Kanskje grafen jeg viste til sammenligner hva folk betaler per kilowatt-time, inkludert nettleie, avgifter og mva for norges del? Altså hva folk opplever at de betaler for strømmen?
Det snakkes vel sjelden om råvarepriser når f eks drivstoffprisene sammenlignes mellom ulike land?
Bensin har stort sett en markedspris over hele verden da det er en internasjonal handelsvare som er lett å transportere. Lokale avvik kommer stort sett av skatter, avgifter eller subsidiering. Så at drivstoff er spesielt dyrt i Norge er en ren politisk beslutning.
Litt usikker på hva grafen din viser for Tyskland - prisene til husholdningene har vært svært høye i Tyskland lenge, men det er på grunn av mye skatter og avgifter. Det har vært rimelig hefitg beskattet for å finansiere det grønne skiftet der og man kan langt på vei takke tyske forbrukere for den enorme teknologiske utviklingen, og dertil hørende prisfall, på vindturbiner. Det er de som har betalt mye av morroa der. Danmark er litt av samme greia forsåvidt.
Om vi ser bort fra skatter, avgifter eller mangel på sådan så er ikke prisforskjellene allverden. For en husholdning har det relativt lite å si om prisen er f.eks 40 eller 50 øre / kWh, for en noenlunde normal husholdning i enebolig utgjør det et par-tre tusenlapper i året. Om man derimot er kraftkrevende industri og skal bruke 5TWh så stiller saken seg noe annerledes. Som nevnt tidligere er det mye det at industrien er fritatt for elavgift som gjør norske kraft "billig" sammenlignet med andre steder. I tillegg tjener det offentlige Norge ganske mye på differansen mellom produksjonskost og hva kraften kan selges for. Det er, om vi ser på de siste årene, helt normalt at strømprisen har ligget 4-5 ganger over prod. kost.
At vi langt på vei har europeiske priser er også grunnen til at prisen stiger, til dels ganske mye, på vinteren her i landet. Det er ikke fordi at det er dyrere å tappe ned magasiner om vinteren enn om sommeren, men fordi verdien av råvaren er høyere da.