Skepsisen til seksuelle minoriteter har vært høy i Ukraina.
Under Pride-paraden i Kyiv i 2015 ropte motstandere at homofili er satanisme.
I en undersøkelse fra 2020 sa 69 prosent av ukrainerne at homoseksualitet ikke burde aksepteres av samfunnet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Men krigen endrer altså folks holdninger.
Krigen har skapt en
heltekultur i Ukraina. De nye heltene er soldatene.
Det har ført til at holdningene til seksuelle minoriteter også har endret seg, mener Oleksandr Zhukan.
– Når folk forstår at det også er homofile i forsvaret, blir også de helter. Dette er med på å endre hvordan ukrainere tenker om homofile generelt.
Men det er også en annen viktig grunn: Vladimir Putin.
Politiker: Putin er homofobisk
Inna Sovsun er politiker. Hun representerer Holos, det minste opposisjonspartiet i den ukrainske nasjonalforsamlinga.
Sovsun tror at den russiske presidenten er en viktig årsak til at ukrainere er blitt mer positive til seksuelle minoriteter.
De siste årene har Putin lagt seg på en stadig hardere linje når det gjelder homofile. I fjor ble det forbudt å fremme «propaganda om ikke-tradisjonelle seksuelle forhold».
I dagens Ukraina prøver folk å distansere seg fra Russland så mye som mulig, sier Sovsun. Når folk ser hvor homofobisk Putin er, tar de avstand fra dette, mener hun.
– Putin har gjort sitt beste for å sette likhetstegn mellom europeiske verdier og homorettigheter. Når folk nå omfavner europeiske verdier og europeisk integrasjon, tenker folk at dette også innebærer rettigheter for homofile fordi det var en del av Putins propaganda i mange år.
Får ikke gifte seg
Men krigen har også vist hvordan skeive soldater blir diskriminert i dagens Ukraina.
I Ukraina får ikke homofile og lesbiske lov til å gifte seg. De har heller ikke mulighet til å registrere forholdet sitt. Det betyr at skeive soldater ikke har de samme rettighetene som andre gifte.
Dette fører til såre og uholdbare situasjoner, sier Sovsun.
Hun forteller at skeive ikke får lov til å ta medisinske avgjørelser dersom partneren deres er innlagt på sjukehus. Hvis en soldat dør på slagmarken, får partneren heller ikke bestemme hva som skal skje med den døde eller hvordan begravelsen skal være.
– Du kan ikke si til en person i uniform som tjenestegjør i øst eller sør og beskytter våre liv, at de ikke kan ha de samme rettighetene som alle andre, sier Sovsun.
Nå har hun lagt fram et lovforslag om at skeive kan inngå partnerskap. Det vil sikre dem flere rettigheter.
Aller helst vil hun at skeive skal få gifte seg på lik linje med heterofile, men i dagens Ukraina er det umulig.
Årsaken er at ekteskapet nevnes i grunnloven. Den kan ikke endres så lenge det er erklært militær unntakstilstand i Ukraina.
Sterke krefter imot
I dag sier 56 prosent av ukrainerne ja til at skeive skal få inngå partnerskap. Blant unge ukrainere er støtten på hele 75 prosent, ifølge Sovsun.
Men det er også sterke krefter som stritter imot.
Den ukrainsk ortodokse kirka mener lovforslaget er uakseptabelt.