Hardingfele
Æresmedlem
^ Og det er den enkle forklaringen på forskjellen i sykdomsbildet mellom nordmenn og svensker i arbeid.
Nå var min påstand at det ser ut til å være svært enkelt å få seg en sykmelding helt uavhengig av om det faktisk er behov for den. Hvordan du får dette til å bli at man skal kutte sykepengene eller bare ta seg en jobb får stå for egen regning.Ja, det er jo en rekke ressurssterke personer som ser på syke slik. De er ikke syke, bare later som. I deres verden er det jo best å bare kutte sykepengene. Folk kan bare ta seg en jobb, noe de må gjøre når de står der uten inntekt.
Det er regjeringen som kommer til den slutningen. De har kuttet pengene til folk på AAP, cold turkey. Arbeidsmninister synes det er gledelig for med kuttet så kommer folk seg i arbeid.Nå var min påstand at det ser ut til å være svært enkelt å få seg en sykmelding helt uavhengig av om det faktisk er behov for den. Hvordan du får dette til å bli at man skal kutte sykepengene eller bare ta seg en jobb får stå for egen regning.Ja, det er jo en rekke ressurssterke personer som ser på syke slik. De er ikke syke, bare later som. I deres verden er det jo best å bare kutte sykepengene. Folk kan bare ta seg en jobb, noe de må gjøre når de står der uten inntekt.
Det jeg synes er interessant og problematisk er at sykefraværet i Norge fortsatt er tilnærmet dobbelt så høyt som i Sverige og antall uføre en tredjedel høyere enn i Sverige. Vi betaler utrolig mange for ikke å jobbe. Jeg kan ikke se noen annen forskjell mellom landene enn at de økonomiske ordningene for sykmelding og uføretrygd er langt bedre i Norge enn i Sverige. Alt annet er likt. Det er selvsagt synd på disse utarmede svenskene som knuges under åket av en blåblå regjering... hei, vent nå litt...hva med å heller diskutere hva som foregår i Norge, Asbjørn.
Fakta er at vi har en arbeidsminister som jubler over at AAP og Uføre-tallene går ned, og sier at det er gledelig at folk nå kommer i jobb, samtidig som hun får klare rapporter på at disse ikke kommer i jobb, men havner på sosialstønad (i best fall).
Du later som om dette ikke er noe problem, fordi Sverige. Synes du det er uproblematisk at 1000-vis av nordmenn nå har mistet inntekten samtidig som de er for syke til å finne og stå i jobb?
Jeg er enig i at det er svært problematisk at arbeidsstokken i Norge ser ut til å være så utrolig syk og svak. Men regimet i Sverige er ikke akkurat snilt etter de senere års mer og mindre brutale endringer. Sverige har valgt å bruke store summer på andre samfunnskostnader, innvandring og sannsynligvis en del kostnader knyttet til kriminalitet, mens Norge bruker mer på forebygging, som f.eks. sykmeldinger. Rett eller feil, men i Sverige har en diagnose en spesifisert tid på seg, deretter er du definert som frisk, og da skal det en del til å få forlengelse. Har du fått brystkreft (uten spredning) får du 3 uker fra operasjonstidspunkt. Og deretter er du frisk.Det jeg synes er interessant og problematisk er at sykefraværet i Norge fortsatt er tilnærmet dobbelt så høyt som i Sverige og antall uføre en tredjedel høyere enn i Sverige. Vi betaler utrolig mange for ikke å jobbe. Jeg kan ikke se noen annen forskjell mellom landene enn at de økonomiske ordningene for sykmelding og uføretrygd er langt bedre i Norge enn i Sverige. Alt annet er likt. Det er selvsagt synd på disse utarmede svenskene som knuges under åket av en blåblå regjering... hei, vent nå litt...hva med å heller diskutere hva som foregår i Norge, Asbjørn.
Fakta er at vi har en arbeidsminister som jubler over at AAP og Uføre-tallene går ned, og sier at det er gledelig at folk nå kommer i jobb, samtidig som hun får klare rapporter på at disse ikke kommer i jobb, men havner på sosialstønad (i best fall).
Du later som om dette ikke er noe problem, fordi Sverige. Synes du det er uproblematisk at 1000-vis av nordmenn nå har mistet inntekten samtidig som de er for syke til å finne og stå i jobb?
https://www.nettavisen.no/na24/ny-rekord-321000-nordmenn-far-ufretrygd/3423339794.html
https://www.nettavisen.no/na24/--har-gjort-oss-dobbelt-sa-syke-som-svenskene/3603332.html
Spør en fastlege om hvordan det der egentlig funker.Det er en utbredt misforståelse at man kan sykemelde eller trygde seg selv. Legen sykemelder og NAV i samråd med lege trygder. Man bør heller konsentrere seg om hvorfor så mange flere nordmenn enn svensker er syke fremfor å mistenkeliggjøre de syke.
