2A3 vs 300B

U

utgatt19288

Gjest
Hei - ble litt trigget av innlegget til JanR og 2A3 SET

Hvis man kan komme med et enkelt spørsmål. Hva er forskjellen mellom disse - lydmessig selvføgelig.

Greit nok at den ene avgir 2-3W vs. 8-12W i SET konfig, dette er bare et spørsmål om tilpassing av HT.

Har søkt litt på nettet - men det er vanskelig å finne beskrivelse av lydsignaturen - finner bare tøvete beskrivelser som:
"If I was to make a comparison between these 2 tubes, 2A3 is a
beautiful and elegant female, while the 300B is an energetic young man...."

Etter linken til JanR og de tipsene som kom inn - ble jeg litt fasinert av Sun sin relativ rimelig 2A3 SET trinn som atpåtil er topp rangert i Stereophile. Ikke at det betyr noe - men det gjør heller ikke noe ;)

Men som sagt, hvorfor ikke velge en 300B sak?
 
U

utgatt19288

Gjest
Hei - fikk en tilbakemelding på mail som jeg syntes var interessant og kanskje nyttig lesing for flere. Derfor poster jeg tilbakemeldingen her på sentralen etter samtykke med avsenderen.

"Mange mener de beste 2A3 er de gamle monoplate 2A3. Vanlige 2A3 er dual plate og kan sammenlignes med 2 stk "45" rør i paralell i en flaske. En ser det på anodene ( plate ) i røret. Det samme gjelder 6A3 som er svært lik 2A3, men med 6,3 volt gløding.
En kan heller ikke snakke om "en" 300B lyd. Her er det forskjeller fra fabrikat til fabrikat og årstall. Mange mener "Mesh Plate" 300B er bra, men disse tåler litt mindre effekt enn 40 Watt. Blant annet Golden Dragon lager slike i dag.
WE 300B er originalen og er den egentlige 300B. Også disse varierer visstnok i lyd fra gamle til nye. De ble ikke produsert noen år, men er idag i produksjon igjen av Western Electric. Har hørt at gamle WE 300B er mer avrundet i toppen, men dette har jeg ikke testet selv. NOS WE 300B er dyre og er ofte oppkjøpt av samlere i østen...

Jeg har lest at når driverrøret til utgangsrøret forbedres vil forskjellen mellom 2A3 og 300B bli mindre. I mange tilfeller er det driverrøret en hører. Når driveren blir mer lineær og får bedre kontroll over inngangskapasitansen i utgangsrøret høres utgangsrøret mindre. 300B trenger mer signalspenning for fullt utslag enn 2A3. Dette har med arbeidspunktet å gjøre,men i SE Klasse A kan typiske verdier være 140 Volt Peak- Peak for 300B og 90 Volt p-p for 2A3. Signalet inn på forsterkeren er typisk 2 - 3 Volt p-p og forsterkes opp av inngang/driver rør. Koplingen har også mye å si for lyden, og komponentvalg. Og som alltid poweret.

Effektmessig stiller SE 2A3 spesielt store krav til høyttalerne. Rolig musikk er ofte å foretrekke på så små forsterkere om en bruker "normale" høyttalere med delefiltre. Fulltone høyttalere klarer seg bedre da de mangler delefiltre som spiser effekt."
 

kapellmester

Bransjeaktør
Ble medlem
13.01.2005
Innlegg
170
Antall liker
439
hei hopp,

har brukt en del tid sammen med 2a3 i det siste.

jeg selger audionote kits og du kjenner kanskje an kit one 300b - den kommer nå også i en 2a3 versjon - kretsen på disse er ganske lik slik at når jeg gjør de elektriske endringene som skal til for å benytte 2a3 så får jeg et greit inntrykk av hvordan 2a3 låter i forhold til 300b som var der tidliger.

jeg er også eier av et utall av diverse 300b typer av rør og kan med sikkerhet støtte med til det som står i mailen du fikk...

uansett - jeg føler det er noen kardinal forskjeller på rør konstruksjonene

2a3 er fetere i lyden på en måte - enda mer kropp på stemmer - mer tyngde i bassen - kanskje nesten litt for fedt... ? her kan man selvsagt gå inn i designet og korrigere andre steder... - når det gjelder detaljer føler jeg faktsikst at det er gangske likt. kontroll er også gangke likt ---- og jeg må si at selv om 2a3 røret er oppgitt til halve effekten oppleves det som nesten like kraftig.

300b røret er jevnt over (jeg har som sagt testet en god del typer - jeg kan nevne noen som jeg eier nå - kinesiske mesh Plate (tror det er valve art) , valve art standard, KR audio 300B ballong med hardt glass, TJ mesh Plate, JJ tesla 300B - hardt glass - dyreste type, electroharmonics gold grid/pin. - det var noen) litt slankere og litt mer glassklart over hele frekvensområdet (det er ikke for slankt altså) en anelse mindre flyt i lyden på 300B røret, en bitte liten anelse mindre magi, det blir liksom litte litte granne plattere i mellomtonen , diskanten er vel så utstrakt dog.
300B er allikevel litt mer 3d i bass og diskant. og litt mer luftig kanskje. litt mer analytisk.


men at 2a3 er ei dame og 300b er en mann - ??? da tror jeg vedkommende som skrev det bare har tittet på rørene - her var det mye psykoakustikk tenker jeg da .... ikke det at det er omvent det er det ikke --- begge rørene er både maskuline med vanvittig tyngde og kontroll samtidig som de er glatte, softe og forførende på beste SET vis...

konklusjon;

jeg har lyttet så lenge til 300b at nå er 2a3 røret min favoritt - jeg synes det er litt moroere og samtidig litt mer flytende å lytte til .... så får vi se om et par år om jeg ikke foretrekker 300b igjen... ? uansett så synes jeg 2a3 eller 300b er de beste rørene jeg kjenner til (foretrekker dem foran 845 - ja ja kanskje 211 er minst like bra forresten... vanmskelig å si - det er jo så manne jeg ikke har prøvd også...)

jeg bruker 2a3 forsterkeren på noen gamle kef reference 105/3 for tiden - 93db følsomhet (men de har 3*6,5 + 2*8 elementer i hver høyttaler + masse delefilter - dog relativt flat impedanskurve --- mao - følsomme men bare moderat lettdrevne...) det funker fint i et mindre rom og til mindre kompleks musikk ...

ellers benytter jeg litt Richar Alllan , fostex osv horn, fulltone ol... det funker selvsagt bedre --- mht dynamikk og sånn --- ellers er Triangle en fin match --- Opera Callas drives med letthet opp til moderate nivåer (se www.maxwellimport.com) mine gulvstående MErlin høyttalere funker også smertefirtt ---- alle høyttalere jeg har prøvet er uproblematiske på moderate lyttenivåer - men skal du spille høyt må du på horn (klipsch funke rikke - det har jeg prøvd og det ble slapt ! - det var da reference serien jeg prøvde - Khorn funker selvsagt perfekt ... vil jeg tro...)

hjalp det...?
 

kapellmester

Bransjeaktør
Ble medlem
13.01.2005
Innlegg
170
Antall liker
439
i forhold til Sun Audio se også mitt innlegg annet sted - hvor jeg skriver om at jeg har diskutert 2a3 lyden med Sam tellig. det andre 2a3 innlegget hvor nå enn det var... Jan R sitt ?
 

Vedlegg

ELEL6200

Hi-Fi freak
Ble medlem
13.08.2004
Innlegg
1.434
Antall liker
117
2A3 forsterkere jeg har hørt føltes litt "kalde" i lyden. Gjelder dette også ANèn?

Hvilke lydmessige forskjeller er det på Standard AN kit1 og AN kit1 signaturversjon?

Lf
 

kapellmester

Bransjeaktør
Ble medlem
13.01.2005
Innlegg
170
Antall liker
439
nei jeg synes vel ikke lyden er kaldere i 2a3 røret - men igjen dette kan meget sannsynlig være reelt i de tilfellene du har lyttet til 2a3 - kommer vel mer an på konstruksjonen de står i samt hvilke rør fabrikat det er snakk om.

AudioNote basic kontra signatur: alt blir strammere, mer mikrodynamikk, mer gjennomsiktig, mer flyt, mer rom og luft i signaturversjonen.

NB! i noen oppsett vil basic versjonen låte bedre enn signatur versjonen da den låter varmere og mindre analytisk. (og basic versjonen låter langt fra utpreget varmt og rørete - den er stram og potent i lyden den også)

man kan vel si at basic versjonen av kit one låter som en skamgod 300b forsterker med utpreget magisk mellomtone og ellers uvanlig god kontroll til SE forsterker å være. (dick Olsher fra Stereophile testet kit one standard direkte opp mot Cary 300B SEI og foretrakk kit one som hadde mer kontroll i bassen samt mer dynamikk over hele linja - Cary 300B SEI koster vel ca 40-50'000 kr hos Lyric - det gir litt perspektiv på hvor usansynlig god kit one egentlig er - Cary 300B SEI er forøvrig en heidundrende god forsterker den også - fikk en kjempetest i Stereophile - og da kan man tenke seg hvor god kit one er ... og til prisen... )

Signaturversjonen låter helt sinnsykt uten å låte hverken rør eller transistor... den låter baer totalt gjennomsiktig med et uhørt sprudlende liv. Når stereophile beskriver Halcro forsterkere som stadig er verdensreferanser så føler jeg for å benytte mange av de samme superlativene på AN kit one PQ signature.
 

madman

Overivrig entusiast
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
1.178
Antall liker
661
Sted
Sætre
Torget vurderinger
2
Hei
Og skal man toppe dette er det bare 45 røret som gjelder, eventuelt 345. Disse har mer av allt.
Mvh
Morten
 

Vedlegg

PX4

Bransjeaktør
Ble medlem
04.10.2005
Innlegg
263
Antall liker
1
I dette forumet les ein ofte om rør som lyder varmt eller kaldt, fyldig eller tynt, analytisk eller eit eller anna anna...
Eit rør har ikkje nokon lydsignatur åleine. Det er faktisk ikkje mogleg å få ut nokon som helst lyd eller signal frå eit rør utan at ein har ein motstand eller trafo + div. andre naudsynte komponentar kopla til det. Kva lagar då 'lyden' ein høyrer? Røret saman med dei anre komponentane sjølvsagt. Kombinasjonen 2A3 rør med den bestemte trafoen, men den bestemte lasten (høgtalaren) og den bestemte anodespenninga, gitterforspenninga og anodestraumen gir saman med forvrengningsspekteret på inngangssignalet den bestemte lydsignaturen mange feilaktig tilskriv eit bestemte rør og berre det.
Mange meiner at rør har ulik lydkarakteristikk, og det kan godt hende, men truleg skuldast det at variasjonen på viktige rørparametre er til dels veldig stor. Katodeemisjon kan godt variere med 50% på rør av same type og frå same fabrikk. Det vil gi røret ulike arbeidspunkt som igjen vil påvirke forsterking og forvrengning. Det er trist å tenke på alle dei rør som er dømt nord og ned av audiofile berre fordi dei har vore brukte feil.
 
S

slowmotion

Gjest
Veldig enig med PX4.

Men for å komme litt in på tema igjen,
jeg ville startet med 2A3, hvis du har passende høytalere.
IMHO er 300b en tanke, ehhh, kremt, .... oppskrytt....
Og de er uforholdsmessig dyre....

YMMV osv....

;)
 

CinqueAudio

Hi-Fi interessert
Ble medlem
03.08.2006
Innlegg
71
Antall liker
0
PX4 kommer med noen gode poeng som mange bør merke seg. Det finnes utrolig mage utmerkede rør som spiller ringer rundt disse klassiske 300B, 2A3 osv. Bare de får de rette betingelsene. Det tar litt tid å komme fram til de mest ideelle komponentene (de som må til for at et rør skal forsterke), men da blir resultatet i mange tilfeller langt bedre enn "kommersielle" 300B (etc) forsterkere. Noen rør har i miljøet fått en ufortjent høy status. Og pris.
 
Topp Bunn