Audiophile-Arve
Æresmedlem
Pen og småfix løysing. .
Utifra bildet du viser av de, så er det ingenting som tyder på at de gir virkelig høyfrekvent diffusjon (over 4-5KHz). Det kreves små brønner. Det meste av såkalte diffusorer til konsertsaler har ofte store kompromiss. Akustikk kommer som regel i andre rekke, selv om man ikke skulle tro det når vi snakker om konsertsaler. Man går gjerne for det som fungerer greit nok.RPG diffusorer har en matematisk beregnet funksjon og er lagd bevist med forskjellige høyder på spilene for å fungere over et breiere frekvensområde, men jeg kjenner ikke til prosjekteringen for dette rommet. De har nok en dårligere funksjon nedover i frekvens, men trur nok at i øvre mellomtone og oppover vil dette fungere bra. Skal ta noen flere bilder av rommet etter ferien for å se løsningene som er gjort ellers i rommet.
Regner med du sikter til bilde du la ut. Det er ikke noe dybde i de som tilsier diffusjon langt ned i frekvens. Skal du ha diffusjon ned til 200 Hz, så kreves det seriøst dype diffusorer. Modffusor og Modffractal er 23 cm dybe og har høy diffusjons koeffisient ned til 400-500 Hz. Og det baler fort på seg mye ekstra skal du helt ned til 200 Hz. Sannsynlig at de virker ned til maks 1000 Hz med diffusjonSå spiler av denne typen med 5 cm isolasjon bak bør fungere bra som diffusjon fra ca 200Hz til 4000Hz?
Da er jeg spent på om selve scenen blir konstruert annerledes en resten av rommet. Kan hende at de bruker andre løsninger der.
Disse spilene er blitt montert på alle vegger i full høyde.
Interessant men absolutt ingen informasjon å finne om akustiske egenskaper.Hei!
Fin løsning du har valgt. Her et produkt som er mye enklere montere, men har samme effekt:
https://www.facebook.com/Omramming/...4NTY2MzoxMDE1NzM4NDQzMzMzNTY2NA/?id=586385663
Trenger man det da?Interessant men absolutt ingen informasjon å finne om akustiske egenskaper.Hei!
Fin løsning du har valgt. Her et produkt som er mye enklere montere, men har samme effekt:
https://www.facebook.com/Omramming/...4NTY2MzoxMDE1NzM4NDQzMzMzNTY2NA/?id=586385663
-BB-
Det er jo en klart enklere løsning å gå for ferdige plater som dette og de akustiske egenskapene vil helt sikkert fungere bra. Som jeg også skrev i innledningen er det nærmest umulig å finne nyttig informasjon om effekten av slike akustiske tiltak før man prøver. Så skal det jo også tas estetiske hensyn og alt blir enda vanskeligere.Hei!
Fin løsning du har valgt. Her et produkt som er mye enklere montere, men har samme effekt:
https://www.facebook.com/Omramming/...4NTY2MzoxMDE1NzM4NDQzMzMzNTY2NA/?id=586385663
Skulle gjerne budd slik, men det er ikkje mitt hus.Stilig. Jeg har fått med meg litt av dette huset. Er det ditt?
Kva er best av akustisk av
a) akustikkhimling som på bilde A (i frå "Villa Tromsø")
b) akustikkhimling som på bilde B (MML sin himling)
c) eller ein med taket delvis dekka av gode akustikkprodukt i frå produsentar som RPG eller Vicoustic?
Foto A:
Vis vedlegget 565385
Foto B:
Vis vedlegget 565386
Reint estetisk og mhp. WAF så synes eg at MML sin løysing er den finaste.
Å fjerne ett gipstak er ingen formidabel oppgave og effekten er absolutt definerbar, der er det ingen usikker effekt, det kommer ene og alene av dybden av absorbenten. Akustikk er ikke noe hokus pokus, det er for det meste bestemt av matematikk. Jo dypere absorbent du har med rett gjennomstrømningshastighet jo bedre demping får du. Det er ikke noen spesiell teori med akustikk det er bare igjen matematikk, og det finnes utrolig mye reell info om løsningenes virkning. Dype absorbenter virker mye mye mye bedre enn grunne.Det er mulig at man teoretisk kan få en fin effekt av dette. Son jeg har skrevet om tidligere, finnes det svært lite reell info om slike løsninger. Jeg valgte derfor å kopiere eksakt en løsning jeg hadde hørt. Som alle forstår er det jo en formidabel oppgave å fjerne et gipstak, usikker effekt og derfor en helt uaktuell problemstilling.
Hyggelig at min tråd var til inspirasjon! Jeg får faktisk regelmessig forespørsel angående byggingen og jeg tolker det dithen at det fortsatt ikke er så lett å finne god informasjon om dette. Et flott rom du har laget og jeg ser at du brukte mye av de samme løsningen jeg benyttet, Hvordan opplever du akustikken?Litt gammel denne tråden, men tenkte å dele litt info fra mitt prosjekt. Her har jeg hentet mye inspirasjon fra trådstarter, så stor takk til @MML
Bygget hus i 2015/2016 og fikk laget et ekstra rom på ca. 24kvm som fremtidig hjemmekino rom. Dette rom ble kun isolert og brukt som "roterom" helt til høsten 2020. Med årene, så ser en at sine to små gutter på 2 og 6 år har behov for mer lekeplass innendørs og jeg begynte å planlegge rommet som et lekerom og fremtidig hjemmmekino rom.
For hjemmekino delen, så ble det lagt opp for å kunne ha et fullverdig Dolby Atmos 7.2.4 oppsett i fremtidig skjult i veggen.
Takhøyde i rommet er fra 2.4 - 3.1m, der taket var isolert og dampsperret fra før under bygging. Her ønsket jeg ikke å punktere dette, så taket ble lektet ned 10cm.
Etter nedlekting, så fikk jeg lagt opp rør for elektrisk, spottkasser, svakstrøm og laget 4stk høyttaler kasser i taket, strategisk plassert.
Taket ble så kledd med 50mm tykk Rockfon Industrial lydabsorbsjonsplater og tak ble kledd med en sort lydtransparent høyttaler duk av god kvalitet.
Målet mitt var å ha spiletak siden dag 1, så det ble bestilt inn 440m med 28x48mm ubehandlet eikespiler.
Disse ble så finkuttet i hver ende, oljet med Osmo Hardvoksolje (Terra farge), der olje ble tørket av med en klut ca. 10 min etter påføring.
Dette var ikke gjort på noe timer for å si det slik, men er kjekt å kunne sette et eget særpreg på ting.
Før eikespilene ble montert, så ble veggene kledd. Her ønsket jeg ikke gips eller MDF panel, så valget fallt på Walls2Paint. Disse er helt ok og montere, men kommer kun i 2.4m lengde, så pussing og sparkling så jeg fort måtte påberegnes i etterkant. Skjøtene er ikke usynlig, så ikke helt som reklamen sier...
Eikespilene ble så montert i tak med ca. 11mm klaring. Elektrisk dykkerpistol med 70mm lange spiker ble brukt. To mann på 7,5t, så var tak ferdig.
Den store jobb med pussing og sparkling startet, men pga. arbeidslyst, jobb og andre prioriteringer, så ble prosjektet videre satt på vent sent på høsten i fjor.
Jeg startet så igjen på prosjektet etter sommerferien 2021. Vet ikke hvor mange timer jeg har brukt på sparkling, pussing og maling, men ble ferdig til slutt.
Tingen med Walls2Paint, er å pusse skjøtene først, sparkle, pusse minst 2 ganger. Deretter 3 strøk med maling og skjøt er usynlig. På utvendige hjørne, så brukte jeg slik gipshjørne remse og skjøter over 2.4m ble brukt papirremse på. En formidabel jobb, men er slutt resultatet som teller.
For belysning i tak, så var det lagt opp spottkasser tidligere og jeg valgte å montere spotter rundt alle vegger i rom. Siden skulle bruke Phillips Hue, så kan jeg jo bare deaktivere spot der en ikke ønsker lys i etterkant. Å finne sorte GU10 rammer var ikke fullt så enkelt i et begrenset utvalg, men fant noen fra Noxion.
For stikkontakter, så gikk jeg for sorte Elko Pluss kontakter overalt. Strømkurser ned til dette rom er 2 x 16A, en til lys og diverse stikkontakter og en til selve "hjemmekino" veggen.
For å slippe unna litt sparkling og pussing, så tenkte jeg litt på tapet istedenfor på ene vegg. Her kom jeg over en tøff tapet i premium kvalitet fra Photowall.
Denne passet både for et lekerom og fremtidig hjemmekino rom syntes jeg. Tapet ble bestilt på mål, 5.6m x 3.1m og kom ferdig kuttet. Denne fikk jeg og fruen limt opp på 2-3 timer og syntes det ble vedlig stilig. Fordi om aldri hadde tapesert før, så går takken til Youtube for gode instruksjoner.
For gulv, så ønsket jeg hverken parkett eller laminat, så valget fallt på teppe i velour. Gikk for en premium type fra Golvabia og veldig mykt og gå på.
Til gulvlister osv, så valgte jeg også for ubehandlet eik som jeg oljet inn likt som med taket. Prisen for disse var jo nå 6 ganger dyrere enn hva jeg ga for eikespilene i fjor, så fikk sjokk når skulle bestille for å si det slik.
For akustikken sin del, så er det veldig behagelig, men har en lang etterklangstid på et par sekunder på høye lyder. Dette kommer nok av rommets former som utbedres med å få noe på veggene og ting inn i rommet. Nå blir det å fylle det opp med leker og lage til en liten TV krok for de små, men rommet er allerede populært hos store og små.
Bilder som følger nedenfor
Ingen er i tvil om at dype absorbenter er bedre enn grunne, men jeg tror vi må være enige om å være uenig om det å fjerne 30kvm gipstak er en stor eller liten jobb - helst mens livet skal gå som normalt og familien fungere i stuen under byggingen.. Jeg har også skrevet en del om premissene for mitt prosjekt i begynnelsen av tråden. Dette er ikke et lytterom, selv om det er lyd av to greie anlegg i rommet. Du må gjerne starte en egen tråd for å diskutere dette ytterligere.Å fjerne ett gipstak er ingen formidabel oppgave og effekten er absolutt definerbar, der er det ingen usikker effekt, det kommer ene og alene av dybden av absorbenten. Akustikk er ikke noe hokus pokus, det er for det meste bestemt av matematikk. Jo dypere absorbent du har med rett gjennomstrømningshastighet jo bedre demping får du. Det er ikke noen spesiell teori med akustikk det er bare igjen matematikk, og det finnes utrolig mye reell info om løsningenes virkning. Dype absorbenter virker mye mye mye bedre enn grunne.
Jeg mener du har valgt riktig, jeg gjorde samme beslutning når jeg skulle lage kino i mitt da nyinnkjøpte hus. Det ble bygget som ei vanlig stue med normale løsninger og deretter behandlet for å få det som ønsket til hjemmekino og lytterom.Ingen er i tvil om at dype absorbenter er bedre enn grunne, men jeg tror vi må være enige om å være uenig om det å fjerne 30kvm gipstak er en stor eller liten jobb - helst mens livet skal gå som normalt og familien fungere i stuen under byggingen.. Jeg har også skrevet en del om premissene for mitt prosjekt i begynnelsen av tråden. Dette er ikke et lytterom, selv om det er lyd av to greie anlegg i rommet. Du må gjerne starte en egen tråd for å diskutere dette ytterligere.
Ok var bare innspill....Ingen er i tvil om at dype absorbenter er bedre enn grunne, men jeg tror vi må være enige om å være uenig om det å fjerne 30kvm gipstak er en stor eller liten jobb - helst mens livet skal gå som normalt og familien fungere i stuen under byggingen.. Jeg har også skrevet en del om premissene for mitt prosjekt i begynnelsen av tråden. Dette er ikke et lytterom, selv om det er lyd av to greie anlegg i rommet. Du må gjerne starte en egen tråd for å diskutere dette ytterligere.
Romklangen blir jo betydelig dempet uansett.I mange henseender kan jeg ikke forstå at dette virker eller hvordan dere opplever at dette virker? Har man grunn demping vil det jo bare EQ'e rommet, å fore ned taket 10cm uten å ta av gipsplatene f.eks som er så mye arbeid?!?!?, for å få en 30-40cm demping istendenfor 10cm, det er jo bare molbo united? Så man har gjort alt det arbeidet for å dempe rommet, men har valgt å ha giåsplatene igjen i taket, stemmer det? Stemmer det virkelig? Plate vegg eller tak er nå hva det er? Godt mulig eg er en jævli stor idiot men ikke på dette punktet...
Selv om tynn demping gir et ulinært resultat og åpenbart ikke er like bra som bredbåndet demping, så vil det allikevel være mye bedre enn et rom som bader i flutter-ekko og refleksjoner. Og det samme kan man si om spiler. Det gir ingen skikkelig diffusjon og kan ikke sammenlignes med ekte diffusert energi, men er uansett bedre enn bare reflekterende flater.I mange henseender kan jeg ikke forstå at dette virker eller hvordan dere opplever at dette virker? Har man grunn demping vil det jo bare EQ'e rommet, å fore ned taket 10cm uten å ta av gipsplatene f.eks som er så mye arbeid?!?!?, for å få en 30-40cm demping istendenfor 10cm, det er jo bare molbo united? Så man har gjort alt det arbeidet for å dempe rommet, men har valgt å ha giåsplatene igjen i taket, stemmer det? Stemmer det virkelig? Plate vegg eller tak er nå hva det er? Godt mulig eg er en jævli stor idiot men ikke på dette punktet...
Det blir en avveining mellom hva som er praktisk mulig og akustiske egenskaper. Til større dybde, til bedre blir det. Problemet er jo at de færreste kan lekte ned taket "en halvmeter" og man må finne et kompromiss. Jeg brukte 10 cm som i praksis var uproblematisk hos meg siden takhøyden var økende til 3,70. Med flatt tak på 2,40 er det jo ikke mye å gå på.Hva er årsaken til at lektene er tykkere enn platene?
Jeg har gipshimling i stuen og har planer om å bygge spiletak. Jeg synes denne løsningen ser fin ut, men er redd den bygger mer enn hva jeg ønsker. Er det noen som vet om det finnes duker eller tekstiler som vil kunne redusere klangen noe?