Politikk, religion og samfunn Klimaforskerne regnet rett Hva nå?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    15.280
    Antall liker
    19.352
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    14
    Moder jord har kun étt problem. Det er for mange mennesker, og flere kommer det høyst trolig til å bli - dersom ikke....
    Og KrF vil øke barnetrygd og andre ytelser for å få enda flere barn. Ikke så enkelt dette her.
    Og aktive MDG´re, som heller ikke ser ut til å ta dette på alvor ;)

    Og, så brukes vikarierende argumenter som at vi må bli flere nordmenn for å blablabla. Saken er vel egentlig at om vi ikke blir flere, så blir det vanskelig å "sikre" ønsket økonomisk vekst.
    Det beste for kloden er om det kommer en pandemi (hvilket ikke er utenkelig) og tar kverken på brorparten av menneskene.
    Om ikke, så er det jo bare et spm om på hvilken måte vi går i retning selvutslettelse på - og hvor lang tid det tar.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.865
    Antall liker
    9.806
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Moder jord har kun étt problem. Det er for mange mennesker, og flere kommer det høyst trolig til å bli - dersom ikke....
    Og KrF vil øke barnetrygd og andre ytelser for å få enda flere barn. Ikke så enkelt dette her.
    Og aktive MDG´re, som heller ikke ser ut til å ta dette på alvor ;)

    Og, så brukes vikarierende argumenter som at vi må bli flere nordmenn for å blablabla. Saken er vel egentlig at om vi ikke blir flere, så blir det vanskelig å "sikre" ønsket økonomisk vekst.
    Det beste for kloden er om det kommer en pandemi (hvilket ikke er utenkelig) og tar kverken på brorparten av menneskene.
    Om ikke, så er det jo bare et spm om på hvilken måte vi går i retning selvutslettelse på - og hvor lang tid det tar.
    Det der er kronglete greier, det ligger i genene våre at vi, spesielt jentene vil ha barn. Men vi burde virkelig ikke bli flere, la oss slå et slag for adopsjon.
    Mange barn som har det jævlig og trenger en ny mor og far.
     
    • Liker
    Reaksjoner: ptb

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Ang befolkningsøkning, så er det faktisk ikke riktig at det er antallet som er problemet. Problemet er forbruket vårt. En nordmann gjør veldig mye mer skade på kloden enn ti kenyanere. Når det er sagt teller jeg selv på knappene for om jeg vil ha barn - men det skyldes at jeg er redd for hvilken klode jeg i så fall sender barna mine inn i.

    Befolkningen ser ut til å stabilisere seg til slutt på rundt ni eller ti milliarder. Det vil gå greit hvis vi slutter å kjøre bil og kjøre fly på privaten, og hvis vi legger om til et kosthold som i overveiende grad er vegansk. Hvor stor del av klodens beboelige areal brukes til landbruk som har med kjøtt og melk å gjøre? Nesten halvparten!

    1571F133-30A5-466E-9132-9B76862769D1.jpg

    Så kan man si at det er lite sannsynlig at folk vil ønske å gi slipp på ting som rødt kjøtt. Mon det. Deilige genmodifiserte kjøtterststninger ("incredible burger") er på vei, og i England feks er det veldig mange som har kuttet ut kjøtt nå. https://www.theguardian.com/busines...r-reduced-meat-eating-vegan-vegetarian-report
    Ting kan skje.

    Og jeg synes rett og slett ikke vi har noe alternativ til å prøve. Ja, sjansen er vel størst for at det går til helvete. Men om det så bare er ti prosent sjanse for at vi kan snu ting, så ønsker jeg å gripe den sjansen med alt jeg eier og har. Privat innebærer det at jeg avstår fra kjøtt, flyreiser og bileierskap (jeg låner i blant bil til småturer gjennom Bilkollektivet). Politisk innebærer det at jeg snakker om dette, og prøver å påvirke der jeg kan. Dersom det kommer en bevegelse til Norge som oppfordrer til sivil ulydighet for å få politikerne til å la olja ligge, kommer jeg uten å nøle til å si meg villig til å bli arrestert.

    Noen jeg kjenner gjør enda mer. Mange jeg kjenner gjør det de kan på sin måte, selv om det er annerledes enn det jeg gjør. Det er helt ok. Men jeg nekter å sitte på ræva og gi opp.
     

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    15.280
    Antall liker
    19.352
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    14
    ^^ Vi har i hvert fall ikke behov for politiske forplantningsstimuli - snarere tvert i mot.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.225
    Antall liker
    9.430
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Ang befolkningsøkning, så er det faktisk ikke riktig at det er antallet som er problemet. Problemet er forbruket vårt. En nordmann gjør veldig mye mer skade på kloden enn ti kenyanere.
    Vel, det blir litt for dumt å hele tiden skylde på oss.

    Hvis du titter frem til 2050 feks.
    Hvordan tror du det ser ut med utslippene til oss 6 millioner nordmenn da, i forhold til 60 millioner Kenyanere. Tror du fortsatt at det er slik at vi Nordmenn er problemet?

    Mvh
    OMF
     

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    15.280
    Antall liker
    19.352
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    14
    ^ For ikke å snakke om India´s drøyt 1,3 mrd og Kina´s ca 1,4 mrd som i rask takt øker både privat forbruk og levestandard.

    Selvfølgelig er antallet problemet. Hadde det totalt bodd 10 mill mennesker på kloden hadde man aldri klart å skape miljømessige problemer, uansett individets forbruksnivå.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Ang befolkningsøkning, så er det faktisk ikke riktig at det er antallet som er problemet. Problemet er forbruket vårt. En nordmann gjør veldig mye mer skade på kloden enn ti kenyanere.
    Vel, det blir litt for dumt å hele tiden skylde på oss.

    Hvis du titter frem til 2050 feks.
    Hvordan tror du det ser ut med utslippene til oss 6 millioner nordmenn da, i forhold til 60 millioner Kenyanere. Tror du fortsatt at det er slik at vi Nordmenn er problemet?

    Mvh
    OMF
    Det er ikke "vi nordmenn" som er problemet i seg selv. Problemet er forbruket av energi- og ressursintensive varer og tjenester. Dersom kenyanerne blir betydelig rikere enn i dag, vil forskjellen jevne seg ut, selvfølgelig. Poenget er bare at vi må gjøre noe med forbruksmønsteret vårt. Det er det som er og blir utfordringen. Og forbruksartikler er ikke "made equal" heller: Biler, flyreiser og kjøtt er verstingene. Plastkrus eller tunge klasse A-forsterkere som står på døgnet rundt betyr absolutt ingenting i sammenlikning.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    ^ For ikke å snakke om India´s drøyt 1,3 mrd og Kina´s ca 1,4 mrd som i rask takt øker både privat forbruk og levestandard.

    Selvfølgelig er antallet problemet. Hadde det totalt bodd 10 mill mennesker på kloden hadde man aldri klart å skape miljømessige problemer, uansett individets forbruksnivå.
    Ja, det økende forbruket i India og Kina er et problem. Men igjen er ikke hovedproblemet at de fattigste i India får elektrisitet, men at middelklassen i India spiser mer kjøtt, kjører mer bil og kjører mer fly.

