Det som kjennetegner bruken av tilnærmet fullfrekvente hornhøyttalere i full surround er en lydgjengivelse som er uvanlig hurtig og med den dynamikken horn er kjent for. Dette gir økt realisme både i høylytte action scener og i "rolige" grøssere. Avantgarde Solo er aktive høyttalere med en innebygget forsterker på 250 Watt (klasse AB) og de er konstruert som en punktkilde. De er ikke lenger i produksjon p.g.a. manglende etterspørsel i markedet i følge Avantgarde. For mitt vedkommende, så er dette den beste "surroundhøyttaleren" jeg noensinne har hørt.
Når det gjelder subwooferløsning, så ble det foretatt en frekvensmåling for mere enn 30 ulike subwooferplasseringer, typisk langs vegg eller i hjørne. Basert på resultatet fra alle disse målingene, så ble ett av fronthjørnene valgt til plassering av første sub; en Signature SUB 2 med 6 stk 10" woofere og en innebygget klasse D forsterker med 9000 Watt i peak (4500 Watt kontinuerlig).
Det er dog både fordeler og ulemper ved å plassere en sub i et hjørne. Det positive ved en slik plassering er at man får maksimal drahjelp fra rommet. Det negative er at stående bølger stimuleres maksimalt. Resultatet av en slik plassering er derfor ekstra dyp, men ujevn bass.
Frekvenstopper kan jevnes ut ved bruk av EQ, men frekvensbunner må håndteres på en annen måte, nemlig med en ekstra sub. For et rektangulært rom, så indikerer våre måleresultater at 2 sub'er utfyller hverandre maksimalt om den ene sub'en plasseres i et hjørne og den andre sub'en plasseres midt mellom to hjørner i lengste dimensjon.
Vår andre subwoofer, en Signature SUB 1, ble derfor plassert midt mellom de to kortveggene og da inntil en av sideveggene. Dette gav en frekvensrespons i sweet spot som var innenfor +- 4 dB fra litt under 15 Hz og til godt forbi øvre grense til LFE-sporet på 120 Hz. I tillegg bidro det, som man kunne forvente teoretisk, med en økning av lydtrykket på 3 dB i forhold til kun 1 sub.
Vårt showroom har dog et betydelig volum, hele 185 m3. Man trenger derfor et visst membranareal for å sikre nok bass uten at forvrengningen blir hørbar.
Ved å plassere enda en Signature SUB 2 symmetrisk i forhold til den første SUB 2, dvs. i det andre fronthjørnet, så oppnår man en økning i lydtrykket på 6 dB i forhold til kun 1 slik sub (usymmetrisk plassering gir en gevinst på 3 dB). I tillegg plasserte vi enda en Signature SUB 1 midt på den andre sideveggen.
Tilsammen gir dette oss nok membranareal til å gjengi LFE-kanalen ved referansenivå, dvs. med 105 dB i snitt og 115 dB i peak, uten nevneverdig forvrengning. Dog er det mange entusiaster der ute med mindre rom som er vant til å avspille LFE-kanalen ved et høyere lydtrykk enn referansenivå, f.eks. 6 dB hot, selvom dette riktignok bryter med standarden. Der er ikke vi pr. i dag da dette vil kreve flere sub'er og en merkbar økning av membranarealet. Vi planlegger derfor å gå over til tårnsub'er i alle fire sublokasjoner en gang i fremtiden.