Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.459
    Antall liker
    41.136
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Transportveier sikkert kortere, lønnsnivå ikke særlig annerledes om man tar med alle kostnader. Tror du dette forsvarer dobbel pris i Norge?
    Vet ikke, men jeg ser også fler konkurrenter i svenske melkehyller, så det kan være noen andre faktorer.

    Jeg vet ikke hvordan kostnadsstrukturen hos Tine ser ut vs Arla, men ser at Arla har en omsetning på ca 74 milliarder på ca 20000 ansatte, dvs 3,7 millioner pr ansatt. Tine har ca 2 milliarder på 5343 ansatte, dvs 370 000 pr ansatt.

    Med andre ord, Arla omsetter ti ganger så mye pr ansatt som Tine. Kan det ligge noe der, tror du?

    Arla skryter også av at de eies av 2000 bønder i Sverige, mens Tine påberoper seg 7000 bønder i Norge. Kan det ha noe å si for logistikkostnadene fra fjøs til disk, mon tro?
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.236
    Antall liker
    14.787
    Vet ikke, men jeg ser også fler konkurrenter i svenske melkehyller, så det kan være noen andre faktorer. Jeg vet ikke hvordan kostnadsstrukturen hos Tine ser ut vs Arla, men ser at Arla har en omsetning på ca 74 milliarder på ca 20000 ansatte, dvs 3,7 millioner pr ansatt. Tine har ca 2 milliarder på 5343 ansatte, dvs 370 000 pr ansatt. Med andre ord, Arla omsetter ti ganger så mye pr ansatt som Tine. Kan det ligge noe der, tror du?
    I sum er melk doblet i pris når den forlater Tine i en eller annen form. Salgsinntektene er ca dobbelt så høye som råvarekostnaden. Det er ikke at det er urimelig, bare at det er mye salgsinntekter skal dekke utover kjøp av melk.
     

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    7.078
    Antall liker
    13.118
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Vet ikke, men jeg ser også fler konkurrenter i svenske melkehyller, så det kan være noen andre faktorer.

    Jeg vet ikke hvordan kostnadsstrukturen hos Tine ser ut vs Arla, men ser at Arla har en omsetning på ca 74 milliarder på ca 20000 ansatte, dvs 3,7 millioner pr ansatt. Tine har ca 2 milliarder på 5343 ansatte, dvs 370 000 pr ansatt.

    Med andre ord, Arla omsetter ti ganger så mye pr ansatt som Tine. Kan det ligge noe der, tror du?

    Arla skryter også av at de eies av 2100 bønder i Sverige, mens Tine påberoper seg 7000 bønder. Kan det ha noe å si for logistikkostnadene fra fjøs til disk, mon tro?
    Jeg påstår ikke at jeg har fast, tvert imot synes jeg det er et interessant spørsmål hvorfor forskjellene er så store. Vedrørende Arla så eies de av 8.000 bønder totalt, hvorav 2.000 i Sverige. De øvrige i Danmark, Tyskland, Storbritannia, Belgia, Luxemburg og Nederland. Ikke akkurat noen oppskrift på lave kostnader.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Mølleren Sylvia solgte en stund meieriprodukter fra Røros. Spesielt yoghurt, syrnet melk, smør, rømme. Alle topp produkter.
    Så skjedde det noe. Brått kunne Kiwi selge disse produktene for vår innkjøpspris. Og det vedvarte. Vi kjente franchisetakeren og spurte om det var kampanje. Neida, dette var nye priser etter reforhandlet avtale med Røros.
    Vi sjekker med Røros.
    Neida, alle har samme prisliste å forholde seg til.

    Hvilket var en morsom måte å omskrive sannheten på.
    Joda, men hvilken rabatt slår inn?
     
    Sist redigert av en moderator:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.236
    Antall liker
    14.787
    Vet ikke, men jeg ser også fler konkurrenter i svenske melkehyller, så det kan være noen andre faktorer.

