Balle Clorin
Æresmedlem
Strømprisregimet er rett og slett offentlig ran av innbyggerne
Politikere ser ut til å trives ganske godt med det og regjeringen hadde i utgangspunktet ikke tenkt å betale noe særlig tilbake før det omsider sank inn at det ville blitt det eneste alle hadde snakket om hele vinteren og de ville fått en popularitet på ca 0%.Strømprisregimet er rett og slett offentlig ran av innbyggerne
Nei, den har omtrent ingen betydning for de langt fleste husholdninger og har nå utviklet seg til å bli en orkan i et vannglass grunnet en innføring som fremstår som fryktelig klønete og sett i ettertid kommer på et maks uheldig tidspunkt.Den nye nettleiemodellens effekt tariff vil ytterligere forverre situasjonen for hardt prøvede norske husholdninger.
Nja, nå er vel argumentet mer at noen av oss har kapasitet til å bære risikoen ved spot-avtale og en regnfattig periode, andre ikke. Hvis man har et lån på 4 mill tilsvarer 1500 kr ekstra utgift i måneden en renteøkning på 0,75 %. Om man ikke tåler det vil man ganske snart få et problem der også. Hvis man befinner seg i den øvre delen av inntektsfordelingen er denne risikoen også innenfor den politiske risikoen man må være forberedt på når AP/SP og SV tukler med trinnskattesatsene i sene nattetimer i budsjettinnspurten. Nå endte de opp med å finansiere valgløftene sine gjennom ekstraordinære strøminntekter fra vanlige folk heller enn generelle skatteøkninger, men et sted skal jo statens penger komme fra.Pradoksalt å se at høyrefolk tilsynelatende synes det er greit med en "ekstraskatt" på flere tusen i måneden, "for det har vi jo råd til" (skulle du mot formodning ikke ha råd til det, er det uansett din egen skyld og da kan du bare ha det så godt). Samtidig som politikken deres har vært skattelette til de som har mer enn de klarer å forbruke....
Det er et symptom på feilslått politikk at man må ty til sosialpolitiske virkemidler for at deler av befokningen ikke skal gå konkurs som følge av villet politikk.Selvfølgelig også riktig at det er vesentlig hvor mye Staten betaler tilbake til husholdningene av store økte inntekter. Foreløpig er det kun smuler og sånn vil det antagelig forbli.
Du kommenterer alt annet enn det jeg lurte på.Systemet funker akkurat som det skal. Det allokerer en tidvis knapp ressurs gjennom prismekansimen. Pris er heller ikke en relevant faktor i når det er "strømkrise" i Norge, den går på risikoen for å gå tom for elektrisk energi og det er man ikke spesielt bekymret for selv om fyllingsgraden er lav. Dersom målet var lavest mulig pris så måtte man bygd ut veldig mye mer slik at man alltid hadde overskudd og så hadde det blitt sløst noe jævlig - slik var det i gamle dager og det var grunnen til at kraftmarkedet ble deregulert, altså for å få en mer effektiv utnyttelse av ressursene. I 2020 er det estimert at rundt 15TWh ble sendt ut i havet fordi magasinene rant over, da skulle vi ideelt hatt enda mer eksportkapasitet enn vi har nå. I år isolert sett ville Norge vært mest tjent med å ha svært liten, om noen, eksportkapasitet. Blir neste år et tørrår kommer Norge til å trenge å importere ganske mye fra utlandet.
Om man ønsker noe ala garantert makspris til husholdningene så er det et politisk spørsmål. Uansett hvordan man løser det så vil Norge være avhengig av å være koblet på det store landet utlandet og avhengigheten blir stadig større om man skal tro prognosene fra NVE/Statnett da Norge er på vei mot redusert, om noe i det hele, overskudd av elektrisk energi. Og når det er for lite her i landet må det importeres.
