Delefilteret til KEF 105 er er vel ganske grundig gjennomarbeidet, med bl.a. impedanskorreksjon, der det er god kontroll med samvirke mellom komponentene, de konkrete komponentvalgene og den lydkvaliteten som høyttalerne besitter. Det er ikke gitt at en «tilfeldig» «oppgradering» av det delefilteret vil gi en oppgradering av lydkvaliteten, og det er ikke gitt at ev. endringer i lydkvalitet vil behage ørene dine. På den andre siden så er det filteret 35 år og det er ikke utenkelig at f.eks. elektrolyttene i delefilteret kan ha godt av å bli skiftet.
Min generelle anbefaling om «oppgradering» av delefilter er å 1) beholde det originale delefilteret mest mulig ubesudlet slik at du enkelt kan gå tilbake til originalen dersom «oppgraderingen» ikke faller i smak (ev. bygge et nytt filter tettest mulig opp mot originalen), og 2) tegn og bygg helt nye delefilterseksjoner til de delene av delefilteret du vil prøve å oppgradere. Å beholde det originale delefilteret gjør det også enklere å selge høyttaleren dersom dette ev blir aktuelt i framtiden.
Når det gjelder delefilterkomponenter så er det på sett og vis valg mellom antatt/tilnærmet «lytefrie» komponenter, eller komponenter med en mer eller mindre «kjent» «hus-lyd» (hørbar forvrenging og andre hørbare avvik fra den ideelle komponenten - kondensator, motstand eller spole). Du må nesten selv velge hvilke retninger du ønsker å utforske, enten det er i retning av det lytefrie eller i retninger med en eller annen «fantastisk» «sound». Det kan også være verd å ha i mente at det finnes ikke ideelle komponenter annet en i teoretiske modeller, alle praktiske delefilterkomponenter har avvik fra den ideelle funksjonen til komponenten, og det er ikke alltid like åpenbart å på forhånd vurdere om konsekvensene kan være vesentlige eller trivielle. Og i tilfelle ev vesentlige konsekvenser om konsekvensene tiltaler øret eller det motsatte. Foruten preferanser, smak og behag, lyttevaner mm så henger det sammen med den konkrete høyttalerkonstruksjonen og det konkrete delefilterdesignet, og funksjonen i det konkrete delefilteret.
Ang de ulike komponenttypene :
- Kondensatorer: Vanlige polypropylenkondensatorer er stort sett lytefrie. Elektrolytter og polyesterkondensatorer er belemret med forvrenging, og kan ha en egenlyd som er mest markant i området rundt delefrekvens. Vær oppmerksom på at kondensatorer generelt sett har et rikt mangfold av «imperfeksjoner» - serie og parallellmotstand, serie induktans, potensielt frekvens og spenningsavhengig kapasitans mm. Ulempen med polypropylenkondensatorer er at disse fort blir store og dyre i store størrelser.
- Spoler: Luftspoler er stort sett lytefrie (gitt at en tar hensyn til seriemotstanden og at denne ikke blir for høy). (men orienteringen av spolene ift andre spoler og ev andre variable magnetfelt er kritisk for å minimere uhensiktsmessig samvirke). Spoler med kjerne (jern / ferritt) er i varierende grad belemret med forvrenging og hysterese. Alle spoler har «parasittiske» egenskaper som seriemotstand, paralell kondensator m.m. Verdiene på spolene (induktansen) med kjerne kan være vesentlig påvirket av strøm (metning av kjernematerialet). Også luftspoler blir store og dyre i store verdier med lav seriemotstand.
- Motstander: Vanlige trådviklede motstander er stort sett lytefrie. De er vanligvis
litt induktive (fungerer som en spole), men det er ofte helt uvesentlig i et «vanlig» delefilter (unntak forekommer). Metalloxid-, carbonkompositt- og tantalmotstander (for å ta et lite utvalg av populære typer)
kan være belemret med vesentlig forvrenging og egenlyd - bl.a. kan verdien på motstanden i vesentlig grad være spenningsavhengig. Alle motstander har «parasittiske» egenskaper som serie induktans og parallell kapasitans.
Her er noen tidligere tråder over temaet «oppgradering av delefilter».
https://www.hifisentralen.no/forumet/threads/delefilter-bygging-hjelp.97285/
https://www.hifisentralen.no/forume...lter-sb-acoustics-rinjani.97510/#post-3002633
https://www.hifisentralen.no/forumet/threads/kef-q550-oppgradering-i-delefilter.98154/
https://www.hifisentralen.no/forumet/threads/oppgradering-delefilter.94933/
mvh
KJ