Jeg lurer også på hvorfor du ønsker deg så raske dioder. Hva er fordelen?
Audiophile Musings: An Easy OPPO BDP-105 Modification
hei, les denne
Når han til slutt kvitterer med:
"If you want me to perform this mod on your OPPO, email me at philip at okstatealumni dot org"
mister jeg tilliten til hele mod'en...
Men man skal ikke avskrive det at optimaliseringer av power supply kan ha noe for seg i enkelte kretsløp. Men man må vite hva man skal måle og faktisk se på hva som skjer når men endrer noe.
For å si hva jeg mener om tema så er raske dioder ikke noe å strebe etter på noen måte i et 50Hz power supply. (SPMS er en helt annen greie og kan ikke sammenliknes).
Raske dioder gjør ikke annet enn å skape EMI trøbbel og er det ikke derfor "alle" hater switch mode supply??
50Hz (20ms) er så sakte at om diodene bruker 10ns eller 1000ns på å skru seg av og på spiller
ingen rolle.
Typisk så leder diodene i ca. 2ms og da det sier seg selv at om dioden bruker 0,00001ms eller 0,0001ms på å skrus seg av/på er helt ubetydelig.
Det som imidlertid redder situasjonen er funksjonen som (med vilje) er bygget inn i de raske diodene som heter "soft recovery". Dette gjør at diodene går tilbake til sperring litt
saktere enn raske dioder som ikke har det.
På bildet under ser vi at alle dioder fortsetter å lede litt etter at spenningen er reversert. (Dette kommer av at det fremdeles ligger ladninger i dioden som må fjernes før den sperrer helt)
Rød er vanlig diode, og grønn er "soft recovery". Vi ser også at reversstrømmen i "soft recovery" dioden er mindre og det kan nok hjelpe på en del i forhold til den høyere strømmen som skal til for å få en vanlig diode tilbake til sperring.
Konklusjonen er slik jeg ser det at vanlige dioder er godt nok, men at dioder med soft recovery kanskje kan ha en liten fordel på grunn av sin lavere reversstrøm. Raske dioder derimot har jeg ingen tro på.
I mod'en av OPPO-spilleren Spear_Eagle linker til så har han brukt en diode med "Very soft recovery behaviour" og man skal ikke se bort fra at det kan ha en positiv effekt.
Og nå til noe som er
mye mer interessant enn å kakle og krangle om hvilken diode som er best... Er ikke dette tech hjørnet??
De som har scop kan gjøre en svært enkel ting for å måle om man har noe rusk i likerettingen.
Man kobler bare på et høypassfilter som på skjema. C2 og R2 kan ha verdiene 1nF og 10k som vil gi -50dB ved 50Hz. Har man f.eks. 50V peak spenning vil dette bli redusert til: 50V -50dB = 160mV peakspenninger og man kan dermed stille skopet til et måleområde på 200mV (kanal A på skjema) og få med seg alt av detaljer. fra 10kHz og oppover. (PS. Med disse verdiene på C2 og R2 vil 10kHz vil være dempet med 5dB og 20kHz med 2dB)
OBS OBS! Skopet må jordes på en sekundærfase for å gjøre denne målingen, så pass på at C1 og R1 ikke er koblet til jord noe annet sted
etter likeretteren som har forbindelse med scopet.
Som dere ser på min simulering så får vi små pulser hver gang diodene skrur seg av. (Merk at fasen i målefilteret er snudd 90 grader)
Så i stedet for å
diskutere hva som er best og å
lytte etter hva som er best oppfordrer jeg alle til å gjøre denne enkle målingen på sine power supply. Jeg regner med at de fleste som henger her på tech hjørnet har et 1nF, en 10k og et scop liggende.
Jeg går ut i fra at alle (selvfølgelig) er enige om at pulser med minst mulig amplitude og stigetid er å foretrekke?