    Hadde det vært bedre om vi var ti mill totalt? Selvfølgelig. Men det finnes ikke noen måte vi kan bli ti mill på, anmet enn ved å utløse en global atomkrig eller noe. Å redusere forbruket er faktisk noe vi kan gjøre.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.225
    Antall liker
    9.430
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Ang befolkningsøkning, så er det faktisk ikke riktig at det er antallet som er problemet. Problemet er forbruket vårt. En nordmann gjør veldig mye mer skade på kloden enn ti kenyanere.
    Vel, det blir litt for dumt å hele tiden skylde på oss.

    Hvis du titter frem til 2050 feks.
    Hvordan tror du det ser ut med utslippene til oss 6 millioner nordmenn da, i forhold til 60 millioner Kenyanere. Tror du fortsatt at det er slik at vi Nordmenn er problemet?

    Mvh
    OMF
    Det er ikke "vi nordmenn" som er problemet i seg selv. Problemet er forbruket av energi- og ressursintensive varer og tjenester. Dersom kenyanerne blir betydelig rikere enn i dag, vil forskjellen jevne seg ut, selvfølgelig. Poenget er bare at vi må gjøre noe med forbruksmønsteret vårt. Det er det som er og blir utfordringen. Og forbruksartikler er ikke "made equal" heller: Biler, flyreiser og kjøtt er verstingene. Plastkrus eller tunge klasse A-forsterkere som står på døgnet rundt betyr absolutt ingenting i sammenlikning.
    Så når du sier antall ikke er et problem, så forutsetter du at kinesere, indere, pakistanere og afrikanere skal av miljømessige årsaker holde seg på dagens levestandard...?

    Enkel matteøvelse til deg:
    Hvor mye kan hvert menneske slippe ut hvis vi hadde vært 5 Mrd mennesker, og hvor mye kan de slippe ut hvis vi er 10 MRD mennesker.

    Mvh
    OMF
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Ang befolkningsøkning, så er det faktisk ikke riktig at det er antallet som er problemet. Problemet er forbruket vårt. En nordmann gjør veldig mye mer skade på kloden enn ti kenyanere.
    Vel, det blir litt for dumt å hele tiden skylde på oss.

    Hvis du titter frem til 2050 feks.
    Hvordan tror du det ser ut med utslippene til oss 6 millioner nordmenn da, i forhold til 60 millioner Kenyanere. Tror du fortsatt at det er slik at vi Nordmenn er problemet?

    Mvh
    OMF
    Det er ikke "vi nordmenn" som er problemet i seg selv. Problemet er forbruket av energi- og ressursintensive varer og tjenester. Dersom kenyanerne blir betydelig rikere enn i dag, vil forskjellen jevne seg ut, selvfølgelig. Poenget er bare at vi må gjøre noe med forbruksmønsteret vårt. Det er det som er og blir utfordringen. Og forbruksartikler er ikke "made equal" heller: Biler, flyreiser og kjøtt er verstingene. Plastkrus eller tunge klasse A-forsterkere som står på døgnet rundt betyr absolutt ingenting i sammenlikning.
    Så når du sier antall ikke er et problem, så forutsetter du at kinesere, indere, pakistanere og afrikanere skal av miljømessige årsaker holde seg på dagens levestandard...?

    Enkel matteøvelse til deg:
    Hvor mye kan hvert menneske slippe ut hvis vi hadde vært 5 Mrd mennesker, og hvor mye kan de slippe ut hvis vi er 10 MRD mennesker.

    Mvh
    OMF
    Jeg synes kanskje du gjør dette i overkant komplisert, OMF. SÅ vanskelkg kan det vel ikke være å forstå hva jeg mener?

    Det er klart at flere mennesker gjør at det totalt sett blir mindre ressurser og mindre energi på hvert enkelt menneske, hvis man fordeler det likt. Men for å gjenta det nok en gang: det store problemet er forbruket av varer og tjenester som krever veldig mye energi og ressurser. Det gjelder enten dette forbruket skjer i Oslo, Bergen, Beijing, Kuala Lumpur eller Nairobi. En befolkning på ti milliarder som ikke flyr, ikke kjører bil og ikke spiser kjøtt vil være ekstremt mye mer gunstig for kloden enn en befolkning på en milliard som flyr like mye som oss nordmenn.

    Så er det klart at en befolkning på fem milliarder som ikke flyr, kjører bil eller spiser kjøtt vil være enda bedre igjen.
    Men poenget er altså at forbruket er det avgjørende. Finnes flere studier som viser det tydelig. Det er det som er viktigst - og det er det vi kan gjøre noe med.

    Å redusere befolkningsveksten er også positivt, sånn i seg selv, selv om det er sekundært til forbruksmønsteret. Men akkurat det er det lite vi i Norge kan gjøre noe med. Og jeg har en mistanke om at det er nettopp derfor dette poenget stadig trekkes fram av folk som ikke vil røre forbruket vårt. Hvorfor skal vi gjøre noe med forbruket vårt liksom, når det er befolknignsveksten i India som egentlig er problemet?

    Men det er altså forbruksmønsteret som er problemet. Både her og i India. Og så lenge vi i Norge ikke vil røre vårt eget forbruk, og ikke vil gi slipp på feriereiser til andre deler av kloden, er det ikke til å undres over at middelklassen i India aspirerer til det samme.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.865
    Antall liker
    9.806
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Jeg tror miljøbevelegelsen er livredde for å koble miljøproblemene og befolkningsveksten. Men det er klart det har en sammenheng. Vi kan leke med tall og si at klimavatrykket til en amerikaner er 10, en europeer 6, en afrikaner 2, en asiat 4 og en søramerikaner 3. Antall mennesker har jo enormt mye å si.

    Konsekvensen av å være for mange vil være;
    Kamp om gjenværende ressurser (er allerede godt i gang)
    Folkevandringer ( folk søker dit det er mat, vann og trygghet)
    Sykdommer ( Myndighetene forbereder seg på en pandemi som garantert kommer, men de vet ikke når)
    Krig
    Masseutryddelse
     
    • Liker
    Reaksjoner: ptb

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.225
    Antall liker
    9.430
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Det er ikke "vi nordmenn" som er problemet i seg selv. Problemet er forbruket av energi- og ressursintensive varer og tjenester. Dersom kenyanerne blir betydelig rikere enn i dag, vil forskjellen jevne seg ut, selvfølgelig. Poenget er bare at vi må gjøre noe med forbruksmønsteret vårt. Det er det som er og blir utfordringen. Og forbruksartikler er ikke "made equal" heller: Biler, flyreiser og kjøtt er verstingene. Plastkrus eller tunge klasse A-forsterkere som står på døgnet rundt betyr absolutt ingenting i sammenlikning.
    Så når du sier antall ikke er et problem, så forutsetter du at kinesere, indere, pakistanere og afrikanere skal av miljømessige årsaker holde seg på dagens levestandard...?

    Enkel matteøvelse til deg:
    Hvor mye kan hvert menneske slippe ut hvis vi hadde vært 5 Mrd mennesker, og hvor mye kan de slippe ut hvis vi er 10 MRD mennesker.

    Mvh
    OMF
    Jeg synes kanskje du gjør dette i overkant komplisert, OMF. SÅ vanskelig kan det vel ikke være å forstå hva jeg mener?
    Nei, men det er en gang slik at det er summen av utslipp som skal reduseres. Og den summen er antall personer ganger med utslipp pr person.