    Jeg vet ikke hvordan kostnadsstrukturen hos Tine ser ut vs Arla, men ser at Arla har en omsetning på ca 74 milliarder på ca 20000 ansatte, dvs 3,7 millioner pr ansatt. Tine har ca 2 milliarder på 5343 ansatte, dvs 370 000 pr ansatt.

    Med andre ord, Arla omsetter ti ganger så mye pr ansatt som Tine. Kan det ligge noe der, tror du?

    Arla skryter også av at de eies av 2000 bønder i Sverige, mens Tine påberoper seg 7000 bønder i Norge. Kan det ha noe å si for logistikkostnadene fra fjøs til disk, mon tro?
    Tine omsetter for 25-26 milliarder
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.941
    Antall liker
    2.139
    Sted
    VestBredden
    Torget vurderinger
    1
    Vet ikke, men jeg ser også fler konkurrenter i svenske melkehyller, så det kan være noen andre faktorer.

    Jeg vet ikke hvordan kostnadsstrukturen hos Tine ser ut vs Arla, men ser at Arla har en omsetning på ca 74 milliarder på ca 20000 ansatte, dvs 3,7 millioner pr ansatt. Tine har ca 2 milliarder på 5343 ansatte, dvs 370 000 pr ansatt.

    Med andre ord, Arla omsetter ti ganger så mye pr ansatt som Tine. Kan det ligge noe der, tror du?

    Arla skryter også av at de eies av 2100 bønder i Sverige, mens Tine påberoper seg 7000 bønder i Norge. Kan det ha noe å si for logistikkostnadene fra fjøs til disk, mon tro?
    Apropos logistikk: Hvem f@@n bygger kjølelager på1500m2 i 2025 ? Til og være et så stort selskap, så skulle enn jo tro at 10x var det reele, så ja - Tine er nok ikke videre økonombevist
    Ligger fint til da ;)

    Fra nettet/ Moderne Logistikk

    Oxfor Eiendom har inngått en avtale med Tine SA om bygging av et nytt kjølelager på 1500 kvadratmeter i Borgeskogen næringspark, planlagt ferdigstilt høsten 2025. Prosjektet fokuserer på bærekraftige løsninger og energieffektivitet, inkludert tilpasninger for modulvogntog og miljøvennlige materialvalg.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.459
    Antall liker
    41.136
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    I sum er melk doblet i pris når den forlater Tine i en eller annen form. Salgsinntektene er ca dobbelt så høye som råvarekostnaden. Det er ikke at det er urimelig, bare at det er mye salgsinntekter skal dekke utover kjøp av melk.
    Ikke så veldig forskjellig fra Arla, ser jeg. Det ser ut til at de betaler i snitt 0,47 €/kg, ca 5,57 NOK/kg for melken.

    1731167687667.png
    1731167548406.png
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.236
    Antall liker
    14.787
    [/QUOTE]
    Kan du da forklare hvorfor norske poteter, som bonden allerede hadde fått betalt for, plutselig ble mer enn dobbelt så dyre da det ble varslet straffetoll på importerte poteter? Eller hvordan prisen på fersk fisk i fiskedisken stiger 50 prosent i løpet av en uke? Prisene fra produsent/foredler er jo fremforhandlet for lenge siden.
    Jeg har ikke merket noe til denne voldsomme prisøkningen på poteter som ble varslet. Vi spiser uansett ganske lite poteter så ikke noe jeg bryr meg nevneverdig om. Mulig jeg tar feil og de faktisk har blitt mye dyrere. Min goto-potet, Asterix (fin til pommes frites) koster 20 kroner kiloen på meny. Før corona og alt så var det 15 kroner kiloen på REMA.

    Men igjen så skjønner jeg ikke hvorfor dere er så forbannet opptatte av enkelte varegrupper. Med mindre man kun spiser noen få ting så er det totalen som teller. Siden vi har felleskort på familieutgiftene så her jeg rimelig grei oversikt over totalen og den tikker jevnt og trutt oppover men ingen dramatiske hopp. Vi spiser godt men ligger langt under hva SIFO mener vi skal bruke så lenge man holder polet utenfor, men det inngår heller ikke i SIFO sitt budsjett.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.459
    Antall liker
    41.136
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Tine omsetter for 25-26 milliarder
    Jeg fikk ikke til å åpne årsberetningen, så jeg tok tallet fra wikipedia-artikkelen. Den var tydeligvis helt feil. Tallet er 26,9 milliarder omsetning i 2023.
    1731171837140.png

    Da er det ca 5,2 millioner omsetning pr ansatt hos Tine, en god del mer enn hos Arla.

