Jeg har et forslag til en demo forhandlere av disse pluggene burde utføre for å overbevise kundene om å lette på lommeboka.
1. Koble opp en effektforsterker uten noen ting på inngangene og skru på. Man vil da i de aller fleste tilfeller oppleve noe sus i høyttalerne.
2. Sett inn pluggene og suset forsvinner. Halleluja!!!
3. Fortell nå kundene at dette er den avanserte teknologien i disse pluggene. Det er jo en *grunn* til at de koster såpass. De samler inn all støy fra omgivelsene og kortslutter det i "Ansuz’s spearheading technologies" som forsikrer effektiv jording.
Glem ikke at pluggene har "Tesla coil technology" og "Anti Aerial resonance coil technology" som reduserer støynivået. Dere kan jo høre det ikke sant?
Nei, nok eventyrhistorie. Over til fakta.
De som ikke er så begeistret for slikt kan slutte å lese her.
Joda, støyen ut fra en forsterker vil nesten alltid øke når inngangen står åpen (uterminert). Grunnen til dette er at input noise på et inngangstrinn er direkte avhengig av resistansen til jord og det er denne motstanden som lager støy. Typisk er denne 47k på en inngang. (Det er rett og slett inngangsimpedansen)
Motstander, uansett type, støyer. Det er bare slik det er. (Tror det kalles fysikk eller no'.)
Støyen kan regnes ut fra denne formelen der Kb er Boltzmanns konstant, T er temperatur, R er motstanden og delta-f er frekvensområdet. (typisk 20kHz):
Regner man ut dette for 47k og 20 grader får man 3,9uV
En 47k motstand vil altså være det eneste som kobler inngangstrinnet til jord hvis det ikke er noe annet tilkoblet, og denne vil da lage 3,9uV rett inn på inngangstrinnet. Forsterkeren forsterker dette kanskje 30dB og vi havner på 123uV med hvit støy ut til høyttalerne. Det kan høres.
Det er imidlertid sånn at så fort man kobler til en kortslutning så vil motstanden til jord bli 0 ohm. "R" i formelen blir null, hele uttrykket blir dermed null og støyen blir null. Tenk det. Helt uten en eneste cryofryst Tesla coil til 10 laken. Er det ikke fint?
Nå er jo imidlertid slik at man har en forforsterker tilkoblet inngangene, og da er det dennes utgangsimedans (og egenstøy) som definerer støygulvet. Det er en av grunnene til at utgangsimpedansen bør være lav (under 100 ohm)
Vi har hatt kunder som skulle "teste" Vera forsterkernes lave støygulv, så de drar ut kablene fra sine kilder, men de har blitt skuffet. Det suser helt til jeg ber de koble en slik sak i mellom pinne 2 og pinne 3, og det blir dønn stille.
Merk at det er ikke krav til noe som helst med denne ledningsbiten. ALT kan brukes så lenge det leder strøm.
Så over til ledige innganger på en preamplifier.
Det sier seg selv at hvis en forforsterker er så dårlig laget at den slipper inn støy fra andre kanaler som ikke er i bruk så burde man virkelig kjøpe noe annet. Jeg klarer nesten ikke se for meg hvordan man skulle få det til engang. Signalet blir jo fysisk brutt med et rele. Altså det er
ikke kontakt.
Hva så med ledige utganger?
Asbjørn var inne på det. Man belaster altså frivillig utgangen med en last på 0 ohm! I beste fall tåler elektronikken det fint, men man ber jo forforsterkeren sin å jobbe som faen med å drive en kortslutning og den vil yte dårligere. Fullstendig idioti.