    Hvis du skal kutte utslippene med 50% - så kan du enten redusere den ene faktoren med 50% som du foreslår, eller du kan kutte begge med 30% og faktisk få enda større reduksjon. Og med de summene man ser for seg å bruke på dette, så vil jeg tro at investeringer i befolkningsreduksjon gir god avkastning.

    Du kan gjerne si at problemet er indere som spiser mer kjøtt og flyr mer, men jeg tror altså ikke det er mulig å stoppe.


    Mvh
    OMF
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Jeg tror miljøbevelegelsen er livredde for å koble miljøproblemene og befolkningsveksten. Men det er klart det har en sammenheng. Vi kan leke med tall og si at klimavatrykket til en amerikaner er 10, en europeer 6, en afrikaner 2, en asiat 4 og en søramerikaner 3. Antall mennesker har jo enormt mye å si.

    Konsekvensen av å være for mange vil være;
    Kamp om gjenværende ressurser (er allerede godt i gang)
    Folkevandringer ( folk søker dit det er mat, vann og trygghet)
    Sykdommer ( Myndighetene forbereder seg på en pandemi som garantert kommer, men de vet ikke når)
    Krig
    Masseutryddelse
    Delvis enig. Ja, alt annet likt er det åpenbart bedre å være færre mennesker på kloden. Men det finnes en god del forskning som viser at det er forbruksveksten som er hovedsynderen, ikke antallet mennesker. Her er en solid studie for Kina for eksempel: http://or.nsfc.gov.cn/bitstream/00001903-5/462982/1/1000018442431.pdf

    Grunnen til at jeg understreker dette så tydelig er at befolningsveksten veldig ofte blir brukt som en unnskyldning for ikke å gjøre noe med forbruket og økonomien vår. Men utfordringen er å finne en annen måte å utvikle seg på - som også kan få prege utviklingsland. Når det er sagt er jeg enig i at det vil være bra hvis befolkningen i verden på sikt blir redusert.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Det er ikke "vi nordmenn" som er problemet i seg selv. Problemet er forbruket av energi- og ressursintensive varer og tjenester. Dersom kenyanerne blir betydelig rikere enn i dag, vil forskjellen jevne seg ut, selvfølgelig. Poenget er bare at vi må gjøre noe med forbruksmønsteret vårt. Det er det som er og blir utfordringen. Og forbruksartikler er ikke "made equal" heller: Biler, flyreiser og kjøtt er verstingene. Plastkrus eller tunge klasse A-forsterkere som står på døgnet rundt betyr absolutt ingenting i sammenlikning.
    Så når du sier antall ikke er et problem, så forutsetter du at kinesere, indere, pakistanere og afrikanere skal av miljømessige årsaker holde seg på dagens levestandard...?

    Enkel matteøvelse til deg:
    Hvor mye kan hvert menneske slippe ut hvis vi hadde vært 5 Mrd mennesker, og hvor mye kan de slippe ut hvis vi er 10 MRD mennesker.

    Mvh
    OMF
    Jeg synes kanskje du gjør dette i overkant komplisert, OMF. SÅ vanskelig kan det vel ikke være å forstå hva jeg mener?
    Nei, men det er en gang slik at det er summen av utslipp som skal reduseres. Og den summen er antall personer ganger med utslipp pr person.

    Hvis du skal kutte utslippene med 50% - så kan du enten redusere den ene faktoren med 50% som du foreslår, eller du kan kutte begge med 30% og faktisk få enda større reduksjon. Og med de summene man ser for seg å bruke på dette, så vil jeg tro at investeringer i befolkningsreduksjon gir god avkastning.

    Du kan gjerne si at problemet er indere som spiser mer kjøtt og flyr mer, men jeg tror altså ikke det er mulig å stoppe.


    Mvh
    OMF
    Ok, dette er jeg mer enig i!
    Ikke mot tiltak for lavere befolkningsvekst og på sikt befolkningsreduksjon.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.865
    Antall liker
    9.806
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Jeg tror miljøbevelegelsen er livredde for å koble miljøproblemene og befolkningsveksten. Men det er klart det har en sammenheng. Vi kan leke med tall og si at klimavatrykket til en amerikaner er 10, en europeer 6, en afrikaner 2, en asiat 4 og en søramerikaner 3. Antall mennesker har jo enormt mye å si.

    Konsekvensen av å være for mange vil være;
    Kamp om gjenværende ressurser (er allerede godt i gang)
    Folkevandringer ( folk søker dit det er mat, vann og trygghet)
    Sykdommer ( Myndighetene forbereder seg på en pandemi som garantert kommer, men de vet ikke når)
    Krig
    Masseutryddelse
    Delvis enig. Ja, alt annet likt er det åpenbart bedre å være færre mennesker på kloden. Men det finnes en god del forskning som viser at det er forbruksveksten som er hovedsynderen, ikke antallet mennesker. Her er en solid studie for Kina for eksempel: http://or.nsfc.gov.cn/bitstream/00001903-5/462982/1/1000018442431.pdf

    Grunnen til at jeg understreker dette så tydelig er at befolningsveksten veldig ofte blir brukt som en unnskyldning for ikke å gjøre noe med forbruket og økonomien vår. Men utfordringen er å finne en annen måte å utvikle seg på - som også kan få prege utviklingsland. Når det er sagt er jeg enig i at det vil være bra hvis befolkningen i verden på sikt blir redusert.
    Vi må greie å ha 2 tanker i hodet samtidig, leve mer miljøvennlig, dvs. Få ned forbruket av det meste, men samtidig jobbe for at færre får barn og at vi tar vare på de som allerede er her. Religion og fattigdom er den største utfordringen tror jeg. Religion forbyr prevensjon og abort og fattigdommen gjør at man trenger barn både som arbeidskraft og som pensjon. I de fleste land må barna passe på sine foreldre på sine eldre dager. Gamlinger uten barn er mer eller mindre fortapt i fattige land
     
    Sist redigert:

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.999
    Antall liker
    8.425
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Jeg synes kanskje du gjør dette i overkant komplisert, OMF. SÅ vanskelig kan det vel ikke være å forstå hva jeg mener?
    Nei, men det er en gang slik at det er summen av utslipp som skal reduseres. Og den summen er antall personer ganger med utslipp pr person.

    Hvis du skal kutte utslippene med 50% - så kan du enten redusere den ene faktoren med 50% som du foreslår, eller du kan kutte begge med 30% og faktisk få enda større reduksjon. Og med de summene man ser for seg å bruke på dette, så vil jeg tro at investeringer i befolkningsreduksjon gir god avkastning.

    Du kan gjerne si at problemet er indere som spiser mer kjøtt og flyr mer, men jeg tror altså ikke det er mulig å stoppe.


    Mvh
    OMF
    Ok, dette er jeg mer enig i!
    Ikke mot tiltak for lavere befolkningsvekst og på sikt befolkningsreduksjon.
    I mi kommune har vi hatt befolkningsreduksjon frå 3600 til 2800 sidan eg kom i arbeid. Vi har vel gjort vårt, sånn sett.....
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.999
    Antall liker
    8.425
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Kjøt er miljøvennleg, berre det vert produsert på rette måten.
    Vi har store beiteareal i Noreg som kan utnyttast optimalt ved beiting av sau og geit. Desse dyra klarer seg godt utan kraftfor, om vi tilpassar talet på beitedyr med næringsgrunnlaget.

