Politikk, religion og samfunn Norge hva nå ? Forsvar. Beredskap. Sikkerhet.

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.540
    Antall liker
    7.862
    Torget vurderinger
    0
    Andøya har vært gjeste- og øvingsbase for utenlandsk MPA i nærmere 60 år... hadde også COB-lager til det ble nedlagt.... Nå braker det også snart løs med ny storøvelse og tilhørende aktivitet..
    Og den øvelsen har de KUN for å provosere og skremme et fredselskende Russland!

    At russerne på 60 tallet kjørte tanks, som fulgte norsk personell på vår side av grensen med kanonene når de var synlige, helt opp til grenselinjen betyr selvsagt ingen ting i slik sammenheng og at de hadde militærøvelse helt opp i grenselinjen på 90 tallet med 30.000 mann betyr likeledes KUN at de er et fredselskende folk! Ikke sant Antoine og Kvakksalver?
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.952
    Antall liker
    11.355
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Jeg er oppvokst i Midt-Troms, et par skarve mil fra Setermoen... Jeg skjønner ikke rabalderet om disse øvelsene... På 60.70 og 80-tallet var det øvelser som var minst like store og større enn det vi har sett i de siste årene, og den som kommer.... ka e problemet???
    Nedleggelsen av Andøya som er en base spesialbygd for nettopp MPA, er det nok ingen andre enn de impliserte kokkelimonkemakerne som forstår... det er godt kjent at det var stor motstand blant alle faggrupper å flytte MPA til frimerket Evenes, hvor man faktisk ikke har plass til noe som helst utover det som var der, da uten å gå i konflikt med områdene som er vernet ift RAMSAR konvensjonen.... Banene på ANdøya og Evenes er i praksis like lange, - det kommer an på hvilken sepc man leser... ANdøya har også en tverrvindbane, som man med juks og fanteri klarte å holde unna argumentene ift vedtakene.. Det er denne som nå skal forlenges og opprustes....
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    2.309
    Antall liker
    1.743
    Sted
    Bergen
    He he, endelig blir det som noen av oss har skjønt for lenge sia slått fast
    https://www.dagbladet.no/nyheter/nordiske-eksperter-ma-forberede-oss/80945510
    Sverige, Danmark og Norge har jo egentlig ingen hær, sier seniorforsker Robert Dalsjö ved svenske Totalförsvarets Forskningsinstitut

    Det måtte sjølsagt en Svenske til, de har det heldigvis med å kalle en spade for en spade når det gjelder Norge
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    3.481
    Antall liker
    3.602
    Sted
    Sunnmøre
    Sverige, Danmark og Norge har jo egentlig ingen hær, sier seniorforsker Robert Dalsjö ved svenske Totalförsvarets Forskningsinstitut
    Når ein les eldre militærhistorie, og den minste interessante eininga ser ut til å vera divisjon, set det mykje i perspektiv.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.656
    Antall liker
    15.753
    Torget vurderinger
    2
    Dette bakteppet er en flik av årsaken for å forstå hvorfor nettopp Knut Storberget nå roper varsko om grunnlaget for Norges landbrukspolitikk. Han gjør det på sitt vis, lavmælt, men tydelig. Landbrukspolitikken er ikke bærekraftig, mener han. Beredskapen alene må forutsette endringer; i produksjonsgrunnlaget, i produksjonsmåten, i sjølforsyningen, i foredlingen, i forsyningslinjene.
    Regjeringen har varslet stortingsmeldinger for å følge opp både Forsvarskommisjonens arbeid og Totalberedskapskommisjonens arbeid. Det vil framover bli et omfattende økt fokus på vårt lands evne til å tåle utfordringer vi knapt kan forestille oss.

     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.952
    Antall liker
    11.355
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    - og mens graset gror, dør kua... Om det er noe som har preget norsk politikk i de siste tiår, så er det sendrektighet - og med denne regjeringen inntil det absurde.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.656
    Antall liker
    15.753
    Torget vurderinger
    2
    Bøndene blir også borte. Det er tullete å sette kapital inn i dagens landbruk, i forhold til annet man kan gjøre med den.

    Artikkelen er bak betalingsmur, men situasjonen er typisk. Marginene er så snaue at minimalt skal til for å velte lasset. Det skjer en bred nedlegging av landbruk over hele Europa nå, og takten er spesielt høy i Norge. Det Storberget er innom er kritisk nødvendig.

    Tre spørsmål til landbruksministeren, som kommer fra partiet som har en stor del av ansvaret for at det har gått helt feil med norsk landbruk. Pollestad har meldt at "sjølforsyninga må opp". Han bes redegjøre for hva han har tenkt å gjøre for at så skal skje?


    (For ordens skyld - ja, vi har kjøpt en gård på landet og skal bedrive landbruk, men velger å forsøke å satse på en driftsform der første etappe IKKE er å ta opp et lån på 20 millioner.)

