"listepriser" på vinyl - Hvor finnes det?

gadus

Hi-Fi interessert
Ble medlem
09.09.2010
Innlegg
94
Antall liker
0
Torget vurderinger
3
hei.

Sitter med endel vinyl jeg skal kvitte meg med, enkelte av platene fenger megg rett og slett ikke, eller jeg har dem i flere utgivelser.

men..... Når jeg skal forsøke å finne en vettug pris på endel av dem som er mer spesielle, da kommer jeg til kort....

Har forsøkt www.discogs.com, her ser jeg at bl.a en dobbel-lp av Kåre and the Cavemen (long days flight till tomorrow) ligger til salg for 150 euro. Men det er jo ikke gitt at det er den rette gateverdien????
link : http://www.discogs.com/sell/list?release_id=2253011&ev=rb

Samme med 2 boxer jeg har, pulse av pink floyd og death to the pixies..

pixies : http://www.discogs.com/sell/list?release_id=781780&ev=rb fra 75 - 125£

Pink floyd: http://www.discogs.com/sell/list?release_id=647117&ev=rb 150£ - 390 euro

I tillegg har jeg utgivelser med diverse (tindersticks, smog mm) som tydeligvis ikke er allemannseie ifølge endel nettkilder.


Hvordan finne priser på dette?? Eller er det bare å mekke en annonse m bilder og lodde interessen??
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.145
Antall liker
5.055
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
29
Det er nok det siste som gjelder.
De prisene du har funnet må være for "gullutgivelser".
 

gadus

Hi-Fi interessert
Ble medlem
09.09.2010
Innlegg
94
Antall liker
0
Torget vurderinger
3
stemmer bra det faktisk!!! Alle platene jeg snakker om er i gull, og cover belagt med bladgull... Noe må det jo være verdt???

fra spøk til revolver.. skjønner at jeg ikke sitter på en gullgruve :p men hadde vært interessant å se hvor i landet prisene ca ligger?? Om man skal selge en bil, kan man sjekke finn.no å se hvor prisnivået ligger, iallefall bruke det som en god indikator. Hvor kan jeg evt finne det for vinyl??

Skjønner at vinyl har en gateverdi, noe som nok ofte overskygges av eierens affeksjonsverdi som igjen vil gi noe vinyl urealistiske høye priser ved salg.. men noe er da vitterlig f.eks vinylboxer verdt?? kunne ikke falt meg inn å selge pulse boxen til pink floyd for 500,- skjønner?

Vil ikke oppfattes som en som skal tjene mest mulig penger på vinyl'n, men viil jo selvsagt heller ikke sitte med skjegget i postkassen når jeg ser at byttet/salget gikk særdeles lite i min favør....

PS: apropos gullplater... iom at jeg allerede har noen av dem ;D så vurderer jeg kjøpe samlingen med 400lp på finn som nå går for 19.000,- må jo være ett kupp?? :p
 

Boe

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
12.09.2005
Innlegg
205
Antall liker
1
Torget vurderinger
1
Det enkleste er å sjekke resultater av auksjonene på popsike.com, som samler disse og presenterer også prisene grafisk.
Flere antikvariater som selger brukt vinyl bruker denne siden for å sette pris etter markedsnivå.

Som eksempel har 69 solgte utgaver av Death to the Pixies et gjennomsnitt på $63. men er solgt så høyt som $175.
http://www.popsike.com/php/quicksearch.php?searchtext=death+to+the+pixies&x=19&y=13
 

gadus

Hi-Fi interessert
Ble medlem
09.09.2010
Innlegg
94
Antall liker
0
Torget vurderinger
3
takker og bukker folkens

Morsomt å sjekke priser på de utgivelsene jeg selv anser for spesielle, stemmer jo temmelig godt :)

Har gått gjennom endel av vinylen nå, arti arti....
 

Bartesam

Æresmedlem
Ble medlem
04.12.2002
Innlegg
12.062
Antall liker
12.175
Sted
Hus
Veldig mye av det som står i Record Collector og andre steder er tuftet på Uk pressinger. Virker som det er det som gir de høyeste summene. :)
 

rogera

Hi-Fi interessert
Ble medlem
10.01.2005
Innlegg
77
Antall liker
5
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
1
Som nevnt ovenfor er det Record Collectors sin prisguide som har vært bibelen for britiske (og enkelte irske pressinger).

For amerikanske pressinger er det Goldmine Record Album Price Guide som har vært standardverket. Min versjon er vel omkring 10 år gammel og lister opp plater med salgsverdi over 20 USD. Den lister ikke opp prisen på singler slik som min gml. guide fra Record Collector.

Er du interessert i norske plater er vel det beste å tegne et abonnement på fanzina Platesamleren.

Prisguider opererer generelt med gjennomsnittsprisen av hva du må regne med å gi i en brukthandel i de respektive landene, og ikke hva du faktisk får for plata.
 

ErosLoveking

Æresmedlem
Ble medlem
03.02.2004
Innlegg
15.738
Antall liker
3.918
Sted
Oslo
nb skrev:
Spør ErosLoveking på forumet.
Er overhodet ingen guru, men vil istemme forslagget om popsike.com lengre opp. Trykte prisguider er for lengst passè, og noen av de bærer tydelig preg av å være forfattet av personer som selv har interesse av å kjøpe de riktige objektene billig, og selge de feile skitdyrt. Da er det langt mer å foretrekke og danne seg et eget bilde på nettet alà popsike, og komme frem til en mulig gjengs fornuftig snittpris.
I tillegg er det lurt å frekventere platemesser hyppig. Selv tilbringer jeg mye tid på eBay uten nødvendigvis å kjøpe så mye selv, kunnskap gir mye forbrukermakt over lang tid.

Overrasket over at Kåre & The Cavemen går for så mye som €150. Med tålmodighet er den fortsatt å finne til 2-250 norske oljepenger på hjemmemarkedet. Selv om en plate er "verdt" så og så mye penger, skal det mye til for å finne noen som gidder å betale tenkt verdi........
 

rogera

Hi-Fi interessert
Ble medlem
10.01.2005
Innlegg
77
Antall liker
5
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
1
Er enig med ErosLoveking i at mine trykte prisguider strengt tatt begynner å bli utdatert. Det er vel derfor de begge feirer tiårsjubileum i år......
Dine betraktninger om at prisguidene er forfattet av personer med økonomiske interesser i platesamling er nok ikke tatt helt ut av løse luften. For Goldmine sin del har det vært slik at prisene har vært fastsatt på bakgrunn av opplysninger fra et utvalg av toneangivende bruktforhandlere. At noen av disse vil hausse priser opp eller ned av økonomiske årsaker er vel ikke annet enn å forvente.

På et område er de trykte prisguidene nyttige. De har gjerne godt med info om utgivelsår, hvordan en førstepressing identifiseres, hvordan re-pressinger identifiseres o.s.v. En del av de som selger plater på messer eller over nettet burde ta en titt på dette. Plater som selges og prissettes som førstepressinger viser seg noen ganger å være en skarve gjenutgivelse.
 

Tweedjakke

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.01.2008
Innlegg
4.045
Antall liker
4.139
Sted
Sunnmøre
Eg er relativt fersk i faget (vel, kanskje eg ikkje kan skryta på meg å vera så fersk lenger, det er kanskje berre det at eg lærer faget sakte), og eg er tilsvarande frustrert. Særleg som kjøper. Kanskje alle er det.

Kanskje heng frustrasjonen saman med at det er ein til dei grader imperfekt marknad (mogleg eg blander omgrepa, Adam Smiths vener får koma med korrigeringar): Eg er nesten vane med at når noko har ein pris, skal det berre eit klikk og eit kredittkortnummer til for å handla. Vinyl er jo ikkje slik, og sjølv ikkje eBay rettar marknaden heilt opp (alle moglege utgjevingar av alle moglege innspelingar er jo ikkje tilgjengeleg samtidig). Ein ting er «listeprisen» (td. medianpris frå popsike.com). Ein heilt annan ting er «marknadsprisen» der og då.

Ikkje berre er tilgjengelegheita dårleg, informasjonen er tilsvarande dårleg.

Kjøpar veit kanskje lite om korleis marknaden vil verdsetja ei skive, og har ikkje eit heilt avklara forhald til kva han sjølv meiner er rett pris (eg har fleire gonger hamna i situasjonar der eg har sagt «OK, det er sikkert marknadsprisen, men så mykje er ikkje den skiva verd for meg», men andre gonger har eg tenkt at «øj, det var kanskje litt dyrt, men dersom det er prisen, så»). Og den som sel, veit kanskje like lite.
 
A

aardappeleter

Gjest
Jeg vekker rett og slett denne tråden. Har man noen fornuftige hjelpemidler for verdifastsetting i dag?

Jeg har en del norsk som jeg må ha en tanke om. Der ser norsike.com veldig ryddig ut, med noe så enkelt og greit som en prisantydning for et pent eksemplar. Lett å lete blir det også, i og med at det er ganske få norske utgivelser som er gitt ut et tresifra antall ganger i et tosifra antall forskjellige land..

Ellers har jeg notert meg medianpris på en del titler på discogs, men lurer på om det omfatter slitne plater, og om det strekker seg så langt tilbake at markedet har løpt fra statistikken for lengst. Et annet poeng er at det nok er en del som rett og slett har en annen verdi i Norge enn globalt.

Står i en situasjon hvor jeg ikke vil snyte noen akkurat nå. Har ellers en tendens til å tenke at "koster såpass, ja. Men det har jeg/har jeg ikke råd til for dette". Jeg har med andre ord samla plater i omtrent 40 år uten å tenker på annet enn hvorvidt det er en pris jeg kan leve med.

Noen tanker?
 

Aurora

Æresmedlem
Ble medlem
04.06.2004
Innlegg
15.458
Antall liker
12.062
Sted
Ytterst i havgapet...
Det er faktisk så enkelt som at verdien er det noen til en hver tid er villig til å betale, - som med alt annet fra skrot på Finn og over til eiendom...
Noen har har tydeligvis såpass overskudd i pungen at de glatt betaler en tusing for ei plate de har lyst på - uansett tilstand, men det er ikke dermed sagt at alle LPer man sitter med er verdt en tusing pr stk, som noen tydeligvis synes å tro...
Discogs er en heller tvilsom verdireferanse, ettersom den i hovedsak avspeiler hva noen ønsker i verdi, heller enn faktisk verdi, hvor kvalitet på både plate og cover blir vurdert... det finnes flere FB-grupper for omsetning av vinyl, hvor prisene stort sett er noe mer realistiske, men også der er det innimellom noen som tror at verdien er tilsvarende vekt i gull....
 
A

aardappeleter

Gjest
Ikke uenig med deg i utgangspunktet. Men når det gjelder brukte plater blir det fort hakket vanskeligere. Klassisk økonomisk teori gir på mange måter to priser, det kunden er villig til å betale, og det eieren/produsenten vil selge for. Og det med å produsere er egentlig et ganske stort poeng i denne veldig enkle modellen. Den handler om et marked hvor det kan produseres mer.

Jeg har forstått det sånn at discogs er basert på gjennomførte salg? Altså en pris som er innenfor grensene til begge?

Ellers er det mye som kompliserer. Frakt er en ting, MVA/VAT ved eksport en annen. Lokal tilgjengelighet. Om varene selges enkeltvis fra en person til en annen, eller i stort antall, eller samme fra eier til en butikk, eller fra en butikk til en endelig eier. Prisene på identisk vare kan variere vilt over disse forskjellige transaksjonene.

Dermed er mitt spørsmål hvordan reell nåværende markedspris ligger i forhold til oppgitt median på discogs. Gjerne i forhold til hva man må betale i en bruktbutikk.
 
Sist redigert av en moderator:

Retep

Steine galen
Ble medlem
27.01.2005
Innlegg
23.125
Antall liker
20.487
Sted
Volda
Torget vurderinger
23
La ut en 350 plater i vår. Alle ble lagt til rundt discogs sin median pris. Litt over og litt under alt etter som. La de ut på en FB gruppe og fikk masse dritt slengt til meg om at median bare var tull. Alikevel så fikk jeg solgt over 200 av de til fornøyde folk. Så tja, man skal ikke alltid høre på de med "mest peiling" eller de som roper høyest.
 

JMM

Slava Ukraini!
Ble medlem
27.11.2016
Innlegg
7.981
Antall liker
8.767
Sted
Fredrikstad
Torget vurderinger
4
Discogs viser jo også høy, lav og gjennomsnittspris for hver plate, så for min del trenger jeg ikke mer info enn som så gitt hvor store Discogs er. Unntaket er en og annen plate som enten er svært sjelden eller svært uinteressant for alle unntatt meg og aldri før har solgt.
 
A

aardappeleter

Gjest
Takker for innspill. Da tar jeg utgangspunkt i Discogs median som et fornufftig sted å starte.
 

Cash 63

Æresmedlem
Ble medlem
14.06.2007
Innlegg
12.173
Antall liker
28.182
Sted
Oslo/Grebbestad
Min selger i Uddevalla Evolution Records driver brukt butikk i sentrum han pleier og ligge under discogs median pris stort sett på "vanlige presser" når det kommer til mer unike ting vurderes det ut fra vad markede er interessert og betale.
Platene er av meget god kvalitet og vasket.
Han reiser på mange av de EU messene der er prisen høyere igjen, vanlige -80t presser går som varmt vete brød for 15-20euro det selger han for 70-100kr i butikken.
 
Sist redigert:

Antonsen

Hi-Fi freak
Ble medlem
09.04.2010
Innlegg
4.790
Antall liker
5.313
Sted
Hvittingfoss
Torget vurderinger
9
Lite sidespor men håper det går greit.

Noen som har erfaring med prisene på mega messa i Holland? Har lyst få til en tur dit.
 

Cash 63

Æresmedlem
Ble medlem
14.06.2007
Innlegg
12.173
Antall liker
28.182
Sted
Oslo/Grebbestad
Lite sidespor men håper det går greit.

Noen som har erfaring med prisene på mega messa i Holland? Har lyst få til en tur dit.
Mere sidespor :rolleyes: Om du vil ha en stor messe litt nærmere kan jeg anbefale denne
Stora Skivmässan i Stockholm 2023 | För Besökare & Utställare | Alla Mässor (allamassor.se)
Er nok en god del billigere der også, mitt intrykk er att svensker ikke er like betalings villige som 🇳🇴 og så får man mer for en svak norsk krone også.
 

Antonsen

Hi-Fi freak
Ble medlem
09.04.2010
Innlegg
4.790
Antall liker
5.313
Sted
Hvittingfoss
Torget vurderinger
9
Topp Bunn