Fresedreieren
Å stå ved en dreiebenk er kanskje den enkleste måten å få unger hekta på å leke med tre. På skolen har vi en mastodont av en maskin som jeg må innrømme at jeg har avsky for. Et lite tiggerbrev er lagt inn til ledelsen, der jeg ber om noen grunker til å kjøpe en kraftig nedskalert og ikke minst, tryggere maskin.
Tredreiing er en ekstremøvelse som ikke skulle sette helsa i fare, men heler være en øyeåpner for det fantastiske som kan skje mellom menneske, materialer og maskiner – en skikkelig pulverkaffe for faget. Dit skal vi tidlig i neste skoleår – dere har Mitt Ord.
Likevel er det ikke det jeg tenker på nå om dagan….
Heller å lage noe som kan lage noe som er rundt og samtidig kan vokse og/eller krympe i diameter i lengderetninga. I tusenvis og helt forutsigbare og helt like - feks stolbein ell.
Det blir litt tid til å shoppe rundt på durøret, så det tok selvfølgelig ikke lang tid før jeg hang med helt opp i noen spektakulære påfinneres kreasjoner. Dessverre synes jeg at de jeg har sporet opp, er litt sånne «one off»-saker som jeg ikke tenner voldsomt på. Jeg liker litt bedre en sideveis tilnærming der man ikke går fullt på med brøstkassen først. Prøve å finne ut av litt, se hva man her tilgjengelig av biter og sånt og hva som koster pæng.
Tidligere har jeg handlet inn maskineri og biter til både CNC og en kulefreser jeg har liggende tegninger av – og som jeg forhåpentligvis også kommer i mål med. Noen hornvinger venter også på sitt verktøy. Her også har jeg tegninger og store planer. Alle prosjekt to be inkluderer stort sett håndoverfresen. Jeg digger Festools OF 1010 og har et-par av disse, så denne er helt klart førstevalget.
Førsteønsket for denne karen, som ønsker å få et ettermæle som systematiker, er enten å gi produktene et formuttrykk som er gjenkjennelig og, så mye som jeg kan få til, kan kobles tversover. Et annet ønske er å lage noe som gjør at for eksempel et verktøy kan brukes herfra og dit – i dette tilfelle, fra jigg til jigg. Tror jeg har funnet tråden nå.
Dette krever litt planlegging, og når en idé har satt seg fast, handler det om å skule over til andre tanker som befinner seg der inne. Jeg mener nå å ha funnet en fellesnevner, og da må jeg rett og slett ta meg den møya det er å registrere, dvs tegne de komponentene som inngår i det man ser for seg. På det laveste mulige nivå. Forenklet og forenklet. Færrest mulige deler som skal kobles sammen, samtidig som at man har i bakhodet de materialene man velger til prosjektet.
Jeg kunne godt ha dykket dypere i 3D-havet, men jag har rett og slett ikke hatt behov for det ennå. Etter hvert begynner jeg å jobbe i Fusion 360, men for nå, klorer jeg meg fast i 2D-AutoKødden. Holder for meg ettesom jeg mener å kunne visualisere i rom ganske godt. Til Espenhorna, som jeg kommer til å lage på gammelmåten, kommer jeg til å trenge noen vinkler som Emo ordner i Solid på et blunk, men for disse luringene holder 2D helt til mål.
For meg handler materialvalg om tre og plast. Dette er materialer jeg kan håndtere med et visst sjølfortroende og har maskiner og god kobling til.
Til Fresedreieren kommer jeg til å bruke Festoolen pluss en sakteroterende planethjulsmotor (3rpm/min) som de er. I tillegg må jeg slakte en gammel 12V-drill som gir meg den fleksibiliteten jeg ønsker meg mellom de to bevegelsene jeg legge inn i jiggen. Drillen gir meg store muligheter mtp matehastighet både i tur- og returbevegelsene. Helt ideell i mine øyne.
For de som har giddet lese så langt, legger jeg herved ut en video av hva jeg tenker å lage. Min, derimot, vil ha både ha motordrevet fiksert rotasjon og motordrevet, variabel mating.
https://www.youtube.com/watch?v=TUA3lryix64
Å vite hvilke deler en skal bruke er viktig. Tegninger likeså. Her er grunnlaget for det videre arbeidet – bilder og maskintegninger samt en liten snutt som viser 75% av tre omdreininger i minuttet (9V batterispenning i stedet for 12).
https://www.youtube.com/watch?v=RaxrcsFD7cA
BB