhenger av KrF-politikk. Det er likevel bedre å ha mørkemannstendenser om åpningstider etc enn å ha noen som driver med fascist-agitasjon på si.
Erna er garantert så forbannet på Listhaug over dette spetaklet at hun aldri kommer til å tilgi det. Hadde en Høyre-statsråd gjort noe like dumt ville vedkommende allerede vært ute. Her er det noen taktiske politiske hensyn som må tas også, så ting tar lengre tid. Det hadde vært interessant å overhøre diskusjonen mellom Erna og Siv nå i helgen.Det positive ved det som skjer nå, er at Listhaug får smake egen medisin. Hun er ekspert på bruke media til å skape støy, nå får hun smake hva som skjer når andre lager støyen og jeg sitter med en følelse av at hun for første gang i sitt liv er litt skremt over hva hun har satt i stand. På sikt kan det kanskje bidra til mer ro om henne. På kort sikt er det imidlertid svært synd at hun underminerer egen sjef og svekker det p.t. eneste regjeringsalternativet (dvs et med Høyre i førersetet). Det er vanskelig å se at den tilliten kan gjenopprettes uten av Erna får noen i hvert fall små seire i tiden fremover. Og jeg tipper at internt på kammerset vil hun bli satt under administrasjon fremover. Og det må være synlig, dog ikke så synlig at FrP får noia hvis det eksisterende regjeringsalternativet skal overleve.
Javel, men nå har hele rikspolitikken med samlet presse holdt det gående om tilliten til Listhaug i en uke eller to, uten å oppnå annet enn å styre mot en regjeringskrise nesten ingen egentlig vil ha og, om regjeringen faller, en trolig lite handlekraftig regjering uten parlamentarisk grunnlag. At Listhaugs uegnethet som statsråd kan få sånne konsekvenser må si mye om de 169 som er valgt inn på Stortinget, om Regjeringen og om folkene i partiorganisasjonene. Det kan nok være at klaging på "politikerne" i mange tilfeller er urimelig, men jeg klarer ikke å se at dette er ett av dem. Klagingen til politikerne går nå ut over det de skal gjøre, som er å finne løsninger. Klagingen på politikerne retter seg ikke mot dårlige løsninger, men mot at ingen av dem ser ut til å prøve å finne noen. Hvis klaging som er mest ubehjelpelig kan vi fortsette å være uenige om.Dypt uenig i «barnehagemetaforen». Det er en del «made for media» drama, som nå, men generelt er storting og regjering fylt av jordnære folk som forsøker å finne bra løsninger på vanskelige problemer. Politikkens kjerne er å veie interessemotsetninger mot hverandre og finne levelige løsninger. I det ligger det også at ingen løsning vil føre til at alle blir fornøyde. Noen vil uansett klage. Det er normalt, selv om en del av klagingen rettes litt ubehjelpelig mot «politikerene».
Dette er et game of chicken for å utøve mest mulig press på en regjering som har snublet. Slik er spillets regler, det blir ingen regjeringskrise (det forstår alle), men man ønsker å utnytte situasjonen til å få mest mulig gjennomslag for egen politikk. Og siden alle på Stortinget, unntatt halvparten av FrP, nå ønsker Listhaug ut av regjeringen, blir dette en naturlig konsekvens av den prosessen Listhaug selv har initiert.Javel, men nå har hele rikspolitikken med samlet presse holdt det gående om tilliten til Listhaug i en uke eller to, uten å oppnå annet enn å styre mot en regjeringskrise nesten ingen egentlig vil ha og, om regjeringen faller, en trolig lite handlekraftig regjering uten parlamentarisk grunnlag.
En liten Trumpreferanse der. Og til siste setning: Ain't that the truth. Hvis man ikke ser det, har man ikke mye erfaringer med praktisk politikk.Alle andre forsøker å løse problemet.
En regjering er avhengig av tillit i Stortinget. Da må Stortinget av og til få anledning til å vurdere om de fortsatt har tillit, ellers har systemet ingen verdi. Og disse prosessen blir ganske omfattende, synlige (heldigvis, eller vil vi ha et system der alt ordnes på bakrommet?) og kompliserte fordi vi har et representativt demokrati. Det er ikke Stortinget som er problemet, men regjeringen, siden de har en løpsk statsråd. Å ikke posere (som du kaller det) i denne situasjonen ville bety å signalisere at det er OK.Pass
Edit: forresten:
Det som gjør at jeg gremmes og ikke hadde klart å ta disse folkene på alvor om jeg så hadde prøvd er at jeg opplever hele affæren som å se naturfilm om en flokk aper som kommenteres av David Attenborough. Apene poserer, kurtiserer og brisker seg, mens Attenborough kommenterer det seerne ser og i stor grad skjønner på egen hånd. Hele dette spillet med å ydmyke osv. er så åpenbart, gjennomskuelig og gjennomforklart i media at det er uforståelig for meg at de allikevel holder på med dillet. De legger noe frem som oppriktig misstillit som må få konsekvenser, men egentlig står de der på den høyeste steinen, slår seg på brystet og markerer. Vi skjønner hva de driver med, og de vet at vi skjønner. Det er mulig det er noe metagreier jeg ikke skjønne her, men tror egentlig ikke det.
