Kaffe. Som veldig mange andre så er jeg glad i kaffe, her litt om hvordan jeg gjør det og ikke minst liker det.
Selv om vi også lager filter kaffe (V60) med jevne mellomrom så er det espresso drikker som står høyest Maskinen som gjør jobben er en La Marzocco Linea Mini mens kverna som brukes er en Ceado E37SD, altså en single doser. Maskinen har noe funksjoner som gjør at det er mulig å fintune espressoen, bl.a en Brew By Weight funksjon, trenger en dedikert vekt til dette som kom i hus her tidligere i sommer. Denne gjør det slik at man får akkurat den vekta/volumet man ønsker i koppen og single doseren gjør at man kan eksperimentere med mengde kaffe på nerdenivå da kverna er slik at 18 gr. inn er 18. gr ut, alltid.
Maskinen har også en pre infusion og pre brew funksjon, altså at den fukter kaffen før den brygger den, etter å ha prøvd meg frem med diverse har jeg endt opp med 2 sek. pre brew, 2 sek. venting for så og brygge shottet. Den har også en backflush funksjon som gjør rengjøringen veldig enkel og grei. Alt styres via en app.
Kverna er et eget kapitel og den er nok det kjekkeste verktøyet vi har her i huset, den er bra!
Så her er det slik at en dobbel espresso er 52 gr/ml, dbl. Ristretto 40ml/gr og en Lungo er 94 gr/ml, men jeg justerer litt avhengig av hvilken kaffe/brenning jeg bruker. Dette justeres i appen og gjort på ca. 4 sekund. Melk i kaffien er kaffe for dem som ikke liker kaffe så det lages ikke her i huset.
Andre ting som kan nevnes er at jeg bruker et puck screen oppå kaffen etter tamping, det bygger litt høyde så jeg bruker et 21 gr. basket filter, det blir da også litt avstand til brygghodet slik at det ligger vann der klar til brygging etter pre brew. En annen fordel med puck screen utenom distr. av vannet er at brygghodet er mye renere da det ikke kommer særlig med kaffe opp der. Bruker en fjærbelastet tamper som klikker ut på 15 kg. så tampingen blir konstant på alt jeg lager. Bruker også en utjevner før jeg tamper.
Men det kjekkeste er egentlig at man lærer noe nytt hele tiden.
Slik ser det ut.