    Motsett er det ikkje råd for oss å ete gras og sitkagran, og karbonfangsten av desse artane er langt mindre enn biotopar som t.d. myr.

    Transporten av billeg kjøt frå utlandet hit til våre detaljistar er også langt mindre miljøvennleg enn å konsumere kortreist og lokalprodusert mat. Og kvaliteten treng ikkje vere spesielt dårleg heller.

    Ei kjempeutfordring er å skaffe berekraftig for til oppdrettsfisken. Men det finnest alternativ til soya, det berre kostar mykje meir.

    Vi bør vel redusere kornkonsumet her i landet, ettersom vi har få område utanom Trøndelag og ein del av Austlandet som eignar seg til kornproduksjon. Men poteter er då godt, det og...
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.865
    Antall liker
    9.806
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Kjøt er miljøvennleg, berre det vert produsert på rette måten.
    Vi har store beiteareal i Noreg som kan utnyttast optimalt ved beiting av sau og geit. Desse dyra klarer seg godt utan kraftfor, om vi tilpassar talet på beitedyr med næringsgrunnlaget.

    Motsett er det ikkje råd for oss å ete gras og sitkagran, og karbonfangsten av desse artane er langt mindre enn biotopar som t.d. myr.

    Transporten av billeg kjøt frå utlandet hit til våre detaljistar er også langt mindre miljøvennleg enn å konsumere kortreist og lokalprodusert mat. Og kvaliteten treng ikkje vere spesielt dårleg heller.

    Ei kjempeutfordring er å skaffe berekraftig for til oppdrettsfisken. Men det finnest alternativ til soya, det berre kostar mykje meir.

    Vi bør vel redusere kornkonsumet her i landet, ettersom vi har få område utanom Trøndelag og ein del av Austlandet som eignar seg til kornproduksjon. Men poteter er då godt, det og...
    Har litt anstrengt forhold til sauekjøtt, men tankene dine er gode.
     

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    15.280
    Antall liker
    19.352
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    14

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    15.280
    Antall liker
    19.352
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    14
    ...
    Hadde det vært bedre om vi var ti mill totalt? Selvfølgelig. Men det finnes ikke noen måte vi kan bli ti mill på, ...
    Jo, teoretisk er det mange muligheter til å over tid drastisk redusere befolkningen på. Strenge restriksjoner på å forplante seg, tvangssterilisering osv. er et par eksempler.
    Gjennomførbart? Tja - om viljen er tilstrekkelig tilstede, så hvorfor ikke?
    Nå ligger jo uansett alt an til at man ikke klarer å komme til global enighet om miljøtiltak som monner tilstrekkelig - før det er for sent. Mao - viljen er ikke tilstrekkelig tilstede. Og uansett vil befolkningsveksten og den økning de representerer i forbruk "spise" opp en god del av miljøgevinsten (uansett hvor klimavennlig levestandarden til befolkningsveksten vil være) og igjen skape andre utfordringer, ref @Terje-A´s innlegg #3291.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Jeg synes kanskje du gjør dette i overkant komplisert, OMF. SÅ vanskelig kan det vel ikke være å forstå hva jeg mener?
    Nei, men det er en gang slik at det er summen av utslipp som skal reduseres. Og den summen er antall personer ganger med utslipp pr person.

    Hvis du skal kutte utslippene med 50% - så kan du enten redusere den ene faktoren med 50% som du foreslår, eller du kan kutte begge med 30% og faktisk få enda større reduksjon. Og med de summene man ser for seg å bruke på dette, så vil jeg tro at investeringer i befolkningsreduksjon gir god avkastning.

    Du kan gjerne si at problemet er indere som spiser mer kjøtt og flyr mer, men jeg tror altså ikke det er mulig å stoppe.


    Mvh
    OMF
    Regnestykket brister fordi det likestiller person og forbruk. På denne planeten har vi land der snittet er opp til 30-40 ganger så høyt som snittet i andre land, og størstedelen av verdens befolkning ligger langt under gjennomsnittsforbruket for en beboer av planeten Jorden.

    Den rikeste milliarden mennesker står for over 50% av utslippene. Begynn med befolkningsreduksjon der ...

    Og naturligvis kan ikke alle på planeten komme opp på Norges nivå. Eneste løsning er at verdens overutviklede land gjennomgår frivillig (ha-ha) vekstreduksjon i erkjennelse av at levestandarden var for høy, i forhold til bærekraft.

    Naturligvis kommer folk til å fortsette å få barn, til å fortsette å konsumere og til å fortsette å bruke olje, gass og kull. (Selv om kull er kommet skikkelig i skammekroken enkelte steder, så er det fortsatt prioritert i mange land.)
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    ^^ Vi har i hvert fall ikke behov for politiske forplantningsstimuli - snarere tvert i mot.
    Tvert i mot? Kastrering, meiner du?
    Enkelt, greit og rimelig løsning det:). Nei , det jeg mener at man både økonomisk og med andre tiltak kunne "straffe" de som får barn, og ikke som i dag støtte de.
    Det er sterkt ønsket politikk i Europa og USA å få opp fødselstallene, hvilket også ligger bak motstand mot abort, prevensjon, osv.

    I tillegg må vi bli flere og arbeide mer, i følge Erna.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.225
    Antall liker
    9.430
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Jeg synes kanskje du gjør dette i overkant komplisert, OMF. SÅ vanskelig kan det vel ikke være å forstå hva jeg mener?
    Nei, men det er en gang slik at det er summen av utslipp som skal reduseres. Og den summen er antall personer ganger med utslipp pr person.

    Hvis du skal kutte utslippene med 50% - så kan du enten redusere den ene faktoren med 50% som du foreslår, eller du kan kutte begge med 30% og faktisk få enda større reduksjon. Og med de summene man ser for seg å bruke på dette, så vil jeg tro at investeringer i befolkningsreduksjon gir god avkastning.

    Du kan gjerne si at problemet er indere som spiser mer kjøtt og flyr mer, men jeg tror altså ikke det er mulig å stoppe.


    Mvh
    OMF
    Regnestykket brister fordi det likestiller person og forbruk. På denne planeten har vi land der snittet er opp til 30-40 ganger så høyt som snittet i andre land, og størstedelen av verdens befolkning ligger langt under gjennomsnittsforbruket for en beboer av planeten Jorden.

    Den rikeste milliarden mennesker står for over 50% av utslippene. Begynn med befolkningsreduksjon der ...

    Og naturligvis kan ikke alle på planeten komme opp på Norges nivå. Eneste løsning er at verdens overutviklede land gjennomgår frivillig (ha-ha) vekstreduksjon i erkjennelse av at levestandarden var for høy, i forhold til bærekraft.

    Naturligvis kommer folk til å fortsette å få barn, til å fortsette å konsumere og til å fortsette å bruke olje, gass og kull. (Selv om kull er kommet skikkelig i skammekroken enkelte steder, så er det fortsatt prioritert i mange land.)
    Regnestykket brister nok ikke, men det er klart det er en del forutsetninger.

    Det kan være greit å se litt lengre frem enn sine egne skotupper.

