Nøkkelen til hvordan dagligvarebransjen er veldig god butikk, selv med lave marginer, er omsetningshastighet. Eksempel: Si at du har 100 MNOK investert i butikker og varelager. Si også at du omsetter for 1000 MNOK i året, altså 10x kapitalomsetning pr år. La oss også si at du har 1 % nettomargin og sitter igjen med 10 MNOK fortjeneste. Det er småpene 10 % kapitalavkastning pr år. Om man greier å tyne ut 2 % nettomargin begynner dette å bli veldig god business.
Norgesgruppen snurrer ikke kapitalen riktig så fort, men de får til 14,5 % kapitalavkastning fra 3,1 % resultatmargin. De 14,5 % er et godt stykke over risikofri rente, for å si det slik.
Hvor det blir av pengene på veien fra bonden til konsumenten? Tja, se på transportavstander og lønnsnivå i alle ledd. Resultatmarginen er nå en ting, men det er veldig mange andre kostnader enn råvarekostnad. I foredlingsleddet kan egne produksjonskostnader være på størrelse med halve varekostnaden eller så, dvs 50 % økning uten et øre i fortjeneste. Transport fra alle gårder via meierier, fabrikker, lagre og til alle butikker er heller ikke gratis. Norsk geografi og norsk lønnsnivå er dyrt i drift. Noen får til slutt regningen.