De kommer nok til å klø seg en del i hodet på hva de skal gjøre og jeg tipper de også gruer seg til folk finner ut spriket mellom hva støtten så langt er solgt inn som og hvordan den faktisk fungerer. Vedum skulle "ta kontroll over strømmen", det kommer han nesten garantert ikke til å gjøre fordi han mest sannsynlig ikke kan selv om han skulle ville (noe det heller ikke virker som han egentlig vil, men det er en annen sak).
Vi har nå en rødgrønn regjering som egentlig ikke vil det heller. Om vi tar i morgen så tror sikkert folk at når spotprisen er 4 kroner kWh så har Støre & Vedum got you covered for ca halvparten av dette, men det har de jo ikke slik dette er lagt opp. Det kommer til å bli mye bråk. Gleder meg litt til å se SV/SP/AP prøve å forklare hvorfor det må være slik. Siden folk flest har en tendens til å bo i villa og det ikke er noen kobling mellom Elhub og skattedata så regner jeg med de sliter å komme rundt det på en måte de foretrekker.Det er et symptom på feilslått politikk at man må ty til sosialpolitiske virkemidler for at deler av befokningen ikke skal gå konkurs som følge av villet politikk.
Det vi trenger mer enn noe annet er en ny rase politikere som kan stoppe opp og si at de tok feil og gjør noe med det....
Det er vel ganske opplagt at knapt noen norsk politiker egentlig ønsker å endre den grunnleggende måten dette systemet fungerer på. Markedsmekanismen fungerer og gjør eksakt det den skal gjøre. Det er spesielt viktig i en omstillingstid hvor knapt noe offentlig byråkrati ville vært i stand til å tenke på alle sammenhenger og hensyn. Det løser seg via prismekanismen i markedet. NPM som faktisk fungerer. Det var jo en grunn til at modellen i sin tid ble enstemmig vedtatt i Stortinget, til og med SV’s og SP’s stemmer.Vi har nå en rødgrønn regjering som egentlig ikke vil det heller. Om vi tar i morgen så tror sikkert folk at når spotprisen er 4 kroner kWh så har Støre & Vedum got you covered for ca halvparten av dette, men det har de jo ikke slik dette er lagt opp. Det kommer til å bli mye bråk. Gleder meg litt til å se SV/SP/AP prøve å forklare hvorfor det må være slik. Siden folk flest har en tendens til å bo i villa og det ikke er noen kobling mellom Elhub og skattedata så regner jeg med de sliter å komme rundt det på en måte de foretrekker.
Politikere som innrømmer feil….. Da tror jeg vi må vente en stund.Det er et symptom på feilslått politikk at man må ty til sosialpolitiske virkemidler for at deler av befokningen ikke skal gå konkurs som følge av villet politikk.
Det vi trenger mer enn noe annet er en ny rase politikere som kan stoppe opp og si at de tok feil og gjør noe med det....
Jepp, med et lite unntak for deler av fjoråret hvor kraftprisen var helt ned mot marginal prodkost så kan man jo tenke tilbake på hvor mye man har betalt for kraften de siste 10-20 årene og så sikkert bli warm & fluffy ved å tenke på hvor mye man har bidratt til å fylle opp offentlige budsjetter med. Avgiftene kommer på toppen av dette igjen.Greit nok, men det har vært bekvemt å skylde på «markedet» og «private aktører» for at det blir sånn. Bah, humbug! (som det vel heter ved juletider)
Jeg har estimert at for meg så kan det ugjøre opp mot en femtilapp i måneden. Jeg bruker rundt 26.000kWh i året. I år ligger jeg an til by rekord siden det var temmelig kaldt i januar og også ganske kjølig nå i desember. To personer på hjemmekontor store deler av året gjør også sitt.Sitat fra brevet jeg fikk fra Elvia om den nye nettleien:
" Forbruksdata fra din strømmåler viser et årsforbruk på mellom 0 og 8.000 kWh. En typisk kunde i denne gruppen vil kunne få en prisøkning på 25 kroner i måneden uten å gjøre noen endringer."
Betyr dette på noen som helst måte økonomisk ruin for meg? Kommer jeg til å koke kaffe midt på natten?
