Littebittegrann hifirelatert først: Ole Jan ringte. Armtårnene var ferdige. Han skulle hjem og spise, så tilbake til farsgården og jobbe videre med floren. Han kunne ta tårnene med til Gavlen, så kunne jeg sveipe innom og hene dem der.
Gavlen er 3 km fra tkr Towers, og jeg kom dit litt før ham:
Det går på frem med grindabygget. Kledningen er kommet på. Det er tydeligvis en uskrevet byggelov som sier at alle våningshus på Vestlandet skal ha liggende bordkledning, mens alle driftsbygninger skal ha stående kledning....Den eneste forklaringen jeg har funnet, er at det ofte ble brukt hunved på driftsbygningene, og den var lettere å sette opp stående. Hvis det er noen som har en bedre forklaring, er jeg nysgjerrig.
Vinduene kjente jeg igjen. Sist jeg så dem, hadde Ole Jan akkurat mekket dem sammen selv i verkstedet sitt.
Foran floren lå det digre hauger med dråpeskifer. De skulle opp på taket i nærmeste fremtid.
Egentlig skulle det være heller på taket. Problemet var at hver eneste helle veide godt over 100 kilo, og han hadde ikke ork til å løfte dem opp og legge dem på. Løsningen ble å kjøre til Sogn og kjøpe et parti med dråpeskifer.
Det gamle høystålet hadde nå fått tak og vinduer.Under høystålet var det plass til krøtterne, tre kyr og en kalv eller to. Det var raudkoller det gikk i:
Et bilde av en vestlandsk raudkolle, bare for å vise hvor små de er. Det skai ikke store plassen til for å holde en to-tre stykker.
Fikk ikke tatt bilder i fjøset, det ble for mørkt. Gulvet der besto av noen enorme skiferheller, ca. 180x80. Hentet med båt fra Hardanger. Hvordan de hadde fått dem i land og inn i floren overgår min forstand.
Ole Jan. En snekker av rang. Og en tradisjonalist. Alt arbeidet har han gjort selv, med hjelp fra framilien sin. Han fortalte at den gamle floren, som han nå har bygget upp igjen etter gamle tegninger, hadde stått der i flere hundre år.
Etterpå drakk vi kaffe.
Litt vanskelig å lese, men Ole Jan fant denne innskriften på veggen i våningshuset, i den eldste delen. Far hans og onkelen hadde signert direkte på den gamle tømmerveggen og dekt det til med presspapplater da de renoverte huset i 1945. Denne delen av huset var fra rundt år 1700, og var blitt flyttet fra det gamle klyngetunet på Gavlen.
Rett utenfor dodøra hadde han hengt opp Jesus, som han hadde kjøpt av misjonsforeningen på Foldnes da bedehuset der ble omgjort til grendahus.
Jada.
Neste byggetrinn blir å få opp den gamle smia igjen, selvsagt i grindabygg. Hele utrustningen ligger lagret på låven på Foldnes.
Jeg er faktisk nesten stum av beundring. Og alt dette har han bekostet og utført selv. Han hadde søkt om litt tilskudd fra antikvariske myndigheter for gjenreisning av den gamle floren, men han hadde ikke blitt funnet verdig. Han var litt skuffet. Han sa at om det så bare hadde vært noen titusener, hadde han i hvert fall følt at arbeidet hans hadde vært satt pris på……
Mvh