Aller først gratulerer med flott elektronikk. Nå har du signalkilde og forsterker fra øverste hylle. Lytterom på 80m2 er heller ikke hverdagskost. Et så stort volum muligjør virkelig topp lydkvalitet.
Noen betraktninger:
Dine 4 aktive subber deles aktiv med 24/dB L-R. Det er topp. Så kjører du i tillegg DSP på disse alene, for å få jevn frekvenskurve. Det er også bra, men slik DSP introduserer en forsinkelse. Ved lav deling er det lite hørbart, men hever du delingen til 125Hz, så spørs det. Jeg ville holdt meg på 85Hz.
Med 80m2 stort lytterom er det forresten gode muligheter til å finne plasseringer av dine 4 subber, som gir jevn frekvensgang uten DSP. Med mindre de "må" ligge under sofaen?
I den andre enden av frekvensområdet, får du merkbar kamfiltereffekt når 2 diskanter med så stor innbyrdes avstand skal gjengi samme frekvenser. Å stable høyttalerne slik er med andre ord usmart på papiret, selv om det gir "mer" lyd i den kjempestore stua di.
Alt i alt ville jeg solgt de 2 høyttalerparrene og kjøpt en større modell, som fyller rommet bedre. Adyton iMagic ville jeg styrt unna, men Respons Grand er bra saker. Mange store høyttalersystemer på FINN til hyggelig pris.
Takk for hyggelig gratulasjon og nyttig info!
Euforiaene greide seg godt i stua på ca 30m2 der vi bodde før, men blir små i 80m2 åpen kjøkken/stue. Stuedelen hvor anlegget står er riktignok bare halve arealet, men har skråtak med inntil 4m takhøyde. Planen har vært å kjøpe et større høyttalerpar siden vi flyttet, men av ulike årsaker så har alle andre komponenter blitt oppdatert først.
Det vil være vanskelig å flytte subbene, de har såvidt nok WAF under sofaen med selvkonstruerte 34cm høye bein.
Slik jeg har forstått anbefales en lav sub delefrekvens pga ulike faktorer som f.eks.:
1) unngå degradering av lyden pga filtret der hvor øret er mest følsomt
2) unngå timing problemer pga forsinkelse med romkorreksjon i aktive subwoofere.
3) beholde kanalseparasjon
Jeg har aldri prøvd å benytte innebygde sub filtre, men startet med å benytte high og low pass filtrene i Parasound P6'en. Etter å ha hørt hvilken enorm forbedring EC501 filtrene gav, vil jeg tro at 1) ikke lenger er et vesentlig problem.
DSPeaker anti-mode 2.0 kjører en forholdsvis enkel algoritme for romkorreksjon, frekvenskurven blir flatere men ikke like flat som med DIRAC el.l. Jeg valgte den siden den kun introduserer 3.7ms forsinkelse, som tilsvarer 0,31 bølgelengde ved 85Hz og 0,46 ved 125Hz.
Når det gjelder 3) aner jeg ikke hvor hørbart det er å flytte delefrekvensen fra 85 til 125Hz?
Etter å ha satt opp EC 501'ene med 125Hz delefrekvens og prøvelyttet et par timer kun med Euforiaene (dvs uten Exactene) er hovedinntrykket:
-litt klarere mellomtone
-vesentlig bedre diskant (ikke overraskende
)
-integrasjon med subbene kan jeg ikke høre forskjell. Spilte f.eks. første låt på 2. plate med Kari Bremnes Reise som har noen ganske heftige trommesekvenser og disse låt akkurat like utrolig bra som før.
-umulig å høre hverken subbene eller Euforiaene sin plassering med øynene lukket, men lett å plassere sanger og instrumenter.
-muligens marginalt dårligere dypbass. Her er jeg på tynn is, påstår ikke å ha gullører, så dette kan skyldes at jeg vet at subbene må jobbe over et større frekvensområde.
Oppsummert låt det (overraskende) bra med 85Hz og Euforia+Exact og enda litt bedre spesielt i diskantområdet med 125Hz uten de ekstra Exact'ene.
Regner derfor med at jeg selger Exactene eller flytter de til tv rommet, og beholder Euforiaene og lytter lykkelig med 125Hz delefrekvens inntil det dukker opp et par Respons Grand BR, Dynaudio Evidence, Dynaudio Confidence el.l. til en akseptabel pris
Neste lille oppgraderingsprosjekt blir da å sandfylle Eurforia'ene igjen etter at sanden ble tømt ut ved siste flytting. Mulig det også kan gi en liten forbedring?