Jeg har fått låne to hodetelefoner fra Focal sin HighEnd-kolleksjon, og kost meg stort noen uker. Først ut av testrapportene er testen av den rimeligste rene kablede – Focal Celestee
I perioden fra høsten 2020 til våren 2021 ble det lansert fire nye modeller fra Focal, og den siste måneden har det i tillegg kommet enda to nye modeller fra denne franske produsenten i Saint Etienne, nærmere bestemt den oppgraderte Utopia 2022 og den trådløse Bathys. De to modellene vi tar for oss i denne testserien er Celestee, som ble lansert i februar i fjor, og Clear MG som kom et par måneder senere. Disse to hodetelefonene blir også sammenlignet med Focal Elear i testløypa.
Focal sine HighEnd-modeller
Det var i 2016 Focal beveget seg over i HighEnd-land med sin hodetelefonsatsing. Før den tid hadde de hatt noen budsjett- og mellomklassemodeller, men det var først da Elear og Utopia kom i 2016 at de bevegde seg over i HighEnd-terreng. Litt moderat HighEnd med Elear, og heftig HighEnd med Utopia. Og det var vel kanskje spesielt Utopia som bidro mest til at Focal havnet i selskap med de aller største HighEnd-produsentene av hodetelefoner, selv om jeg personlig syns at Elear var minst like interessante på lanseringstidspunktet, prisen tatt i betraktning. Dette var opprinnelig basert på ganske flyktige lytteinntrykk på Hortenmessa i 2016, i nyere tid har jeg anskaffet et par brukte Elear som blir benyttet som et slags nullpunkt i denne testen.
Året etter at Utopia og Elear ble introdusert, lanserte Focal den tredje modellen Clear. Dette er en modell som av mange har blitt betraktet som det ultimate krysningspunktet mellom pris og lydkvalitet. Under lanseringen hadde den en prislapp som nærmet seg tjue tusenlapper, og var dermed i samme prisklasse som Sennheiser HD 800 S, som av mange har blitt betraktet som de ultimate dynamiske hodetelefonene under 20k, men som også har hatt en frekvenskarakteristikk som har fått mange til å se i andre retninger.
Med disse tre modellene greide Focal å etablere seg som et førstevalg innen dynamiske HighEnd hodetelefoner hos mange HeadFi entusiaster. De har selvfølgelig hatt mange konkurrenter, men flertallet i denne prisklassen har hatt andre driverkonsept enn dynamiske. Og dermed også typisk andre lydegenskaper.
Lukkede modeller
Frem til 2018 var alle HighEnd-modellene til Focal åpne hodetelefoner. Disse blir ofte foretrukket av audiofile HeadFi-entusiaster nettopp på grunn av sin åpne lydkarakter. De kan gi et stort perspektiv, og ha en god dynamikk. Den typiske ulempen med åpne modeller er samtidig ganske åpenbare. Lydlekkasjen til- og fra omgivelsene er stor, så de er ikke like godt egnet i settinger der du både skal være uforstyrret fra omgivelsene, og heller ikke ønsker at omgivelseslyd skal forstyrre musikklyttingen. I tillegg kan det i mange tilfeller være noe mer krevende å oppnå like god utstrekning i bassen med åpne hodetelefoner som med lukkede, siden driverne ikke får en samme drahjelpen fra «huset».
I 2018 kastet Focal seg ut i den første lukkede HighEnd-konstruksjon med modellen Elegia. De ble lansert høsten 2018, og lå i omtrent samme prisklasse som Elear. Elegia kunne vel betraktes som en lukket bror til Elear, noe som ble forsterket av at begge disse modellene spilte på den samme fargepaletten i sort og natur aluminium.
Den 4. mars så en ny lukket HighEnd dagens lys på en premiere hos Stereofil på deres 15-års jubileum. En liten prøvelytt servert av Isak Strand i Multirom AS ga et overbevisende inntrykk av at Stellia var en verdig kandidat til å fylle gapet mellom Utopia og Clear, med en prislapp som nå ligger på 37.495,-. På Stellia er det berylliumdrivere, samme materiale som er benyttet i flaggskipmodellen Utopia, som for øvrig kom i den oppgraderte versjonen Utopia 2022 tidligere i høst. Og høsten 2020 kom en tredje lukket modell i form av Radiance, en modell som er kjent for å være mer bassvillig enn både Elegia og Celestee.
Focal Celestee
Elegia fikk et ganske moderat livsløp, og ble erstattet av en ny modell allerede i februar 2021. De fleste hovedtrekkene fra Elegia er beholdt, men tuningen skal være noe annerledes. Også materialbruken på Celestee er klart mer premium enn på Elegia. Dette kommer vi tilbake til i et senere avsnitt....
Les hele testen av Focal Celestee i Audiophile.no