    Hvordan tenker du ting ser ut i 2050...hvordan ser utslippene ut da fra de 6-7-8 MRD menneskene vi nå snakker om?
    Og hvordan er da utslippene til oss som alltid er problemet?


    Mvh
    OMF
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Kjøt er miljøvennleg, berre det vert produsert på rette måten.
    Vi har store beiteareal i Noreg som kan utnyttast optimalt ved beiting av sau og geit. Desse dyra klarer seg godt utan kraftfor, om vi tilpassar talet på beitedyr med næringsgrunnlaget.

    Motsett er det ikkje råd for oss å ete gras og sitkagran, og karbonfangsten av desse artane er langt mindre enn biotopar som t.d. myr.

    Transporten av billeg kjøt frå utlandet hit til våre detaljistar er også langt mindre miljøvennleg enn å konsumere kortreist og lokalprodusert mat. Og kvaliteten treng ikkje vere spesielt dårleg heller.

    Ei kjempeutfordring er å skaffe berekraftig for til oppdrettsfisken. Men det finnest alternativ til soya, det berre kostar mykje meir.

    Vi bør vel redusere kornkonsumet her i landet, ettersom vi har få område utanom Trøndelag og ein del av Austlandet som eignar seg til kornproduksjon. Men poteter er då godt, det og...
    Det faller meg litt emosjonelt vanskelig å argumentere mot dette, merker jeg. Sauehold er jo en viktig del av den norske kulturen og kulturhistorien, og jeg har selv tilbrakt omtrent alle mine barndoms somre på en sauegård i Hardanger. Men likevel mener jeg at dette er et område hvor vi etter hvert bør se noen ubehagelige ting i øynene. Tre momenter:

    1) Sauer raper og slipper ut metan. Det er ikke et marginalt problem.

    2) Det andre er at utmarken ville gro igjen dersom det ikke var beitedyr der. Ingenting tyder på at det ville føre til mindre karbonopptak - alle seriøse studier som har blitt gjort tyder på at karbonopptaket øker på den måten. Ja, det finnes folk som hevder det motsatte, men den grundige forskningen på dette er relativt entydig.

    3) Det tredje momentet handler for meg om dette: Vi trenger desperat en global omlegging bort fra kjøttproduksjon. Det er ikke nødvendigvis et problem om man spiser kjøtt til fest i ny og ne, slik man gjorde før i tiden - men slik man gjør det i dag er ikke bærekraftig. Hvordan skal en slik omlegging skje? Jeg tror det vil skje ved en sosial og kulturell endring, der mange mennesker beveger seg bort fra (rødt) kjøtt som sådan. Man skaper ikke en slik bevegelse ved å si at "jo, alle andre må slutte å spise kjøtt, men akkurat vi her i Norge, VI trenger ikke gjøre det". Man skaper en slik endring ved å promotere et vegetar-basert kosthold, på bekostning av det kjøttbaserte kostholdet.

    ----

    Når alt dette er sagt er det klart viktigst å gjøre noe med storfe-produksjonen. Skal ikke klage hvis Norge beholder en del sauer, men legger ned all biffproduksjonen og gjør det dyrt å importere storfekjøtt fra utlandet også.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.999
    Antall liker
    8.425
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    ^^ Vi har i hvert fall ikke behov for politiske forplantningsstimuli - snarere tvert i mot.
    Tvert i mot? Kastrering, meiner du?
    Enkelt, greit og rimelig løsning det:). Nei , det jeg mener at man både økonomisk og med andre tiltak kunne "straffe" de som får barn, og ikke som i dag støtte de.
    Det er sterkt ønsket politikk i Europa og USA å få opp fødselstallene, hvilket også ligger bak motstand mot abort, prevensjon, osv.

    I tillegg må vi bli flere og arbeide mer, i følge Erna.
    Iran vil også ha fleire soldatar, så dei vil forby prevensjon.
    Erna har heilt rett, dersom målet er at vi skal oppretthalde levestandarden, eller auke denne...
     
    • Liker
    Reaksjoner: ptb

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.999
    Antall liker
    8.425
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Kjøt er miljøvennleg, berre det vert produsert på rette måten.
    Vi har store beiteareal i Noreg som kan utnyttast optimalt ved beiting av sau og geit. Desse dyra klarer seg godt utan kraftfor, om vi tilpassar talet på beitedyr med næringsgrunnlaget.

    Motsett er det ikkje råd for oss å ete gras og sitkagran, og karbonfangsten av desse artane er langt mindre enn biotopar som t.d. myr.

    Transporten av billeg kjøt frå utlandet hit til våre detaljistar er også langt mindre miljøvennleg enn å konsumere kortreist og lokalprodusert mat. Og kvaliteten treng ikkje vere spesielt dårleg heller.

    Ei kjempeutfordring er å skaffe berekraftig for til oppdrettsfisken. Men det finnest alternativ til soya, det berre kostar mykje meir.

    Vi bør vel redusere kornkonsumet her i landet, ettersom vi har få område utanom Trøndelag og ein del av Austlandet som eignar seg til kornproduksjon. Men poteter er då godt, det og...
    Det faller meg litt emosjonelt vanskelig å argumentere mot dette, merker jeg. Sauehold er jo en viktig del av den norske kulturen og kulturhistorien, og jeg har selv tilbrakt omtrent alle mine barndoms somre på en sauegård i Hardanger. Men likevel mener jeg at dette er et område hvor vi etter hvert bør se noen ubehagelige ting i øynene. Tre momenter:

    1) Sauer raper og slipper ut metan. Det er ikke et marginalt problem.

    2) Det andre er at utmarken ville gro igjen dersom det ikke var beitedyr der. Ingenting tyder på at det ville føre til mindre karbonopptak - alle seriøse studier som har blitt gjort tyder på at karbonopptaket øker på den måten. Ja, det finnes folk som hevder det motsatte, men den grundige forskningen på dette er relativt entydig.

    3) Det tredje momentet handler for meg om dette: Vi trenger desperat en global omlegging bort fra kjøttproduksjon. Det er ikke nødvendigvis et problem om man spiser kjøtt til fest i ny og ne, slik man gjorde før i tiden - men slik man gjør det i dag er ikke bærekraftig. Hvordan skal en slik omlegging skje? Jeg tror det vil skje ved en sosial og kulturell endring, der mange mennesker beveger seg bort fra (rødt) kjøtt som sådan. Man skaper ikke en slik bevegelse ved å si at "jo, alle andre må slutte å spise kjøtt, men akkurat vi her i Norge, VI trenger ikke gjøre det". Man skaper en slik endring ved å promotere et vegetar-basert kosthold, på bekostning av det kjøttbaserte kostholdet.

    ----

    Når alt dette er sagt er det klart viktigst å gjøre noe med storfe-produksjonen. Skal ikke klage hvis Norge beholder en del sauer, men legger ned all biffproduksjonen og gjør det dyrt å importere storfekjøtt fra utlandet også.
    Umiddelbart vil CO2-opptaket auke ved attgroing, for etter ei tid å stabilisere seg. Skulle likt å sjå dette framstilt i samband meg geit- og saueraping. Så spørs det om hjort m.m. vil rape mindre...
    Eg har veldig tru på myr. Har forstått at dette er ein av dei aller mest CO2-magasinerande biotopane. Men det byggjer seg relativt sakte opp, 1 mm pr år, visstnok.... Difor bør vi ikkje brenne torv. Så Skottland bør ta seg saman.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Kjøt er miljøvennleg, berre det vert produsert på rette måten.
    Vi har store beiteareal i Noreg som kan utnyttast optimalt ved beiting av sau og geit. Desse dyra klarer seg godt utan kraftfor, om vi tilpassar talet på beitedyr med næringsgrunnlaget.

    Motsett er det ikkje råd for oss å ete gras og sitkagran, og karbonfangsten av desse artane er langt mindre enn biotopar som t.d. myr.

    Transporten av billeg kjøt frå utlandet hit til våre detaljistar er også langt mindre miljøvennleg enn å konsumere kortreist og lokalprodusert mat. Og kvaliteten treng ikkje vere spesielt dårleg heller.

    Ei kjempeutfordring er å skaffe berekraftig for til oppdrettsfisken. Men det finnest alternativ til soya, det berre kostar mykje meir.

    Vi bør vel redusere kornkonsumet her i landet, ettersom vi har få område utanom Trøndelag og ein del av Austlandet som eignar seg til kornproduksjon. Men poteter er då godt, det og...
    Det faller meg litt emosjonelt vanskelig å argumentere mot dette, merker jeg. Sauehold er jo en viktig del av den norske kulturen og kulturhistorien, og jeg har selv tilbrakt omtrent alle mine barndoms somre på en sauegård i Hardanger. Men likevel mener jeg at dette er et område hvor vi etter hvert bør se noen ubehagelige ting i øynene. Tre momenter:

    1) Sauer raper og slipper ut metan. Det er ikke et marginalt problem.

    2) Det andre er at utmarken ville gro igjen dersom det ikke var beitedyr der. Ingenting tyder på at det ville føre til mindre karbonopptak - alle seriøse studier som har blitt gjort tyder på at karbonopptaket øker på den måten. Ja, det finnes folk som hevder det motsatte, men den grundige forskningen på dette er relativt entydig.

    3) Det tredje momentet handler for meg om dette: Vi trenger desperat en global omlegging bort fra kjøttproduksjon. Det er ikke nødvendigvis et problem om man spiser kjøtt til fest i ny og ne, slik man gjorde før i tiden - men slik man gjør det i dag er ikke bærekraftig. Hvordan skal en slik omlegging skje? Jeg tror det vil skje ved en sosial og kulturell endring, der mange mennesker beveger seg bort fra (rødt) kjøtt som sådan. Man skaper ikke en slik bevegelse ved å si at "jo, alle andre må slutte å spise kjøtt, men akkurat vi her i Norge, VI trenger ikke gjøre det". Man skaper en slik endring ved å promotere et vegetar-basert kosthold, på bekostning av det kjøttbaserte kostholdet.

    ----

    Når alt dette er sagt er det klart viktigst å gjøre noe med storfe-produksjonen. Skal ikke klage hvis Norge beholder en del sauer, men legger ned all biffproduksjonen og gjør det dyrt å importere storfekjøtt fra utlandet også.
    Her er det faktisk en del ting jeg må protestere mot, Olav E.

    Først - anslag over uheldig klimapåvirkning av drøvtyggere bygger på studier gjort i store feedlots og enorme driftsbygninger, med regnskap på hva det koster av energi og klimautslipp å dyrke, frakte, distribuere, fordøye kraftfôr i slike.
    Forholdet blir et annet dersom man lar dyrene beite og spesielt om de får beite i utmark, eller om man legger opp målrettet beiteplanlegging i innmark.

    Til norske forskeres store overraskelse fant man at eng, der det var beitet, fanget mer karbon enn lyng/hei og kratt, der utgangshypotesen for forskningen var at kratt fanget mest. Vi ser oss blinde på det som er over jorden og forstår ikke hva som foregår i den, om jordsmonnet ikke er sprøytet ihjel.

    Viktig forskning som tilbakeviser påstanden om at man oppnår karbonfangst ved å øke mengden kratt og trær. Disse råtner til slutt og da avgis CO2. Karbonet må ned i jorden, og danne mold.

    Ved målretta beitebruk her hjemme, kan beitedyr virkelig bidra til karbonfangst. Problemet er at vi har lagt opp til et husdyrhold der dyrene skal bevege seg minst mulig, feites opp kjappest mulig og helst stå i fjøs. (Nå bygger man også helårsfjøs for sau, så man skal slippe å ha dem gående i beitemark, siden bevegelsen gjør at sauen ikke legger på seg vekt kjapt nok).

    Så vi burde få dyr ut på beite, vi kan bruke No-Fence klaver for å styre dem på beiteområdene og på den måten bidra til akselerert karbonfangst. Å bruke beitedyr slik inngår som en viktig del av Frankrikes "4 per 1000" initiativ, der man ved omlegging av rådende industrilandbrukspraksis ønsker å gjøre det om til en karbonfanger, fremfor en netto utslippskilde.
    Kjapp gjennomgang av 4 per 1000.

    Beitedyr er gratisarbeidere som kan aktiveres planmessig for å bidra til større karbonfangst og er sannsynligvis langt bedre i så måte enn noen Mongstadmånelanding.

    Så - når du "desperat trenger en omlegging vekk fra kjøttproduksjon", bør du rette våpenet på rett mål: dagens regjering, som vil ha konsentrasjon av kjøttproduksjon i store driftsbygninger, med minimal utegang og hurtig oppfôring, der man også har priset kraftfôr lavere enn grasfôr.

    Og du bør rette skytset mot internasjonale feedlots med titusener av storfé som står og venter på kraftforbilen som kjører rundt på området og sprer pellets.

    Men du burde mobilisere tungt for bruk av beitedyr som gratisarbeidere, som bidrar til karbonfangst, får bedre kjøtt av prosessen og avslutter med å bli et godt måltid.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.659
    Antall liker
    7.373
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    3) Det tredje momentet handler for meg om dette: Vi trenger desperat en global omlegging bort fra kjøttproduksjon. Det er ikke nødvendigvis et problem om man spiser kjøtt til fest i ny og ne, slik man gjorde før i tiden - men slik man gjør det i dag er ikke bærekraftig. Hvordan skal en slik omlegging skje? Jeg tror det vil skje ved en sosial og kulturell endring, der mange mennesker beveger seg bort fra (rødt) kjøtt som sådan. Man skaper ikke en slik bevegelse ved å si at "jo, alle andre må slutte å spise kjøtt, men akkurat vi her i Norge, VI trenger ikke gjøre det". Man skaper en slik endring ved å promotere et vegetar-basert kosthold, på bekostning av det kjøttbaserte kostholdet.

    ----

    Når alt dette er sagt er det klart viktigst å gjøre noe med storfe-produksjonen. Skal ikke klage hvis Norge beholder en del sauer, men legger ned all biffproduksjonen og gjør det dyrt å importere storfekjøtt fra utlandet også.
    Det er en ganske stor vesensforskjell mellom (relativt) småskalaproduksjon av kjøtt, som basereer seg på beite og egenproduksjon av for her i Norge, og storskalaproduksjon av biffkjøtt i Sør-amerika, på flatehugget regnskog, eller industriproduksjon av kjøtt, basert på soyafor osv.

    Kjøtt i dag er egentlig altfor billig... (men jeg eter det, alikavel...)

    Johan-Kr
     

    grammofon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.02.2011
    Innlegg
    5.646
    Antall liker
    2.853
    Sted
    Bærum
    Kunsten er å ete biffar på 100 gram i staden for 300...
    Ta en tur til Hotel Continental og et biff der. Ikke spesielt stor, ikke spesielt god, og så dyr at du neppe gjentar forsøket de neste 10 årene inntil du har spart opp nok penger til å kjøpe en ny biff. En biff pr tiende år må vel være innafor.


    Jeg følger trofast myndighetenes råd om å spise variert og mindre rødt kjøtt. Men jeg nekter å godta veganeres tanke om at folk helt skal unngå kjøtt, og kanskje også fisk for å "redde verden". Mennesket er biologisk sett et altetende dyr, og det vil bære galt av sted dersom mennesket skal være det eneste dyret som ikke skal får "lov til" å innta føde ut fra sine "naturlige premisser". Alle andre dyr skal visst slippes ut i skogen og "leve lykkelig" som i edens hage. Dette er en romantisk tanke som neppe vil ha særlig innvirkning på klimakrisen. Da er det atskillig mer effektivt og bærekraftig å ha et tradisjonelt landbruk med små og middelstore enheter (etter norsk målestokk), og å ha et samfunn som baserer seg på kortreist mat, og også kortreiste produkter for øvrig.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Kjøt er miljøvennleg, berre det vert produsert på rette måten.
    Vi har store beiteareal i Noreg som kan utnyttast optimalt ved beiting av sau og geit. Desse dyra klarer seg godt utan kraftfor, om vi tilpassar talet på beitedyr med næringsgrunnlaget.

    Motsett er det ikkje råd for oss å ete gras og sitkagran, og karbonfangsten av desse artane er langt mindre enn biotopar som t.d. myr.

    Transporten av billeg kjøt frå utlandet hit til våre detaljistar er også langt mindre miljøvennleg enn å konsumere kortreist og lokalprodusert mat. Og kvaliteten treng ikkje vere spesielt dårleg heller.

    Ei kjempeutfordring er å skaffe berekraftig for til oppdrettsfisken. Men det finnest alternativ til soya, det berre kostar mykje meir.

    Vi bør vel redusere kornkonsumet her i landet, ettersom vi har få område utanom Trøndelag og ein del av Austlandet som eignar seg til kornproduksjon. Men poteter er då godt, det og...
    Det faller meg litt emosjonelt vanskelig å argumentere mot dette, merker jeg. Sauehold er jo en viktig del av den norske kulturen og kulturhistorien, og jeg har selv tilbrakt omtrent alle mine barndoms somre på en sauegård i Hardanger. Men likevel mener jeg at dette er et område hvor vi etter hvert bør se noen ubehagelige ting i øynene. Tre momenter:

    1) Sauer raper og slipper ut metan. Det er ikke et marginalt problem.

    2) Det andre er at utmarken ville gro igjen dersom det ikke var beitedyr der. Ingenting tyder på at det ville føre til mindre karbonopptak - alle seriøse studier som har blitt gjort tyder på at karbonopptaket øker på den måten. Ja, det finnes folk som hevder det motsatte, men den grundige forskningen på dette er relativt entydig.

    3) Det tredje momentet handler for meg om dette: Vi trenger desperat en global omlegging bort fra kjøttproduksjon. Det er ikke nødvendigvis et problem om man spiser kjøtt til fest i ny og ne, slik man gjorde før i tiden - men slik man gjør det i dag er ikke bærekraftig. Hvordan skal en slik omlegging skje? Jeg tror det vil skje ved en sosial og kulturell endring, der mange mennesker beveger seg bort fra (rødt) kjøtt som sådan. Man skaper ikke en slik bevegelse ved å si at "jo, alle andre må slutte å spise kjøtt, men akkurat vi her i Norge, VI trenger ikke gjøre det". Man skaper en slik endring ved å promotere et vegetar-basert kosthold, på bekostning av det kjøttbaserte kostholdet.

    ----

    Når alt dette er sagt er det klart viktigst å gjøre noe med storfe-produksjonen. Skal ikke klage hvis Norge beholder en del sauer, men legger ned all biffproduksjonen og gjør det dyrt å importere storfekjøtt fra utlandet også.
    Her er det faktisk en del ting jeg må protestere mot, Olav E.
    ....
    Beitedyr er gratisarbeidere som kan aktiveres planmessig for å bidra til større karbonfangst og er sannsynligvis langt bedre i så måte enn noen Mongstadmånelanding.
    Takk for gode argumenter og linker, Hardingfele, Skal få lest den nyeste forskningen du henviser til før jeg kommenterer den. Har lest en del internasjonal forskning på beiting og karbonopptak, men denne siste norske studien er interessant, fordi konklusjonen ser ut til å bryte med en del andre studier fra andre land. Skal lese!
     

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    15.280
    Antall liker
    19.352
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    14
    Det er sterkt ønsket politikk i Europa og USA å få opp fødselstallene, hvilket også ligger bak motstand mot abort, prevensjon, osv.
    Ja, dessverre - og på meg virker det like vanskelig å endre det som å globalt kunne enes om miljøtiltak og endringer som monner.

    I tillegg må vi bli flere og arbeide mer, i følge Erna.
    Inger isolert høyresak det der. Det er vel få partier i Norge som går i bresjen for at vi bør bli færre. Det at vi i tillegg må arbeide mer/lengre er det flere som støtter - med de samme argumenter og motiver.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Kjøt er miljøvennleg, berre det vert produsert på rette måten.
    Vi har store beiteareal i Noreg som kan utnyttast optimalt ved beiting av sau og geit. Desse dyra klarer seg godt utan kraftfor, om vi tilpassar talet på beitedyr med næringsgrunnlaget.

    Motsett er det ikkje råd for oss å ete gras og sitkagran, og karbonfangsten av desse artane er langt mindre enn biotopar som t.d. myr.

    Transporten av billeg kjøt frå utlandet hit til våre detaljistar er også langt mindre miljøvennleg enn å konsumere kortreist og lokalprodusert mat. Og kvaliteten treng ikkje vere spesielt dårleg heller.

    Ei kjempeutfordring er å skaffe berekraftig for til oppdrettsfisken. Men det finnest alternativ til soya, det berre kostar mykje meir.

    Vi bør vel redusere kornkonsumet her i landet, ettersom vi har få område utanom Trøndelag og ein del av Austlandet som eignar seg til kornproduksjon. Men poteter er då godt, det og...
    Det faller meg litt emosjonelt vanskelig å argumentere mot dette, merker jeg. Sauehold er jo en viktig del av den norske kulturen og kulturhistorien, og jeg har selv tilbrakt omtrent alle mine barndoms somre på en sauegård i Hardanger. Men likevel mener jeg at dette er et område hvor vi etter hvert bør se noen ubehagelige ting i øynene. Tre momenter:

    1) Sauer raper og slipper ut metan. Det er ikke et marginalt problem.