    Jeg ser også at en liter Tine helmelk koster 23 kr hos Oda nå, en liter Arla helmelk SEK 14,50 hos Mathem. Det tilsvarer NOK 14,66, altså 56 % dyrere i Norge enn i Sverige. Det er fint lite som tyder på at hverken Oda eller Mathem tjener grovt med penger.
     
    Sist redigert:

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.197
    Antall liker
    10.756
    Jeg har ikke merket noe til denne voldsomme prisøkningen på poteter som ble varslet. Vi spiser uansett ganske lite poteter så ikke noe jeg bryr meg nevneverdig om. Mulig jeg tar feil og de faktisk har blitt mye dyrere. Min goto-potet, Asterix (fin til pommes frites) koster 20 kroner kiloen på meny. Før corona og alt så var det 15 kroner kiloen på REMA.
    Økningen var der, og varte til årets poteter kom på markedet for da opphørte straffetollen.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.197
    Antall liker
    10.756
    Jeg fikk ikke til å åpne årsberetningen, så jeg tok tallet fra wikipedia-artikkelen. Den var tydeligvis helt feil. Tallet er 26,5 milliarder omsetning i 2023.

    Da er det nesten 5 millioner omsetning pr ansatt hos Tine, en god del mer enn hos Arla.

    Jeg ser også at en liter Tine helmelk koster 23 kr hos Oda nå, en liter Arla helmelk SEK 14,50 hos Mathem. Det tilsvarer NOK 14,66, altså 56 % dyrere i Norge enn i Sverige. Det er fint lite som tyder på at hverken Oda eller Mathem tjener grovt med penger.
    Tine 50 prosent høyere omsetning pr. ansatt, da er vel Tine "frikjent"?
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.236
    Antall liker
    14.787
    Vi har, så langt i år brukt 10800 kroner pr måned i snitt på dagligvarebutikker. Tallet er reelt noe høyere siden litt type europris og lignende kommer i tillegg og så er man jo på ferie og handler ikke på matbutikken og ett og annet restaurantsøk er det også, men det er langt under de 18k SIFO mener en familie som vår skal bruke. Vi spiser godt men lager også all maten selv fremfor å sette det ut til Orkla og lignende.
     

    Stein 99

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2009
    Innlegg
    1.942
    Antall liker
    1.203
    Hvis regnskapene til matvarekjedene viser fortjenestemargin på 2-5 % så må vi vel tro på det. Det er ikke grunnen til at befolkningen opplever for høye matvarepriser. Dette er påpekt nå mange ganger men det hjelper ikke. Mange tror ikke på det for eierne er så rike. Med en matvare omsetning i Norge på ca 300 milliarder pr. år blir fortjenesten på de 3-4 kjedene 9 milliarder pr.år delt på 3-4 og da blir eierne rike. Jeg synes dette er enkelt å forstå.
    Det er volumet her som teller.

    I andre bransjer er det helt annerledes. Skal vi se på optiker bransjen f.ex.
    Jeg har ikke studert tall men bare muntlig orientering for noen år siden
    2 progressive brilleglass koster inn ca 220 kr. x 2 = 440 kr + innfatning kr 600,- = 1040 kr + undersøkelse/måling kr 600. = 1640 kr,
    Pris til kunde. 5000-12000.
    Så må man legge til noen kostnader til lokaler, utstyr, telefon og ansatte m.m. men her er fortjeneste margin noe helt annet enn i dagligvarebransje.
    Selger man 10 -40 briller på en dag så blir omsetningen mer enn brukbar.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.459
    Antall liker
    41.136
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Tine 50 prosent høyere omsetning pr. ansatt, da er vel Tine "frikjent"?
    Tja, jeg vet fortsatt ikke eksakt hva prisen fra Tine til butikk er, men ut fra tilgjengelige tall ser det fortsatt ut som Tine har et større påslag enn Arla. Salgsinntekt/varekostnad Tine er 26,9/15,1 = 1,78. For Arla er det 13,7/9,0 = 1,52, begge for hele konsernet med internasjonal virksomhet og det hele. Altså legger Tine på råvaren med 78 %, Arla 52 %.