    Skjermbilde 2024-02-10 kl. 23.12.40.png
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.815
    Antall liker
    2.807
    Torget vurderinger
    1
    Problemet er at stort sett alle involverte er fornøyd med dagens selvforsyningsprosent på 38. Det er ingen interesse for 15 forskjellige norske tomater i butikkene. Man vil ha 15 forskjellige tomater fra 5 forskjellige land. Det er ingen interesse for bare norske epler eller bare norske poteter. Kjedene vil alltid ha utenlandske produkter lett tilgjengelig i alle butikker, både for å gi folk bredt utvalg men også for å prispresse norske leverandører.

    Da blir det et problem å skulle gire om til mye høyere selvforsyning ved en krise. Det går ikke. Høy selvforsyning i en krise betinger omtrent samme selvforsyningsgrad også i "fredstid" - når alt er normalt. Matforsyning er biologi. Det tar tid å gire om. I tillegg er de husdyrnæringene med størst andel norskprodusert fôr - rødt kjøtt og melk fra drøvtyggere - under press fra hvitt kjøtt basert på importert fôr.

    Landbruk, Mat | Terje Vigen måtte ro til Danmark etter korn. Fremdeles henter vi over halvparten av maten vår fra utlandet (nationen.no)

    Terje Vigen måtte ro til Danmark etter korn. Fremdeles henter vi over halvparten av maten vår fra utlandet
    I tiår etter tiår importerer vi mer enn halvparten av maten vi spiser, ifølge en fersk rapport. Løsningen kan ligge i et hjerteskjærende dikt av Henrik Ibsen.

    I Henrik Ibsens dikt om Terje Vigen tar hovedpersonen årene fatt for å ro til Danmark for å kjøpe korn. På vei tilbake blir Terje Vigen tatt til fange av britiske soldater.

    Innen han blir løslatt og kommer seg tilbake til Norge er både kona og dattera døde av sult.

    Diktet er inspirert av situasjonen i Norge under Napoleonskrigen på starten av 1800-tallet. Britene blokkerte den internasjonale handelen, og det ble derfor vanskelig å få tak i korn fra Danmark. Noe som førte til at mange nordmenn sultet i hjel.

    Det er lenge siden forrige hungersnød i Norge, men fremdeles er vi, i likhet med Ibsens karakter, avhengig å hente mye av maten vår utenfor landets grenser for å fø norske munner.

    Over 60 prosent av maten vi spiser er importert, eller kommer fra dyr som har spist importert fôr.

    Terje Vigen rodde for å skaffe korn til familien. I dag er vi fremdeles svært avhengig av å importere nettopp korn for å dekke energibehovet i vårt kosthold.

    Nå har Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) og Agri Analyse gått gjennom status og mulighetsrom for å øke norsk selvforsyning. Der har kornet en nøkkelrolle, men til tross for gode avlinger og flere tiltak kan regjeringas mål om å nå 50 prosent selvforsyning stå for fall med dagens forbruk og jordbruksareal.

    Det varierer betydelig fra år til hvor store kornavlingene i Norge er, og hvor god kvaliteten på kornet er. Det fører til at selvforsyningen varierer fra år til år.

    Mellom 1999 og 2021 har andelen av matforbruket vi har produsert på egne ressurser variert mellom 35 og 45 prosent.

    Også tall forskerne har hentet inn fra 50-, 70- og 80-tallet viser at selvforsyningen ikke nådde mer enn 50 prosent.

    Korn
    Målt i energi står korn- og melprodukter for 28 prosent av kostholdet vårt. Selvforsyningsgraden for denne typen produkter er på 30 prosent.

    «For korn ligger det et betydelig potensial for selvforsyningsvekst dersom man klarer å legge til rette for at en større del av norsk kornproduksjon går til matkorn. En fordel ved å øke norskandelen i matkornet er at korn har et høyt energiinnhold», skriver Nibio og Agri Analyse i rapporten.

    På grunn av den sentrale delen av kostholdet vårt i dag, kan en økning i egen produksjon, føre til en betydelig vekst i selvforsyningen. Det varierer stort hvor mye korn som går til menneskemat av den norske produksjonen. I 2020 og 2021 var det oppunder 60 prosent norskandel på matkornet.

    De krevende årene 2018 og 2019 var norskandelen under 40 prosent.

    Regjeringa har mål om å oppnå 90 prosent norsk matkorn. Felleskjøpet Agri har presentert en rapport som tilsier at det er mulig.

    «Siden matkorn er svært viktig i norsk kosthold med høy energiandel, vil en økning av denne størrelsesordenen ha en betydelig innvirkning på den norske selvforsyningsgraden, og bidra til å løfte den med nesten 6 prosentpoeng», skriver Nibio og Agri Analyse.

    En høyere andel norsk korn til menneskemat, gir derimot en liten nedgang i norsk korn til dyrefôr. Isolert sett gir det en nedgang i selvforsyningsgraden på 1,1 prosentpoeng. Nettoeffekten av å øke norskandelen til matkorn til 90 prosent vil likevel føre til en økning i selvforsyningsgraden på 4,6 prosentpoeng.

