Der jeg jobber så kjøper vi inn endel tusenvis med billig noname drittkabel, tror jeg har byttet ut en eller to pga. feil med nettverket..
Derimot så skjer det ofte på kontorer imot brukerne at det må byttes ut kabler, dette skyldes ofte at det er kontorstoler som ruller over kabler. Ellers så er det feil med kabler i vegg, og da spesielt morsomt når man blander skjermet kabler med uskjermede. Her snakker man om opp til 100 meter i spenn som også er maks med kobber, noe som er litt lengre enn de fleste kjører hjemme. Et annet morsomt problem er når man har mange hundre kabler liggende i bunter som skaper en induksjon som er morsom å feilsøke på, og her snakker man installasjonskabler. Renhetsgraden på kobber på nettverk er et ikke-tema, hvis man ikke bruker reneste grad av kobber så vil den rett og slett ikke fungere i slike lange spenn med kabel.
Om de mange brukerne jeg drifter nettverket imot opplever dropouts på lyd eller at det er pakketap eller at vg-tv eller annen streaming ikke fungerer tilfredsstillende så hadde det blitt oppvask på jobben kan man si.. Som jeg har nevnt tidligere i denne tråden, så har man funksjoner på switcher med feilsøking om man opplever pakketap. Der står pakketap i mange forskjellige former: FCS, CRC, TX-errors, RX-errors, Undersize, dropouts, collision... For å nevne noen. Ikke alltid det er kabelen som er problemet, av og til er det faktisk klienten også eller switch. Samme om det er kabler eller klient som er problemet så finner man det ut ved å kjøre litt kommando-linje på switchen imot den porten man feilsøker imot. Holder man seg til rett standard, eller bedre så får man ikke feil. Om man kjører cat6 sammen med cat5 så får man cat5 hastighet da cat6 er bakoverkompatibelt, det samme gjelder med øvrige høyere cat hastigheter. Med å bytte en kabel til cat8 i et cat5 nettverk så får man cat 5 hastighet da det er den laveste standarden som bestemmer. Det som er fint med standarder er at man trår ikke feil samme hva man bruker bare det man bruker holder den samme standarden, det er derfor det heter standard da det må oppfylles krav til f.eks. kabel til å holde kravet som standarden sier den skal holde.
Om en cat6 kabel er rullet over av en stol, fått variabel temperaturer slik at plastikken er blitt hard, dratt hardt i under draging av kabel eller banket på med en hammer, da er den ikke cat6 standard lengre (dette står også i spesifikasjonene på standarden), i beste fall så kan den kanskje klare en cat 5 eller 3 standard om den da fortsatt fungerer uten brudd.
Jeg har opplevd switcher som har stått på i 7-8 år uten å ha hatt et eneste pakketap på porter i bruk, og de bruker ikke nordost kabling.
Alle som jobber med nettverk flirer ganske godt når de hører om audiofile nettverkskabler, men når de hører prisen så blir de egentlig mer forskrekket. Til samme prisen til en 2-3 meter "audiofil nettverkskabel" som i beste fall kjører 1gbit, så får man en switch med 10GB hastighet og noen kabler som også kjører det, i datasenter kategorien (prøv å gjett hvilket produkt som kjører med minst pakketap og størst hastighet)..