Kanskje du kan forklare?Spør en fastlege om hvordan det der egentlig funker.Det er en utbredt misforståelse at man kan sykemelde eller trygde seg selv. Legen sykemelder og NAV i samråd med lege trygder. Man bør heller konsentrere seg om hvorfor så mange flere nordmenn enn svensker er syke fremfor å mistenkeliggjøre de syke.
Det at sykefraværet innen helse og omsorg er høyere enn hos andre grupper har sin forklaring. Ja, terskelen for å holde seg borte fra jobb er lavere enn i andre yrkesgrupper og det er bra. Hvis du som svak 90-åring hadde fått ditt daglige stell av en forkjølet og hostende pleier hadde nok noen reagert. Sitter du trygt og godt isolert på et kontor så kan du snufse og hoste så mye du vil uten å risikere å smitte noen.Vi har en svært stor økning av unge trygdede her til lands, og at sykefravær i Norge er større enn de fleste land, er også uomtvistelig. Det har vært gjort noen undersøkelser på fordeling av dette, men uten at man tilsynelatende har brydd seg om resultatene, enn si forsøkt å gjøre noe med årsakene til problemene. Dersom jeg ikke har misforstått totalt, er det feks svært stort sykefravær inne helse og omsorg, men jeg har hittil ikke sett eller hørt om noen tiltak for å bøte på dette. Det er vel kjent at belastningsskader er et stort problem i omsorgsyrkene, men når det offentlige skal spare penger er gjerne omsorgssektoren blant de første stedene man kutter. Om norske unfdommer er latere nå enn fær, skal jeg avstå fra å mene noe om, men i min oppvekst var det utenkelig å legge seg hjemme på trygd. Når det er sagt, er man kanskje blitt for opptatt av utdannings og gradshysteriet her til lands, og det er også arbeidsgivernes skyld. Man trenger ikke en mastergrad for å være resepsjonist i en bedrift - eller noe lignende...
Formelt er det selvsagt legen som sykemelder, men pasientens forventninger og ønsker veier nokså tungt i det regnestykket. Det er ikke veldig vanskelig å bli sykemeldt en stund om man selv mener at det behøves. Gjerne på diffuse vondter. Det er ikke så helt lett for en fastlege å si til pasienten at "Du sutrer. Kom deg på jobb" heller. Kronikkene jeg linket til er skrevet av praktiserende fastleger og beskriver hvordan de opplever den situasjonen. Den første er skrevet av en Bjørn Hansen, rådgivende overlege i NAV og nestleder i Norsk trygdemedisinsk forening. Mulig det gir kjendisstatus hos deg.
Eeeehhh...javel? Et par kronikker fra noen kjendisleger forklarer det hele, flott. Er det eller er det ikke legen som sykemelder?
Definisjonsansvaret er altså lagt til legene. Legene på sin side forholder seg imidlertid i liten grad til om en pasient har sykdom i medisinsk eller juridisk forstand når de skriver sykmelding. Det har utviklet seg aksept for en praksis der «alle» får sykmelding av legen hvis de selv mener at de trenger det.
En medvirkende årsak til legenes holdning kan være at NAV selv er påfallende uklar når sykdomsvilkåret omtales i kommunikasjonen med legene. NAV bruker begrep som helseutfordring, dårlig helse, diagnose, medisinsk årsak og andre uttrykk som kan virke som en omgåelse av begrepet «sykdom». Årsaken er nok delvis at det ikke er klart definert hva som menes med sykdom, men også at NAV ønsker å vende oppmerksomheten mot funksjon (les: friskhet), ikke sykdom.
Motivet er i så tilfelle godt, men det får den effekten at begrepet «sykdom» gis en svært vid betydning. Derfor kan man få sykmelding på bakgrunn av ganske normale symptomer og plager som kan følge med livets ulike utfordringer. Har du jobbet mye og er sliten, får du sykmelding. Har du kranglet med sjefen, er bekymret og sover dårlig, får du sykmelding.
Omfanget av potensielle sykmeldte øker altså betydelig, langt ut over dem som har medisinsk definert sykdom i klassisk forstand. NAVs utydelighet i begrepsbruken kan derfor ha den effekten at mennesker som i utgangspunktet har normale reaksjoner på normale utfordringer, blir definert som syke for å få sykmelding. Det er det motsatte av hva NAV jobber for.
Sitatet over er så presist som det kan få blitt.– Det er litt som å hive 30 stykker på havet for å se om én kan svømme. Selv om du har gjort så godt du kan, skal du likevel fornedres og få livet ditt ødelagt fordi det tross alt er en liten mulighet for at du er en av dem som bare kan ta seg sammen. Det er så grovt.
Svært godt innlegg fra en som kjenner personer som rammes. Les resten i linken over. Dette er det Høyre, FrP og Venstre som står bak, og arbeidsministeren er fornøyd med at 1000-vis av personer ender opp med 0, nada, ingenting å leve for.Advokat Anders H. Rosenberg mener Anniken Hauglie (H) viser en total mangel på handlekraft når hun ikke vil reversere innstrammingen i reglene for å motta arbeidsavklaringspenger.
Jens Marius Sæther, Dagsavisen
Publisert 17.12.2018 kl 08.35 Oppdatert 17.12.2018 kl 08.35
– Jeg har jobbet med trygderett i hele min yrkeskarriere. Dette er det groveste eksempelet jeg har sett på en fullstendig urimelig innstramming av regelverket.
Anders H. Rosenberg, som jobber i Advokatfirmaet Andersen, har lenge tenkt at han burde gå offentlig ut og si hva han mener om regjeringens innstramminger i regelverket for å motta arbeidsavklaringspenger (AAP).
– Jeg er oppriktig forbanna. Det regjeringen har gjort er helt hårreisende.
• Tobarnsmor Toya ville ut i jobb, endte på sosialen: – I år har vi ikke råd til julegaver
– Helt absurd
Gjennom flere saker har Dagsavisen beskrevet konsekvensene av regjeringens innstramminger i AAP-regelverket som trådte i kraft 1. januar. Makstida for å motta AAP ble kortet ned fra fire til tre år, og vilkårene for å få forlengelse er også kraftig skjerpet. Dette har ført til at mange mennesker som er syke og arbeidsuføre har mistet hele sin inntekt og må søke økonomisk sosialhjelp ute i kommunene.
– Dette regelverket gjelder ikke dem som kan friskmeldes eller avklares til arbeid. For dem har man egne regler om stans. Det gjelder heller ikke dem som bryter aktivitetsplikten, også for dem har man egne sanksjonsregler for stans. Dette regelverket gjelder derimot personer som Nav fortsatt mener er arbeidsuføre og syke og som ikke kan fratas ytelse på noe ordinært og saklig grunnlag. Da har man i stedet funnet på en tidsbegrensning for å ramme dem. Det er helt absurd at denne gruppen skal fratas sykdomsytelse, sier Rosenberg.
Han viser til høringsuttalene som kom forut for regelendringene, der det ble advart mot endringene.
– Statsråden sitter og ser på det som nå skjer og vil ikke gjøre noe. Det er feigt, og det viser en total mangel på handlekraft. En politiker med et minimum av respekt for velferdsstaten, kan ikke tillate at dette skjer.
• Nye Nav-regler: – Helt skandaløst at mange nå ender på sosialhjelp
– Det er så grovt
Han mener det ble gjort et elendig forarbeid i forkant av regelendringene.
– Man legger opp til at AAP-perioden skal være kortest mulig, samtidig som det fortsatt skal være et omfattende og langvarig løp for å bli vurdert opp mot uføretrygd. Her er det en fullstendig mangel på sammenheng. Disse ytelsene må nødvendigvis overlappe hverandre.
Advokaten viser til at det kan ta opp mot ti år å bli ferdig avklart for uføretrygd.
"Erstatningen skal dekke Skanskas økonomiske tap. Selskapet skal altså komme likt ut økonomisk som om det hadde fått tildelt og gjennomført kontrakten som endte opp hos italienerne."Interessant artikkel:
https://www.dn.no/samferdsel/togkonkurranse/borgarting-lagmannsrett/bane-nor/skanska-vant-mot-bane-nor-i-retten-etter-italiensk-togtrobbel/2-1-503445
Ifølge dommen fra Borgarting lagmannsrett skulle Condottes tilbud blitt avvist. Bakgrunnen er at de valgte en løsning for fjellforsterkning som ikke oppfylte minstkravene i konkurransegrunnlaget.
Retten finner at det var klart sannsynlig at Skanska ville vunnet kontrakten dersom Condottes tilbud hadde blitt avvist.
Bane NOR dømmes til å betale 273 millioner kroner i erstatning, samt Skanskas saksomkostninger på vel 2,6 millioner kroner.
Skal bli interessant å følge rettssaken som kommer når Sørlandsbanen tryner (eller kanskje før).
Blir det rødgraut så stilner det nok, selv om (når) de røde lager ordentlig graut. Og det hadde jo vært synd hvis bikkja slutter å bjeffe - han leverer jo bedre underholdning enn 'Huskestue'...blir spennende å se hvor høyt vaktbikkja bjeffer når vi får en røggrønnrustrød regjering igjen. har du nok tid og aviser finner man alltid noget at bjeffe over larson. uansett farve på drakta