    Tines gjennomsnittspris til bonde i 2023 var 6,50 pr liter. Legg på 78 % og det blir 11,57. Arlas gjennomsnittspris var 5,57 pr kg, pluss 52 % blir 8,47.

    Det er er en forskjell på 37 % høyere ut fra Tine enn Arla, så mer enn halve forskjellen mellom Norge og Sverige ser ut til å oppstå før utlastingsrampen fra meierisamvirkene.
     
    Sist redigert:

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.472
    Antall liker
    13.153
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    For ca 20 år siden fikk bøndene 4,96 for melka - utsalgsprisen var da rundt 11kr... Nå får bonden ca 5,60 og utsalgsprisen er 23-25 kr....
    Men for all del Tine tjener jo omtrent heller ikke penger, så hvem vet hvor melkelekkasjen ligger...

    Denne har et ytterligere større tidsspenn...
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.236
    Antall liker
    14.787
    For ca 20 år siden fikk bøndene 4,96 for melka - utsalgsprisen var da rundt 11kr... Nå får bonden ca 5,60 og utsalgsprisen er 23-25 kr....
    Men for all del Tine tjener jo omtrent heller ikke penger, så hvem vet hvor melkelekkasjen ligger...

    Denne har et ytterligere større tidsspenn...
    Tine tjente 1.2 milliarder etter skatt i 2023. Eller enormt mye mer enn coop om du vil selv om omsetningen til coop er over dobbelt så høy. Rema retail tjente ca 3 mrd på en omsetning som er over fire ganger Tines. I Norge er Tines og remas overskudd i samme størrelsesorden.

    Men for all del, kjør på i et imaginært univers. The usual suspects heier sikkert fortsatt.
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.459
    Antall liker
    41.136
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Nå får bonden ca 5,60 og utsalgsprisen er 23-25 kr....
    Samme pris som Arla faktisk betalte sine EU-bønder i 2023, altså? Hvorfor all motvilje mot EU-medlemsskap da?

    Detter er hva Tine mener de betaler:
    1731175734507.png

    Den såkalte målprisen er forøvrig 6,54 nå, og allerede fastsatt til 6,60 for starten av 2025 under en litt annen prismodell. Eventuell overskuddsdeling fra Tine kommer i tillegg.
     
    Sist redigert:

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.472
    Antall liker
    13.153
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Er det ingen av dere bortforklaringsmestre som synes det er litt interessant at når bonden for noen tiår siden fikk ca. halvparten av utsalgsprisen, så er dette nå redusert til ca 1/4del... ??
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.555
    Antall liker
    10.586
    Sted
    Oslo
    Er det ingen av dere bortforklaringsmestre som synes det er litt interessant at når bonden for noen tiår siden fikk ca. halvparten av utsalgsprisen, så er dette nå redusert til ca 1/4del... ??
    Er ikke det fordi marginene i alle ledd fram til butikkjedene er veldig SMÅ?
    Leste nettopp at den stakkars colonialmajoren er nødt til å nedskalere til kun ett privatfly.
     

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    7.078
    Antall liker
    13.118
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Er det ingen av dere bortforklaringsmestre som synes det er litt interessant at når bonden for noen tiår siden fikk ca. halvparten av utsalgsprisen, så er dette nå redusert til ca 1/4del... ??
    Det hadde vært veldig interessant å se detaljene der, i hele kjeden inkludert Tine.

    Hva bonden får totalt sett er det jo ingen, eller kun få innvidde, som vet.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.459
    Antall liker
    41.136
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Er det ingen av dere bortforklaringsmestre som synes det er litt interessant at når bonden for noen tiår siden fikk ca. halvparten av utsalgsprisen, så er dette nå redusert til ca 1/4del... ??
    Jo, om du kan vise hvor i kjeden endringen oppstår vil jeg være veldig interessert. Driftsmarginene (bunnlinjen) i hvert ledd er kjent og har neppe endret seg så mye, så økningen er formodentlig noe som bokføres som driftskostnader hos et eller flere ledd. Jeg vet ikke hvordan Tines påslag eller butikkansattes lønner så ut for 30-40 år siden.

    Siden bøndene klager over å sakke etter i inntektsutviklingen er den mest opplagte forklaringen at lønninger alle andre steder har økt fortere enn melkeprisen til bonden, fortere enn produktivitetsøkninger i kjeden, og fortere enn for tilsvarende yrkesgrupper i nabolandene.

    Vi vet faktisk hva Tine betaler melkebonden, siden målprisen er vedtatt av Stortinget og faktisk pris står i Tines årsrapport. Kr 6,50 pr liter i 2023. Hvor mye butikkene betaler Tine vet vi ikke.

    Butikkleddet er en forretningsmodell med lave marginer, høyt volum og høy omsetningshastighet. Det kan helt fint gi superprofitt til eierne med 15-20 % kapitalavkastning pr år selv med 2-3 % driftsmargin, dvs etter både varekostnader og lønninger til ansatte. Det gjelder bare å holde omløpshastigheten høy nok. Pluss/minus ett prosentpoeng i driftsmargin gjør en enorm forskjell i kapitalavkastning når varene snurrer så fort som i dagligvare. Det er en grunn til at segmentet heter FMCG på utenlandsk.

    Dessuten, norsk dagligvarehandel omsetter for over 200 milliarder kroner pr år. Det er enormt mye penger. Om noen er i posisjon til å ta bare én prosent fortjeneste på halvparten av volumet er det en milliard kroner pr år, nok til et pent privatfly, men fortsatt bare en prosent av prisen til konsument.

    The following are the main characteristics of FMCGs:[2]
     
    Sist redigert:

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.555
    Antall liker
    10.586
    Sted
    Oslo
    Det hadde vært veldig interessant å se detaljene der, i hele kjeden inkludert Tine.

    Hva bonden får totalt sett er det jo ingen, eller kun få innvidde, som vet.
    At det legges ned gårdsbruk over en lav sko, og færre og færre er villige til å overta foreldregården tyder neppe på at å være bonde er særlig lukrativt.
    På den andre siden, til tross for færre gårdsbruk så er dyrka areal omtrent det samme.
     

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    7.078
    Antall liker
    13.118
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Litt info her.

    – I 2021 ble det betalt ut rekordhøye 76 øre per liter melk levert, totalt nesten 1,1 milliard i etterbetaling. Dette kommer i tillegg til den prisen bonden får løpende for melka vedkommende leverer, sier Ånonsen.

    Og:

    – Hva som skjer i butikk har ikke alltid en direkte sammenheng med økte priser fra leverandørene. Ulike forhold, ikke minst den aktuelle konkurransesituasjonen, avgjør hva som blir pris i butikk, forklarer hun.

     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.555
    Antall liker
    10.586
    Sted
    Oslo
    Litt info her.

    – I 2021 ble det betalt ut rekordhøye 76 øre per liter melk levert, totalt nesten 1,1 milliard i etterbetaling. Dette kommer i tillegg til den prisen bonden får løpende for melka vedkommende leverer, sier Ånonsen.

    Og:

    – Hva som skjer i butikk har ikke alltid en direkte sammenheng med økte priser fra leverandørene. Ulike forhold, ikke minst den aktuelle konkurransesituasjonen, avgjør hva som blir pris i butikk, forklarer hun.

    Landbruks prisene er et villnis.
    På søttitallet ble det sagt at det kun var Vår Herre og Berge Furre som forstod landbruksoppgjøret.
    Eller som salige Stabel sa det:
    "Det sies at på Borneo fins det kratt selv velvoksne gorillaer ikke kan trenge gjennom.
    Slike kratt har vi ikke i Norge, til gjengjeld har vi amanuensiser"
    (Min far var amanuensis, og ærverdig opptatt i Duste forbundet)
     
    Sist redigert:

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.941
    Antall liker
    2.139
    Sted
    VestBredden
    Torget vurderinger
    1
    Det er sånt som dette som kommer til og: Enten gjøre maten dyr, eller legge ned jordbruket

     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.981
    Antall liker
    3.508
    Den nye totalberedskapsmeldingen ble lagt frem av regjeringen i dag. Hvordan vi best mulig forbereder oss på krise og krig. Blant annet skal det bygges mange flere tilfluktsrom i årene som kommer.

    Selvforsyningsgraden på mat i Norge skal opp til 50% i følge meldingen. Det fikk meg til å se 15-20 år bakover i tid til noen meningsutvekslinger her på off-topic. Det var dem som mente at vi burde legge ned alt av landbruk her i arktiske strøk og heller importere alt vi trengte fra europa og øvrige verden. Altså: kutt alt av subsidier til det norske landbruket. Alt skulle reduseres ned til et spørsmål om penger og økonomi. Kunne vært interessant å vite hvordan de samme personene ser på saken i dag? Kanskje en forsiktig innrømmelse av at dem ikke så lengre frem enn til nesetippen?
     
    Sist redigert:

    pedal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2007
    Innlegg
    6.194
    Antall liker
    4.824
    Torget vurderinger
    1
    En "unntakstilstand" betyr jo ikke at biler og tog slutter å kjøre.
    Avstanden fra Oslo/Østlandet til svenskegrensen, er like kort som til Innlandet.
    EU har overproduksjon av mat, og Norge kan importere mye av behovet, i bytte med feks fisk.

    Ser at dette med beredskap brukes som argument for å subsdiere norsk landbruk, som pr idag koster oss ca 64 milliarder årlig. (27 milliarder i subsidier og 37 milliarder i form av dyre priser). Altså ca 13.000,-/årlig pr innbygger (64 Milliarder/5 millioner innbyggere).

    Landbruket sysselsetter ca 45.000 personer. Samtidig mangler vi arbeidskraft i andre næringer.

    Har ingen sterke meninger om dette. Kjekt med norske matvarer, distriktspolitikk og bonderomantikk, men minner om at "gull kan kjøpes for dyrt".
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.981
    Antall liker
    3.508
    I en krisesituasjon med knapphet på mat kan vi godt erfare at de landene som vi tidligere har importert mat fra, først og fremst vil verne om sine egne innbyggere, blir det noe til overs kan vi få del i det.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.472
    Antall liker
    13.153
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    - Eller at generell handel og transport får store restriksjoner i en krisestuasjon..... mat er også i stor grad ferskvare....
     

    pedal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2007
    Innlegg
    6.194
    Antall liker
    4.824
    Torget vurderinger
    1
    I en krisesituasjon med knapphet på mat kan vi godt erfare at de landene som vi tidligere har importert mat fra, først og fremst vil verne om sine egne innbyggere, blir det noe til overs kan vi få del i det.
    Merkelig logikk. Tror du svensker/dansker spiser mer mat i en krisesituasjon, enn nordmenn?

    Jeg vil tro at i en krisesituasjon vil f.eks. norske lakseprodusenter få mer varer på lager, da de mister noe oversjøisk (langtransport) eksport. Dette matoverskuddet kan da selges til nærliggende markeder (naboland).
    Samme situasjon for den svære danske matindustrien, som da vil bli solgt til (nærliggende) norske matvarekjeder. Det blir andeconfit, danske rundstykker og Anthon Berg på norske spisebord.

    Poenget er å se Skandinavia som en (handels) region.
     
    • Liker
    Reaksjoner: oen

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.555
    Antall liker
    10.586
    Sted
    Oslo
    Merkelig logikk. Tror du svensker/dansker spiser mer mat i en krisesituasjon, enn nordmenn?

    Jeg vil tro at i en krisesituasjon vil f.eks. norske lakseprodusenter få mer varer på lager, da de mister noe oversjøisk (langtransport) eksport. Dette matoverskuddet kan da selges til nærliggende markeder (naboland).
    Samme situasjon for den svære danske matindustrien, som da vil bli solgt til (nærliggende) norske matvarekjeder. Det blir andeconfit, danske rundstykker og Anthon Berg på norske spisebord.

    Poenget er å se Skandinavia som en (handels) region.
    Over 92% av laksefôret importeres.
    Med brutte forsyningslinjer tror jeg ikke problemet for oppdrettsnæringen vil være mere fisk på lager.
    Norsk husdyrhold baserer seg også på importert fôr, det samme som svensk og dansk landbruk.
    Under krigen var kostholdet mye poteter og sild, ikke akkurat hva jeg ønsker å bytte ut fredagstacoen med.
     

    Figge

    Generalkonsul OVK i Svealand
    Ble medlem
    20.11.2004
    Innlegg
    4.229
    Antall liker
    5.416
    Sted
    Stockholm/Västerås
    Torget vurderinger
    2
    Over 92% av laksefôret importeres.
    Med brutte forsyningslinjer tror jeg ikke problemet for oppdrettsnæringen vil være mere fisk på lager.
    Norsk husdyrhold baserer seg også på importert fôr, det samme som svensk og dansk landbruk.
    Under krigen var kostholdet mye poteter og sild, ikke akkurat hva jeg ønsker å bytte ut fredagstacoen med.
    Byter aldrig ut fredagsfisken mot taco.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.981
    Antall liker
    3.508
    Merkelig logikk. Tror du svensker/dansker spiser mer mat i en krisesituasjon, enn nordmenn?
    Logikken bygger på at i en stor krisesituasjon kan den totale produksjonen av mat på et helt kontinent hurtig gå ned, mens antall mennesker opprettholdes noenlunde. Det vil da føre til at det blir mindre mat pr menneske og maten må muligens rasjoneres.

    Under WW2 var det i nord-norge knapphet på mat, selv om de fleste ikke direkte svalt. Dette gjaldt også for dem som drev egen gård, men dem var bedre stilt. Rasjoneringskort, kaffeerstatning, barkebrød og mangel på smør og sukker var vanlig.
     

    pedal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2007
    Innlegg
    6.194
    Antall liker
    4.824
    Torget vurderinger
    1
    Under WW2 var det i nord-norge knapphet på mat, selv om de fleste ikke direkte svalt. Dette gjaldt også for dem som drev egen gård, men dem var bedre stilt. Rasjoneringskort, kaffeerstatning, barkebrød og mangel på smør og sukker var vanlig.
    Nja. Bakteppet for 2. verdenskrig var, både politisk og økonomisk, de harde 30-årene. Norsk økonomi var på felgen, og så kom krigen. Ikke helt overførbart til dagens Norge, nei.
    I tillegg var jo nettopp landet selvforsynt med alt, bortsett fra sukker, krydder og spesielle importvarer. Resten laget vi selv. Uten at det hjalp på nøden, som du påpeker.

    I dag utgjør «mat» en veldig liten andel av folks økonomi. Ingen problem å importere hva vi trenger.
    For å si det på en annen måte: Hadde Norge vært EU-medlem, hadde vi ikke hatt denne diskusjonen, da alle land utgjør ett marked. Ingen landegrenser for matvareflyten innad i EU
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.810
    Antall liker
    2.445
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Merkelig logikk. Tror du svensker/dansker spiser mer mat i en krisesituasjon, enn nordmenn?

    Jeg vil tro at i en krisesituasjon vil f.eks. norske lakseprodusenter få mer varer på lager, da de mister noe oversjøisk (langtransport) eksport. Dette matoverskuddet kan da selges til nærliggende markeder (naboland).
    Samme situasjon for den svære danske matindustrien, som da vil bli solgt til (nærliggende) norske matvarekjeder. Det blir andeconfit, danske rundstykker og Anthon Berg på norske spisebord.

    Poenget er å se Skandinavia som en (handels) region.
    Hadde vi hatt vett nok til å bli med i EU så hadde du hatt et poeng. Nå er det dessverre ikke slik.
    .
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn