Kabler er åpenbart ikke av eksistensiell betydning … med mindre sterke følelser vekkes i vårt indre;-) Noen kan ha formulert noe, hevdet noe – noe som ikke er helt sant eller ufullstendig - og det må for hjertefredens skyld rettes opp i (fra et paternalt perspektiv).
Noen kabelprodusenter har åpenbart store avanser. I kabeluniverset må det antas at det eksisterer mange krefter på samme tid, slik som i all menneskelig aktivitet: Gode ideer, dårlige ideer, idealistisk holdning, grådighet, «lureri», smarthet, dumhet, kompetanse, inkompetanse, ekte undring, selvgodhet, sårbarhet, skråsikkerhet, lediggang … der det gis rom og mulighet for fortjeneste, siver det meste av menneskets vesen inn. Som mennesker forvalter vi egenskapen av å kunne forenkle, en egenskap vi trenger for å håndtere alle stimuli omkring oss. I sin mest radikale form blir den til sort eller hvitt, mot meg eller med meg, alltid og aldri. Forenklingens mekanisme fører også med seg en liten konspirasjonsteori når motsagt: Den annen part er kanskje mindre intelligent, upraktisk, mangler innsikt og erfaring, vektlegger feil, tenker feil, lytter feil, har feil utstyr eller er kanskje helt ute av stand til å forstå boklig kunnskap (eller åpenbare forskningsresultater)? Hva er det som får oss til å tro at våre egen oppfatning er den eneste riktige eller åpenbart riktige eller helt sikkert mest fornuftige oppfatning?
Selv er jeg en kabeltroende, hvis grupperingen må være enten «kabeltroende» eller «kabelskeptiker». En interessant observasjon er jo at for en kabeltroende som meg kan hele det tilbudte universet av kabler være av interesse, mens for «kabelskeptikeren» så lyder alle kabler likt så lenge kravet til god produktkvalitet er tilfredsstilt: Finner man denne kabelen er all søken og interesse for noe nytt over? For en «kabeltroende» derimot kan en ny kabel være den nye vinen. Men over tid går også de kabeltroende trett på kabeltesting, og finner sin kabel.
Som en kabeltroende ser jeg verden fra en kabeltroendes ståsted:
En observasjon er at alder spiller inn: De relativt yngre hører ofte forskjell på kabler, mange eldre i gamet ofte ikke – som et kjønnsskifte fra «kabeltroende» til «kabelskeptiker» med alder som tikker og går. Skyldes det mer innsikt eller dårligere hørsel? Eller irritasjon over at noen lar seg lure til å betale helt uanstendige beløp for en kabel? Eller at man med forankring i vitenskapen stoler mer og mer på blindtestingsregimet – og, beviselig fra dette regimet, avskriver sin hørsels mulige andre konklusjoner?
En løselig observasjon fra distanse er at (humre, dog ikke ment som en fornærmelse) at ingeniører (høy teknisk utdannelse) ofte inntar kabelskeptikerens mest avvisende holdning. Teknisk fagkunnskap er nærmest ensbetydende med kabelskeptisisme (og det er jo en viss logikk i det!) – men er det den kognitive koblingen til læreboken i hodet som viser seg helt dominant over hørselen, eller er deres lytterresultater (hørsel) faktisk helt i harmoni med teorien (eller eventuelt avvik 100% forklart ved Placebo)? Her kan det i alle fall anes et potensiale til en indre strid om sin forankring i livet om ørene ikke er på parti med måten signalføring er vitenskapelig forklart og formulert (dokumentert) – her skal man i så fall våge å gi avkall på sitt faglige jeg (og sitt omdømme) om ørene hører noe de ikke skulle!
En observasjon er at enkelte kabeltroende, og ikke minst kabelprodusenter, forklarer en kabels spesielle evner over andre kabler ved hjelp av teori de selv ikke forstår (helst noe med kvantefysikk). Når ingeniøren spør den kabeltroende om å forklare den helt unike egenskapen ved kabelen ved hjelp av tilgjengelig vitenskap og teori, da bør man ha en Nobelpris svanger i magen. Ingeniøren sier til den kabeltroende, her er min verktøykasse: Vennligst bruk mine verktøy til å forklare meg din erfaring og opplevelse! Kan du ikke, sier du, da eksisterer din opplevelse ei som noe som er relevant for andre (som en reproduktiv tilstand)! Men på et abstrakt refleksjonsnivå: bør vi forvente at lytteropplevelser/følelser fullt ut forklares ved hjelp av matematikk, teori og måleinstrumenter? Og selvsagt; hiver vi den subjektive lytteren ut av lytterommet, og kun måler lyd før den treffer lytterens øre, så forenkles sammenhengene, de gjøres mer målbare. Letes det etter forklaringsfaktorer kun der hvor det er lys for leting å finne?
Så her står da den kabeltroende: Et potensielt offer for kabelprodusenters grådighet, uten faglige bukser på, gjenstand for (varig) placebo effekt, en romantiker i kvantefysikkuniverset, men mest av alt: En utro mot vitenskapen! Og opp mot alt dette: En lytter som faktisk er villig til å tro på sine egne ørers erfaringer. Rasjonelt? Vel, en kabeltroende har vel den egenskapen at han/hun til syvende og sist stoler mest på seg selv og sin egen hørsel her i livet, fremfor hva vitenskap og andre måtte mene om hva ørene egentlig kan/bør/ikke bør høre. Og kanskje i dette ligger det også en dose romslighet; ved det at andre kan få lov til å høre akkurat det de hører, fordi det de måtte høre, er helt ufarlig for en selv og ens egen opplevelse??????
Om du er usikker på om du per tiden er en kabeltroende eller en kabelskeptiker (i polariseringens tidsnære ånd): Mål lengden på din høyttalerkabel, kjøp 1 stk lampettledning i samme lengde (usikker på farge!) og sett så denne inn til erstatning for eksisterende kabel i den ene av dine to høyttalere. Spill så av noe kjent musikk i dine kjente omgivelser, og gjerne noen større verk som tar litt tid. Er det noe forandring, noe som skaper uro i din lytteropplevelse? Lytt over noen dager. Bytt så tilbake til originalbesetning (noe som skjer med lyden? Ja, nei, tja?), eller også flytt lampeledningen over på den andre høyttaleren/kanalen. Har noe uro flyttet seg mer over på det andre øret? Min humørfylte hypotese er da således: Svaret på dette spørsmålet kan muligens si noe om din alder, din utdanning eller din kabeltilnærming??????
Hører jeg forskjell: jeg opplever å høre/ha hørt forskjell på høyttalere, forsterkere, cd-spillere, kabler, retning og også lengde på kabel, polaritet, rør (rør kan virkelig påvirke lytteopplevelsen!), demperemedier (coner vs. puter), luftfuktighet, støy på nett, opptakskvalitet/innspillinger. Noe skyldes forklarbare faktorer, andre kanskje ikke. Generelt må det sies at et lytteinntrykk er en sum av ekstremt mange faktorer som virker sammen, og man skal være ydmyk i sin tro på at man har identifisert kausalitet/årsakssammenheng. Men man prøver jo som best man kan …
mvh,
tom-a