    2) Det andre er at utmarken ville gro igjen dersom det ikke var beitedyr der. Ingenting tyder på at det ville føre til mindre karbonopptak - alle seriøse studier som har blitt gjort tyder på at karbonopptaket øker på den måten. Ja, det finnes folk som hevder det motsatte, men den grundige forskningen på dette er relativt entydig.

    3) Det tredje momentet handler for meg om dette: Vi trenger desperat en global omlegging bort fra kjøttproduksjon. Det er ikke nødvendigvis et problem om man spiser kjøtt til fest i ny og ne, slik man gjorde før i tiden - men slik man gjør det i dag er ikke bærekraftig. Hvordan skal en slik omlegging skje? Jeg tror det vil skje ved en sosial og kulturell endring, der mange mennesker beveger seg bort fra (rødt) kjøtt som sådan. Man skaper ikke en slik bevegelse ved å si at "jo, alle andre må slutte å spise kjøtt, men akkurat vi her i Norge, VI trenger ikke gjøre det". Man skaper en slik endring ved å promotere et vegetar-basert kosthold, på bekostning av det kjøttbaserte kostholdet.

    ----

    Når alt dette er sagt er det klart viktigst å gjøre noe med storfe-produksjonen. Skal ikke klage hvis Norge beholder en del sauer, men legger ned all biffproduksjonen og gjør det dyrt å importere storfekjøtt fra utlandet også.
    Her er det faktisk en del ting jeg må protestere mot, Olav E.
    ....
    Beitedyr er gratisarbeidere som kan aktiveres planmessig for å bidra til større karbonfangst og er sannsynligvis langt bedre i så måte enn noen Mongstadmånelanding.
    Takk for gode argumenter og linker, Hardingfele, Skal få lest den nyeste forskningen du henviser til før jeg kommenterer den. Har lest en del internasjonal forskning på beiting og karbonopptak, men denne siste norske studien er interessant, fordi konklusjonen ser ut til å bryte med en del andre studier fra andre land. Skal lese!
    Problemet er at dagens landbruk motarbeider prosessene som bevirker at mikrolivet i jordsmonnet kan ta opp karbon. Bruk av herbi- og pesticider dreper mikrolivet og gjør jorden moldfattig (karbonfattig) og død og man får ikke til karbonfangstprosessen som mold ellers kan bevirke.

    I historisk tid har den beste molden vært svart, og det skyldes karbonopptaket som bygger humus. (I Ukraina hadde man flere meter med slik mold, før man begynte å ødelegge den med svært landbruksmaskineri og sprøytemidler).

    Det aller beste vi kan gjøre er å tvinge landbruket til å gå over til jordbearbeiding som gjør at mikrolivet begynner å fange karbon igjen. Heldigvis kan man redde død matjord på noen år, man kan til og med vaksinere den med mikrolivkulturer fra levende matjord, tilsette kompost og organisk materiale og begynne å bygge opp igjen moldstrukturene.

    Det er et fascinerende felt som jeg bruker mye tid på siden jeg tror dette kan være en klimakrumtapp. Men momentum i landbruket er på industri og kjemi og det vil ta tid å snu dette.

    Her er en liten reiserapport:

    Matt Raven, deltagare och om forskare på Michigan State University, delade med sig av lite intressant statistik. Han jobbar både praktiskt och teoretiskt med matens miljöpåverkan, imponerande för en forskare. Han har på sin försöksmark byggt mängden organiskt material i jorden från 1 % till 6 % bara på några år, med hjälp av noga planerat bete för att få kor, gräs, mikroliv och fotosyntes att jobba åt samma håll. Han fnös också åt den vedertagna idén med att jorden når ett jämnviktsläge av kol efter en viss tid, och kolinlagringen då avtar, då han pratar om att matjorden snarare växer i omfång. Idag mäts mängden organiskt material i jorden på ca 30 cm, och det krävs knappast en raketforskare för att räkna ut att plantor med rötter på 3-25 meter lagrar kolet från fotosyntesen djupare än så. Dessutom bygger det organiska materialet, som nedtrampat gräs och växtdelar, på jordlagret ovanifrån.

    https://blogg.gronagardar.se/2018/1...HIj9RVSbsOJWr8E96eRqUiD5V6p9V3T-FB2FpYwf8o824
    Når arter vokser i god jord trenger røttene dypt ned. Røttene bytter karbohydrater fra planten mot næringsstoffer i jorden (med mycorrhiza-sopper) og det er dette som får karbon ned i jordsmonnet, i tillegg til at rotstrukturen blir igjen, når planten dør/høstes.

    På Jæren har man så dårlig jord at gulrotens røtter kun trenger 30-40cm ned. Men de kan gå så dypt som over to meter, om de får sjansen.

    Carrot-mature jpg.jpg
     
    Sist redigert av en moderator:
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Agronomen Øystein Haugerud har i flere år arbeidet for å øke bevisshet omkring levende vs død matjord. Moderne landbruk har drept matjorden, ved at alt mikroliv og alle jordbakterier er utryddet. Jorden er granulær, uten bindemiddelet som humus utgjør. Den er utsatt for avrenning, den er pakket tett sammen pga tunge landbruksmaskiner og den er næringsfattig. Egentlig tjener den kun som et medium røttene kan holde seg fast i, mens de mottar næring fra kunstgjødselet som spres på åkeren. Det naturlige næringsopptaket fra levende matjord finner ikke sted. Det er derfor grønnsakene våre har mistet næringsinnhold etterhvert som bruken av kunstgjødsel er blitt utbredt, i tillegg til bruken av sprøytemidler.

    Her er den trausteste filmen jeg har sett om emnet. Haugerud forklarer forskjellen på død og levende matjord. Den levende prøven er tatt fra et område rett ved siden av åkeren som den døde kommer fra, men der har man ikke sprøytet, gjødslet og kjørt traktor ...

     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.865
    Antall liker
    9.806
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Føler ikke at sauerap og kupromp er det værste.

    NRK melder;
    Mengden drivhusgasser i atmosfæren har nådd nye høyder, melder Verdens meteorologiorganisasjon. Den gjennomsnittlige konsentrasjonen av CO2 økte i fjor. De fant også en økning av klorfluorkarbongassen KFK-11, selv om den er internasjonalt forbudt.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Føler ikke at sauerap og kupromp er det værste.

    NRK melder;
    Mengden drivhusgasser i atmosfæren har nådd nye høyder, melder Verdens meteorologiorganisasjon. Den gjennomsnittlige konsentrasjonen av CO2 økte i fjor. De fant også en økning av klorfluorkarbongassen KFK-11, selv om den er internasjonalt forbudt.
    Kineserne fusker når deg gjelder CFC-gasser. De bruker mengder av materialer som avgir CFC i bygningsisolasjon, i sin akselererte bygging av tomme byer (65 millioner leiligheter står tomme).

    Jeg er spent på CO2-innholdet i april neste år, når det vil nå topp. Den nordlige halvkulen har mest landflate og mest plantevekster som står for fotosyntese. Pga ekstremtørken i år ble fotosyntesen sterkt begrenset og det bør gi et større hopp enn normalt i CO2-andelen. April er den måneden der denne er høyest. Da har atmosfæren fått ekstra tilskudd av CO2 fra bruk av fossil energi og plantene på den nordlige halvkulen kommer ut av vinterdvale og begynner å ta til seg CO2 igjen.
     
    Sist redigert av en moderator:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn