Wiim Mini har i løpet av det siste året seilt opp som en interessant streamerkandidat i budsjettklassen. Nederst i budsjettklassen for å være litt presis. Og da Hifisentralen inkluderte den i sitt sortiment sammen med et rikholdig utvalg av DACer, hodetelefonforsterkere og andre forsterkere fra Topping var det nesten uunngåelig å be om å få låne et testeksemplar.
Den nye Chromecast Audio?
Wiim Mini har på folkemunne fått et image som den nye Chromecast Audio - den vanvittig billige dongle-streameren som entret arenaen i 2015 som et litt uforklarlig lyn fra klar himmel, og forstyrret et eksklusivt marked for HighEnd-streamere. Og som forsvant nesten like uforklarlig i 2019 til manges fortvilelse, en forsvinning som har ført til at de selges på bruktbørsen for priser som ofte langt overgår opprinnelig nypris. Sånn er markedet.
Og det å definere Wiim Mini som den nye Chromecast Audio er på mange måter en forståelig fulltreffer, siden den både er omtrent markedets rimeligste streamer, og den har en formfaktor som kan gi sterke assosiasjoner til Chromecast Audio. Og samtidig er det en fullstendig skivebom, siden den er alt det som C.A. ikke var, og omvendt. For Chromecast Audio kan vel omtrent bare en ting, og det er å «caste» lyd via Google Cast. Og akkurat det er vel omtrent den eneste protokollen som IKKE støttes av Wiim Audio. Men bortsett fra det støttes det aller meste, inklusiv Airplay 2 og Bluetooth 5.2 som er nyeste versjon, med kodekene SBC og AAC. Både dette med Airplay 2 og AAC gir egentlig et fortrinn for iPhone-brukere fremfor Android, siden AAC er kjent for å i bedre resultat på iPhone enn på Androidmobiler flest. Men her er det sikkert betydelige variasjoner fra mobil til mobil.
Wiim Audio
Produsenten bak Wiim Mini heter Wiim Audio, og så er det en organisasjon som heter Linkplay som fremstår som produsent av økosystemet som Wiim Mini er en del av. Det har ikke lyktes meg å få visshet i om Linkplay har noe eierrelasjon til Wiim Audio, men de er i hvert fall en utvikler av et Appkonsept som er mer eller mindre felles for en rekke produsenter, men som likevel ikke er helt identisk. Jeg har selv stiftet tidligere bekjentskap med to andre apper der de samme produktene dukker opp som tilgjengelige objekter når Appen fyres opp. Det gjelder Audio Pro og Triangle AIO. Disse appene er nesten identiske og kompatible, men samtidig er d ikke helt identiske, og det kan lett oppstå noe bugs hvis du forsøker å mikse. Men det forhindrer ikke at jeg lyktes godt med å sette opp et multiromsoppsett med Wiim Mini sammen med Audio Pro C10 MkII, og det funket helt knirkefritt.
Men det er likevel viktig å merke seg at det er individuelle tilpasninger av appene for hver produsent, og her har jeg inntrykk av at Wiim Audio ligger helt i tet, et godt stykke foran de fleste andre. De har hyppige oppdateringer, og de nærmeste ukene og månedene både fremover og tilbake i tid er det oppdateringer av appen og/eller software i Wiim Mini ca. to ganger i måneden. Det vitner om et selskap som er veldig offensiv, og som har en god utvikling i sitt system.
Terrenget
Jaktterrenget for streamere med digital utgang i dette prissegmentet er egentlig ganske magert. I 2021 testet jeg en streamer fra Triangle som var veldig interessant. Den koster bare et par hundrelapper mer enn Wiim Mini, og har et eksklusivt kabinett som ser ut som den koster det tidoble. Og den rigget veldig flott som … ehhh… som topping på mitt Topping hodetelefonoppsett med D50S og A50. Og hadde det ikke vært for en begrensning i den digitale utgangen som på testtidspunktet var begrenset oppover til 16/44.1 ville den ganske sikkert ha blitt nektet utreisevisum etter endt test.
iEAST har også noen streamere i den rimelige enden av prisskalaen, og disse kan kanskje være alternativ? Uten å ha fått testet noen av dem blir det litt spekulasjoner. Beveger vi oss litt opp i pris er det naturlig å gløtte mot Yamaha sine MusicCastenheter, og vi testet WXC-50 sist høst med veldig bra resultat. Men denne koster rundt fire tusenlapper. Også Bluesound Node er gode og interessante streamere i den høyere enden av budsjettklassen. Eller kanskje det er mer riktig å definere den som tilhørende i nedre mellomklasse, med en prislapp på godt over seks tusen for siste versjon (4. gen – N130)? Og så med ikke underslås at du får litt ekstra funksjonalitet med både en WXC-50 og en Node, blant annet HDMI-ARC og muligheten for å bruke den som digital forforsterker.
Fysisk
Wiim Mini er en liten puck med en diameter på 69 mm, og en største tykkelse på 24 mm, der topp kuver litt opp på midten i det som fremstår som et highgloss minimalistisk betjeningspanel med en volum + og -, og en pil som fungerer som start/stopp. Det er også en liten LED på toppen som gir indikasjoner under oppsett. På undersiden er det en praktisk bred ring i et gummiaktig materiale som hindrer at Wiim Minien glir altfor lett.
Det er fire fysiske inn- og utganger på siden, plassert ganske samlet. Det er henholdsvis en USB-C for strømtilførsel via en 5 watt lader av typisk mobilladerkarakter. Ellers er det en optisk utgang og en 3,5mm analog utgang. I tillegg er det en 3.5mm analog inngang, der du kan koble til analoge kilder som kan formidles via streameren via en integrert AD-konverter.
I esken følger det med et rikholdig antall kabler av tilsynelatende god fysisk kvalitet. Allerede her kan det mistenkes at en vesentlig del av budsjettet er brent av - enda bra at det ikke i tillegg er brukt penger på en medfølgende strømforsyning.....
Les hele testen av Wiim Mini på Audiophile.no