Igjen en innertier (etter 35 år i det private næringsliv). Og dersom noen tror at det er bare offentligheten som kaster bort penger på dårlig styrte prosjekter, så er det igjen forskjellen på synlighet, offentlige prosesser er offentlige, private tabber og organisasjonsprosesser er private.Organisasjonspolitikken i et stort konsern er ikke spesielt mye vakrere, men man slipper som regel å ta det ut i offentligheten.
Poenget mitt er selvsagt ikke at kommunikasjonen er offentlig, men at kommunikasjonen ikke sikter mot å enkelt og greit avklare posisjoner osv. I stedet tar hoveringen og den tilsynelatende ektefølte hårsårheten og sårede stoltheten enormt med plass. Problemet mitt er vel at jeg misliker at politikken både er en sosial arena med smålige kranglefanter som ikke respekterer at de ikke er valgt for å pleie eget ego, og et marked, der partienes ikke bare program, men "retorikk" og opptreden i politikken skal sikre velgere, posisjon og taburetter på bekostning av politiske målsetninger.En regjering er avhengig av tillit i Stortinget. Da må Stortinget av og til få anledning til å vurdere om de fortsatt har tillit, ellers har systemet ingen verdi. Og disse prosessen blir ganske omfattende, synlige (heldigvis, eller vil vi ha et system der alt ordnes på bakrommet?) og kompliserte fordi vi har et representativt demokrati. Det er ikke Stortinget som er problemet, men regjeringen, siden de har en løpsk statsråd. Å ikke posere (som du kaller det) i denne situasjonen ville bety å signalisere at det er OK.Pass
Edit: forresten:
Det som gjør at jeg gremmes og ikke hadde klart å ta disse folkene på alvor om jeg så hadde prøvd er at jeg opplever hele affæren som å se naturfilm om en flokk aper som kommenteres av David Attenborough. Apene poserer, kurtiserer og brisker seg, mens Attenborough kommenterer det seerne ser og i stor grad skjønner på egen hånd. Hele dette spillet med å ydmyke osv. er så åpenbart, gjennomskuelig og gjennomforklart i media at det er uforståelig for meg at de allikevel holder på med dillet. De legger noe frem som oppriktig misstillit som må få konsekvenser, men egentlig står de der på den høyeste steinen, slår seg på brystet og markerer. Vi skjønner hva de driver med, og de vet at vi skjønner. Det er mulig det er noe metagreier jeg ikke skjønne her, men tror egentlig ikke det.
Hunden er død og hun var heller ikke egnet til kald utøvelse av realpolitikk.Jeg tror nok det prøves ganske hardt å finne en løsning nå. I utgangspunktet forsøkte Erna å løse dette internt uten oppstyr, men når Listhaug ikke tok regi og Erna selv fikk uberettiget kritikk ble det oppvask i full offentlighet i stedet. Slike prosesser tar litt tid når landsstyrer og stortingsgrupper skal innkalles til møter og fylkesledere skal få gi sine synspunkter. Det er ikke et autoritært system hvor statsråder avskjediges etter innfallsmetoden via Twitter. I mellomtiden rekker media å skrive mye. I dette tilfellet bør klagingen rettes mot en politiker, Listhaug, som har skapt problemet og krabatene på aller ytterste høyre fløy som prøver å fyre opp under det. Det er jo tydelig hvem og hva hun lefler med: Mobiliserer til støttedemonstrasjon for Listhaug: «Ekstra bra om noen med litt muskler møter» Alle andre forsøker å løse problemet.
@Totte: Jeg tror kanskje det du gremmes over er apearten homo sapiens. Ja, poltikere er også mennesker, og det er et betydelig element av sosial signalisering blant mennesker. Organisasjonspolitikken i et stort konsern er ikke spesielt mye vakrere, men man slipper som regel å ta det ut i offentligheten. Kanskje du bør gå en tur med hunden i stedet.
Rødt hadde lagt frem mistillitsforslag på bordet. SV legger inn daddelvedtak og dermed sikrer regjeringen en vei ut. Listhaug klarer mesterstykket å ikke unnskylde på talerstolen i Stortinget før det har vært 4 forsøk. Det er Listhaugs egen opptreden, ene og alene, som presser AP fra å si seg fornøyd med daddelvedtak til å innstille seg på mistillit. AP har ikke noe valg."Ene og alene", nå altså, og at Ap stemmer for misstillit mot statsråden har ingen relevans. Fnis.Ingen anger fra Støre. Han ønsker Listhaug dit peppern gror. Han ønsker derimot ikke regjeringskrise, så han staver ut en løsning for Erna og Siv med t-skje.Det lukter allerede anger av mistilliten...
Ikke i betydningen at noen plutselig har tillit til Listhaug, det er det vel knapt noen som har utenfor hennes eget parti, men at det begynner å se toskete ut i forhold til alle mulige utfall.
Blir det regjeringskrise på tirsdag så er det ene og alene FrP's skyld med litt drahjelp fra feige-Erna som aldri har rokket båten og latt det eskalere hit.
edit:
og der var en FrP-representant frempå og sa at Listhaug ikke kan skifte departement.