Hmm, mye salgsprat her. Kort fortalt, hvis det var mye tap i strømkablene så ville de blitt varme. Jeg har vært borti en korrodert skjøteledning, og der merket jeg temperaturendring hvis man kjørte en stor sag. Byttet ledning og problemet var borte. Hvis strømkablene dine ikke blir varme selv om du spiller høyt over tid, så behøver du ikke å bekymre seg over det problemet. Når det gjelder magnetfelt så gjelder fremdeles regelen med å krysse kabler med 90 grader, og vipps så har man ikke noen indusert strøm.Hei! Lenge siden jeg fulgte denne tråden, så har ikke lest de siste innleggene. Men tar opp et tema om strømkabler her, ut ifra noe jeg leste på lydglede.no sine sider. Der går det frem at strømtrekket fra strømkabler ikke er jevnt, men varierer ut ifra blant annet kondensatorer som står i de ulike apparatene. Kondensatorene trekker plutselig strøm når spenningen stiger over et visst nivå, for så å utlade igjen. Dette gjør behovet for lav motstand i strømkabler stort. Derfor bør det være en viss tykkelse på lederne og gode dielektrikum som ikke suger opp energi. Kommentaren under tar også opp at såkalt «skin effekt», dvs at strømmen kun går i ytterste deler av lederne, påvirker om solid core eller multi strand egner seg best til strømkabler. Jeg brukte før Blue Heaven strømkabel til Pioneer A-70DA, men fordi denne forsterkeren har to store kondensatorer i stedet for flere små, behøver den egentlig større strømtilførsel enn hva Blue Heaven er dimensjonert for. Jeg fikk derfor enda bedre lyd da jeg byttet til Burmester 2.5 strømkabel. Av samme grunn bør Red Dawn brukes inn til f eks strømfordeleren QB8 da den er laget for høyere strømtrekk enn Blue Heaven. Her er infoen jeg leste som inakustik står bak:
The big challenge for power cords are extreme current peaks. They are caused by the connected devices themselves through the conversion from AC to DC, since the capacitors of their power supplies can only be charged if the applied voltage is higher than that of the capacitors themselves - and that is only a brief moment in the voltage peak of the alternating mains voltage. What remains are current spikes up to needle-shaped pulses with a multiple of the rated current of the devices. Because the capacitors discharge until the next peak, this process is repeated 100 times per second at 50 Hz or 120 times per second at 60 Hz mains frequency. These extreme current peaks cause a whole series of unwanted effects. On the one hand, they cause substantial voltage and thus power losses in line and contact resistances. On the other hand, they cause strong magnetic fields which, due to their steeply rising edges, lead to significant skin effects even at the relatively low mains frequency. These reduce the effectively usable conductor cross-section. Furthermore, the magnetic field peaks disturb all other devices in their environment like small pinpricks. Particularly in demanding and dynamic passages in music, a great deal is demanded of the power supply and thus also of the mains cable.
Eller 10A... Vanlig kontakt man plugger i veggen er gjerne godkjent til 10A når det gjelder C13 og ikke så mye som 16A engang. 16A så må man ha C19 kontakt i andre enden, den som plugges i forsterker. Den kontakten man plugger i stikk er CEE 7/7 og den er godkjent opp til 16A i seg selv.Det er selvsagt helt korrekt.
Nå kobles de fleste apparater til maks 16A kurs. Da er det begrenset hvor kraftige kabler man faktisk trenger.
Man kan jo starte med lydtrykk i stua, f eks 85 dB i snitt.Men mange strømtullinger her inne som ikke skjønner forskjell på milliampere og mange hundre ampere ser det ut til da så.. De tror forsterker drar max fra veggen hele tiden tydeligvis, selv på tomgang.
Så du mener at vi kjøper "FETE" Cryotitanifiserte NASA-kabler til ingen nytte.....?Det er muligens en grunn til at varmgang i apparatkabler ikke er et stort problem i hifi.
Ikke om man ønsker en "sprøere" kabel, cryobehandlingen får kobberet til å oppføre seg litt som herdet stål. Det blir hardere, men får også en egenskap der det kan knekke lettere istedet for å bøye. Var vel også noen bilder i denne tråden tidligere av den mikroskopiske forskjellen på vanlig vs cryo.Så du mener at vi kjøper "FETE" Cryotitanifiserte NASA-kabler til ingen nytte.....?
@Kristian har høyttalere med 90 dB følsomhet og klasse D-forsterker. Hvordan ville det regnestykket sett ut da?Man kan jo starte med lydtrykk i stua, f eks 85 dB i snitt.
Så kan vi tenke oss høyttalere med f eks 87 dB følsomhet. Da går det 0,5 W i snitt pr side. Vi antar klasse AB forsterkere og 50 % effektivitet, så vi drar 2x1 W fra strømforsyningene. På primærsiden er det 230 V, sånn cirka, og P = UI, så 2 W/230 V = 0,0087 A i snitt.
Så kan man selvsagt anta 20 dB crest factor på toppen av snittet, og 105 dB i toppene, men mye av det vil leveres av energi lagret i trafo og glattekondensatorer, ikke rett fra stikkontakten. Og selv om det ble levert rett fra stikkontakten blir det 10x 0,0087 A = 0,087 A.
Det er muligens en grunn til at varmgang i apparatkabler ikke er et stort problem i hifi.
3dB forskjell, altså halvparten av effekten og det blir da halvparten av strømmen i det regnestykket da spenningen er en "konstant". Men med klasse D så blir jo effektiviteten nærmere 90%, så da går det nesten enda en halvering. Man snakker knapt nok om milli Amps... Noen og 20mA, og da drar man virkelig på.@Kristian har høyttalere med 90 dB følsomhet og klasse D-forsterker. Hvordan ville det regnestykket ut da?
Er lysetblinkerfenomenet et tegn på kvalitet på forsterker eller kan det være et tegn på at noe kan være defekt eller underdimensjonert? Hva tenker du? Er det viktigst med størst mulig trafo eller størst mulig kondensator for å beholde kvaliteten?Interessante regnestykker, men de virker litt vel teoretiske synes jeg. Hva skjer med effekt behov og strømstrekk ved drift av høyttalere med store elementer og kanskje store fasevinkler mellom strøm og spenning og lav imperans langt ned i bass området. Man trenger selvfølgelig ikke så store tverrsnitt på nettkabling som kjører 240V, men at man ser lyspærer variere i lysstyrke i takt med musikken på samme kurs som effekt forsterkere er vel ikke helt fremmed. Da er det straks mer en noen få mA det er snakk om.
Litt morsomt, da. Når man faktisk trenger strømkabler med stort tverrsnitt, så spiller man antakelig så høyt at de eventuelle lydmessige fordelene ikke akkurat er hørbare.Hvis lyset blinker pga en 100-200W forsterker, hadde jeg nok ringt en elektriker, men for gjengen som opererer med X antall 1,2-2 kW forsterkere og spiller mettall på konstant 120 dB ++, som enkelte hevder, så er vel ikke litt diskolys helt unormalt...
Så kan man jo også forsøke å ta inn over seg spektralfordelingen i musikk.... er ikke mange watt som utgydes fra 1kHz og oppover...
Fint for å sveise rust med sikkert...Litt morsomt, da. Når man faktisk trenger strømkabler med stort tverrsnitt, så spiller man antakelig så høyt at de eventuelle lydmessige fordelene ikke akkurat er hørbare.
Ingen bekreftelsestendens (confirmation bias) der, altsåMen, nå har det landet ett par nye Luna Orange Powerkabler, klar for avhenting oh ja jeg gleder meg i min enfoldighet fordi jeg vet, til tross for bortkasta penger, risikoen for å bli "damned by the League" og alt annet vil ...det gi en bedre hifi opplevelse "Keep on truckin" som kompisen bruker si det!
Vis vedlegget 885195
mvh
Näh, jeg har slått meg til ro med att den eneste jeg trenger overbevise er meg selv i mine valg, jeg er underlagt de samme fysiske lovene som de som ikke hører en dritt, da må jo jeg være heldig, som opplever forskjeller!...med hifi som hobby mener jegIngen bekreftelsestendens (confirmation bias) der, altså
For all del.Näh, jeg har slått meg til ro med att den eneste jeg trenger overbevise er meg selv i mine valg, jeg er underlagt de samme fysiske lovene som de som ikke hører en dritt, da må jo jeg være heldig, som opplever forskjeller!...med hifi som hobby mener jeg
mvh
Joda, litt men ikke ekstremt som hos visse...For all del.
Men akustikken ofrer du ikke en tanke?
Ja, det kan være likegodt, vi har forskjellige fokus.Näh, jeg har slått meg til ro med att den eneste jeg trenger overbevise er meg selv i mine valg, jeg er underlagt de samme fysiske lovene som de som ikke hører en dritt, da må jo jeg være heldig, som opplever forskjeller!...med hifi som hobby mener jeg
mvh
Nei, det kan bli litt vilt. Som du sier over her, det er en hobby. Man får finne ut hva man trives med og liker.Joda, litt men ikke ekstremt som hos visse...
mvh
Det er jo ikke veldig rart at man hører forskjell, AQ har den dårligste termineringen av kabler jeg noen gang har sett!Der er mange der gør grin med strømkabler, men jeg må sige, at kan man ikke høre forskel på sit anlæg, med forskellige strømkabler, er der nok mulighed for forbedringer. Det kan måske være fordi, at der er skod instalitionskabler og mange kontakter inde i væggen.
Desværre fik jeg dårlig vejledning i Hifiklubben angående Audioquest power kabler. Der er to typer. Source til de apparater der trækker lidt strøm. High Current til dem der trækker meget. 14 awg vist for Source og 11 awg for High Current.
Selv Audioquest anbefaler Source til apparater som Dac. Men hvis apparaterne har kraftig strømforsyning, er det hos mig en væsentlig forskel.
Min HD Audio, som har kraftig strømforsyning, lyder mere dynamisk med det kraftige Audioquest Dragon High Current 11 awg, end med Audioquest Dragon Source.
Det er jo ikke veldig rart at man hører forskjell, AQ har den dårligste termineringen av kabler jeg noen gang har sett!
De pluggene koster vel knapt nok 5,- fra kina-ebay om man er ute etter originale AQ plugger.. Pinglete Elko DCL plugger virker virkelig solide sammenlignet med hvilket som helst AQ produkt når man snakker om plugger.. At man i det hele tatt tør å ha slike produkter koblet til en 10A kurs, da snakker jeg om brannfare.
Hva skal forbedres om man ikke hører forskjell på strømkabler mener du? Sikker på at det ikke er en defekt på forsterkeren din som gjør at kabler har så store lydmessige forskjeller hos deg? Kanskje du har en dårlig konstruert forsterker der noe kan forbedres på strømsiden så slipper du å høre disse forskjellene på kabler i etterkant.
Å høre forskjell på strømkabler er IKKE et kvalitets tegn på en forsterker, sorry... Det er derimot et tegn på dårlig design dessverre.
Kanskje jeg dukker opp en dag (om jeg fortsatt er velkommen, sist skar bilen seg, ny nå) og tar med meg litt Luna´s (fortinnet kobber etter 1930 model) the devil is in the details...som det sies...Ja, det kan være likegodt, vi har forskjellige fokus.
For apropos ikke å ikke høre en dritt og lykke og sånn. Jeg hører veldig lett tonal ubalanse og artefakter, noe dere som bare tvinner kabler uheldigvis later til å være døve for, all den tid flere av dere ikke bryr dere om rommet, eq og slikt.
Live and lett Live!
Alltid velkommen!Kanskje jeg dukker om opp en dag (om jeg fortsatt er velkommen, sist skar bilen seg, ny nå) og tar med meg litt Luna´s (fortinnet kobber etter 1930 model) the devil is in the details...som det sies...
mvh
Takk!! Nydelig, det bruker jeg også fram til jeg får hente de nye nåAlltid velkommen!
Bare så det er sagt. Jeg bruker Supra Lorad rundbaut og brukte timevis på å rute og montere alle strømkabler ihh, Har jo også nylig kjøpt meg en McStrømboks. Føler meg temmelig hifi!
Du er velkommen innom om du har veien fordi, gjøre deg opp en egen mening om det funker eller ikkeNei, det kan bli litt vilt. Som du sier over her, det er en hobby. Man får finne ut hva man trives med og liker.
Spiller ikke spes høyt, tvert om egentlig, vil at det skal låte bra på lave/moderate nivåer, og det synes jeg ha oppnådd med valg av Kl A amp f.eks...sånn er det å leve i leilighetenLitt morsomt, da. Når man faktisk trenger strømkabler med stort tverrsnitt, så spiller man antakelig så høyt at de eventuelle lydmessige fordelene ikke akkurat er hørbare.
Det ligger latent i genepoolen vår og har vært bevist utnyttet i mange tiår innen reklame og produktutvikling. Apple er vel verdens største bevis på denne menneskelige svakheten hvor de sågar manipulerer sine ansatte og eksisterende kunder på det mest kyniske.Er jo ikke rart at hifi bransjen blir latterlig gjort! Finnes ingen bransje med så mange lettlurte mennesker
En del av hobbyen handler om estetikk og eierglede, noe handler om subjektive opplevelser og noe er underlagt fysikkens lover. Psykoakustikk er også et viktig tema. Så gjelder det da å ikke blande sammen hva som er hva.Det er like deilig hver gang noen tar fram regelboka og skal fortelle andre hva de skal eller ikke, oppleve av sin hobby, nesten så det er en hobby i seg selv å fortelle andre hva som er rett og "feil" men noen liker mora andre dattera osv osv....
mvh
I nevnte tilfelle var vel det elektriske anlegget i den eldre boligen litt underdimmensjonert i forhold til antall og størrelse på effekt forsterkerne, kombinert med høyttalere som hadde lav følsomhet.Er lysetblinkerfenomenet et tegn på kvalitet på forsterker eller kan det være et tegn på at noe kan være defekt eller underdimensjonert? Hva tenker du? Er det viktigst med størst mulig trafo eller størst mulig kondensator for å beholde kvaliteten?
Hva med induksjon/induktiv last, dette gjør også mye morsomt med lysene uten at det nødvendigvis trenger å gå de største strømmene.
Takk for omtanken Kalle...En del av hobbyen handler om estetikk og eierglede, noe handler om subjektive opplevelser og noe er underlagt fysikkens lover. Psykoakustikk er også et viktig tema. Så gjelder det da å ikke blande sammen hva som er hva.
Hvis man settet deg inn i en go-kart så virker 60km/t styggfort (for meg i hvert fall). I en bil oppleves det ikke raskt i det hele tatt, men farten er lik. Opplevd hastighet og målt hastighet vil ikke være det samme, og derfor bruker man objektive målemetoder når man arbeider i ingeniørenes verden. Når det gjelder salg derimot…