Kongeriket Norge («Norge») og Det forente kongerike Storbritannia og Nord- Irland («Storbritannia») (heretter felles referert til som «partene» og i entall som en «part»),
Dette er vel mildt sagt å sette ting på spissen. De aller fleste forbrukere får vel avregnet strømmen for en måned om gangen. Hvis spotprisen for hele desember for en forbruker nå blir kr. 2.00 + mva er det denne prisen du blir belastet for alle kW/timer du har brukt i desember, uansett om den har kostet kr 0.90 elle kr.4.59. pr time.Soleklar ny prisrekord mandag – strømstøtten dekker bare en liten del
Døgnprisen i Sør-Norge mandag er 311 øre/kWh, og høyeste timepris er 459 øre før avgifter. På tross av regjeringens strømstøtte må kundene betale over 5,60 kr/kWh på det dyreste.www.europower-energi.no
Hvis støtten gjaldt time for time, ville prisen i ekstremtimen i morgen blir redusert fra 625 øre til rundt 357 øre/kWh - inkludert nettleie og avgifter.
Støtten regnes imidlertid ikke time for time. Utgangspunktet for støtten vil være en gjennomsnitts pris gjennom måneden. Den vet vi ikke før måneden er slutt, og det vil være RME som regner ut gjennomsnittet basert på timepriser.
Støttebeløp 50 øre/kWh
Vi vet altså ikke hva støtten blir i desember, men vi kan bruke døgnprisen i Sør-Norge så langt for å få en idé om hvordan støtten vil slå ut.
Gjennomsnittlig døgnpris så langt i desember er 161 øre/kWh før avgifter. Som nevnt er innslagspunktet i støtten 70 øre/kWh. Staten vil altså betale 55 prosent av 91 øre gitt at 161 øre blir stående som et snitt for desember.
Staten vil med de forutsetningen dekke 50 øre/kWh i desember. Regnestykket er 55 prosent av 91 øre. Kundene slipper også å betale moms for dette beløpet, så støttebeløpet er i praksis 62,5 øre/kWh.
Så kan vi gå tilbake til den dyreste timeprisen i morgen på 459 øre/kWh. Gitt at staten dekker 50 øre/kWh i desember, betyr det at kundene må betale 409 øre/kWh i denne ekstremtimen.
Så må vi legge på nettleie og avgifter, og sluttsummen blir da rundt 562 øre/kWh.
Budskapet fra regjeringen har vært at staten betaler halve regningen over 70 øre/kWh, men når man legger inn alle forutsetningene i ekstremt dyre timer, så ser man at støtten utgjør en ganske liten del av sluttsummen.
Nei så godt som alle har timesavregning. Man betaler prisen for forbruk den faktiske timen.Dette er vel mildt sagt å sette ting på spissen. De aller fleste forbrukere får vel avregnet strømmen for en måned om gangen. Hvis spotprisen for hele desember for en forbruker nå blir kr. 2.00 + mva er det denne prisen du blir belastet for alle kW/timer du har brukt i desember, uansett om den har kostet kr 0.90 elle kr.4.59. pr time.
Gjennomsnittsprisen på månedsfakturaen er en oppsummering av forbruksvektede timepriser. Hvis du bruker mer de timene prisen er høy vil du se en høyere gjennomsnittlig timepris på fakturaen, og motsatt.Dette er vel mildt sagt å sette ting på spissen. De aller fleste forbrukere får vel avregnet strømmen for en måned om gangen. Hvis spotprisen for hele desember for en forbruker nå blir kr. 2.00 + mva er det denne prisen du blir belastet for alle kW/timer du har brukt i desember, uansett om den har kostet kr 0.90 elle kr.4.59. pr time.
Her kan man se hvor mye man får igjen. Snittet for desember blir nok høyt, kanskje rundt 170-180 øre pr kW. For meg blir det rundt 2400 kroner, kanskje opp mot 3000 om galskapen fortsetter som nå. Ja takk. Vi med fastpris får spot snittpris som utgangspunkt. Så vi blir belønnet for å ha vært smarte.Nei så godt som alle har timesavregning. Man betaler prisen for forbruk den faktiske timen.
Stemmer ikke på min regning...november regning viser at jeg har betalt nøyaktig samme pris, spotpris kr 1,23 inkl. mva for alle kW/timer jeg har brukt...derfor er det ikke så interessant hva tid i november prisen var høyest/lavest.Nei så godt som alle har timesavregning. Man betaler prisen for forbruk den faktiske timen.
Prisen du får oppgitt på fakturaen din er forbruksveid, dvs det er forbruket pr time ganget med timesprisen delt på totalt forbruk. Du har ikke betalt en konstant pris selv om jeg kan skjønne hvorfor du tror det basert på fakturaen din. Poenget er at denne prisen omtrent garantert vil være høyere enn den faktiske snittprisen for måneden siden ditt forbruk er høyere i de dyrere timene på dagtid enn i de rimeligere timene på natten.Stemmer ikke på min regning...november regning viser at jeg har betalt nøyaktig samme pris, spotpris kr 1,23 inkl. mva for alle kW/timer jeg har brukt...derfor er det ikke så interessant tid i november prisen var høyest/lavest.
Er fullstendig klar over dette..derfor prøver vi her å styre slike ting lading av el. bil og vask av klær/tørketrommel til tider på døgnet med lavest pris.Gjennomsnittsprisen på månedsfakturaen er en oppsummering av forbruksvektede timepriser. Hvis du bruker mer de timene prisen er høy vil du se en høyere gjennomsnittlig timepris på fakturaen, og motsatt.
Tipper vinterens store tema blir "hvorfor 55%"? Spesielt siden det var lekket ting som 2/3 og ulike innslagspunkt. Jeg lurer genuint på hvilke avveiinger som faktisk er gjort i de interne debattene om dette. Nå fremstår det litt som "hva kan vi slippe unna med mens inntektene fosser inn". Staten har i praksis redusert oppsiden sin med 55% vs husholdningene og så kommer riktignok det offentliges egne økte kostnader til fratrekk og også det at mye av inntektene blir igjen i kommuner og fylkeskommuner og ikke tilfaller staten. Det kan bli en krevende pedagogisk øvelse om det skulle eskalere ytterligere og jeg blir overrasket om siste ord i denne saken er sagt.Forøvrig er det 55% som gjelder nå, SV fikk gnålt til seg 5% ekstra.
Men det skulle ikke ha noe å si siden du tror du betaler samme pris for alle kWh gjennom måneden. Da ville det være ett fett om du forbruker på dagtid eller om natten.Er fullstendig klar over dette..derfor prøver vi her å styre slike ting lading av el. bil og vask av klær/tørketrommel til tider på døgnet med lavest pris.
Vi har da gjort en bra innsats med å fordele forbruk over hele døgnet her hos oss. Havner 9 øre under gjennomsnitt for alle timene for hele november..Men da får vi også mindre støtte /fratrekk etter en nye ordningen.Prisen du får oppgitt på fakturaen din er forbruksveid, dvs det er forbruket pr time ganget med timesprisen delt på totalt forbruk. Du har ikke betalt en konstant pris selv om jeg kan skjønne hvorfor du tror det basert på fakturaen din. Poenget er at denne prisen omtrent garantert vil være høyere enn den faktiske snittprisen for måneden siden ditt forbruk er høyere i de dyrere timene på dagtid enn i de rimeligere timene på natten.
For november er jeg fakturert 142 før påslaget mens den faktiske snittprisen for månden er 133. Jo større pristopper det er på dagtid vs natten jo større vil dette avviket bli. Det blir ikke veldig mye penger av det forsåvidt, men det er en grei måte for staten å spare litt refsjon på. Ganget med antall husholdninger som omfattes så blir det ganske mye for det offentlige utav det.
Men du skjønne inkosistensen i det at du driver med dette og samtidig mener du betaler en flat pris pr kWh hver måned?Vi har da gjort en bra innsats med å fordele forbruk over hele døgnet her hos oss. Havner 9 øre under gjennomsnitt for alle timene for hele november..
Hva tror du er smertegrensen for opprør da? Vedvarende priser på 3-4 kroner, eller orker folk enda mer? Ja, det kan bli interessant. At folk i det hele tatt har funnet seg i dette siden i høst, er jo en god indikator på hvor velbemidlet nordmenn flest er.Tipper vinterens store tema blir "hvorfor 55%"? Spesielt siden det var lekket ting som 2/3 og ulike innslagspunkt. Jeg lurer genuint på hvilke avveiinger som faktisk er gjort i de interne debattene om dette. Nå fremstår det litt som "hva kan vi slippe unna med mens inntektene fosser inn". Staten har i praksis redusert oppsiden sin med 55% vs husholdningene og så kommer riktignok det offentliges egne økte kostnader til fratrekk og også det at mye av inntektene blir igjen i kommuner og fylkeskommuner og ikke tilfaller staten. Det kan bli en krevende pedagogisk øvelse om det skulle eskalere ytterligere og jeg blir overrasket om siste ord i denne saken er sagt.
Poenget mitt var at en faktureres ut i fra et gjennomsnitt, og ja jeg vet godt hvordan dette regnes ut..noen får timer med høy pris hadde da ikke hatt så mye å si i forhold 744 timer/mnd. Nå blir dessverre disse dyre timene flere og flere..Da blir også støtten en får høyere og garantert høyere enn 50 øre + mva pr.kW så var overskriften på dette oppslaget. Hva med alle timene til nå i desember med timepriser på rundt 1.20 som da skulle gi en støtte på 25 øre + mva. disse vil da kanskje bli avregnet ved månedsslutt med en støtte på 60-80 øre /kW + mva hvis prognoser fremover slår til.Men det skulle ikke ha noe å si siden du tror du betaler samme pris for alle kWh gjennom måneden. Da ville det være ett fett om du forbruker på dagtid eller om natten.
Lite håp for det , når dette holder for å bli Olje og energiminister…hun har ikke løftet en finger for å hjelpe «folket»Det er et symptom på feilslått politikk at man må ty til sosialpolitiske virkemidler for at deler av befokningen ikke skal gå konkurs som følge av villet politikk.
Det vi trenger mer enn noe annet er en ny rase politikere som kan stoppe opp og si at de tok feil og gjør noe med det....
Tja, det er en noe broket forsamling som hisser seg opp over dette om dagen. Noen fordi det genuint kan velte famileøkonomien, andre fordi det er noe man kan hisse seg opp over. Om jeg ikke husker helt feil er han advokaten som fronter den Fjesbokgruppa med hundretusener av medlemmer den samme fyren som kjøpte naboleiligheten av vår på Frogner. Den var på 180 kvadratmeter og ble pusset opp til ambassadørresidensstandard. Da det ikke ordnet seg med bygging av heis (det er i 4. etasje og etasjene på Frogner er høye) så ble den omgjort til kollektiv med 6 eller 7 soverom som leies ut så det er neppe de tusenlappene ekstra han må ut med som er grunnlaget for harmen. Med lite forbehold om at jeg husker feil ang hvem dette er, det er en del år siden.Hva tror du er smertegrensen for opprør da? Vedvarende priser på 3-4 kroner, eller orker folk enda mer? Ja, det kan bli interessant. At folk i det hele tatt har funnet seg i dette siden i høst, er jo en god indikator på hvor velbemidlet nordmenn flest er.
Har ikke lest CV’n hennes før nå, men steike. Det er eksakt ingen ting der som tyder på at hun har noen som helst kvalifikasjon for jobben hun er satt til.Lite håp for det , når dette holder for å bli Olje og energiminister…hun har ikke løftet en finger for å hjelpe «folket»
- Universitetet i Bergen, bachelor i kultur- og samfunnsvitensskap, mellomfag i sosiologi og litteraturvitenskap, delfag i kvinne- og kjønnsteori 1996-2003 (Hadde foreldrepermisjon 1997-1998)