Med surround mener jeg DD 5.1.Standard i dag via strømming er vel surround.
Har «bare» Netflix, og der, som både HBO og Disney sender surround.
Surround er gammelt, det fantes også på VHS, så i dag er det standard på filmer.
The history of surround
Analoge utganger er bare fordyrende på utstyr!Det er mange år siden jeg sist drev med dette og det har virkelig skjedd mye på teknikken. Så jeg har noen spørsmål rundt teknikken, så jeg håper noen kan svare på følgende:
- Er det et stort poeng å ha analog multikanal utgang på spiller og inngang på forsterker? Er det noen lydmessig fordel?
- Hvordan produseres 7, 9 eller 11 kanals lyd? Er det noe som tas fra 5.1 signalet og gjøres om i forsterkeren? Er det Atmos???
- Holder det med en HDMI kabel mellom spiller og receiver? Eller må man også ha en form for digitalt lydsignal?
Jeg har ikke spesielt greie på dette.
Tilleggsspørsmål: det virker som det har skjedd så mye de siste 10 årene, så det virker på meg som man ikke bør kjøpe eldre utstyr? Eksempelvis en Marantz UD5007 fra 2013 (ligger på 2500 brukt) kontra en nyere og billigere spiller fra hvem som helst? Det virker som den nyere har langt flere fordeler?
Så om jeg har forstått dette korrekt, Atmos er rett og slett at høydekanalene foran og bak legges på i forsterkeren? Eller er det også et signal fra selve filmen?Disney+ og Netflix sender til og med DAtmos, Det meste derimot er DD(+).
Atmos er ett lydspor som er mikset for seg og ligger på platen,eller streamen.Dersom du ikke har Atmos dekoding vil det gjengis som 7.1 eller 5.1.Så om jeg har forstått dette korrekt, Atmos er rett og slett at høydekanalene foran og bak legges på i forsterkeren? Eller er det også et signal fra selve filmen?
Har en slik selv, som jeg bruker til blu rays, bra spiller.Såvidt jeg klarer å se nå, så er en SONY BDP-S6700B til 1300 kroner mere enn nok for en nybegynner som meg!
4K-oppskalering er nok individuelt fra spiller til spiller, og TV til TV…4K-oppskalering - bare et poeng når man har 4K skjerm?
Dolby® TrueHD - bare et fancy ord for litt bedre lyd?
DTS-HD™ - bare et poeng om det er i filmen?
Er dette bare tull og null poeng å ta hensyn til, eller bør man ha det på en spiller?
Såvidt jeg klarer å se nå, så er en SONY BDP-S6700B til 1300 kroner mere enn nok for en nybegynner som meg!
As Onkyo's first ever 9.2-channel receiver, the TX-NR1007 combines network capability and advanced A/V processing with a myriad of surround sound speaker possibilities. For instance, you can use Audyssey DSX or Dolby Pro Logic IIz to create an expanded, more immersive 9-channel soundstage for games and movies....men har den 9.2? Du skriver jo selv at den har 5.1...
Så hva er da en 9.2 receiver med Atmos og en uten? De kalles begge 9.2 (evt. 7.2 eller 11.2). Hvordan kan den jeg linket inn være en 9.2 uten Atmos?Ok, jeg ser at den har 9.2, men ikke Atmos. Første tallet indikerer hvor mange høyttalere du kan drive, andre tallet hvor mange subber og tredje (som du ikke har) hvor mange 3d-effekt høyttalere. For eks. 7.2.2
Takk for det noe nedlatende svaret. De fleste oppgir med andre ord bare antall forsterkerkanaler i overskriftene. Man må altså se i Atmos beskrivelsen for å se antall Atmos kanaler. Eksempelvis så kan da en 9.1 receiver gjengi 7.2.4 Atmos kanaler. Got it!Nei, igjen... La oss ta for oss
9.2 - Ni hovedhøyttalere og to subber
7.2 - Syv hovedhøyttalere og to subber
11.2 - Elleve hovedhøyttalere og to subber
Ingen av disse har kanaler til Atmos, da ingen av de har 3d-høyttalrekanal. Disse over forteller bare at de har x-antall hovedhøyttalere og x-antall subber. Ingen av disse har noen 3d-kanaler.