    Maten til dyra
    Et annet punkt rapporten ser på som et mulighetsrom for økt selvforsyning er å øke norskandelen i kraftfôret. Norsk selvforsyning av animalske produkter; kjøtt, melk og egg er i utgangspunktet høy. Faktumet at en del av dyra spiser betydelige mengder importert fôr, gjør den reelle selvforsyningen noe lavere.

    Kraftfôr består i hovedsak av karbohydrater (korn) og proteiner (soya, raps, mais), samt noe fett, vitaminer og mineraler. I rapporten pekes det på ulike muligheter, ett av dem å ta i bruk igjen proteinkilden kjøttbeinmel.

    Etter utbruddet av kugalskap som videre førte til sykdommen Creutzfeldt-Jakobs sykdom (CJD) hos mennesker, ble bruken av kjøttbeinmel i 1990 forbudt å bruke til drøvtyggere. I 2001 ble det utvidet til alle dyr til matproduksjon.

    De siste årene har derimot lovverket gått tilbake på de absolutte forbudene, og fra 2021 var det igjen lov å bruke kjøttbeinmel fra gris til kyllingfôr, og motsatt. Det er derimot strenge krav om produksjonslinjene til fôrproduksjon av denne råvaren, derfor brukes ikke dette i kraftfôr i dag.

    Norskandelen i fôret til ulike husdyr
    (her gjengir jeg tallene fra en tabell, får ikke kopiert den over. Kilde: Animalia)
    - Kylling 40%
    - Høner, eggproduksjon 54%
    - Svin 71%
    - Storfe, melkeproduksjon 82%
    - Sau/lam 96%
    - Storfe, kjøttproduksjon 97%

    «Med en fullstendig utnyttelse av tilgjengelig kjøttbeinmel kunne man altså redusert importbehovet for proteiner i kraftfôret til gris og fjørfe med rundt 60 000 tonn årlig, noe som i snitt ville kunne bidratt til å øke norskandelen for proteinråvarer i kraftfôret fra 7 til 19 prosent», står det i rapporten.

    Tiltaket ville kunne øke selvforsyningsgraden med 0,3 prosentpoeng.

    Rapporten peker også på mer og bedre kvalitet på grovfôret, slik at mer grovfôr kan erstatte bruk av kraftfôr hos melkekua.

    Frukt og grønt
    Når det gjelder frukt, grønt og bær er norsk produksjon noe begrenset. Noe av det på grunn av rent klimatiske årsaker, som at banan, avokado og meloner er lite hensiktsmessige å dyrke i Norge. Andre produkter er det norsk produksjon av, slik som epler, jordbær og løk, men ikke nok til å dekke det norske markedet året rundt.

    Matvaregruppene utgjør en mindre andel av kostholdet målt i energi, med om lag fem prosent. I volum utgjør varegruppene derimot om lag en fjerdedel av kostholdet.

    Norskandel for de tre matvaregruppene er følgende (fra tabell, kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt)
    - Frukt 3%
    - Bær 26%
    - Grønnsaker 48%

    Næringa har satt seg mål om å øke den norske produksjonen av grønnsaker med 50 prosent fram mot 2035. Det vil gi en norskandel på 72 prosent. Det ville bidratt til å øke selvforsyningen med 0,4 prosentpoeng målt i energi. Rapportforfatterne setter derimot spørsmålstegn ved realismen, fordi forbrukertrendene går i feil retning for norskproduserte grønnsaker, slik som kålrot. Mer eksotiske grønnsaker øker derimot.

    «Med tanke på at forbrukertrenden de siste årene viser at inntak av grønnsaker i stor grad vris mot importerte vekster som ikke dyrkes i Norge, mens konsum av enkelte norske grønnsaker er nedadgående, er det vanskelig å argumentere for at en så stor økning skal kunne realiseres», står det i rapporten.

    Likevel peker rapportforfatterne på at enkelte grønnsaker som dyrkes her, kunne hatt en høyere norskandel, men at tollbeskyttelsen ikke alltid er god nok gjennom lengre deler av året.

    Norskandel grønnsaker (kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt)
    - Kålrot 100%
    - Gulrot 95%
    - Hodekål 90%
    - Agurk 79%
    - Løk 67%
    - Purre 54%
    - Blomkål 50%
    - Tomat 34%
    - Isbergsalat 33%
    - Brokkoli 29%
    - Vårløk 29%
    - Squash 16%
    - Paprika ca 0%
    - Sjampinjong ca 0%

    Agri Analyse og Nibio mener det i første omgang bør være en målsetting om å øke norskandelen på grønnsaker fra dagens 48 prosent til 60 prosent. Noe som vil øke selvforsyningsgraden med 0,21 prosentpoeng.

    Rapporten foreslår også et mål om å øke norskandelen for frukt fra dagens 6 prosent til 9 prosent, samt øke norskandelen på poteter fra dagens 76 til 90 prosent. Totalt for grøntsektoren er dermed økningen av selvforsyningsgraden på 0,87 prosentpoeng.

    Sliter med å nå 50 prosent
    Totalt sett har alle tiltakene Nibio og Agri Analyse peker på i rapporten følgende effekt på selvforsyningsgraden:
    • Med samme kornareal som i dag: En økning i selvforsyningsgraden (korrigert for import av fôr) fra 39 til 46 prosent
    • Med utvidet kornareal: En økning i selvforsyningsgraden (korrigert for import av fôr) fra 39 til 48 prosent
    Med andre ord er ikke tiltakene forskerne har lagt opp til nok til å nå regjeringas mål om 50 prosent selvforsyning. Det rapporten riktignok påpeker er at de ikke har sett på et endret kosthold. For endringer i nordmenns kosthold kan gjøre store endringer i selvforsyningen

    De peker på at «5 om dagen» har bidratt til økt forbruk av frukt og grønt, men at veksten har vært på importerte produkter. Et annet eksempel er hvordan ris og pasta har tatt mer over for poteten.

    «For øyeblikket er det en debatt om mer bærekraftig kosthold både knyttet til økt bruk av utmark og beite og eget fôr og større innslag av plantekost i ernæringen. Det gir muligheter for økt norsk planteproduksjon, men kan også gi endringer i mengde og sammensetningen av kjøtt,melk og egg som landet har gode forutsetninger for å produsere mye av», står det i rapporten.

    Forskerne mener kostholdsendringer er noe som kan være gjenstand for ytterligere dypdykk.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.815
    Antall liker
    2.807
    Torget vurderinger
    1
    Underhaug tar opp igjen produksjonen av gamle klassikere. Ikke minst i utlandet er det en økende etterspørsel etter disse enkle redskapene.

    Fra produktomtalen: Disse maskinene er tenkt til mindre bruk, hvor det ikke er økonomisk forsvarlig og investere i større potetsettere og opptakere. Underhaug ønsker å bidra til at enda flere kan produsere sin egen mat, og at flere mindre gårdsbruk skal kunne skaffe seg maskiner som passer til sine forhold, som er solide og varer i generasjoner.

     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.752
    Antall liker
    13.241
    Underhaug tar opp igjen produksjonen av gamle klassikere. Ikke minst i utlandet er det en økende etterspørsel etter disse enkle redskapene.

    Fra produktomtalen: Disse maskinene er tenkt til mindre bruk, hvor det ikke er økonomisk forsvarlig og investere i større potetsettere og opptakere. Underhaug ønsker å bidra til at enda flere kan produsere sin egen mat, og at flere mindre gårdsbruk skal kunne skaffe seg maskiner som passer til sine forhold, som er solide og varer i generasjoner.

    Har tilbragt noen timer av barndomen på en som ligner mistenkelig på denne

    1707640345996.png
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.815
    Antall liker
    2.807
    Torget vurderinger
    1
    Den er ikke mistenkelig lik, den er lik. Basert på trollramma - den horisontale ramma av firkantstål du ser på bildet - der man kan skifte ut og sette på andre redskaper. Tar du av settekassen får du hyppet potetåkeren utover sesongen. For 50 år siden ble gulrotåkrene hjemme sådd med såmaskiner montert på den samme ramma. Selvfølgelig ingen produksjon av grønnsaker og poteter her nå. Utstyret solgt for lenge siden. Sånt er det ikke tid til.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.656
    Antall liker
    15.753
    Torget vurderinger
    2
    Stor etterspørsel nå etter enkel og mekanisk landbruksredskap. Moderne ditto er overkomplisert, digitalt styrt og krever kontinuerlig oppfølging og servicepersonale som kan komme kjapt.
    Det var "gammeltraktorstevne" med auksjon her i høst. Fullt oppmøte og stor rift om de "analoge" traktorene og redskapene. Bønder ønsket å sikre seg.

    Har selv stående søk på en Underhaug potetopptaker, men ser ut til at jeg ender med et svensk merke. (Nabobonden hadde flere).
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.815
    Antall liker
    2.807
    Torget vurderinger
    1
    Personlig ville jeg følt meg naken uten tilgang til (egen) jord. Min kommende svigerdatter er ei smart dame som tar ting tidlig. Hun ser allerede på mulighetene for eget kjølelager for lagring av grønnsaker og annet egenprodusert gjennom hele året. Spare penger er nå en ting, men hun ser verdien av å kunne lage og lagre sin egen mat.

    Terje Vigen returnerer fra Danmark:

    1707647053815.png
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    2.309
    Antall liker
    1.743
    Sted
    Bergen
    He he, endelig blir det som noen av oss har skjønt for lenge sia slått fast
    https://www.dagbladet.no/nyheter/nordiske-eksperter-ma-forberede-oss/80945510
    Sverige, Danmark og Norge har jo egentlig ingen hær, sier seniorforsker Robert Dalsjö ved svenske Totalförsvarets Forskningsinstitut

    Det måtte sjølsagt en Svenske til, de har det heldigvis med å kalle en spade for en spade når det gjelder Norge
    Følgetong
    Trumpen fortsetter,
    https://www.nrk.no/urix/trump_-vil-oppfordre-russland-til-angrep-pa-nato-land-1.16758177
    fordi de som tror og mener at ikke han mener alvor, tør du virkelig å stå på det standpunktet gitt at det truer Europas og vår egen sikkerhet
    Summen av årevis unfallenhet fra europas og norske politikere treffer oss nå som en låst låvedør med doble beslag og låser.

    Og kom ikke den med at han må av 2/3 flertall, det er kun for å ta USA formelt ut av NATO. Han kan fremdeles be sitt underlagt personell om å pelle seg inn på første og beste fly tilbake til the US. Det kan gjøres umiddelbart uten noe om og men, eller han kan be om et lite uttak fra oljefondet.. Hvem stemmer for?
    Da har man ingen reel kampkraft igjen, ref feks de nylige inngåtte avtalene med Norge, Finland og Sverige som er i 1. linja mot russerne.
     
    Sist redigert:

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.952
    Antall liker
    11.355
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Denne er vel svært aktuell..

     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    2.309
    Antall liker
    1.743
    Sted
    Bergen
    Skjer nok ikke før etter neste valg, tidligst. Men først skal det settes ned et utvalg..

    Kanskje vel så viktig, reststemmene som Ap må få inn kommer mest sannsynlig fra Rødt og SV, og da kan man ikke "krige" med russerne og putler
    vi vet alle hvor det går

    Synes at Einar Sørensen er steikke god i sine kronikker. Sammen med tidligere statssekretær Hammerstad
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    2.309
    Antall liker
    1.743
    Sted
    Bergen
    Iht Fmin på Dagsrevyen akkurat nå planlegger Norge å nå 2% målet i 2026... etter at Trump har snakket indirekte om bla Norge

    Hærlig, og i de 2% ene ligger sikkert også støtten til Ukraina

    Neida USA vil aldri trekke seg ut av NATO/Europa...
     
    Sist redigert:

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.540
    Antall liker
    7.862
    Torget vurderinger
    0
    Ingen vet hva ulike presidenter vil gjøre i forhold til en større krig i Europa. At USA kom inn i WWII såvidt tidlig som de gjorde kan vi jo takke Japan for.
    Det var meget sterke krefter i USA som ikke ville at landet skulle blande seg inn i krigen. Det var også mange som ganske utilslørt støttet Hitler. Og
    Trump er nok ikke alene om å mene at europeiske land som ikke har rustet opp slik at de kan stå opp mot Putin egentlig fortjener å bli rævpult av
    russerne. Så vi har egnentlig ikke noe valg. Vi må finne den billigste løsningen på våre forsvarsproblemer. Dvs vi må begynne med en gang å bestille utstyr
    og å bygge forlegninger til mange flere soldater enn det vi har i dag. Jo tidligere vi sender inn bestillingene jo billigere blir det! Når hele Europa kommer
    samtidig og vil kjøpe militært utstyr vil prisene gå gjennom taket!
     

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.030
    Antall liker
    8.239
    Torget vurderinger
    1
    Følgetong
    Trumpen fortsetter,
    https://www.nrk.no/urix/trump_-vil-oppfordre-russland-til-angrep-pa-nato-land-1.16758177
    fordi de som tror og mener at ikke han mener alvor, tør du virkelig å stå på det standpunktet gitt at det truer Europas og vår egen sikkerhet
    Summen av årevis unfallenhet fra europas og norske politikere treffer oss nå som en låst låvedør med doble beslag og låser.

    Og kom ikke den med at han må av 2/3 flertall, det er kun for å ta USA formelt ut av NATO. Han kan fremdeles be sitt underlagt personell om å pelle seg inn på første og beste fly tilbake til the US. Det kan gjøres umiddelbart uten noe om og men, eller han kan be om et lite utak fra oljefondet.. Hvem stemmer for?
    Da har man ingen reel kampkraft igjen, ref feks de nylige inngåtte avtalene med Norge, Finland og Sverige som er i 1. linja mot russerne.
    Det er ingen grunn til å tro at Trump snakker sant uansett hva han sier. Vi får nå se hva som skjer. Er nok modererende krefter i militærledelsen over there....
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    2.309
    Antall liker
    1.743
    Sted
    Bergen
    ..Er nok modererende krefter i militærledelsen over there....
    Spørs hvor mange det egentlig er og hvilke posisjoner de har etter at Trump har satt inn sine egne i topp posisjonene.

    Etter det jeg kan se ser det ut til at "man" mener at den største forskjellen Trump (2016 og) 2020 og 2024 er at han i, mer eller mindre, det stille har fått bygd opp en god organisasjon lokalt og stat slik at han har fått inn sine hen i mange makt posisjoner. De står selvsagt klar til å rykke opp, og for sitt eget beste har de vel skjønt at kun en ting gjelder; Absolutt lydighet (burde egentlig vært Absolutt vodka..)
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.540
    Antall liker
    7.862
    Torget vurderinger
    0
    Det vi kan håpe på er at de militære sjefen der borte ser faren i at USA kan bli isolert hvis Russland tar over Europa. De risikerer også at Kina tar
    Taiwan. Da vil USA's dataindustri slite for det meste av microchips og slikt lages på Taiwan. Og når vi er der skal vi ikke se bort fra at Kina/Nord Korea kommer over stillehavet til USA's vestkyst og at russerne kommer til østkysten. Mulig USA kan slå dem på hjemmebane, men det vil bli jærvlig "dyrt" for USA. De har ikke hatt krig på egen jord siden Borgerkrigen. Tror ikke det er så mange militære sjefer i USA som ønsker noe slik.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.815
    Antall liker
    2.807
    Torget vurderinger
    1
    Det hjelper lite med et påkostet forsvar hvis en forutgående hybridkrig har strippet oss for all forståelse for hva som egentlig skjer. Det popper opp putinister i alle land som påstår å ha tenkt selv. Vi må takle hybridangrepene som hele tiden kommer på en bedre måte enn nå. Autokratene ser ut til å ha en formidabel evne til å analysere svakhetene i vestlige demokratier og forsterke disse til nær selvdestruksjon. Det må utvikles strategier for å redusere og stanse dette.
     

    Kjendis

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.02.2010
    Innlegg
    2.777
    Antall liker
    718
    Sted
    Norway
    Torget vurderinger
    2
    Det vi kan håpe på er at de militære sjefen der borte ser faren i at USA kan bli isolert hvis Russland tar over Europa. De risikerer også at Kina tar
    Taiwan. Da vil USA's dataindustri slite for det meste av microchips og slikt lages på Taiwan. Og når vi er der skal vi ikke se bort fra at Kina/Nord Korea kommer over stillehavet til USA's vestkyst og at russerne kommer til østkysten. Mulig USA kan slå dem på hjemmebane, men det vil bli jærvlig "dyrt" for USA. De har ikke hatt krig på egen jord siden Borgerkrigen. Tror ikke det er så mange militære sjefer i USA som ønsker noe slik.
    What? Du har vel hørt om Pearl Harbor?
     

    Kjendis

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.02.2010
    Innlegg
    2.777
    Antall liker
    718
    Sted
    Norway
    Torget vurderinger
    2

    Kjendis

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.02.2010
    Innlegg
    2.777
    Antall liker
    718
    Sted
    Norway
    Torget vurderinger
    2
    Men Trumps uttalelser om å ignorere nato prinsippene mot land som "ikke betaler for seg", er en skremmende trend og jeg tror ikke han er alene om det. America first retorikken som resultat av skakk kjørt amerikansk økonomi med en svimlende utenlandsgjeld, vil nok få konsekvenser for aliansen. Spørsmålet er om USA virkelig holder ord eller har kapasitet å forsvare Norge når det en dag smeller?

    Merk at for meg er det kun spørsmål om tid før det smeller. Politikere bør våkne. Det er bare partileder i Konservativt som sier "vi står ovenfor en ulykke" og kanskje Sylvi Listhaug som også er kritisk til regjeringens naivitet.
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    1.944
    Antall liker
    2.193
    Jeg er oppvokst i Midt-Troms, et par skarve mil fra Setermoen... Jeg skjønner ikke rabalderet om disse øvelsene... På 60.70 og 80-tallet var det øvelser som var minst like store og større enn det vi har sett i de siste årene, og den som kommer.... ka e problemet???
    Nedleggelsen av Andøya som er en base spesialbygd for nettopp MPA, er det nok ingen andre enn de impliserte kokkelimonkemakerne som forstår... det er godt kjent at det var stor motstand blant alle faggrupper å flytte MPA til frimerket Evenes, hvor man faktisk ikke har plass til noe som helst utover det som var der, da uten å gå i konflikt med områdene som er vernet ift RAMSAR konvensjonen.... Banene på ANdøya og Evenes er i praksis like lange, - det kommer an på hvilken sepc man leser... ANdøya har også en tverrvindbane, som man med juks og fanteri klarte å holde unna argumentene ift vedtakene.. Det er denne som nå skal forlenges og opprustes....
    Det skjer mye på Andøya som gjør den enda mer interessant for utenlandsk etterretning - Kina og RUS. En anekdote fra den kolde krig. Under utviklingen av Pingvin Mk 3 sjømålsmissil( jagerflybåret) blei Andøya benyttet som base for skyteekspedisjonene - med fjernstyrte målfartøy og hele molevitten. Da var det selvfølgelig et bulgarsk danseorkester som var booka på Andrikken hotell. De blei bortvist fra øya. Det var standard med bulgarsk musikkinnslag i byer N - Norge når det var store øvelser etc. Musikantene blei tett fulgt opp !

    1707733845754.png

    PST advarer: – Det foregår mye på Andøya (vg.no)
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    3.481
    Antall liker
    3.602
    Sted
    Sunnmøre
    Rødt og SV akademikerne og materialisme akademikere er generelt skeptisk til USA og vil heller "back to the USSR."
    Tradisjonelt: nei. SV og R har rett nok båe vore grunnleggjande, fundamentalt, mot NATO, men aldri entusiastisk til Sovjetunionen. Særleg gjeld det R (altså, RV/AKP). Korleis det er no, er vel litt ymse. R har ekskludert ein del openberre Putin-vener og teke fråstand frå td Steigen, men partiet er samtidig mykje meir pluralistisk enn i gamle dagar. SV er vel mot Nato same måte som dei er mot kongehuset om dagen.

    Så kan ein diskutera realismen i at vi skulle forsvara oss mot Russland (eller Sovjetunionen) åleine med eit samanraska heimevern, jf

    I beksom sko fra den franske revolusjon,
    i uniformsjakka hans Napoleon
    i skinnhua te Den røde armè,
    og bajonetta smugla fra Sverige
    Fra Tysker'n stjal vi eit mausergevær,
    og hermetikk fikk vi frå Den engleske hær
    Kampmot hi vi fått frå Vietnam,
    og fra Susendal'n hi vi fått ein liten dram
    No er det jo uansett semje om at USA er lite til å stola på i framtida, og at vi må byggja opp eit forsvar som står seg åleine i meir enn 45 min.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.008
    Antall liker
    6.235
    De var vel ganske entusiastisk til Sovjetunionen fra tiden Stalin og Lenin styrte, men det var mest Kinas politikk som ga reisning.
     

    Kjendis

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.02.2010
    Innlegg
    2.777
    Antall liker
    718
    Sted
    Norway
    Torget vurderinger
    2
    Men istedet er vi igang med en Global vestlig Mangfoldrevolusjon. Målet er å fjerne de kirkelige bastionene i verden og deres innflytelse og makt. Erstatte med en ny religion.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.008
    Antall liker
    6.235
    Men istedet er vi igang med en Global vestlig Mangfoldrevolusjon. Målet er å fjerne de kirkelige bastionene i verden og deres innflytelse og makt. Erstatte med en ny religion.
    Å fjerne de kirkelige bastionene er ikke så dumt, det er det derimot å importere en ny og enda verre religion.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.952
    Antall liker
    11.355
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Det skjer mye på Andøya som gjør den enda mer interessant for utenlandsk etterretning - Kina og RUS. En anekdote fra den kolde krig. Under utviklingen av Pingvin Mk 3 sjømålsmissil( jagerflybåret) blei Andøya benyttet som base for skyteekspedisjonene - med fjernstyrte målfartøy og hele molevitten. Da var det selvfølgelig et bulgarsk danseorkester som var booka på Andrikken hotell. De blei bortvist fra øya. Det var standard med bulgarsk musikkinnslag i byer N - Norge når det var store øvelser etc. Musikantene blei tett fulgt opp !
    Det er såpass lenge siden nå... men jeg deltok faktisk i de testene....
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    2.309
    Antall liker
    1.743
    Sted
    Bergen
    Det virker som om enkelte har et bilde av at de nye avtalene er revolusjonerende. Et lite utsnitt fra en fin oversikt i Store Norske Leksikon om forhåndslagring. Den er skrevet av Jacob Børresen

    "Under den kalde krigen var det også forhåndslagret tungt materiell i Norge for tyske, kanadiske, britiske og amerikanske avdelinger som var øremerket forsvaret av Norge. Etter den kalde krigen er det bare USA som har forhåndslagret tungt materiell i Norge.

    Invictus-avtalen fra november 1971, og oppdatert i 1980, omfattet forhåndslagre av forsyninger til den amerikanske Atlanterhavsflåten og dens hangarskipgrupper. Avtalen omfattet et meget stort drivstofflager på Namdalseid i Trøndelag samt logistikk-støtte til maritime fly på Værnes, Ørlandet, Bodø og Andøya. I tillegg kom 2 mobile sykehus (U.S. Navy Fleet Hospital), ett på Frigård ved Værnes og ett i Osmarka ved Evenes, hver med kapasitet til 500 pasienter lagret i Trøndelag og Ofoten.


    I henhold til COB-avtalen fra 1974 hadde USA forhåndslagret utstyr fra det amerikanske flyvåpenet, U.S. Air Force (USAF), på ni flystasjoner i Norge. Etter den kalde krigen gjenstår to baser i Norge med slikt utstyr: Bodø og Sola. Bodø har utstyr for amerikanske kampfly og Sola har utstyr for tankfly.

    I 1981 ble det forhåndslagret utstyr til en brigadestridsgruppe fra det amerikanske marinekorpset, U.S. Marine Corps (USMC), på om lag 15 000 soldater i Trøndelag – den såkalte Norwegian Air Landed Marine Expeditionary Brigade, NAL MEB."


    forhåndslagring – Store norske leksikon (snl.no)
    En liten oppfølger på denne, heldigvis er norge et åpent samfunn så traktaten som regulerer dagens forsvarssamarbeid med ligger åpent tilgjengelig
    https://lovdata.no/dokument/TRAKTAT/traktat/2021-04-16-3
    God lesing for de som interesserer seg for slikt

    Det kan være et potensiale for videre utvikling av (militær) infrastruktur som kommer Norge til nytte, både ift. avtalens gyldighet og etterpå. Dersom ikke norge selger det ut etter amerikanske bruk ala Olavsvern
     

    Kjendis

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.02.2010
    Innlegg
    2.777
    Antall liker
    718
    Sted
    Norway
    Torget vurderinger
    2
    Å fjerne de kirkelige bastionene er ikke så dumt, det er det derimot å importere en ny og enda verre religion.
    Det er allerede gjort. Man redefinerer kjærlighetsbegrepet og erstatter det med en ny definisjon hvor kjønn og Gud ikke tas med i regnskapet når kjærlighetsbegrepet skal defineres. Det er slik jeg vil bevise at vi har en ny religion i vesten som definerer seg selv feilaktig for ikke religiøs.

    Et slikt samfunn vil betrakte verden rundt seg med helt andre briller enn før. Frykt og fryktpropaganda inntar nye høyder.
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    1.944
    Antall liker
    2.193
    Nuvel FSJ, du bør nok skaffe deg nye spåmenn
    https://www.dagbladet.no/nyheter/russland-er-blitt-sterkere/80965586
    (kanskje ikke ta etter "ekspertene" som spådde at strømprisen kom til å øke med et par øre med de nye utenlandskablene..)
    "Spåmennene" (FFI) har kommet med sin rapport ! Bildet er så tydelig at selv Jonas and the sleepers må se dette.

    1707816704728.png

    Forsvaret, Forsvarsanalysen 2024 | Forsvarsanalyse: Norge må ha en tydelig og realistisk plan for strid med russiske styrker (nettavisen.no)
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.815
    Antall liker
    2.807
    Torget vurderinger
    1
    Sakset fra Bondebladet 8.2 over en kaffekopp:

    "Nedbygging og omdisponering av jord til andre formål:
    I perioden 2005 - 2022 ble over 113 000 dekar dyrka jord omdisponert. I tillegg ble over 102 000 dekar dyrkbar jord omdisponert i samme periode. Dermed har det i snitt blitt omdisponert over fire fotballbaner hver eneste dag denne perioden".

    Hu hei hvor det går og vi ønsker lykke til. Heldigvis har tilsvarende andel bønder blitt omdisponert så vi slipper den bekymringa.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.656
    Antall liker
    15.753
    Torget vurderinger
    2
    Sakset fra Bondebladet 8.2 over en kaffekopp:

    "Nedbygging og omdisponering av jord til andre formål:
    I perioden 2005 - 2022 ble over 113 000 dekar dyrka jord omdisponert. I tillegg ble over 102 000 dekar dyrkbar jord omdisponert i samme periode. Dermed har det i snitt blitt omdisponert over fire fotballbaner hver eneste dag denne perioden".

    Hu hei hvor det går og vi ønsker lykke til. Heldigvis har tilsvarende andel bønder blitt omdisponert så vi slipper den bekymringa.
    Noen og enhver kan spekulere i hva ordet "landsforræderi" egentlig omfatter. Et karrig fjelland med begrensede matjordressurser burde hegne om hver bit "landbruk" som om det var det mest verdifulle i felleskassen. Vi har valgt å "omdisponere", fordi vi har ment at vi kan kjøpe alt vi trenger, uansett hva som måtte hende.

    Svenn Arne Lie har et greit bilde: Norsk landbruk er bruk av land i andre land, for å klare grunnoppgavene i eget land.
    Vi får sørge for å være venner med så mange vi kan, og at vi har nok penger å betale med, om det skulle knipe.

    Det er veldig rart når politikerne snakker om opptrapping av både forsvar og landbruk som om det kun handler om å beslutte dette. Det mangler kunnskap, mannskap og grunnlag, og det vil man ikke akseptere, som om man kan trylle ting på plass.
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    2.309
    Antall liker
    1.743
    Sted
    Bergen
    Støre på Dagsnytt 18
    Han vil absolutt ikke diskutere realiteten i Norge -2% målet, trumps trusler og den reelle trusselen fra øst
    Ikke spre unødig frykt, ikke fortel den syke at han er syk
    Ingen militær trussel idag, men vi skal være forberedt og ta tak dersom -- trur han at de e Rema 1000 som skal forsyne oss med krigskraft?
    Statsminister for barnehagene i ring 3

    Gi meg Melby som Smin,
    https://www.adressa.no/midtnorskdeb...irket-utenkelige-er-naa-dessverre-realistiske

    Kanskje den norske ukraina helten fra BeRRRGen, Frølich? (nei slett ikke Erna i to spann med Finnes han)

    Spesialoperasjonen i Ukrainia har virkelig fått løftet hodet mitt opp for hva som er viktig
    - stemme på en fra Venstre som Smin; absolutt utelukket pr 21 feb 22 (selvfølgelig vanskelig uten å stemme på venstre..)
    - Komme oss inn i EU i full fart; noe utelukket pr 21 feb 22

    14 feb 24; ja takk begge deler

    Sikkerhet, og beredskap, må prioriteres over ganske så (alt?) mye annet, da må man virkelig se på hvem som har de rette holdningene, mht akkurat det
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn