Takk, @4-string tror og håper vel at for de fleste noenlunde oppegående nordmenn med noe erfaring fra USA så trenger man ikke statsvitenskapelig bakgrunn for å komme til tilsvarende slutninger.
Statsvitere fra hele verden samlet seg nylig i USA. De fleste var lettere sjokkert over hva som møtte dem.
En god beskyttelse for nordmenn mot de verste sidene av USA kan være å tegne et abonnement på lokalavisen og stemme ved lokalvalget.
De siste ukene har jeg reist rundt i USA for å besøke kolleger ved andre universiteter og delta på verdens største statsviterkonferanse. Den ble i år avholdt i Los Angeles. Der samlet det seg forskere fra hele verden. De fleste jeg snakket med, spesielt de fra Europa, var lettere sjokkert over hva som møtte dem.
På den ene siden er USA, og kanskje spesielt Los Angeles, noe av det mest spektakulære som finnes. Kapitalismens høyborg har skapt imponerende skyskrapere som dominerer bybildet.
I Hollywood-åsene finner man de store selskapene som i snart hundre år har definert ikke bare det amerikanske samfunnet, men også vårt eget. De har brukt byen så aktivt som bakgrunn at jeg flere ganger tok meg i tro at jeg hadde vært et sted før bare fordi jeg så ofte alt har sett det på film.
Kvelden før jeg reiste hjem, var «sirkus Messi» på besøk i Los Angeles med sitt nye fotballag. På tribunen satt kjente personer som prins Harry og Selena Gomez. En påminnelse om hvordan sport og showbiz smelter sammen «over there».
USA er imidlertid mer enn bare underholdning. Verdens fremste teknologiselskaper, som Google, Facebook og Apple, har alle hovedkontor i California. Amerikanske universiteter er dessuten motoren i den globale forskningen på de aller fleste forskningsfelt.
På den andre siden var byen nesten smertefull å være i og illustrerer alle svakhetene i det amerikanske systemet.
Et splittet land
Kontrasten til all rikdommen i skyskraperne er den enorme fattigdommen på gaten hvor hjemløse bor og lever i telt, på fortau og i parker. Å gå på gaten på kvelden opplevdes utrygt.
Det oppsiktsvekkende er ikke at det finnes fattigdom, slik det også gjør i Norge, men hvor uverdige forhold mange lever under, og hvordan samfunnet synes å overse det.
Levealderen har stagnert, mens den i andre land, Norge inkludert, øker jevnt og trutt.
Det pågikk også en storstilt streik blant ansatte på en rekke hoteller. Kontrasten var slående til ryddige norske streiker hvor mengden fagorganiserte gjør at man i stor grad reduserer kapasiteten eller stenger virksomheter som er tatt ut i streik. I Los Angeles sto de streikende utenfor hvert enkelt hotell og slo på trommer og ropte slagord. Inne pågikk driften som vanlig, fordi det kom noen utenfra og tok over jobben til de streikende.
Trepartssamarbeidet i Norge er kanskje ikke så støyende, men det gir resultater for å løfte lavtlønnede og et ryddig arbeidsliv.
Det er også første gang jeg har vært i en millionby som ikke har noe som ligner på fungerende kollektivtrafikk. I stedet for var det tofelts motorveier med køståing. Det var måten man kom seg rundt i byen på.
Alle disse områdene viser hvordan USA lider av et problem med kollektiv handling for å løse samfunnsproblemer, både på lokalt og nasjonalt nivå. Det amerikanske demokratiet synes ikke bare å lide av handlingslammelse, men også en reell demokratisk krise.
Landet er på flere områder svært splittet. Og institusjonene angripes.
Splittelsen er tydelig mellom de politiske partiene og personifiseres med Donald Trump og hans løgner om at valget i 2020 ble stjålet fra ham. Denne splittelsen har bygget seg opp over flere tiår, drevet frem av svært partiske nasjonale nyhetskanaler som dominerer mediebildet.
Lokalpressens betydning
I dag er det kommune- og fylkestingsvalg i Norge. Sammenlignet med andre valg er det kanskje ikke kommunevalget som får mest oppmerksomhet i folks hverdag. Det er en grunn til at det finnes et begrep som heter «kommunegrå».
Innbyggerne får imidlertid anledning til å gjøre seg opp en mening om hvem som skal være våre tillitsvalgte, og hvilke politiske veivalg vi skal ha. For de fleste innbyggerne vil ikke partifargen til den neste ordføreren spille en avgjørende rolle i livet deres. Det er også en betydelig andel norske velgere som bytter parti mellom kommune- og stortingsvalg.
Selv om Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) reiser rundt og kaster glans (eller skygge om man vil) over lokalvalget, er det ofte lokale saker og lokale kandidater som blir avgjørende for velgerne. Men for at velgerne skal kunne ta disse avgjørelsene om de lokale sakene og kandidatene, er man avhengig av en fungerende lokalpresse.
Samtidig med at de nasjonale fjernsynskanalene overtok i USA på 1990-tallet, forsvant store deler av lokalmediene. Dette betyr ikke bare at lokalsamfunnet mister arenaer for debatt og kunnskap om hva som skjer lokalt, men også muligheten til at det drives god og kritisk presse på lokale samfunnsforhold og på hvordan kommunene drifter.
Lokalpolitikerne kan kanskje synes at lokalpressen burde heie litt mer på dem. Likevel er et velfungerende demokrati avhengig av at makthavere, også lokalt, kommer under et kritisk søkelys.
Velgerne er grunnmuren
Norske lokalvalg har relativ høy valgdeltagelse. Rundt 65 prosent av stemmeberettigede benyttet seg av stemmeretten for fire år siden. Det at vi arrangerer kommunevalgene samtidig i Norge hvert fjerde år, gjør at man får både nasjonalt og lokalt fokus på viktigheten av demokratiet og demokratiske prinsipper. Også her er USA en motsetning. Der er det opp til hver enkelt delstat når og hvordan lokalvalg skjer.
Dette er en medvirkende årsak til lav valgdeltagelse og at små grupperinger som ønsker mer polarisering, får større gjennomslag. Det var fascinerende å observere at selv skolestyret i en liten landsby i Alaska ble innsatt som en ideologisk kamp mellom demokrater og republikanere og tilsynelatende ikke fokuserte på hvordan de skulle løse konkrete utfordringer i elevenes skolehverdag.
Demokratiet er under press mange steder. På en dag som denne er det viktig å huske at lokalstyret er demokratiets grunnmur. Men det er en grunnmur basert på innsats fra alle innbyggerne. Flere titusener av nordmenn stiller på valglister og deltar digitalt og på torgene rundt omkring for å overbevise velgerne om deres løsninger.
Vi andre kan også bidra til et levende lokaldemokrati ved å stemme ved kommune- og fylkestingsvalget. Og kanskje også tegne et abonnement på lokalavisen, slik at journalistene kan holde det nye kommunestyret i ørene. Godt valg!
Jeg har ingenting imot at Sylvi markerer seg med et kristen kross rundt halsen.Dette Listhaug hatet framstår som patetisk og endog patologisk....
Dette Listhaug hatet framstår som patetisk og endog patologisk....
Fordi?Fordi? Det er ellers ikke hat, kun dyp forakt. Mye som med Trump i grunnen, bare ikke helt like avgrunnsdyp.
Det der sier ingenting. Har du noe konkret å spikre på veggen?Listhaug er CIH 2.0. Ingen skrupler ingen moral. Diskvalifiserer partiet egenhendig.
Det er fortsatt mye villmark rundt her i Lardal. Huldra klarer fortsatt å hjemme seg godt for oss bygdingerDet er en forstemmende utvikling. Slik går det når våre eneste verdier måles i kroner .
"Bare siden 1940 har vi mistet villmark tilsvarende et område større enn hele Viken, Vestfold og Telemark, Agder og Møre og Romsdal til sammen. Det er en nedgang på nesten en fjerdedel."
Vis vedlegget 951115
Vis vedlegget 951114
Folkeeventyrene er truet – Ytring (nrk.no)
Faktisk mye likt Trump og andre GOPere sitt hat mot Biden & Co.Fordi? Det er ellers ikke hat, kun dyp forakt. Mye som med Trump i grunnen, bare ikke helt like avgrunnsdyp.
Oj, altså eneste politiker med kontroversielle uttalelser, tvilsomme rådgivere/kolleger og penger kasta bort i dusteprosjekter. Skjønner du er moralsk opprørt!Klart det.
Omgir seg med fabelaktige rådgivere også, såpass fabelaktige at de ender opp domfelte.Listhaug forsvarer bruken av ordet snikislamisering
Sylvi Listhaug (Frp) forsvarer bruken av ordet snikislamisering. Hadia Tajik (Ap) mener Frp-lederen spiller på en kjent konspirasjonsteori.www.nrk.no
Boliger for velgerkveg i Altea:
Oslos skandaletomt til 30 millioner kan trolig ikke brukes til noe
Spanske myndigheter setter kjepper i hjulene for salg av den omstridte sykehjemstomta.www.nettavisen.no
På den annen side så får vi mere skog for hvert år…Det er en forstemmende utvikling. Slik går det når våre eneste verdier måles i kroner .
"Bare siden 1940 har vi mistet villmark tilsvarende et område større enn hele Viken, Vestfold og Telemark, Agder og Møre og Romsdal til sammen. Det er en nedgang på nesten en fjerdedel."
Vis vedlegget 951115
Vis vedlegget 951114
Folkeeventyrene er truet – Ytring (nrk.no)
Faktisk ikke likt det overhode.Faktisk mye likt Trump og andre GOPere sitt hat mot Biden & Co.
Jeg driver ikke med politikk og har dermed heller ingen politiske motstandere. Enig når det gjelder TV-debatter, men jeg tipper selv en Kjell Arnljot Vig v.2 hadde fått brynt seg i disse dager hvis Frp stilte til debatt.Respekt for sine politiske motstandere var faktisk et positivt trekk ved norsk politikk for noen år tilbake!
På den annen side er det områder som tradisjonelt var lyngheier som der hvor jeg vokste opp. Tregrensa fløtter seg pga temperaturøkning.. Våtmarker dreneres. Det bygges ned over en lav sko. Arealet "villmark" er redusert som i artikkelen. Prick. prick, prick..... -På den annen side så får vi mere skog for hvert år…
I andre"familiestyrte bedrifter" så heter det: Keep your friends close and your...... closer
Hva annet kan han si??
Når det gjelder han i Bergen så blei han valgt inn som slenger. Han stod ikke på noen liste, meg bekjent. Det kan i utgangspunktet skje alle.En folkevalgt i Bergen og en i Trondheim er ikke valgbare fordi de ikke er bosatt i de kommunene.
Hva er det som gjør at våre politikere ikke en gang har snøring på hvor de bor?
Litt sykdom her og der så må plutselig Durek stille i statsråd.Så lenge Hennes en gang Kongelige Høyhet Märtha Louise har Durek i sitt liv finner hun i det minste ikke på så mye annet rart.
Han stod vel på en plass mellom 50 og 60 på Høyres liste i Bergen.Når det gjelder han i Bergen så blei han valgt inn som slenger. Han stod ikke på noen liste, meg bekjent. Det kan i utgangspunktet skje alle.
Neppe. Ikke en gang dronningen eller kronprinsessen er i arverekkefølgen til den norske tronen. Men hvis Märtha og Durek får barn vil barnet gå inn som nr. 8, men derfra er veien fortsatt særdeles lang. Jeg tipper Norge blir republikk før det skjer.Litt sykdom her og der så må plutselig Durek stille i statsråd.
Det var en spøk. Har forresten google jeg også.Neppe. Ikke en gang dronningen eller kronprinsessen er i arverekkefølgen til den norske tronen. Men hvis Märtha og Durek får barn vil barnet gå inn som nr. 8, men derfra er veien fortsatt særdeles lang. Jeg tipper Norge blir republikk før det skjer.
Men uansett, hvis kongen eller kronprinsen er syk og ikke kan stille i statsråd, gjennomføres statsråd uten dem. Det kommer ingen andre inn.
- Kronprins Haakon
- Prinsesse Ingrid Alexandra
- Prins Sverre Magnus
- Prinsesse Märtha Louise
- Maud Angelica Behn
- Leah Isadora Behn
- Emma Tallulah Behn
Men dama synes det var helt ok. kjør på sier nå jeg.Ny AP politiker i hardt vær!! Er det virkelig mulig??
Statsråd legger seg flat etter kyssing med ansatt etter fest: – Flaut og pinlig
Sigbjørn Gjelsvik erkjenner «dårlig rolleforståelse og dømmekraft» etter hendelse med underordnet. Statsministeren har vært kjent med kysseepisoden i ett år.www.nrk.no