Hvis nummer en (som du har) skulle hatt 3d-effekt så måtte den hatt to eller flere "desimaler" (hvis du forstår det) For eksempel
9.2.2 - Ni hovedhøyttalere, to subber og to 3d-høyttalere.
7.2.2 - Syv hovedhøyttalere, to subber og to 3d-høyttalere.
11.2.2 - Elleve hovedhøyttalere, to subber og to 3d-høyttalere.
"så måtte den hatt to eller flere "desimaler" (hvis du forstår det)"Nedlatende svar... (ja vel)... Da takker jeg for meg.
Det var heller jeg som var usikker på om jeg forklarte meg godt nok - og slett ikke rettet mot deg."så måtte den hatt to eller flere "desimaler" (hvis du forstår det)"
Så det var en helt normal setning å ta med? Javel, da beklager jeg misforståelsen og tar tilbake det hele. Takk for hjelpen så langt.
Takk for den avklaringen! Mulig jeg var litt vel hårsår også....Det var heller jeg som var usikker på om jeg forklarte meg godt nok - og slett ikke rettet mot deg.
Ser du skriver 10 stk høytalere - RX-A1080 klarer max 5.1.2 (7.1)Ting skjer fort.
Det ble en Yamaha RX-A1080 og en Sony BDP-S6700. Jeg fikk et tilbud som jeg ikke kunne si nei til. 7200 for begge er en ok pris, tror jeg. Men det er jo også mulig at kjøpesyndromet ble for sterkt for meg og at dette var en dum handel. Time will show. Skal kobles opp snart! Sammen med 10 stk Tannoy Arena og to subber!
Takk for alle tips!
Den har i tillegg noe som heter front presence, noe som jeg i min enfoldighet trodde var en slags ekstra greie som Yamaha hadde laget. Det blir 9 høyttalere. I tillegg til at jeg tenkte å bruk to Center høyttalere på eget effekttrinn. Om det blir bra, null peil! Men det er verdt et forsøk.Ser du skriver 10 stk høytalere - RX-A1080 klarer max 5.1.2 (7.1)
Modellen over, RX-A2080 klarer 5.1.4 eventuelt 7.1.2. Toppmodellen, RX-A3080 klarer 7.1.2 og 7.1.4 ved hjelp av ekstern effekt for de 2 siste.
Tror jeg... manualene er litt uoversiktlige.
Jeg har en tidligere modell av din nye, RX-A1030 - en receiver jeg er veldig fornøyd med.
Jeg tror du må velge mellom front presence, Atmos i tak eller back - kun et sett av gangen.Den har i tillegg noe som heter front presence, noe som jeg i min enfoldighet trodde var en slags ekstra greie som Yamaha hadde laget. Det blir 9 høyttalere. I tillegg til at jeg tenkte å bruk to Center høyttalere på eget effekttrinn. Om det blir bra, null peil! Men det er verdt et forsøk.
Ett rimeligere alternativ er Firestick 4K,fungerer bra til Disney+ og Tidal Atmos i hvert fall.Hvis man har allergi imot Apple produkter så er også Nvidia Shield et glimrende produkt som har Google TV i bunn og støtter alt av formater på bilder og lyd og god specs.
Argumentet med at «det bare virker» er grunnen til at jeg kjøpte Apple TV 4K i fjor.Relatert streaming (Netflix, Disney+, HBO osv) så er Apple TV 4K det enkleste. Plug'n'play - det bare virker. Alle fokuserer på å lage stabile app'er til Apple TV 4K også. I tillegg er det en fordel at Apple TV 4K automatisk switcher mellom SDR/HDR/Dolby Vision, samt avspillingsrate tilpasses kildemateriale (så slipper man pull-down problemer relatert bilderate).